Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Akademin: BK Forward nollade ÖSK

Plats: Behrn Arena
Tid: Tisdagen den 6 februari klockan 18.00
Domare: Kastriot Gerxhaliu (ass. Josef Alacam och Martin Köpberg)
På TV: Nej
Web-TV: ÖSK Play
Publik: Nja, det blev nog rätt kallt. Men det var fri entré.


Matchfakta.
9′ 0-1 Elton Vallberg
40′ 0-2 Ebrima Jaiteh
80′ 0-3 Nathan Hernandez


BK Forward: Forward vann mot ÖSK U
NA: Jaiteh och Thor testades när Forward slog ÖSK


ÖSK hade nedgraderat laget till kvällens U21-match mot BK Forward till vad som väl skulle kunna kallas en P19-match (för ÖSKs del)

Det hade väl trillat ner en pollett hos ÖSKs tränarteam och man har insett, att det nog blir lite väl tätt mellan matcherna för A-truppen med tanke på mötet med Brommapojkarna redan på fredag. Det handlar ju inte bara om slitage på spelarna utan även på att man tappar två träningsdagar i förberedelserna inför BP. Dels matchdagen men även dagen efter (för återhämtningen). Även om inte alla spelar ikväll skulle kanske halva A-träningsgruppen i så fall att ”drabbas”, vilket skulle göra det svårt att genomföra vettiga träningar.

ÖSK valde i stället att låta den äldsta akademitruppen förstärkt med några yngre spelare från A-trupp och akademi.

ÖSK aviserade följande matchtrupp:

Från A-truppen: Bilal Fousseni (-06), Linus Alperud (-05) och Charlie Swartling (-05)
Från PA19: Buster Runheim (mv, -06)), Lowe Astvald (-05), Axel Wetterfall (-06), John Lindhé Rehn (-05), Noel Stenlund (-05), Josef , Keyrouz (-05), Hugo Olander (-06), Óli Melander (-06), John Meittinen (-06), Elliot Lindström (-05), Ebbe Wingemark (-06), Erman Hrastovina (-06) och Mohammad Dana (-06)
Yngre spelare: Lucas Helge (mv, -07), Victor Sandberg (-07), Edwin Ibrahimbegovic (-08) och Hasan Dana (-07)

PA19- laget spelade en match mot Yxhults div 3-lag så sent som i förrgår. Men jag har en känsla av att man då anpassade belastningen på spelarna med tanke på dagens match. Nästa match för laget är inte förrän på söndag, då de möter FK Lidingö P19.

ÖSK: PA19 spelar matchen mot BK Forward
BK Forward: Forward fortsätter matcha

Silly Summer 2023: Hamse Shagaxle till ÖSK

Bild från ÖSKs hemsida

ÖSK meddelade idag, rätt överraskande måste bloggen tillägga, att den 18-årige mittfältaren Hamse Shagaxle hämtas in till Örebro SKs A-trupp från BK Forward.

Han ansluter till ÖSK när transferfönstret öppnar den 7 juli och spelar således klart i BK Forwards tre återstående vår-matcher innan han tar klivet över till Svartvitt.

BK Forwards huvudtränare Rickard Nilsson beskriver Shagaxle som ”en stark lagspelare, som spelar med stort mod och ofta med hög risk. Är duellstark, och kan snabbt växla tempo, trots sin långa och stora kropp. Har varit nyttig för oss i vår, och jag har använt honom både centralt på mitten och på kanten.

På ÖSKs hemsida beskriver Christian Järlder honom som ”stor, har en bra fysik och är skicklig med bollen. Han har bra driv och kan transportera bollen över stora ytor och är även en bra huvudspelare.

Järdler fortsätter sedan ett resonemang om att detta är ett steg i den riktning dit ÖSK vill vara nämligen en attraktiv klubb för de bästa unga spelarna från närområdet vilket bloggen nog tillstår att Shagaxle nog bör räknas till även om han kanske inte är den spelare som den stora lejonparten av ÖSK-supportar känner till.

Shagaxle har spelat i IF Eker, Vivalla SK och Karlslunds IF FK innan han som 16-åring fick A-lagsdebutera i Ettan med BK Forward.

Under innevarande säsong har han varit i stort sett ordinarie med sex starter och tre inhopp i det BK Forward som haft det tufft i Division 2 Norra Götaland. Man parkerar just nu på en 11e plats i den serien, endast en poäng från negativ kvalplats.

Kontraktet med ÖSK är på 3,5 år.

Fotnot: under föregående år provtränade Shagaxle med de italienska klubbarna Torino och SPAL dock utan att få kontrakt.

