Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Larsson inbytt då Sverige besegrade Finland

Det svenska U21-landslaget spelade tidigare idag den andra träningslandskampen under landslagsuppehållet. Den här gången var det Finland som stod för motståndet i matchen som spelades i Villmanstrand.

Det blev svensk seger i en match som hettade till mot slutet. I den 85:e minuten kvitterade Finland till 2-2 på straff. I den 90:e minuten fick Sverige Benjamin Mbunga Kimpioka utvisad efter två rekordsnabba gula kort (89. och 90.). Det svenska segermålet gjordes sedan i den andra övertidsminuten på straff.

ÖSKs båda U21-spelare Jake Larsson och Arvid Brorsson fick tillsammans med ytterligare 7 startspelare från den första landskampen börja på bänken. I den här matchen blev det sedan bara tre spelarbyten – det brukar vara fler i den här typen av träningslandskamper. En av de spelare som blev inbytt var Jake Larsson, som kom in i den 75:e minuten.

SvFF: Seger efter övertidsmål mot Finland


Tillägg: I sin artikel om matchen skriver SvFF att det var Jake Larsson som ordnade den avgörande straffen.
Då fick inhopparen Jake Larsson bollen i straffområdet och ordnade en straff.

Om det här innebär att han filmade till sig en straffspark eller bara att han blev fälld i straffområdet framgår inte. Förhoppningsvis det senare.

U21: Svensk seger mot Norge

Det svenska U21-landslaget besegrade Norge med 3-1 i dagens vänskapslandskamp som avgjordes på Olympia i Helsingborg. ÖSKs Jake Larsson hade en fot med vid de två första målen. Jake var helt klart pappa till det första svenska målet. Han bröt in från sin vänsterkant och sköt ett skott som den norska målvakten inte kunde eller tordes hålla. I stället hamnade bollen via en norsk försvarare i deras egna mål. Vid det andra svenska målet till 2-1 var det Jake som grävde fram bollen ur ett trängt läge och fick fram den till en fri lagkamrat.

Arvid Brorsson, som kallats in som reserv till matchen, fick även han göra debut i U21-landslaget. Han placerades nominellt på en vänsterbacksplats i en 4-4-2 uppställning, men då det svenska laget hade bollen ryckte högerback upp och Arvid centrerade mer till vad som väl snarast såg ut som en trebackslinje. Med 10 minuter kvar blev han sedan mittback på riktigt efter det att en skada tvingade det svenska laget till en mindre ommöblering.

Det svenska laget reser nu vidare till Finland där det blir en ny landskamp tisdagen den 11 juni. Den svenska truppen består av 20 spelare och det troligaste är nog att de flesta av de spelare som startade idag får börja den matchen på bänken.

SvFF: Seger på Olympia mot Norge
NA (Betalvägg): Succédebut för ÖSK–spelaren i landslaget – låg bakom segern mot Norge
Karlslunds IF.


U21: Landslagsdebut för Arvid Brorsson och Jake Larsson

U21-landslaget möter Norge på Olympia klockan 18.30. Förbundskapten Roland Nilsson släpper fram sex debutanter i kvällens match: Kalle Joelsson, Alexander Jallow, Arvid Brorsson, Max Svensson, Jake Larson och Nils Fröling.

Landskamperna mot Norge och ikväll och mot Finland i Villmanstrand på tisdag är de sista innan kvalet till U21-EM 2021 startar i september.

Sveriges startelva: 12 Kalle Joelsson – 5 Alexander Jallow, 4 Dennis Hadzikadunić, 14 Hugo Andersson, 13 Arvid Brorsson – 19 Max Svensson, 6 Mattias Svanberg (K), 8 Bilal Hussein, 17 Jake Larsson – 15 Nils Fröling, 11 Joel Asoro.
Ersättare: 1 Marko Johansson – 2 Felix Beijmo, 3 Anel Ahmedhodzić, 7 Emil Hansson, 9 Carl Johansson, 10 Viktor Gyökeres, 16 John Björkengren, 18 Samuel Adrian, 20 Benjamin Mbunga Kimpioka.

Matchen sänds av C More och Kanal 12.

U21: Landslagsplats till Brorsson

Några dagar efter det att Jake Larsson fått en kallelse till Sveriges U21-landslag blev det dags även för Arvid Brorsson att ändra sina semesterplaner. Arvid har fått en kallelse till den trupp som kommer att möta Norge (7 juni) i Helsingborg och Finland (11 juni) i Villmanstrand. Kallelsen kommer efter det att Östersunds Thomas Isherwood tvingats lämna återbud.

