Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly-nyheter i korthet

Det har hänt en del kring flera spelare som tidigare representerat ÖSK och bloggen vill därför försöka samla ihop dessa.

Deniz Hümmet.
Anfallaren Deniz Hümmet blev häromdagen klar för Djurgårdens IF. Han tillhörde ÖSK (på lån från IF Elfsborg) under ett drygt år från sommaren 2020 till hösten 2021 då han såldes vidare av boråsarna till turkiska Rizespor. I ÖSK blev Hümmet genast en favorit främst beroende på att han gjorde ett hattrick i sin debut hemma mot IFK Norrköping. Totalt blev det 27 matcher och 10 mål i ÖSK.

Efter en sejour i Turkiet återvände Hümmet till Sverige och Kalmar FF inför föregående säsong. Där blev det 30 matcher och 9 mål för Hümmet som nu hunnit bli 27 år.

Bloggen vill minnas Hümmet som en mycket duktig fotbollsspelare som har sina styrkor i det tekniska och förmågan att göra andra spelare bättre samtidigt som han ibland kunde bli lite osynlig i en del matcher.

Att Djurgården nu väljer att plocka in Hümmet förvånar lite då dem brukar ha stora krav på sina anfallare att det ska bli mål och blir det inga mål så åker man ut. Ungefär som det blev för Kalle Holmberg. Han var ofta uppskattad för sitt spel och många DIF-supportrar som den här bloggen har kontakt med säger att han många gånger var deras bäste spelare – men han gjorde för få mål.

Deniz Hümmet har generellt gjort färre mål än vad Kalle Holmberg gjort så det blir intressant att se hur lång tid Hümmet får på sig innan han sedan kanske säljs vidare. Tålamod är kanske inte det signum som den här bloggen mest av allt tänker på när det kommer till Djurgårdens IF.

DIF: Välkommen Deniz Hümmet!
Lagstatistik: Deniz Hümmet


Noel Milleskog.
Ungefär som det gick för Noel Milleskog med andra ord.

21-årige Milleskog köptes, som det flesta nog minns, från ÖSK under förra sommaren. Milleskog hade då sex månader kvar på sitt kontrakt med ÖSK. I DIF fick Milleskog 13 chanser men gjorde bara 3 mål och vips så tar DIF in en ersättare. Levererar man inte enligt deras måttstock så åker man till slut ut. I Milleskogs fall verkar det kanske gått ännu lite snabbare än vanligt.

Nästa anhalt blir istället IK Sirius som nu köper loss Milleskog och enligt de uppgifter som den här bloggen sitter på så finns det en vidareförsäljningsklausul för ÖSK att hämta ut som ligger kring 10-15%.

Det är än så länge oklart hur mycket IK Sirius betalar Djurgårdens IF för Milleskog men ska vi ändå leka lite detektiv och gissa lite så tänker bloggen att eftersom att IK Sirius nyligen sålde Wessam Abou Ali för drygt 20 miljoner kronor till egyptiska Al-Ahly så har sannolikt Djurgårdens sportchef Bosse Andersson försökt att utnyttja det så långt det bara går och då inte gett bort Milleskog gratis.

Bloggen har hört siffror som säjer att ÖSK får i runda slängar cirka 300-400tkr för sin vidareförsäljningsklausul. Exakta siffror kommer vi såklart inte att få innan vi ser årsbokslutet för 2024 under nästa år.

IK Sirius: Noel Milleskog klar för Sirius Fotboll
Lagstatistik: Noel Milleskog


Jake Larsson.
Den nu 25-årige ytteranfallaren Jake Larsson lämnade ÖSK efter föregående säsong och har sedan dess letat efter en ny arbetsgivare. Det har viskats lite om IFK Göteborg och även Västerås SK i perioder men det senaste ryktet som kommit ut i media är att den litauiska storklubben Zalgiris är intresserade av Larssons tjänster. Nerikes Allehanda skriver att deras uppgifter säger att ”Jake Larsson just nu avvaktar utvecklingen från andra intressenter under vinterns transferfönster” och det låter ju inte direkt som att Larsson redan nu sitter på första bästa plan till Vilnius.

