Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Akademin: Tyson Afshari till Örebro Syrianska

Örebro Syrianska meddelade igår, att Tyson Afshari skrivit ett tvåårskontrakt med klubben. Den unga mittfältaren kom till ÖSK från Hammarbys Akademi sommaren 2022 och sågs väl allmänt som en stor talang och framtida A-lagsspelare. Han har även fått möjligheten att träna en hel del med A-truppen under de ett och ett halvt år han tillhört ÖSKs akademi.

Men av någon anledning lyckades han aldrig ta steget från juniorverksamhet till A-truppstillhörighet. När nu de jämnåriga Charlie Swartling och Linus Alperud har tagit steget till A-truppen och han fått stanna kvar i akademin känns övergången till örebrosyrianerna inte så överraskande. Han är tillräckligt bra för att spela seniorfotboll även om ÖSK inte tyckt att kan försvara en plats i A-truppen.

 Jag spelar mittback men kan även spela som central mittfältare, säger Tyson i Syrianernas nyhetsflash. Lite förvånande att han ser sig som mittback. Där spelade han aldrig i ÖSKs akademilag.

Örebro Syrianska: Syrianska värvar Tyson Afshari
Lagstatistik: Tyson Afshari

Silly Summer 2023: Adi Fisic till Örebro Syrianska

En rätt oväntad vändning gällande Adi Fisic slog ner under fredagskvällen då Örebro Syrianska släppte nyheten att man tar in Fisic på ett kontrakt som sträcker sig över innevarande säsong.

Örebro Syrianska skriver på sin hemsida att:

Vi är otroligt glada och stolta över att vi kan presentera Adi Fisic som nästa anfallsvärvning. En ung mycket talangfull spelare som var på lån från Atalanta och spelade att antal Superettan-minuter för ÖSK under våren. Adi är en forward som är skicklig i sitt presspel och kommer bidra på ett jättefint vis i vårt försvarsspel. I anfallsspelet så får vi en spelare med god fysik i det felvända spelet samtidigt som han gillar att gå i djupled. Det är även tydligt på träning att han har god förmåga när han hamnar i straffområdet och i avslutssituationer. Det ska bli otroligt intressant att se Adis utveckling hos oss under hösten.

Av texten att döma framgår det inte om avtalet är ett lån, ett köp eller om det helt enkelt är så att Fisic redan ordnat sig fri från sin Italienska klubb Atalanta så som det lät som att det var på väg att bli för bara några dagar sedan och i Atalantas kanaler nämns inte Adi Fisic alls. Men det kanske inte är att vänta gällande en spelare som varit utlånad från deras Primaveralag.

Den 19-årige anfallaren Adi Fisic kom till ÖSK inför den nuvarande säsongen på lån från Atalanta. Under tiden i ÖSK han han med att hoppa in i 11 matcher och göra 1 gjort mål (i bortamatchen mot Landskrona i maj) även om den faktiska speltiden i Superettan landade på modesta 221 minuter.

Som bloggen förstått det ville verkligen ÖSK få till en lösning med Atalanta om Fisic men där den italienska klubben krävde uppåt 2 miljoner i ersättning för att släppa honom vilket ÖSK inte kunde eller ville lägga ut. Ett lån var heller inte aktuellt då italienska klubbar har ett tak på hur många spelare man får låna ut och dem ansåg inte att Fisic ingick i den kvoten.

Vad som hänt nu är fortfarande lite oklart. Hur gick övergången till Örebro Syrianska till? Är det ett lån? Ett köp? Eller har Fisic löst sig från Atalanta och helt enkelt valt Örebro Syrianska och valt bort ÖSK? I Örebro Syrianska lär han få större möjligheter till ordentligt med speltid. Det kan ju också vara så att ÖSK själva valt bort Fisic då man kanske har någon annan spelare i sikte.

Eller finns det en helt annan lösning i vardande?

För bara några dagar sedan meddelade ÖSK och Örebro Syrianska att man inleder ett ”fotbollsutvecklande föreningssamarbete” där spelare under 22 års ålder kan gå mellan klubbarna med 24 timmars varsel. Det avtalet avsåg i första hand att ge målvakten Amar Dževlan och försvararen Ludvig Nicklasson mer speltid och om bloggen förstår bestämmelserna kring denna typ av samarbetsavtal så måste varje sådan spelare registreras hos SvFF separat innan 31 augusti.

Är det månne så att 19-årige Fisic skulle kunna vara aktuell för att skrivas in i det fotbollsutvecklande föreningssamarbetet? Men det kanske är för långsökt. Varför valde i så fall Fisic inte bara att gå tillbaka till ÖSK om hans avtal med Atalanta bröts?

I detta sammanhang vill också bloggen lyfta fram att regelverket kring ”fotbollsutvecklande föreningssamarbete” inte är helt solklar för bloggen. Se under §13 i 3 kap. Särskilda bestämmelser för professionella spelare (Sid 17-21).

