Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Truppbygget 2022: Almebäck och Mehmeti lämnar klubben

Michael Almebäck och Agon Mehmeti har båda kontrakt som löper ut efter den här säsongen. ÖSK har nu bestämt sig för att inte erbjuda någon förlängning till dem.

På det hela taget väntade beslut. Michael Almebäck är möjligen lite besviken. Han har tidigare uttryck en förhoppning om att kunna få fortsätta i ÖSK. Något som möjligen skulle ha kunnat underlättats av nedflyttningen till Superettan.

För Agon Mehmetis del var det ett väntat beslut. Han har under sina tre år i klubben lidit av återkommande skadeproblem och aldrig kunnat göra sig själv rättvisa.

ÖSK: Almebäck och Mehmeti lämnar ÖSK efter säsongen
NA: ÖSK:s besked – profilspelarna lämnar
211122. NA: Mehmeti lämnar ÖSK – men är inte klar som spelare


Michael Almebäcks spelarprofil från Soccerway.com


Agon Mehmetis spelarprofil från Soccerway.com

A-truppen 2021: Seriematcher för ÖSK och för andra lag

Sammanställning över antalet elitseriematcher (Allsvenskan och Superettan) för ÖSK resp. för andra svenska lag inför årets säsong.

ÖSK ÖSK Andra lag Andra lag Total
Allsvenskan Superettan Allsvenskan Superettan  
Nordin Gerzic 304 13 34 0 351
Michael Almebäck 197 0 4 8 209
Daniel Björnqvist 137 11 30 0 178
Johan Mårtensson 77 0 140 0 217
Martin Broberg 59 0 60 49 168
Kevin Wright 53 0 0 38 91
Jake Larsson 49 0 0 0 49
Agon Mehmeti 32 0 113 0 145
David Seger 27 0 0 0 27
Andreas Skovgaard 26 0 0 0 26
Benjamin Hjertstrand 25 0 0 63 88
Hussein Ali 25 0 0 0 25
Erik Björndahl 18 0 0 55 73
Dennis Collander 15 0 0 0 15
Rasmus Karjalainen 13 0 0 0 13
Deniz Hümet 12 0 64 28 104
Niclas Bergmark 9 0 0 0 9
Alfred Ajdarevic 8 0 0 0 8
Romain Gall 8 0 65 0 73
Kevin Walker 4 0 185 80 269
Anton Ingves 0 0 0 0 0
Bobby Allain 0 0 0 0 0
Gustav Leijon 0 0 0 0 0
Mergim Krasniqi 0 0 0 115 115
Noel Milleskog 0 0 0 0 0
Taha Ali 0 0 0 0 0

Uppgifterna är hämtade från Transfermarkt.com, som brukar vara bra uppdaterade. Avvikelser mot andra källor kan dock förekomma. Jag har för mig att det slår med en match på Nordin Gerzic.

Sammanställningen inkluderar alltså inte gårdagens match mot IFK Göteborg. Tar man hänsyn till denna kan man se, att Michael Almebäck har två matcher kvar till sin 200:ade allsvenskan match för ÖSK och att Daniel Björnqvist gör sin 150:e elitseriematch för ÖSK nästa gång han spelar.

Almebäck vadskadad – missar tre veckor

NA kunde idag ”avslöja”, att Michael Almebäck ådragit sig en vadskada. Almebäck tror/räknar med/hoppas på att han skall vara i spelbart skick igen om tre veckor. Det kan givetvis ta l’ngre tid, men snabbare går det knappast.

Tur i oturen, tycker han, att det är att det den här gången inte handlar om den vad han hade återkommande problem med under hösten. Fast frågan är om det är bätre att ha/ha haft problem med båda vaderna.

Hur som helst med det. Nu kommer de yngre mittbackarna att få en möjlighet visa upp sig från start för att muta in en plats i truppen som förste Almebäcks-ersättare.