NA: Tiofaldig mästarklubb jagar Jake Larsson
Lagstatistik: Jake Larsson


Alfred Ajdarevic.
Lillebror Ajdarevic kom till ÖSK från Falkenbergs FF redan 2016 då han skrev på ett långtidskontrakt med klubben. Vissa vill mena att det egentligen var ett försökt till att få storebror Astrit Ajdarevic att stanna kvar i ÖSK någon som i förlängningen ändå inte lyckades.

För Alfreds del blev det fem långa år i ÖSK utan tillstymmelse till särskilt mycket speltid i Allsvenskan (totalt en knapp handfull inhopp) innan han sedan lämnade ÖSK sommaren 2021 för att sedan ansluta till Örebro Syrianska i Ettan 2022.

I ÖSIF blev han något av en nyckelspelare med 18 mål på 52 matcher men nu står det klart att han väljer att inte förlänga sitt avtal där utan istället är klar för den albanska klubben FK Vllaznia vilket är en av Albaniens största klubbar.

ÖSIF: Örebro Syrianska önskar Alfred Ajdarevic lycka till på sina nya äventyr
Lagstatistik: Alfred Ajdarevic


Benjamin Hjertstrand.
Den förre ÖSK-försvararen Benjamin Hjertstrand lämnar sin allsvenska klubb Halmstad BK och är nu klar för FC Zhenis i den kazakiska ligan. Ett lite oväntat val om bloggen får säga så.

Hjertstrand kom till ÖSK i november 2019. ÖSK spelade då i Allsvenskan och Hjertstrand (som då spelade i IK Brage) hade precis utsetts till en av Superettans bästa vänsterbackar och dåvarande ÖSK-Managern Axel Kjäll var mycket nöjd med värvningen.

Under sin tid i ÖSK blev Hjertstrand något av en hjälpgumma då han fick spela på många olika positioner i försvaret men också som defensiv mittfältare.

Hjertstrand lämnade ÖSK efter säsongen 2022 och fick, via provspel och korttidskontrakt, en plats i Allsvenskan med HBK.

Nu väljer Hjertstrand alltså att byta land och fotbollskultur och till NA säger Hjertstrand att hans nya miljö är lite speciell. ”– Halva stan är nybyggd och ser nästan ut som Dubai, medan andra halvan är som gamla Sovjet… så det ska bli spännande”.

NA: ”Blandning mellan Dubai och gamla Sovjet”


Amar Dževlan.
Den 20-årige målvakten Amar Dževlan kom till ÖSK i mars 2023 som ny andremålvakt efter det att Daniel Strindholm skadat axeln under försäsongen. Dževlan fick ett korttidskontrakt fram till sommaren som sedan förlängdes säsongen ut men någon speltid fick han inte att tala om och när Strindholm var åter i slag för att sitta på bänken lånade ÖSK ut Dževlan till Örebro Syrianska. Där gjorde han så pass bra ifrån sig att de nu bestämt sig för att ta in honom på permanent basis.

ÖSIF: Örebro Syrianska värvar målvakten Amar Dzevlan


Jacob Haahr.
Den unge danske försvaren Jacob Haahr var en av de rätt många provspelare som ÖSK tittade på under december 2023. Något kontrakt med ÖSK blev det dock inte då och nu är det klart att Haahr fortsätter sin karriär i den norska motsvarigheten till Superettan och klubben Bryne FK.

Bryne FK: Solid midtstopper på plass

Silly Summer 2022: Tredje gång gillt för Deniz Hümmet?

Deniz Hümmet har varit på lån två gånger hos ÖSK. Elfsborg som lånade ut honom valde dock förra sommaren att sälja honom till turkiska Süper Lig klubben Caykur Rizespor. Där gick det väl inte så bra – varken för spelaren eller för klubben. Rizespor fick lämna högstaligan och Hümmet som aldrig lyckades slå igenom och ta en startplats är osäker på hur hans framtid ser ut.

Nu rapporterar NA, att ÖSK förhandlar med anfallaren om en återkomst till ÖSK. För att en övergång skall komma till stånd krävs dock att den turkiska klubben går med på att släppa honom. Att ÖSK skulle köpa loss honom ser jag som osannolikt med tanke på osäkerheten kring klubbens ekonomi.