SvFF: representationsbestammelser-2023.pdf

Bloggen ser inte riktigt hur allt hänger ihop än, så det lär finnas anledning att återkomma i den här frågan.

Oavsett vad så är Fisic klar för Örebro Syrianska och för dem bör en spelare av Fisics kapacitet vara en riktigt bra förstärkning i deras jakt på nytt Ettan-kontrakt där man just nu huserar på nedflyttningsplats i den rätt jämna tabellen. Det skiljer bara 4 poäng mellan tiondeplacerade Täby på säker mark och Örebro Syrianska som ligger näst sist i tabellen.

Örebro Syrianska: Örebro Syrianska tar in Adi Fisic
NA: Bomben: Adi Fisic till Örebro Syrianska

Örebro SK och Örebro Syrianska inleder samarbetsavtal

Eftersom att ÖSK saknar lag i U21-serien har ett par spelare som åldersmässigt är för gamla för att delta i U19 Allsvenskan fått väldigt begränsat med speltid. Främst rör detta målvakten Amar Dževlan och försvararen Ludvig Nicklasson.

ÖSK har nu kommit överens med Örebro Syrianska om ett så kallat fotbollsutvecklande föreningssamarbete som innebär att just dessa båda spelare kan gå mellan klubbarna med 24-timmars varsel. På så sätt kan dem få matchning i Ettan Norra med Örebro Syrianska och ett dygn senare med ÖSK i Superettan.

Chrsitian Järdler säger till officiella hemsidan:

”Ludvig och Amar har haft svårt att få speltid i a-laget här under våren och med tanke på att vi i år inte har ett U21-lag så tycker vi att det här är den bästa lösningen för killarna under hösten. Detta då de med det här avtalet får möjligheten att spela Division 1 matcher. Vi är också glada över att få till det här samarbetet med Örebro Syrianska.”

Bloggen tycker att detta är en utmärkt lösning för två spelare som annars riskerar att sitta helt utan speltid hos ÖSK.

ÖSK: ÖSk inleder samarbetsavtal med Örebro Syrianska
Örebro Syrianska: Örebro Syrianska inleder samarbetsavtal med ÖSK Fotboll
NA: Klart: ÖSK lånar ut Nicklasson och Dzevlan till Örebro Syrianska

U21: Storförlust mot Örebro Syrianska

Plats: Mellringe IP
Tid: Tisdagen den 18 juli klockan 18.00
Domare: Ahmed Abid (ass. Martin Köpberg och Barmotho Malki)
På TV: Nej
Web-TV: NA streamade matchen till sina Pluskunder
Hockeykrock: Nej, ÖHK har semester
Publik: 144


ÖSK mötte igår Örebro Syrianska i en träningsmatch som för ÖSKs del väl skulle kunna anses ligga på U21-nivå, medan hemmalaget kom med vad som väl var deras vassaste lag inklusive några provspelare.

Efter en förhållandevis jämn första halvlek rasade det fullständigt för ÖSK i den andra. Ett hoprafsat ÖSK-lag fick aldrig någon styrsel i sitt spel. Det bli väl lätt så när spelare från olika trupper och matchmiljöer skall spela ihop för första gången. Dessutom fannas det drag av experiment i själva laguppställningen vilket resulterade i påtagliga brister i främst defensiven.

Ändå kan man väl tycka, att spelet inte skall behöva rasa ihop som det gjorde under den andra halvleken. Det räcker inte med att ha individuellt skickliga spelare. Det måste även finnas en spelidé som alla håller sig till samt har kapacitet att utföra.

Örebro Syrianska: Örebro Syrianska kör över ÖSK i träningsmatch
NA: Målkavalkad

Matchfakta.
14. 1-0 Sako Hamed
29. 1-1 Malïk Mokéde (Wessam Dukhan)
39. 2-1 Alfred Ajdarevic
45+6. 3-1 Josef Ibrahim
58. 4-1 Traore Ibrahim
67. 5-1 Sajed Jebnoun
68. 6-1 Sajed Jebnoun
72. 7-1 Dino Salcinovic

Laguppställning
Amar Dzevlan
Ludvig Nicklasson, Sebastian Crona (56), Tyson Afshari
Daniel Björnkvist (k), Hamse Shagaxle, Wessam Dukhan (68), Johannes Danho
Linus Alperud (63), Malïk Mokéde
Jake Larsson
Ersättare: Josef Keyrouz (56), Elliot Lindström, (63), Kevin Westlind (68), Ebbe Wingemark (75) och Hasan Dana (75) och Karl Serrano Torstensson (mv)

U21: ÖSK möter Örebro Syrianska

Plats: Mellringe IP
Tid: Tisdagen den 18 juli klockan 19.00
Domare: Ahmed Abid (ass. Martin Köpberg och Barmotho Malki)
På TV: Nej
Web-TV: NA streamar matchen till sina Pluskunder
Hockeykrock: Nej, ÖHK har tagit semester
Publik: Ja


ÖSKs matchtrupp.
Från A-truppen (8 spelare): Amar Dzevlan (mv), Ludvig Nicklasson, Sebastian Crona, Daniel Björnquist, Hamse Shagaxle, Johannes Danho, Malïk Mokédé, och Jake Larsseon.
Från Akademin (9 spelare): Tyson Afshari , Wessam Dukhan, Linus Alperud, Kevin Westlind, Josef Keyrouz, Ebbe Wingemark, Elliot Lindström, Hasan Dana och Karl Serrano Torstensson (mv).

