Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Jacob Rinne om att spela i Saudiarabien

Den danska TV-kanalen TV2 har besökt Jacob Rinne i hans saudiska klubb Al-Fateh FC. Intervjun med Rinne bygger på att han är en spelare som tidigare spelat i den danska liga för klubben AaB och TV-kanalen ställer en rad frågor till både spelaren och hans nuvarande klubbs företrädare som bland annat berör ”sportswashing” men också om den saudiska ligans utveckling.

På det sportliga planet beskriver Rinne att träningarna i hans klubb Al-Fateh FC mer liknar något som kan kallas för skolgårdsfotboll för sjätteklassare, men samtidigt ger Rinne en bild av att ligan fått ett ordentligt uppsving den senaste tiden och att han nu möter bättre spelare än han gjorde i Danmark och nämner då att det är surrealistiskt att han nu får möta Cristiano Ronaldo och Karim Benzema.

Ur det ekonomiska perspektivet uppges det att Rinnes lön i Saudiarabien är fem gånger högre än vad den var i Danmark och Rinne är själv rätt rakt på sak och berättar att när han väl ser tillbaka på sin karriär så vill han kunna säga att han både fått uppleva saker men också att han har en trygg ekonomi och han nämner att han specifikt valde att flytta till Saudiarabien för att kunna säkra sin ekonomiska framtid då han insåg att han inte skulle få chansen i någon av de större europeiska klubbarna.

På frågan om sportswashing säger sig Rinne inte riktigt tänkt på saken men att han inte tror att han gör så stort skillnad, vare sig till eller från, men när reportern pressar honom lite och formulerar om sin fråga till ungefär ”men lite skillnad gör du väl ändå?” så medger Rinne kanske det samtidigt som han svarar med en omvänd fråga när han beskriver sig undrande till hur andra, som stod i hans skor, skulle gjort om dem blev erbjudna fem gånger högre lön?

Det är en retorisk fråga som många, även innan Rinne, valt att använda vid mer eller mindre tvivelaktiga karriärval och liknande. Det är ett sätt att komma undan själva kärnfrågan och skjuta över argumentet på den som framfört den. Ett smart sätt att flytta och förskjuta fokus.

För det säger något om den som accepterar att få betalt för att jobba i ett land där demokratin, yttrandefriheten och den fria journalistiken är begränsad, där kvinnor rättigheter är starkt begränsade, där homosexualitet är förbjudet, där utländsk arbetskraft används under slavliknande förhållanden och där rättssäkerheten har enorma brister. Bara för att nämna något av all den kritik som framförts mot Saudiarabien och andra länder i regionen. Och då har vi inte ens nämnt att Saudiarabien, sedan 2015, för ett anfallskrig mot sin granne Jemen.

Men för att ändå svara på Rinnes retoriska fråga; om en arbetsgivare hade kommit till mig och erbjudit mig fem gånger min sjuksköterskelön så hade jag säkert lyssnat, men aldrig att jag hade tackat ja om erbjudandet kom från Saudi eller för den delen Ryssland om du så vill. För sanningen är väl den att många spelare som valt att fortsätta sina karriärer i Ryssland (nu senast var det en hockeyspelare som var på väg till Skellefteå AIK) har fått utstå en hel del kritik samtidigt som spelare som valt Saudi har kommit lindrigare undan den typen av kritik även om såväl golfaren Henrik Stenson som Newcastle-anfallaren Alexander Isak fått en viss släng av sleven.

Den som väljer att självmant jobba i och ta lön från en regim som Saudiarabien är själv en del av problemet.

Hur liten roll man än ser sig ha i det stora hela.

Dansk TV2: AaB-målmand i Saudi-Arabien: – Jeg gør det for pengenes skyld

Jacob Rinne från tiden då det begav sig i ÖSK (maj 2014)

1 kommentar – kommentera

Anders Lund

Jacob Rinne förlorar mest själv på att spela i Saudi. Snacka om att sälja ut sin själ. Han kommer för alltid att bli ihågkommen som en svikare. En egoist som struntar i sina medmänniskor!
Snacka om att resonera dumt !
Herr snålguden Rinne har för alltid gjort bort sig….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.