NA: Uppgifter: ÖSK i förhandling med Deniz Hümmet
Fotbollskanalen: Hümmets tuffa säsong


Spelarstatistik från Soccerway.com

Silly Summer 2021: Deniz Hümmet lämnar för Turkiet


Äntligen så är det klart. Det har varit en segdragen historia med resor och återkomster, flera intresserade turkiska klubbar mm. Men nu kan ÖSK säga adjö till Deniz Hümmet för gott. Çaykur Rizespor meddelar att han skrivit på ett tvåårskontrakt. Ett kontrakt som även innehåller ett tredje optionsår. Oklart som vanligt vad optionen innehåller och vem som kan dra nytta av den. Det spelar i och för sig ingen större roll för ÖSK (eller för Elfsborg).

ÖSK: Deniz Hümmet lämnar ÖSK Fotboll
Elfsborg: Tack för allt – Deniz Hümmet
Çaykur Rizespor: Hoş Geldin Deniz Hümmet
NA: Deniz Hümmet till Turkiet – Rizespor bekräftar


Spelarprofil från Fotbolltransfers.com

Silly Summer 2021: Nu är det nära för Hümmet

På googlesvenska betyder det: Tahir Kıran: Vi meddelar Deniz Hümmet i morgon. Han är nu vår spelare. Vi kom överens med honom i 2+1 år. Han är med i laget nu.

Silly Summer 2021: Deniz Hümmet till Rizespor?

Tidigare verkade det mer eller mindre klart att ÖSKs (och Elfsborgs) anfallare Deniz Hümmet var på väg att skriva på för Gaziantepspor. Men av någon anledning verkar det ha kommit in grus i övergångsmaskineriet och Hümmet återvände till ÖSK och matchen mot Sirius.

Och så ”försvann” han igen. Det verkar dock inte som om det den här gången handlar om ett förnyat försök av Gaziantepspor. I Rize verkar man nämligen tro att stadens klubb Çaykur Rizespor är det lag som kommer att få hans (och Elfsborgs) signatur på övergångshandlingarna.

Översatt till Googlesvenska blir detta: Çaykur Rizespor har knutit den 24-årige utflyttade centerforwarden Deniz Hümmet, som spelar för Sveriges Örebro-lag, till sina färger. Officiellt meddelande kommer inom kort.

Lagets placering i den högsta ligan säsongen 20/21 blev 13.e plats av 21 lag i ligan. Antal inspelade poäng var 48. På 40 åkte man ur. Klubben har på 2000-talet ett antal säsongen i den högsta ligan. Nu senast sedan säsongen 2013.

NA verkar att hittat detta ungefär samtidigt som jag gjorde det: Uppgifter ÖSK-stjärnan nära ny klubb – väntas presenteras inom kort

Silly Summer 2021: Hümmet, Yasin och Migrationsverket

Det svenska transferfönstret är förvisso stängt, men efterdyningarna gör sig fortfarande påminda.

Deniz Hümmet.
ÖSKs inlånade anfallare var inte med och tränade idag. Av personliga skäl, enligt ÖSK. Ett besked som numera nästan kan likställas med att en spelarövergång kan vara nära förestående. Hur nära den eventuellt kan vara säger sig dock Axel Kjäll inte vet något om. Han hänvisar till det faktum att det är Elfsborg som ”äger” spelaren och att de inte har någon informationsplikt gentemot ÖSK.

Det låter väl lite ihåligt att Elfsborg inte informerar ÖSK ifall de är på väg att ta tillbaka en utlånad spelare. Men det är klart. Axel Kjäll kan inte gärna kommentera en annan klubbs pågående spelarförsäljningar oberoende av hur mycket han vet om saken. Så vi kan inte förvänta oss någon typ av besked från ÖSK förrän allt är packat och klart.

En positiv sak (i det lilla) med försäljningen om den blir av är att jag i fortsättningen inte kommer att behöva leta efter ett ”ü” varje gång jag skall skriva något om honom.

Att Hümmet kommer att lämna verkar vid det här laget rätt klart om inte något oväntat skulle tillstöta vid förhandlingsbordet. Inte helt omöjligt att det gör det – turkiska sportchefer är inte de lättaste att ha att göra med.

