Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Skadeläget

Spelarna är tillbaka och har nu tränat igen i ungefär en vecka. Man hade ju hoppats att alla skulle vara frisk, krya och tillgängliga, men så är inte fallet. Enligt NA:s rapportering verkar läget vara ungefär så här.


Simon Amin.
Har fått ett återfall med samma typ av skada som höll honom borta under stora delar av försäsongen. Han deltar inte i den gemensamma träningen utan får nöja sig med att se på när de andra tränar från en testcykel.

NA (Betalvägg): Simon Amin smyger igång efter ledigheten – för att inte upprepa gamla skadan


Daniel Björkman.
Verkar ha någon typ av problem eftersom han inte deltagit fullt ut i de gemensamma träningarna.


Daniel Björnquist.
Har nog 6-8 veckor kvar innan han kan spela match igen.

NA (Betalvägg): Lustiga slumpen gav Daniel Björnquist lyxig rehabhjälp – på Mallorca


Martin Broberg.
Deltar i vissa träningsmoment, men inte i alla.


Dennis Collander.
Kom tillbaka från landslaget med någon typ av känning. Det lutade först åt att det rörde sig om någon typ av ljumskskada, men därefter har man konstaterat att det rör sig om skada (inflammation?) på symfysen. En skadetyp som väl inte är helt väldefinierad och som kan ta lång tid att rehabilitera fullt ut.

NA (Betalvägg): Ovanlig skada har hållit ÖSK-talangen borta från träning

Det här var den typ av skada som drabbade Patrik Anttonen under hans sista år i ÖSK och som höll honom borta från spel under långa perioder.
NA (2011): Anttonen kan bli borta året ut


Albin Granlund.
Albin Granlund skadade ett knä i Finlands EM-kvalmatch mot Bosnien. Han är fortfarande på semester så ingen vet väl egentligen hur allvarlig skadan är.

Ett problem med Granlund verkar vara, att han lätt drabbas av följdskador. När han kom ny till ÖSK drabbades han till exempel av en lindrigare knäskada då han var med det finska landslaget på deras vinterturné. Återkommen till Örebro råkade han sedan ut för en muskelbristning i låret som härleddes till den tidigare knäskadan.


Agon Mehmeti.
Deltar i vissa träningsmoment, men inte i alla.


Johan Mårtensson.
Deltar i vissa träningsmoment, men inte i alla.


Filip Rogic.
Har någon typ av problem. Deltar inte jämt (men ibland) fullt ut i träningen.


Kevin Wright.
Tog det lite lugnare då träningen drog igång. Något problem/känning i högerbenet. Men verkar vara ok nu eftersom NA inte rapporterat att han missar delar av träningen.

Björnqvist borta i 10 veckor

Det är inte bra, men det kunde ha varit mycket värre. Daniel Björnqvists skada har nu blivit identifierad. Det rör sig lyckligtvis inte om någon korsbandsskada utan något så ”simpelt” som en spricka i överkanten av skenbenet upp emot knäet. Beräknad tid för läkning etc. är gissningsvis ca. 10 veckor.

Om allt går på bästa sätt skulle han kunna vara tillbaka i spel i slutet av juli eller början av augusti. Han har i så fall missat Sirius (h) och IFK Göteborg (b), som som spelas före sommaruppehållet. I juli möter sedan ÖSK Helsingborg (h), Falkenberg (h) samt Malmö (b) och Häcken (b). Helsingborg borta spelas den 28 juli och IFK Göteborg hemma den 4 augusti.

Med Albin Granlund i truppen blir det inte något jättestort hål på högerkanten. Men Granlund har ju visat sig vara rätt skadebenägen och med både Björnqvist och Granlund borta blir det givetvis problem att fylla upp mes spelare på högerkanten.

NA. (Betalvägg): Björnquists skada en fraktur – missar minst sex matcher

Frågetecken för Björnqvist och Björkman

Både Daniel Björnqvist och Daniel Björkman fick i gårdagsmatchen lov att lämna Jämtkraft Arena oplanerat och alldeles för tidigt. Björnqvist efter en knäskada och Björkman efter en smäll mot huvudet.

Idag kom den första lägesrapporten via NA, men efter den är väl ingen speciellt mycket klokare. Det är alldeles för tidigt för att man skall kunna dra några långtgående slutsatser om hur allvarliga skadorna är. Det enda man än så länge kan konstatera är att det inte är bra.

Daniel Björqvist knä är svullet och ömt och han har därför ej kunnat undersökas på allvar. Det kan handla om i princip vad som helst – från ett uttänjt ledband till ett avslitet korsband och allt däremellan.