NA: Almebäck missar första matchen – ger ändå positivt besked om skadan

Almebäck snart tillbaka (kanske)

NA skrev igår om Michael Almebäck och hans skadeproblem under denna försäsong. ÖSKs mittback tror att den muskelbristning i låret som så småningom konstaterades inte uppmärksammades i tid och att det var därför han flera gånger fick återfall. Både under lägret i Spanien och efter återkomsten till Örebro råkade han ju ut för bakslag i sitt rehabiliteringsarbete.

Axel Kjäll å sin sida verkar inte vara lika övertygad att muskelbristningen varit med hela tiden. Det kan även ha varit så att den slogs upp senare på grund av en överbelastning på en ”trött” muskel.

Hur som helst med det – Almebäck verkar vara övertygad om att man funnit orsaken till den skada han haft problem med i år och tror, att han snart (som i nästa vecka) kan vara i full träning igen.

För egen del är jag tveksam till om vi verkligen kommit att få se en helt skadefri Almebäck i år. Förra året spelade han iofs. hela 26 matcher. Men jag tyckte att det var lite väl många gånger han som satte sig ned efter ca. 70 minuter för att bli utbytt med någon typ av skadekänning. Frågan är hur väl hans kropp numera klarar av de ansträngningar som allsvenskt spel innebär. Han fyller 32 i år och med tanke på hans snabbhet har han väl den typ av muskler som lätt drabbas av bristningar och liknade skador.

NA: Almebäcks skada missades först – borta i månader

Silly Winter 2018/19: Tre år till med Almebäck


Eftersom höstfönstret stängdes för ungefär tre veckor sedan får väl Michael Almebäcks kontraktsförlängning idag anses vara den första transaktionen som kan hänföras till det kommande vinterfönstret.

ÖSK meddelade nämligen idag, att man kommit överens med mittbacken om en treårig kontraktsförlängning. Det innebär att Iron-Mike kommer att representera ÖSK till och med år 2021 om inget oförutsett inträffar. Något som knappast lär vara fallet för hans del.

Jag har (och är) rätt tveksam till Almebäcks fotbollstekniska kunnanden. Något som blev rätt uppenbart under hans försök att etablera sig utomlands. Det gick inte så bra – varken i Belgien eller i Danmark. Men i Allsvenskan räcker han till – i alla fall så länge som han inte krånglar till saker och ting ”i onödan”. Almebäck är ju i första hand  en brytande mittback. Något som väl passar rätt så bra när ÖSK väljer att spela ett lågt och tätt försvarsspel. Dessutom tror jag att övergången till en trebackslinje passar honom rätt bra. Nu har han trots allt bättre möjligheter både till höger och till vänster med mittbackskolleger som kan sköta uppspelen.

– Jag är glad att vi är i mål med avtalet med Micke. Hans erfarenhet och hans snabbhet är viktiga egenskaper för oss, kommenterar Magnus Sköldmark kontraktsförlängningen.
– Jag är väldig glad att få vara ÖSK-spelare i tre nya år. Min ambition har hela tiden varit att förlänga med ÖSK, tycker Almebäck.

I och med att ÖSK nu kommit i mål med förlängningen av Almebäcks kontrakt återstår det tre namn på Magnus Sköldmarks förlängningslista. Det är Nordin Gerzic, Sebastian Ring och Nahir Besaras. Om nu inte Viktor Sköld krånglar till det genom att fortsätta att göra mål i var och varannan match. Kennedy Igboananike anser man väl redan nu vara förlorad och möjligheterna att Besra fortsätter i Örebro är nog inte heller så stora.

ÖSK: Michael Almebäck förlänger med ÖSK

Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com

 

Silly Summer 2018: ÖSK vill förlänga med fyra

NA:s Henrik Brändh är tillbaka från sin semester och vips börjar det komma in nyheter om läget i ÖSKs trupp.