ÖSK: Välkommen Hamse Shagaxle!
BK Forward: Hamse till Örebro SK
NA: Värvar mittfältare – från BK Forward
NA: BK Forward-talang provspelade i Italien: ”Det är mycket tuffare”
Lagstatistik: Hamse Shagaxle

U21: Målrikt då ÖSK besegrade Forward

Kvällens match var väl i princip över redan efter två minuter. Då gjorde nämligen Jake Larsson 1-0 till hemmalaget framspelad Johannes Danho. Sedan dröjde det i och för sig en dryg halvtimme innan Adam Bark gjorde nästa. Nej förresten – han gjorde två för säkerhets skull. 3-0 målet var väl på sitt sätt matchens pärla. En hög djupledsboll från Daniel Hultqvist nådde fram till Adam Bark som löpt sig fri igenom Forwards backlinje. Bark tog ned bollen och hann dessutom med att få tillräckligt med kontroll på den för att kunna runda Forwards målvakt och rulla in den i ett tomt mål. Tveksamt om det finns någon annan med den tekniken i ÖSKs A-trupp av idag. (Möjligen och måhända Noel Milleskog).

ÖSK fortsatte sedan med två snabba mål i inledningen av den andra halvleken innan Forward så småningom fick ett mål med sig hem till Trängen. Detta efter en snygg nick på hörna av Hamse Shagaxle. Målfabrikationen avslutades sedan av Adi Fisic som äntligen fick betalt för allt sitt spring under matchen. Spring som i allmänhet inte resulterade i särskilt mycket.

En annan spelare som sprang mycket var Jake Larsson som verkade väldigt pigg inledningsvis. Men när Larsson har bollen springer han ju i allmänhet tills han blir av med den. Båda hans mål kom typiskt nog efter det att han blivit frispelad, då han redan var inne i straffområdet.

Kapten för kvällen var stabile Sebastian Crona, som dessutom hann med att spela höger mittback i en halvtimme, samtidigt som Adam Bark tog sig an uppgiften som höger wingback.

ÖSK hade påtagliga problem att spelas sig igenom ett uppställt försvar. Målen kom i allmänhet som resultatet av snabba motanfall mot inte helt samlade motståndare. Det lär ju i och för sig vara så som ÖSK vill spela, men det är ändå lite oroande, att man inte verkade kunna dyrka upp ett div 2-försvar med mer auktoritet.

Utmärkelsen som matchens ÖSK-spelare ger jag till Adam Bark för hans tre mål samt dessutom den målgivande passningen som gjorde att även Adi Fisic fick en plats i målprotokollet.

ÖSK: Seger mot BK Forward i träningsmatchen på Behrn Arena
BK Forward: ÖSK – Forward 6 – 1

Matchfakta.
02. 1-0 Jake Larsson (Johannes Danho)
38. 2-0 Adam Bark (Adi Fisic)
39. 3-0 Adam Bark (Daniel Hultqvist)
48. 4-0 Jake Larsson (Kevin Westlind)
50. 5-0 Adam Bark (Kevin Westlind)
62. 5-1 Hamse Shagaxle (nick på hörna)
75. 6-1 Adi Fisic (Adam Bark)

Laguppställning (3-4-2-1).
Amar Dzevlan
Filip Ivarsson, Ludvig Nicklasson, Daniel Hultqvist
Kevin Westlind (61),Tyson Afshari (76), Sebastian Crona (k), Johannes Danho (61)
Adam Bark, Jake Larsson (76)
Adi Fisic
Ersättare: Melker Birgersson (mv), Linus Alperud (61), Ebbe Wingemark (61), Elliot Lindström (76) och Nathan Hernandez Öhrn (75)

U21: ÖSK möter BK Forward

ÖSK har lyckats överatala BK Forward att ikväll skulle det vara bra för dem att få möta ÖSKs U21-lag i en match på Behrn Arena. För ÖSK gäller det väl i första hand att ge speltid till de spelare som av olika anledningar inte utnyttjas fullt ut i A-lagets matcher. För Forwards del verkar det vara intressant att få möta och hantera ett motstånd som (förhoppningsvis) är lite skarpare än vad de möter i div 2.

ÖSK har till matchen aviserat följande matchtrupp ((16 spelare).
Från A-truppen: Amar Dzevlan (mv), Ludvig Nicklasson, Daniel Hultqvist, Johannes Danho, Sebastian Crona, Adam Bark, Jake Larsson och Adi Fisic.
Från Akademin: Filip Ivarsson, Kevin Westlind, Tyson Afshari, Nathan Hernandez Öhrn, Linus Alperud Elliot Lindström, Ebbe Wingemark och Melker Birgersson (mv).