För Daniel Björkmans del kommer man att använda sig av den så kallade hjärntrappan där man successivt ökar belastningen. Eftersom han tidigare drabbats av en hjärnskakning – även om det var ett bra tag sedan under hans tid i Brage – så kommer man nog att vara extra försiktig då man ökar belastningen.

Ingen av dem lär vara tillgängliga för vare sig hemmamatchen på måndag mot IK Sirius eller bortamatchen mot IFK Göteborg den 1:a juni. Tur i oturen är det på sätt och vis att det är bara dessa två matcher som återstår innan Allsvenskan gör ett uppehåll under i princip hela juni månad.

NA. (Betalvägg): Stor osäkerhet runt nya skadorna i ÖSK:s backlinje

Två saknades då ÖSK tränade

NA åkte ner till Behrn Arena för att tala med Sköldmark/Kjäll om ÖSKs lån av Viktor Tranberg. De upptäckte då att två av ÖSKs spelare inte deltog i den gemensamma träningen.

Daniel Björnqvist.
Daniel Björnqvist fick ett knä i ryggen i hemmamatchen mot BK Häcken. Det var då han blev liggande nere vid ena hörnflaggan. Idag fick han nöja sig med att träningscykla (utomhus) medan de övriga tränade fotboll. Det verkar dock inte vara någon större fara med honom. Han räknar med att vara med i den gemensamma träningen igen efter onsdagens vilodag.

Kennedy Igboananike.
Kennedy har problem med en höft verkar det som. Han deltog inte i den gemensamma träningen utan fick behandling inomhus av Peter Brolin. Axel Kjäll verkar dock vara hoppfull om att han skall kunna spela mot Brommapojkarna.

NA (Betalvägg): Nyckelspelarna saknades under tisdagens ÖSK-träning

Ingenting dock om Lorentzson och förra veckans ryggproblem, så de verkar vara överståndna.

Silly Winter 2017/18: Björnqvist hemma igen

Daniel Björnqvist är åter i ÖSK – för tredje gången.

ÖSK meddelade idag, att man kommit överens med Daniel Björnqvist om ett treårigt kontrakt. Dajje fick rätt överrasknade lämna truppen inför årets säsong efter det något överraskande beskedet, att ÖSK tyckte att de redan hade tillräckligt många högerbackar. (Detta efter att ha tagit in Martin Lorentzson genom sommarfönstret 2016).

Björnqvist valde därför att skriva ett tvåårskontrakt med nyuppflyttade AFC Eskilstuna. Klokt nog såg han till att det fanns en optionsklausul som förutsåg allsvenskt spel,. Så när AFC fick lov att lämna allsvenskan så var det möjligt för honom att avsluta det kontraktet ett år i förtid utan något onödigt tjafs.

Helt överens med ÖSK om de nya kontraktsvillkoren kan han dock inte ha varit. Trots att både spelare och klubb uttryckt önskemål om en återföreningen tog det en och en halv månad innan allt var överenskommet och klart.

Björnqvists återkomst sätter väl i första hand pressen på Jonathan Ring. ÖSKs andra backförvärv Albin Granlund spelade ju till vänster i IFK Mariehamn – tillräckligt bra för att bli uttagen som högerback i det finska landslaget. För Martin Lorentzson är hotet från Björnqvist nog inte lika stort – i all fall inte om ÖSK och Axel Kjäll satsar på 3-5-2 som sin grunduppställning.

ÖSK: Örebrosonen Daniel Björnquist klar för comeback i ÖSK
ÖSK: Intervju med Daniel Björnqvist (video)
NA: ÖSKs presskonferens med intervjuer (Björnqvist, Åström, Sköldmark och Kjäll).

Tillägg:
NA: Gamla fnurran är glömd – Björnquist om sin återkomst till ÖSK

Statistik Daniel Björnqvist (SvFF).

Silly Winter 2017/18: Björnqvist lämnar AFC Eksilstuna

Daniel Björnqvist kan vara på väg till ÖSK. I så fall blir det för tredje gången.


Daniel Björnqvist, tidigare högerback i ÖSK, fick inför den just avslutade säsongen rätt oväntat lämna ÖSK. Från klubbledningens sida var motiveringen att man redan hade tillräckligt många högerbackar. Björnqvist, som hade fått ett erbjudande om förlängning redan under sommaren men valt att avvakta, blev av allt att döma rätt förvånad när ÖSK drog tillbaka sitt erbjudande. Istället blev det för hans del spel i ny(upp)flyttade AFC Eskilstuna.

Nu meddelar AFC, att man kommit överens med Björnqvist om att avsluta hans anställning hos klubben. Kontraktet var av allt att döma utformat som ettårigt med en option för båda parter att förlänga ytterligare ett år. En förlängning som Björnqvist inte hade något intresse av och som AFC då avstod från utnyttja.