NA (Betalvägg): Här är ÖSK-kvartetten som erbjuds nya kontrakt

Sex spelare har utgående kontrakt och ÖSK erbjuder fyra av dessa en kontraktsförlängning.

Nahir Besara.
Nahir Besara har det spekulerats en hel del om. Främst har det väl handlat om att han skulle erbjudas en plats i Hammarbys trupp om/när Jiloan Hamad lämnar klubben. Nu har dock Jiloan besätmt sig att fortsätta med Hammarby säsongen ut så den öppningen borde väl vara stängd nu.

ÖSK har lämnat ett kontraktsförslag till Besara, men samtidigt verkar man väl något resignerad beträffande möjligheterna att hålla honom kvar i truppen.
– Nahir har fått ett kontraktsförslag av oss. Sen är vi fullt medvetna om att det finns fler erbjudanden till honom och det är något som han får ta ställning till, säger Magnus Sköldmark till tidningen.

Om de här förslagen avser en övergång redan under sommaren eller är kontraktsförslag för nästa år framgår inte. Men det troligaste är väl att det inte rör sig om en sommarflytt. För i så fall skulle ÖSK vara inkopplade på ett mer aktivt sätt eftersom det i så fall rör sig om en försäljning. Med tanke på Besaras vackland form efter omstarten har jag svårt att tänka mig att någon klubb är intresserad av att köpa loss honom.

Det finns ytterligare en faktor som talar för att Besara inte räknar med att fortsätta med ÖSK. Under sommaren har han flyttat tillbaka till Södertälje och pendlar nu därifrån till sin arbetsplats på Behrn Arena. Tillsammans med Martin Loretzson, som inte heller tycks villja bo i Örebro.

Så allt tyder väl mot att Besara inte kommer att förlänga.


Michael Almebäck.
Almebäck, som fyllt 30 i år, kommer också att få ett förlängningsförslag.
– Han har varit med länge, och har spetsegenskaper i sin snabbhet. Vi behöver ha erfarenhet för att kunna slussa in unga egna spelare.

Inte så mycket att säga om egentligen. Almebäck blev i mitt tycke aldrig den spetsvärvning många hoppades på, då han kom tillbaka till ÖSK. Men han försvarar sin plats i backlinjen och så länge han inte krånglar till det, samt överlåter uppspelen åt någon med en bättre passningsfot är det väl ok att ha honom med.


Sebastian Ring.
Det var många som ifrågasatte det kloka då Rings kontrakt senast förlängdes med två år. Varken han eller hans dåvarande vänsterbackskollega Logi Valgardsson tillhörde arenans publikfavoriter.

Men Ring har successivt höjt sitt spel och gör numera sällan en riktig plattmatch. När han dessutom visat sig vara användbar som vänstermittback i den typ av backlinje som Axel Kjäll vill spela, känns ett förlängningserbjudande inte längre som något förvånande. En användbar truppspelare med en mycket bra vänsterfot och som dessutom kan operera på alla positionerna till vänster, tackar man inte nej till.


Nordin Gerzic.
Även den 35-årige Nordin Gerzic kommer att få ett erbjudande om en förlängning.
– Självklart vill vi hitta en möjlighet till förlängning med Nordin. Det vet han redan om, säger Sköldmark.


Två spelare har inte fått något förslag om förlängning.

Kennedy Igboananike.
ÖSK räknar uppenbarligen inte med att Igboananike vill förlänga kontraktet. Att han vill utomlands igen är ju dessutom något han i princip deklarerat från det att han kom till klubben.
– Vi ska ha en dialog med alla spelare med utgående kontrakt, men dialogen med Kennedy har vi inte tagit än, säger Sköldmark.

Att ÖSK ännu inte tagit upp frågan om en kontraktsförlängning med sin bäste målgörare kan inte tyda på annat än att man kallt räknar med att han kommer att lämna klubben. Igboananike gör ju trots allt en hel del mål, även om han annars inte märks så mycket i matcherna. Men just hans förmåga att få in bollen skulle nog kunna göra honom attraktiv även för icke-svenska klubbar.