Med tanke på att en av de 16 spelarna är en andramålvakt, som inte lär få speltid så innehåller den här truppen bara 4 spelare som är tillgängliga för att bytas in. Det verkar alltså som om spelarna från A-truppen kommer att få ta rätt många minuter i den här matchen.

BK Forward har för sin del aviserat att de kommer med hela sin A-trupp, men att de kommer att anpassa speltiden till den belastning respektive spelare har haft under säsongsinledningen.

NA:s Fredrik Carlsson har på ett förtjänstfullt sätt gått igenom förutsättningarna inför matchen för spelarna från A-truppen.
NA: Fredrik Carlsson om ÖSKs trupp.

Matchen som börjar kl. 18:30 döms av Ahmed Abid, som verkar ha tagit steg uppåt i den svenska fotbollsdomarhierarkin. Han var fjärdedomare i ÖSKs mtch mot Östersund.

NA och ÖSK verkar inte ha kommit överens om villkoren för att tidningen skall kunna direktströmma matchen till sina prenumeranter. Eller så vara det NA som inte ville eller kunde sända matchen. Lite tråkigt eftersom det här är en match som bör vara av rätt stort lokalt intresse.

Se den kan man dock göra via ÖSKs Paly-tjänst, där de använder sig av sin Spiideo-installation. Kvaliteten på de sändningarna är bristfällig, eftersom Spiideo- anläggningen inte har detta som sitt huvudsyfte. Jag brukar skriva att man nog skall känna igen spelarna redan innan matchen om man skall få behållning av ÖSK Play-strömningen. Kommentarer eller någon typ av referat skall man inte räkna med att få.

Silly Summer 2022: Danho lånas ut till BK Forward

ÖSK och BK Forward meddelar att man nu (äntligen) kommit överens om utlåningen av Johannes Danho för resten av säsongen. Det verkar ju ha varit på gång ett tag.

Utlåningen sker inom ramen för de regler som gäller för ett ”fotbollsutvecklande föreningssamarbete”. Detta innebär att spelaren med kort varsel är tillgänglig för båda klubbarna. Noel Milleskog var till exempel utlånad till Karlslund med dessa regler förra hösten, vilket gjorde det möjligt fr ÖSK att få tillbaka honom då man ansåg att han behövdes i A-laget.

ÖSK: Johannes Danho lånas ut till BK Forward
BK Forward: Johannes Danho till BK Forward

Det finns fler spelare i ÖSKs A-trupp som skulle må bra av att bli utlånade på motsvarande sätt. Spelare som är långt från spel i Superettan men som behöver spela fotboll på riktigt och inte bara träna. Jag tänker närmast på Jonathan Jonsson, Malïk Mokédé och Elias Barsoum.

Silly Winter 2021/22: Ingves valde BK Forward

Anton Ingves, som debuterade i Allsvenskan precis på sluttampen av sitt kontrakt med ÖSK, har nu gjort sitt val. Han stannar i Örebro för universitetsstudier och kommer att spela fotboll för BK Forward. Beskedet kommer en dag efter det att det blev definitivt att BK Forward kommer att spela div 1-fotboll igen efter det att Akropolis nedflyttning till div 2 slutgiltigt bekräftats.

Den här övergången har nog varit på gång en tid. Enligt NA har spelaren tränat med BK Forward sedan i början av januari. En tjuvstart i sin nya klubb fick han igår då han ingick i det lag som mötte Degerfors i årets första träningsmatch.


Att Forward nu definitivt säkrat platsen i div 1 får positiva effekter för ÖSKs akademiranking. Utöver Ingves finns det flera spelare i Forwards trupp som har fotbollsrätter hos ÖSK Ungdom och i ÖSKs akademi. Anton Ingves, Henrik Hultberg, Konrad Gustafsson, Linus Jansson och Marcus Kanto kommer tillsammans att bidra med 48 poäng till spelardelen av rankingen (om jag räknat rätt).

BK Forward: Anton Ingves – klar för Forward
NA: Lämnade ÖSK – nu klar för Forward
Lagstatistik: Spelade matcher

Marcus Astvald till Yxhult

ÖSKs föredetting Marcus Astvald bytte i somras från Östers IF till BK Forward. Vistelsen på Trängen blev dock inte längre än ett halvår. Idag meddelade nämligen div 2-laget Yxhults IK, att Astvald kommer att spela med dem i år. Förklaringen till klubbytet sägs vara att Yxhult ger honom bättre möjligheter att få ihop livspusslet med fotboll, arbete och familj.

