Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK lånar mittfältare

Dock inte Nordin Gerzic, som Bloggen spekulerade om igår, utan Daniel Gustavsson från AIK. Det är inte utan så att man undrar om ÖSK betalat för ett Kamaralån över hela säsongen och nu får Gustavsson i stället, när Kamara kallats hem i halvtid. Nej, så är det givetvis inte.

ÖSKs senaste lån brukar beskrivas som en typisk kantspelare. En position på vilken ÖSK för närvarande har fyra spelare, två som får starta i varje match och två (Astvald och Ibrahim) som är svältfödda på matchtid. Ja, Josef Ibrahim har ännu inte fått en enda allsvensk matchminut i Superettan. Att klubben lånar in Gustavsson får väl ses som en rätt kraftig misstroendeförklaring gentemot de två som inte spelar så mycket. Om det nu inte är så att man är på väg att sälja Ahmed Yasin, vilket Bloggen dock inte tror är aktuellt (än).

Lånet sätter väl i första hand ytterligare press på Marcus Astvald. Speciellt som lånet av Gustavsson har en köpoption medpackad. Astvalds kontrakt löper ut i vinter och i det läget kan ÖSKs sportsliga ledning alltså i princip välja mellan att förlänga med Astvald eller utnyttja optionen på Gustavssson, som då har ett år kvar hos AIK. Eftersom AIK givit ÖSK en köpoption får man väl räkna med AIK egentligen inte ser någon framtid för Gustavsson i sin klubb.

Helt klockrent känns väl inte lånet med take på hur ÖSK brukar spela under P-O Ljung. Han verkar ju helst vilja att mittfältsyttrarna går in i banan relativt tidigt för att lämna kanten öppen för ytterbackarna. Gustavsson å sin sida beskrivs som en snabb kantspelare med bra inläggsfot, något som ÖSK egentligen inte behöver i det nuvarande spelsystemet.

Om det nu inte är så att man vill försöka göra om honom till ytterback. Som sådan vore en spelare med hans egenskaper givetvis klockren om han nu besitter tillräcklig defensivstyrka. Det avslutade lånet av Erik Lund skulle möjligen kunna tyda på att man vill förstärka på backsidan (även om nu Lund inte höll måttet).

En första uppfattning om vad Gustavsson har att erbjuda ÖSK kan man väl antingen få på Visingsö på onsdag eller på Trängen den 15 juli. Då möter ÖSK nämligen Assyriska i U21-serien.

Bloggen avslutar med att konstatera, att ÖSK med ambitioner att bli hela regionens fotbollslag, genom lånet av Gustavsson nog förstärker sina positioner österut. AIK-lånet har Kungsör som hemmaklubb och om han får speltid med ÖSK kommer intresset för klubben förmodligen att öka i KAK-området.

ÖSK: ÖSK lånar Daniel Gustavsson från AIK
AIK: Daniel Gustavsson på lån till ÖSK
NA: ÖSK lånar AIK-mittfältare

Han drömde om Europa, men kom till Örebro.
VLT: Daniel Gustavsson siktar på Europa

4 kommentarer – kommentera

menga

Visst spelade väl ibrahim allsvenska minuter? Du kanske menade superettan.

Ficedula hypoleuca

Ja, det stämmer givetvis. Av någon anledning har jag mentalt inte klarat av att flytta ner ÖSK i Superettan än.

Det är inte första gången jag gör det här tanke-/skrivfelet heller.

Menka

Du kanske inte sett så mycket matcher med Daniel Gustavsson, hela matcher från 2012 finns nämligen på Youtube. Det man kan se från DG är att han till skillnad från Astvald eller annan utpräglad kantspelare, kan gå in i banan och öppna upp ytor, men även diagonal-löpa.
Han kan även väggspela och då komma till innerpositioner närmare straffområdet. Även mot Yasin har han en annan dimension att gå i djupled väldigt ofta bakom ytterback. När Yasin står och vill utmana sin back med finter gör DG det helst med löpningar för att utnyttja sin snabbhet med och utan boll.

Det DG bör förbättra är huvudspelet, att bli mer distinkt och också mer träffsäker mot mål, men även att vara lite mer kylig att titta upp ibland ifall medspelare har ett bättre läge. Som back ska han inte spela, då hans styrka inte ligger i duell och i det defensiva utan i offensiven. Han är inte dålig i defensiven, men kan hjälpa till när det behövs. Men som back skulle han vara mer en säkerhetsrisk snarare än tvärtom.

Han är väldigt snabb, tar ofta bra positioner. Får ofta då bollen, men inte alltid i rätt läge, vilket är synd, för han skulle kunnat gjort betydligt mer mål om han fått bollen i dom lägena. Hoppas han får det med en annan omgivning och på vilken kant man nu anfaller med, om han skulle spela förstås.

Ficedula hypoleuca

Jag får väl erkänna att AIK inte är ett lag jag sett speciellt ofta. Med undantag för när de spelat mot ÖSK. Det du skriver om DG låter ju väldigt intressant med tanke på hur Ljung vill att hans lag skall spela. Med tanke på att ÖSK just ”tagit hem” Daniel Björnquist så fanns det väl en del svagheter med min backteori.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.