Viktor Sköld.
Inget finns att säga om Viktor Sköld och det är väl inte så förvånande. Hos ÖSK har han nått vägs ände, vilket bland annat Axel Kjälls taktik vid spelarbyten visar.

Sköld spelade i princip full matchtid under de tre förta matcherna i år. Det var väl på grund av Omohs avstängning. Men därefter har det under de 12 följande matcherna bara blivit 3 inhopp på sammanlagt 39 minuter. I dagsläget står Isaac Boye före honom på inbyteslistan och frågan är om inte även Rodin Deprem borde göra det.


Bra intervju med Almebäck


På Allsvenskans webbplats allsvenskan.se finns det nu en intervju med Michael Almebäck. Jag tycker att författaren Martin Ahlin har gjort ett bra jobb och borrat lite djupare än vad man normalt ser i den här typen av artiklar. Michael Almebäck gör också han bra ifrån sig är det väl säkrast att tillägga.

Jag var faktiskt rätt tveksam när ÖSK tog tillbaka Iron-Mike efter hans misslyckade utlandsutflykt. Han har både styrkor och svagheter i sitt spel och som mittback gäller det att inte låta svagheterna bli de mest framträdande. Hans position i år som central mittback i en trebackslinje verkar att passa honom väldigt bra. Han verkar dessutom väl medveten om sina svagheter, så det blir inget onödigt kladdande med bollen utan han låter sina kolleger ta hand om uppspel mm. Bra så.

allsvenskan.se: Veckans profil: ”Kämpat mig dit jag är”

Statistiken från fotbolltransfers.com

Vadskadad Almebäck

NA rapporterar, att Michael Almebäcks skadade vad nu har undersökts och att man konstaterat en bristning. Omfattningen av denna bristning är dock inte klarlagd. Hans frånvaro kan i bästa fall begränsa sig till en eller möjligen två veckor, men kan även bli så långvarig som sex veckor. Under alla omständigheter är spel mot BK Häcken på måndag uteslutet. Vid en lindrigare skada/snabb läkning skulle han möjligen kunna vara spelklar redan till hemmamatchen mot Elfsborg den 5 augusti.

Alexander Axén ser Arvid Brorsson som förstahandsalternativet när det gäller att ersätta Almebäck.
Vi har Brorsson som är back up så det är bara för honom att kliva fram. (Damien) Plessis är inget alternativ som mittback, han är mittfältare, säger Axén till tidningen.

En förvånande sågning av Plessis som ju togs in för att ta hand om en av mittbacksplatserna. Och så dålig att han inte kan spela en eller annan match i ett lågt försvarsspel är han väl ändå inte. Men det är klart. Om han, som jag misstänker, är på väg att lämna ÖSK så finns det ingen anledning att framhålla honom som ersättare för Almebäck.

ÖSK har hamnat i något av ett dilemma här. Tre mittbackar är trots allt för få – speciellt om Almebäck blir borta i sex veckor. Patrik Haginge skulle väl kunna vara ett alternativ, men han är ju för närvarande vadskadad även han. I U21 såg vi förra året vid några tillfällen Sebastian Ring ta jobbet som mittback med rätt gott resultat (mot klenare motstånd). Ett annat tänkbart alternativ om nu Plessis inte är tillgänglig skulle kanske Johan Mårtensson kunna vara.

Ytterligare en möjlighet skulle kunna vara att ”ta hem” Carl Ekstrand Hamrén från Västerås. Carls utlåning med VSK sträcker sig över hela säsongen, men eftersom västmanlänningarna just tagit in Ilir Berisha i truppen tycker de kanske att man inte har lika stort behov av Carl. Ett alternativ skull möjligen kunna vara, att låta Carl avsluta sin ”normala” utlåning för att sedan göra om det hela till en ”listutlåning”. På så sätt blir han ju tillgänglig för båda klubbarna, även om det inte blir optimalt rent träningsmässigt.