ÖSK: Arvid Brorsson inkallad till U21-landslaget
SvFF: Nilssons U21-trupp mot Norge och Finland

U21-landslaget: En plats för Jake Larsson

Jake Larsson tar plats i U21-landslaget.


ÖSKs nyförvärv Jake Larsson har haft en minst sagt lyckad inledning på sin tid i ÖSK. Trots (relativt) begränsat med speltid har Karlslundstalangen redan hunnit med att göra fyra mål. Ett genombrott som uppmärksammats av U21-landslagets förbundskapten Roland Nilsson.

Nilsson har tagit ut Jake som en av 20 spelare vilka kommer att möta Norge i Helsingborg 7 juni och Finland i Villmanstrand 11 juni. Den uttagna landslagstruppen har väl något av en A/B-karaktär. Jake är inte den ende spelaren utan någon tidigare landslagserfarenhet.

Nilsson förklarar på SvFF:s webbplats att han har ca. 40 spelare som han håller koll på. För somliga passar de här landskamperna inte in så bra i deras säsongsplanering, vilket öppnar upp för möjligheten att testa nya namn i den blågula landslagsdressen.

SvFF: Nilssons U21-trupp mot Norge och Finland
ÖSK: Jake Larsson uttagen till U21-landslaget
NA (Betalvägg): Succén fortsätter: Jake Larsson uttagen i U21-landslaget

Jake Larsson i Veckans Lag

Jake Larssons insats i Sundsvall lämnade ett ordentligt avtryck efter sig. Jag har hittat tre stycken varianter på Veckans Lag där han fått en plats. Hos SofaScore tar han en plats som en något tillbakadragen anfallare.

Team of the Week provided by Sofascore LiveScore


Fotbollskanalen placerar honom till höger i ett tremannamittfält.


FotbollDirekt har valt ett mittfält med fem spelare och placerat honom längst till höger.


Det räcker tydligen att vara på rätt plats och göra några mål för att komma med i Veckans Lag. Och Jake var onekligen på rätt plats vid rätt tillfälle. Själva målen var väl inte så mycket att orda om, även om nog skall ha ett pluspoäng för hur snabbt och effektivt han tag sig an sin egen retur vid det andra målet.

Analysverktyget Twelve rankar honom som ÖSKs överlägset bästa spelare i matchen med 2.577 poäng. Nordin Gerzic var tvåa i den rankingen med 1.810. De två målen plus det avvärjda skottet vid det andra målet gav Jake sammanlagt 2.326 poäng. Övriga aktioner under matchen var bara värda 251 poäng. En indikation på att utöver målet så skapade han inte så värst mycket. Kewin Wright i motsvarande position till vänster skrapade ihop hela 976 poäng. Nu spelade ju Jake inte hela matchen, men ändå.

ÖSK-poängen i matchen mot GIF Sundsvall (Twelve.fooball).

Aktuell Snitt för
match matchen
Jake Larsson 2 577 32,2
Nordin Gerzic 1 810 19,1
Filip Rogic 1 795 18,9
Michael Almebäck 1 348 14,2
Arvid Brorsson 1 103 11,6
Kevin Wright 976 10,3
Oscar Jansson 821 8,6
Johan Bertilsson 776 8,2
Carlos Strandberg 733 7,7
Daniel Björnqvist 720 7,6
Viktor Prodell 577 6,8
Albin Granlund 199 13,3
Michael Omoh 148 16,4

Silly Winter 2018/19: Jake Larsson till ÖSK

Nyss hemkomna från träningslägret i Dubai utökar ÖSK sin A-lagstrupp med ytterligare en spelare. Inte så överraskande vid det här laget är det Jake Larsson. Jake har redan hunnit på att prova hur det känns att vara ÖSKare på riktigt genom att delta på träningslägret.

För Jakes del blir det ett treårigt kontrakt som alltså innebär att han kommer att vara svartvit fram till och med slutet av säsongen 2021 (om inget oförutsett inträffar).

Jag får väl lov att tillstå, att jag var rätt tveksam då hans namn dök upp i ÖSK-sammanhang. Hos ÖSK verkar man heller inte ha varit helt övertygade om hans kapacitet eftersom det från början bara var meningen att han skulle träna två dagar med klubben samt spela i träningsmatchen mot FC Linköping City. Nu gjorde han ett så pass gott intryck att han först fick provträningen förlängd och sedan följa med till Dubai. Bra så.