Från ÖSKs sida har det väl framskymtat att man skulle vara intresserade av att återuppta kontakten med Björnqvist. I Kjälls nya 3-5-2 system skulle han dessutom passa utmärkt. Under sina år hos ÖSK besvärades spelaren av en del skadekänningar (även om han ändå spelade). I Eskilstuna verkar han inte ha haft samma problem – han är den ende av lagets spelare som startat i samtliga 30 matcher i årets Allsvenska.

NA: Har scoutats av ÖSK – nu blir högerbacken dessutom klubblös: ”Tacksam för tiden”. För denna rubrik utdelas ett underbetyg till NA:s rubriksättare.

Eskilstuna-Kuriren: Ännu en stjärna lämnar AFC

De andra spelarna som det redan nu är klart att de lämnar klubben är lagkaptenen Omar Eddahri, samt de två målvkterna Alireza Haghighi och Tim Erlandsson.

Tillägg: Björnqvist kommer gärna tillbaka.
NA har talat med Daniel Björnqvist som bekräftar att han gärna kommer tillbaka till ÖSK. Han påpekar att han faktiskt redan haft Axel Kjäll som tränare en gång tidigare (i Forward) samt att han tror att rollen som wingback passar honom riktigt bra.
– Det är generellt en roll som passar mig bra. Kräver att man löper mycket och orkar, och det är väl min främsta styrka, säger han till NA:s Lasse Wirström.

Silly Winter 2016/17: Björnqvist till AFC Eskilstuna

Daniel Björnqvist fick tyvärr inte någon fortsättning med ÖSK. Han tackade nej när han under sommaren fick frågan om förlängning. När hösten kom och han ville förlänga var hans plats i truppen redan uppbokad för Patrik Haginge och sommarförvärvet Martin Lorentzson. Så kan det gå, vilket nog alla är införstådda med även om Björnqvist tyckte att det kom som en överraskning när det inte längre fanns något erbjudande om en förlängning.

Dajje verkade dock inte alltför nedslagen efter beskedet utan menade på att det fanns andra möjligheter. Jag antar att han haft förfrågningar under sommaren som gav en viss uppfattning om hur pass eftertraktad han var.

Idag blev det så klart med en ny klubbadress. Han behöver inte flytta långt om han ens flyttar överhuvudtaget. Det blir AFC Eskilstuna – klubben som försöker slå rot i både allsvenskan och Eskilstuna – som blir hans klubbadress under det kommande året. Hans kontrakt sägs vara på ett år med ytterligare ett optionsår. Vem som kan dra nytta av optionen och under vilka omständigheter framgår inte av rapporteringen så det blir man inte så mycket klokare av.

Kul hur som helst att den populäre högerbacken kan fortsätta spela allsvenskt fotboll, även om det blir i ett lag som nog kan få det kämpigt.

AFC Eskilstuna: Daniel Björnqvist klar för spel i AFC Eskilstuna
NA: Daniel Björnquist klar för ny allsvensk klubb – förstärker nykomlingen AFC

Silly Winter 2016/17: Björnqvist får gå

Daneil Björnqvist får lämna ÖSK - för andra gången.

Daniel Björnqvist får lämna ÖSK efter 95 seriematcher för klubben.

Rätt överraskande – i alla fall för mig – kom nyheten idag, att ÖSK inte avser att erbjuda sin högerback Daniel Björnqvist någon förlängning. Något som även verkar ha kommit som en överraskningen för spelaren själv.

Motiveringen till den uteblivna förlängning skall enligt klubben vara, att man redan har två högerbackar och därför inte behöver en tredje. Svårt att invända mot det resonemanget, även om Björnqvist nog utgör ett bättre alternativ än en åldrande Haginge (ok, han blir bara 32 i år) och en till synes skadebenägen Lorentzson. Men som sagt var – tre högerbackar är en för mycket. Genom att låta Björnqvist gå så får man plas för en annan spelare någon annanstans i truppen.

Bortsett från överraskningseffekten verkar Dajje inte speciellt tagen av beskedet. Han säger att han har haft andra klubbar som hört sig för och verkar inte orolig för framtiden.

Även fast jag tycker att det är tråkigt att se att Björnqvist lämna truppen så kan jag inte låta bli att tycka, att det är bra att ÖSK sätter ner foten mot spelare som gärna spelar vidare om de inte får något bättre erbjudande. Dajje är ju en av de som verkar ha haft den inställningen den här hösten.

NA: Björnquist får gå: ”Det är klart att jag är förvånad”

statistik-daniel-bjornqvist