Klubbytet innebär även att ÖSK förlorar 14 poäng i akademirankingen (under förutsättning att BK Forward får behålla sin gratisplats i Ettan).

Yxhults IK: Marcus Astvald klar för Yxhults IK

Två tredjemålvakter möts i Ettan

Två före detta ÖSK-målvakter kan komma att mötas i Ettan Norra under den kommande säsongen.

Simon Gustafsson.

För Simon Gustafsson, tredjemålvakt i ÖSKs A-trupp förra året, var möjligheterna att få speltid starkt begränsade efter det att han lämnat junioråldern och akademimatcherna bakom sig. Istället lånades han ut till BK Forward med förhoppningen att han skulle ha större möjligheter hos dem. Så blev det dock inte. Steffen Krauss försvarade sin plats som Forwards förstemålvakt och Simon kom inte närmare matchspel än ett antal matcher på bänken.

Nu har han skrivit ett ettårigt kontrakt (plus optionsår) med IFK Luleå med förhoppningen att mer matchtid skall komma i Norrbotten.
IFK Luleå: Gustafsson: ”Välkomnandet har varit enormt bra”
NA: Förre ÖSK-målvakten skriver på för ettanklubb


Peter Rosendal
Rosendal lämnade IK Brage efter ett antal år som stöttepelare i laget. Han var bland annat med och tog laget upp till Superettan. Förra året verkar det dock ha skurit sig mellan den ofta frispråkige Rosendal och Brages tränare Klebér Saarenpää. Något som i alla fall Rosendal tyckte. Saarenpää, å andra sidan, var helt oförstående till det påståendet.

Hur som helst med det. Nu har målvakten gjort klart med ambitiösa Karlstad Fotboll och hoppas på att ytterligare en gång kunna hjälpa sitt lag att ta steget upp till den näst högsta serien. Något som varit ett mål under många år för karlstadsfotbollen. Utan att något lag ens varit nära att leva upp till de förhoppningarna. Vi får se och sammanslagningen mellan Carlstad United och Karlstads BK lyckas bättre under sin andra säsong i Ettan än vad de gjorde under den första.

Statistik Peter Rosendal från Fotbolltransfers.com.

Karlstad Fotboll: Välkommen Peter!
Dalarnas Tidning (Mittmedia): Ratades av Brage – Rosendal om sprickan bakom bittra avskedet
Dalarnas Tidning: Lämnade Brage – nu är målvakten klar för Ettan-klubben

Myresjöhus Cup: Slutspelat för ÖSK

ÖSKs cupsemifinal mot BK Forward blev inte direkt någon munter tillställning, sedd med ÖSK-ögon. (Hemmalaget tyckte säkert att det var väldigt trevligt). Helt programenligt tog Forward ledningen med 3-0 tack vare de tre bonusstraffarna.

ÖSKs utmaning var därmed klar. Minst tre mål på 90 minuter mot utmanarna från div 2 var målsättningen. Under förutsättning att hemmalaget inte gjorde något mer mål. Det gjorde de, men ÖSK hade ändå inte klarat sig vidare, eftersom man bara lyckades göra två.

Det blev till slut en på det hela taget en rättvis seger för Forward mot en idélös motståndare, som på det hela taget verkade att sakna en sammanhållande spelidé. Det blir ju lätt så när man ”rafsar ihop” ett U21-lag. Att matchen spelades på naturgräs gjorde givetvis sitt till. Bäst i ÖSK lyckades de två ytterbackarna medan mittfältsduon inte förmådde skapa så värst mycket konstruktivt. Det var glädjande att se att Daniel Björnqvist – i den här matchen som mittback! – nu äntligen kan ha kommit över sina långvariga skadeproblem.

Positivt för ÖSK är möjligen även att de slipper försöka planera in en DM-final i ett spelschema, som inte har någon egentlig plats för en sådan. Sommarmatcherna där man kan få komma och visa upp sig mot landsortslagen är DM-turneringens höjdpunkter för ÖSKs del (anser jag). Nu blev det inte så mycket bevänt med den saken i år, men det kommer en förhoppningsvis Coronafri sommar nästa år.