NA (Betalvägg): Almebäcks skadesmäll – kan bli borta upp till sex veckor

Silly Winter 2015/16: Almebäck tillbaka?

Snart verkar det vara dags att ta bort frågetecknet i rubriken. Expressen uppger idag, att ÖSK och Bröndby nu är överens om Michael Almebäcks övergång till Örebro.

Expressen: Avslöjar: Allsvenske profilen återvänder

Mittbacken är således tillbaka på ruta 2. (BP är ruta nr 1). Vi får väl hoppas att hans snabbhet även nu när han hunnit bli några år äldre räcker till för att skyla över hans rent fotbollsmässiga tillkortakommanden. Det gjorde den ju varken i Belgien eller i Danmark, men den svenska högstaligan håller nog inte riktigt samma klass som de där han spelat under de senaste åren.

Medan man i Örebro verkar att glädja sig över återkomsten tycks detsamma även gälla i Danmark.

BT: Brøndby skiller sig af med flop: Svensker skifter hjem

I och med Almebäcks återkomst så får man väl anse att det personalmässiga hålet i mittförsvaret är tilltäppt. Återstår att se om det även gäller det fotbollsmässiga. En del skall han väl ändå ha lärt sig under sina utlandsår. Dessutom verkar ju Axén vara rätt bra på att få urspårade spelarkarriärer på rätt spår igen.

Silly Winter 2015/16: Mittbacksproblem

Om en och en halv vecka – den 28 januari för att vara exakt – reser ÖSK till Portugal för ett matchläger mot tre kvalificerade motståndare.  I dagens trupp finns det fortfarande några hål som skall fyllas och det största och viktigaste av dessa är den än så länge saknade mittbacken.

I Danmark vet inte Michael Almebäck hur hans närmaste halvår kommer att gestalta sig. En sak verkar i och för sig klar – han kommer inte att få speciellt mycket speltid med sin nuvarande klubb Brøndby IF. De flesta kommentarer jag sett verkar att utgå från att hans nuvarande klubb absolut vill bli av med honom – om inte annat för att frigöra utrymme i truppen för någon annan spelare som man behöver bättre. Brøndbys problem verkar bland annat vara, att man har en för stor spelartrupp. För att bereda utrymme för ett nyförvärv bör man göra sig av med några av sina existerande spelare.

Till nätsiten 3point.dk säger Almebäck
Jeg havde en god tid i Örebro og vil gerne tilbage. Men om det er nu, til sommer eller om nogle år, det ved jeg ikke. Deres økonomi er ikke så stærk, så det er noget, der skal løses.

Av hans uttalande får man väl närmast intrycket att avgörandet i första hand ligger hos Brøndby. De vill ha betalt, vilket ÖSK inte vill (eller kan) erbjuda. I varje fall inte lika mycket som danskarna vill ha. Annars vore väl övergången redan klar.

ÖSK har en viss tidspress på sig om man vill ha truppen spikad till Atlantic Cup. Men även danskarna är nog pressade tidsmässigt. Deras vinterfönster stänger redan den 1 februari och om de vill ha in någon ny spelare måste de innan dess göra sig av med dem som man inte vill ha kvar. Det finns alltså en del som tyder på att det ligger i båda klubbarnas intresse att göra klart detta under den kommande veckan.

För Almebäck själv är situationen nog enklare – bortsett från att han inte kommer att få så mycket speltid om han blir kvar fram till halvårsskiftet. Han lär ha en riktigt bra lön i Danmark och passar nog gärna på att casha in så mycket som möjligt innan han lämnar Danmark. I Sverige lär han väl kunna få tag på någon allsvensk klubb som tar in honom i truppen om nu inte ÖSK tar honom som en sommarförstärkning.