Ahmed Yasin.
Beträffande Yasin har ännu inte alla bitar fallit på rätt plats. Kjäll säger att man fortfarande väntar på resultatet av en medicinsk utvärdering. Dessutom finns det tydligen fortfarande en del dokumentation som måste klaras ut. För ÖSK gäller det väl att se till att man inte behöver få några större kostnader under den period som rehabilitering fortgår och innan man vet när han kommer att kunna spela igen. Jag har för egen del – utan att veta något om saken – tyckt att Yasin egen prognos om att han skall kunna spela i slutet av den här säsongen varit resultatet av ett önsketänkande från honom. Saken är nog att ingen vet och att ÖSK därför är extremt försiktiga innan de eventuellt skrivet ett kontrakt med honom.

Samtidigt skriver NA att Yasin lagt ut en bild på Instagram där han tränar med Halmstads BK. Därmed inte sagt att en övergång till Halmstad står högst på hans prioriteringslista. Men han vill givetvis har alternativ om det inte skulle bli något med ÖSK.

Migrationsverket.
Inget är ännu klart beträffande arbetstillståndet för de två sent inlånade offensiva spelarna Richard Friday och Patrick Luan. Kjäll verkar dock att hoppas att det möjligen skulle kunna bli klart i morgon (som är en fredag). I så fall är de spelbara mot Sirius på söndag. Frågan är dock hur pass inspelade i laget de hunnit bli. Om de redan hunnit anpassa sig till spelidé och lagkamrater.

NA: ÖSK:s luriga sits i Hümmet-frågan

Silly Summer 2021: Hümmets övergång klar?

Redan igår eftermiddag skrev Reform Haber (som verkar vara lokaltidningen i Gaziantep) följande.
Notering: Turkiets sommarfönster stänger först den 6 september.

Deniz Hürmet Gaziantep FK’da
Transfer çalışmalarını sürdüren Gaziantep Futbol Kulübü, Genç Milli Takım oyuncusu Deniz Hümmet’e imza attırmaya hazırlanıyor.

REFORM HABER – Gaziantep FK, Örebro ve Genç Milli Takım forması giyen Deniz Hümmet’i kadrosuna kattı. Transfer çalışmalarını sürdüren Gaziantep Futbol Kulübü, Deniz Hümmet ile her konuda anlaşma sağladı.

Vilket Google välvilligt översätter till:

Deniz Hürmet is in Gaziantep FK
Continuing its transfer efforts, Gaziantep Football Club is preparing to sign Young National Team player Deniz Hümmet.

Gaziantep FK added Deniz Hümmet, who played for Örebro and the Youth National Team, to its squad. Continuing its transfer studies, Gaziantep Football Club reached an agreement with Deniz Hümmet on every issue.

eller på svenska (fast jag tycker att Google lyckas bättre med den engelska översättningen).

Deniz Hürmet är i Gaziantep FK
Gaziantep Football Club fortsätter sina överföringsinsatser och förbereder sig på att signera den unga landslagsspelaren Deniz Hümmet.

Gaziantep FK lade till Deniz Hümmet, som spelade för Örebro och ungdomslandslaget, till sin trupp. Gaziantep Football Club fortsatte sitt överföringsarbete och nådde en överenskommelse med Deniz Hümmet i varje fråga.

Reform Haber: Deniz Hürmet Gaziantep FK’da

Silly Summer 2021: Hümmet vet inget

NA har stämt av övergångsryktena med Deniz Hümmet. Den inlånade anfallaren säger sig veta så mycket om saken, utan hänvisar till sin agent. Att det till och ifrån har funnits intresse från Turkiet håller han dock med om.

– Jag såg artikeln, men jag har inte hunnit prata med min agent. Jag vet att det finns rykten och intresse, men jag kan inte säga så mycket nu eftersom jag själv inte vet. Sen vet jag att det ofta finns intresse från den turkiska ligan, säger spelaren till NA:s Billy Hammer efter onsdagens ÖSK-träning.

Det här med att spelarna överlåter allt till sin agent så här i övergångstider är givetvis praktiskt. Då slipper man svara på besvärliga frågor om inte annat.

Om det verkligen förhåller sig så är väl mera tveksamt. Förmodligen vet agenten ungefär vad klubb och spelare förväntar sig av en övergång, så en grovsållning kan han säkert göra. Men så fort något dyker upp som skulle kunna vara av intresse så kan jag inte tänka mig annat än att agenten stämmer av läget med sin spelare.