ÖSK: ÖSK besegrat av BK Forward i Myresjöhus Cup
BK Forward: Forward vidare i Myresjöhus Cup – slog ÖSK
BK Forward: Tre straffar och Rille- och spelarkommentarer (Erik B och Danile B) efter Forward – ÖSK 4 – 2 (video)
NA: Höjdpunkter
NA: Axel Kjälls kritik när ÖSK:s offensiv klickade mot Forward
NA: Karjalainen besviken efter cupförlusten mot lokalrivalen

Matchfakta.
00. 1-0 Axel Wetteus (bonusstraff)
00. 2-0 Adam Molin (bonusstraff)
00. 3-0 Steffen Kraus (bonusstraff)
ht. Spelarbyte Niclas Bergmark ut, David Kanto in
53. 3-1 Erik Björndahl (Dennis Collander)
58. Varning BKF Johannes Danbo
63. Spelarbyte Dino Salcinovic ut, Alexander Falkenström in
64. 3-2 Alexander Falkenström
79. 4-2 Daniel Kasemi
79. Spelarbyte Daniel Björnqvist ut, Anton Ingves in
79. Spelarbyte Isaac Boye ut, Joel Andersson Segerlind in
88. Varning Albin Granlund

ÖSKs Laguppställning (h->v).
Jake Mcguire
Albin Granlund, Niclas Bergmark, Daniel Björnkvist (k), Daniel Björkman
Dino Salcinovic, Simon Amin, Dennis Collander, Isaac Boye
Rasmus Karjalainen, Erik Björndahl
Avbytare: Gustav Leijon, David Kanto (ht), Alexander Falkenström (63), Anton Ingves (79), Joel Andersson Segerlind (79), Adi Fisic och Alexander Bahar.

BK Forwards laguppställning.
Steffen Kraus
Jesper Nilsson, Zac Epplette, Sam Oki, Mohamed Youla
Ludwig Karlsson, Axel Wetteus, Ryan Kukyoi, Johannes Danbo
Adam Molin, Svante Sedin
Avbytare: Jesper Åman, Henrik Hultberg, Marcus Kanto, Anton Renmark, Henrik Cullberg, Johan Chamoun, Daniel Kasemi

Myresjöhus Cup: ÖSK möter BK Forward

Lite hastigt och oväntat (för min del) möts ÖSK och BK Forward i en DM-semifinal redan i morgon. Forward som kommer från en lägre division (div 2 i år) får hemmamatch och matchen spelas därför på Trängens IP. Det är väl därför som den börjar redan kl. 17:00. Detta för att man skall hinna klart med 90 minuter plus eventuella matchavgörande straffsparkar innan det hunnit bli för mörkt. Elljus finns det ju inte på Trängen.

Att pussla ihop tillräckligt bra lag är väl inte det lättaste för de båda lagens tränare. Båda har ju annat att tänka på. Axel Kjäll vill väl hålla sin trupp så fräsch som möjligt med tanke på allsvenskan.

Detsamma gäller säkert för Rickard Nilsson och Peder Hessel, vars lag slåss i toppen av div 2. De har knappast har råd med några poängtapp i kampen om de två platser som ger avancemang resp. möjligheten att via kval ta steget tillbaka upp i Ettan. Forward har en bortamatch mot IFK Eskilstuna redan på lördag medan ÖSKs bortamatch mot Mjällby avgörs kommande måndag.

Div 2-toppen då fem omgångar återstår.

I den senaste DM-matchen mot Östansjö skickade ÖSK ett rent juniorlag. Så lär det inte bli den här gången utan Axel Kjäll kommer att ge speltid till så många spelare från A-truppen som möjligt, gissar jag. Hur långt det sedan räcker är en annan fråga. ÖSK måste med största sannolikhet göra minst fyra mål för att gå vidare. Detta med tanke på att Forward har tre bonusstraffar, som de väl lär slå in. Gör Forward dessutom ett eller flera spelmål blir det ännu svårare.

En publikbegränsning på 50 personer gäller för en match som under normala förhållanden säker skulle ha dragit en hel del publik. De som vill se matchen kan dock göra det via NA, som webb-sänder matchen för sina Plus- och tidningskunder.

ÖSKs väg till semifinalen har gått via segrar över Hovsta IF 7-4 och Östansjö IF 7-3.
BK Forward gick in i tävlingen redan i 16-delsfinalen och har i tur och ordning besegrat SMÅ IF (11-3), Nora BK (7-1) och Latorps IF (6-2)

I den andra semifinalen som spelas nästa tisdag är det Stene IF som tar emot Rynninge IK.

Segrarna i de två semifinalerna belönas med 3.000 kronor och den slutliga DM-segraren erhåller ytterligare 6.000 kronor.

BK Forward: Onsdag – Forward mot ÖSK i Myresjöhus Cup
BK Forward: Match Dax BK Forward V/S ÖSK Myresjöhus Cup imorgon!
NA: ÖSK till tv-sända cupsemifinalen med starkt lag – men Forwardstjärnan är skadad.