ÖSK ser honom av allt att döma som en offensiv vänsterkantspelare som även kan ta sig an wingbacksrollen.

ÖSK: Jake Larsson skriver på för ÖSK Fotboll
ÖSK: Kort intervju med Jake Larsson (video)

Silly Winter 2018/19: Larsson mot kontrakt

NA:s Fredrik Carlsson intervjuade ÖSKs provspelare Jake Larsson efter matchen mot Pakhtakor Tasjekent. Den före detta karlslundsanfallaren var nöjd med sin insats och hoppas på att ”få” ett kontrakt med ÖSK. Förhandlingar pågår, men det är fortfarande några bitar som måste falla på plats innan allt är klart.

NA (Betalvägg): Nu är Jake Larsson nära ÖSK-övergång (video och text)

Silly Winter 2018/19: Larssons provträning förlängs

Provtränande Jake Larsson gjorde ett så pass bra intryck i säsongsträningsmatchpremiären mot Linköpings City att han nu fått möjligheten att träna ytterligare några dagar med ÖSKs A-tupp.

Till NA:s utsände Jonas Brännmyr bekräftar Axel Kjäll att Larsson kommer att träna med laget under måndagen och tisdagen (onsdagen är träningsfri). Han stänger dessutom inte dörren för att ta med honom fredagens träningsmatch mot IK Sirius. På frågan om han aktuell för spel mot Sirius, svarar Kjäll.
– Vi får se. Vi tar i dag och i morgon först, sedan får vi se vart vi landar.

På frågan om det specifikt en väster wingback ÖSK söker blir svaret väldigt generellt.
– Vi tittar generellt på att förstärka laget antalsmässigt, och vi tittar på att förstärka både på kort och lång sikt. Vi har redan både rekryterat och lyft upp några unga spelare. Vi letar generellt efter duktiga fotbollsspelare, och det är därför han är här.

Jag ver inte om man skall tyda detta som att man redan är nöjd med truppen och därför nöjer sig med att ta in någon som man anser tillräckligt bra. Antingen för en plats i A-laget eller lika gärna som en spelare under utveckling på väg mot en plats i marchtruppen.

NA (Betalvägg): ÖSK förlänger Jake Larssons provspel.

Silly Winter 2018/19: Larsson övertygade i testmatch

Jag måste nog tillstå, att jag var rätt tveksam då Jake Larssons namn dök upp som provspelare. Utslängd av Hammarby utan möjlighet till speltid ens hos Frej i Täby. Det lät ju inte så imponerande.

Men han gjorde riktigt bra ifrån sig i träningsmatchen mot Linköping City. Snabb, direkt i sitt spel och med en förmåga att komma till avslutslägen. Detta syns även i antalet gjorda mål i fjolårets juniorallsvenska. Han gjorde 10 mål under vårens grundspel och sedan 14 mål i höstens slutspelsgrupp. Nästan Rodin-klass på det, även om det givetvis är lättare att göra mål då man spelar i ett riktigt bra lag.

Jake har dessutom redan lite ÖSK-blod i ådrorna. Hans pappa Mikael tillhörde ÖSK och spelade några matcher för Sportklubben under säsongerna 1984-85. Detta kan man läsa hos NA idag.

NA (Betalvägg): Jake Larsson om ÖSK-chansen, pappans glädje och framgångrika året i Hammarby

En träning samt en halvlek mot ett div 1-lag är förvisso inte tillräckligt mycket för att man skall skriva kontrakt med en ny spelare. Men ÖSK borde väl rimligen behålla honom i träning även nästa vecka och sedan låta honom spela mot Sirius, som ju representerar den typen av motstånd han kan förvänta sig att få möta i allsvenskan.

Problemet eller vad man skall kalla det med att ta in en 20-åring är att han bör få speltid – helst varje vecka. Det kan han inte få hos ÖSK som det ser ut nu. Men om man lyckas låna ut Ajdarevic kan man väl ta in Larsson och sedan låna ut honom till Karlslund, som säkert skulle bli jätteglada över att få tillbaka sin talang. Med yngre spelare kan man ju arrangera det så att de i princip är spelbara för både den utlånande och den lånande klubben.