Om man skall ta något med sig av artikeln skulle det möjligen kunna vara att inte Hümmet rakt av utesluter en flytt. Det hade han väl gjort om han är helt inställd på att stanna kvar hos ÖSK hela säsongen.

NA: Ryktas aktuell för utlandsflytt – nu svarar Hümmet

Silly Summer 2021: Hümmet till Turkiet?

NA skriver ikväll att en turkiskt tidningsartikel hävdar, att Deniz Hümmet kan vara på väg att byta klubb. Enligt NA, som refererar till den turkiska tidningen Reform Haber, kan en övergång vara mycket nära. Om närheten även inkluderar Elfsborg är osagt.

Jag antar, att Elfsborg gärna skulle sälja honom om en möjlighet erbjuds. De har ju visat att de själva inte har något som helst intresse av att behålla honom i truppen. Nu skall man ta turkiska fotbollsrykten med en ordentlig nypa salt. Men ändå.

Jag tycker inte att Hümmet har gjort något större avtryck sedan han kom till ÖSK i våras. Inget större problem alltså om han lämnar. Anfallare är han ju inte och kantspelare och offensiva mittfältare finns det numera gott om i truppen.

NA: Uppgifter: Hümmet kan lämna ÖSK – aktuell för utländsk klubb
Reform Haber: Gaziantep FK, Deniz Hümmet’le anlaşmaya çok yakın

Silly Winter 2020/21: Hümmet lånas in igen

(Jag är väl lite sen med det här, så det är ingen nyhet längre, men jag hade andra prioriteringar igår).

ÖSK och Elfsborg har efter lite segdragning kommit överens om för vilket lag Deniz Hümmet skall spela fotboll för under den kommande säsongen. Det blir för ÖSK efter det att klubbarna kommit överens om ytterligare ett lånat år. Den här gången över hela säsongen.

Redan för någon vecka sedan började det ryktas om att ”allt var klart” och att ÖSK skulle köpa honom för 1 mkr. Men allt var tydligen inte helt klart. Den slutliga utlösningen drog ut på tiden och igår visade det sig att det blev en utlåning i stället för en regelrätt övergång. Vem det var som ville ha det så är inte klart. NA hävdar i en av sina artiklar att ÖSK ville köpa, men det behöver ju inte vara så ändå.

Att låna i stället för att köpa kan så här i Coronatider faktiskt vara något av en fördel. Det bör förbättra klubbens likviditet i en period då det råder stor ovisshet om vilka intäkter klubben kan räkna med under det kommande året. Möjligen att det skulle kunna öppna för till exempel ett förvärv eller en inlåning i sommar (om det skulle behövas eller en bra möjlighet erbjuda sig). Det viktigaste är trots allt att ÖSK kan räkna med Hümmet hela det här året (om det inte finns någon Carlos-option någonstans i kontraktsdunklet).

ÖSK skriver, att de kommer att jobba på att få Hümmet spelklar till morgondagens match mot Trelleborg i morgon. Det borde väl inte vara något problem med en så kallad expressövergång om alla papper mellan klubbarna är påskrivna och klara. Blir han klar kommer han nog att få spela mot den klubb han representerade innan han efter säsongen och Trelleborgs degradering köptes loss av Elfsborg.

För många ÖSKare var säkert den första förnimmelsen av vem Hümmet är och att han kan göra mål nickmålet i den vårtidiga bortamatchen mot Trelleborg. Då gjorde han mål redan i den 12:e minuten. Det var en rörig situation vid första stolpen efter en hörna om jag kommer ihåg det hela rätt. Innan dess hade man bara hört talat om en spelare i Gefle som gjorde många mål. Men det var ju i Superettan och inte så mycket ”att bry sig om”.

Svartvitt: Hümmet återvänder till ÖSK: ”Supportrarna har tagit hand om mig sedan dag ett”
Svenska Fans (Elfsborg): Hümmet spelar i ÖSK under 2021
IF Elfsborg: Deniz Hümmet lånas ut till Örebro
Örebro SK: Deniz Hümmet tillbaka i ÖSK Fotboll
Örebro SK: Intervju med ÖSK:s senaste förstärkning, Deniz Hümmet (video).
NA: Hümmet återvänder till ÖSK – stjärnan lånas in igen
NA: Hümmet i första stora intervjun efter ÖSK-återkomsten