Örebro Syrianska har aviserat följande matchtrupp.
Startar gör: Kevin Dyplin (mv), Oscar Windahl, Felix Bindelöv, Filip Drinic (k), Konrad Gustafsson, Josef Ibrahim, Dino Salcinovic, Alfred Ajdarevic, Daniel Josefsson, Mohamed Youla, Amadou Kalabane,
Ersättare är: Simon Svensson (mv), Dennis Koss, Sajed Jebnoun, Anton Ingves, Henry Hertzman och Emil Rastoder.


NA: Inför matchen mellan Örebro Syrianska och ÖSK
NA: Örebro Syrianska – ÖSK
ÖLFF: Matchinformation

Ajdarevic d.y. till Örebro Syrianska

Örebro Syrianska skrev häromdagen på Facebook, att de kommit överens med Alfred Ajdarevic om ett kontrakt som sträcker sig fram till utgången av nästa år (som är 2023).

Sedan dess har det inte hörts något mer om saken. Kontraktet nämns inte på klubbens hemsida så allt kanske inte är klart ännu. Alltså man är överens om att man är överens, men inget är skrivet ännu. Eller så väntar klubben tills dess att formaliteterna kring spelarregistreringen hos SvFF är klar – det tar väl en vecka om man inte väljer den dyrare expressregistreringsrutinen.

Någon egentlig anledning att försöka snabba på registreringen finns det förmodligen inte. Enligt Lagstatistik finns spelaren bara registrerad på en enda tidig U21-match förra året. Därefter tränade han väl med ÖSK fram tills halvårsskiftet. Då ville han absolut inte bli utlånad igen. Men fotbollsmatcher ”på riktigt” har han inte spelat sedan han lämnade IK Frej (Hammarby TFF) hösten 2020. Han kan givetvis ha hållit igång/tränat med något lokalt lag i Falkenberg/Halland eller var han nu har hållit hus. Men i matchform är han knappast.

Hos ÖSK ville det sig aldrig för Ajdarevic. Däremot verkar han ha levt upp till förväntningarna hos IFK Värnamo (som då spelade i Ettan) och IK Frej, de två klubbar han var utlånad till under säsongerna 2019 och 2020. Återstår nu att se om han kan komma in i en tredje andning i Örebrosyrianernas klubbdräkt.

NA: Förre ÖSK-spelaren klar för Örebro Syrianska
Lagstatistik: Alfred Ajdarevic


Tillägg 220508.
Nu är allt klart. Ajdarevic blev inbytt i örebrosyrianernas match Piteå.
Jag konstaterar samtidigt att Lagstatistik verkar att uppdatera sin sajt mer eller mindre ögonblickligt. Den inbytte Ajdarevic finns redan registrerad där.

Jaithe till Karlslund

Ebrima ”Ibo” Jaithe byter klubb från Örebro Syrianska till Karlslund. Därmed avslutas ett klubbyte som inleddes redan i somras då Ibo gick från syrianerna till Karlslund på lån.

Jag skulle tro att den kraftfulle anfallaren nog kan ställa till med en hel besvär för motståndarförsvaren i div 2. En duktig huvudspelare är han bland annat. Bra spänst och har är dessutom redan på marknivå längre än de flesta.

Övergången innebär också att ÖSK förlorar 8 poäng i akademirankingen för år 2022. Ibo spelade 4 år i ÖSK Ungdom/Akademin och för det får man inga pluspoäng i div 2. I div 1 ger varje akademiår 2 poäng.

Karlslunds IF FK: Karlslund värvar Ebrima Jaiteh i en permanent övergång!

Deprem till Brommapojkarna

ÖSK föredetting Rodin Deprem har efter det att han lämnade ÖSK haft en minst sagt svängig karriär. Inför årets säsong skrev han på för Örebro Syrianska och då lossade det för honom målmässigt. På de 15 matcher som spelats (halva serien) har han gjort 12 mål, vilket ger honom en skytteligaledning i Ettan Norra.

Något som bland annat uppmärksammats av serieledande Brommapojkarna som köper loss honom från syrianerna. Friska pengar in på banken, men även ett stort anfallsmässigt avbräck. Deprem har nämligen gjort 12 av Syrianskas 20 mål den här säsongen.

Örebro Syrianska: Rodin Deprem klar för BP
Brommapojkarna: Rodin Deprem klar för Brommapojkarna
NA: Rodin Deprem lämnar Örebro Syrianska – klar för Brommapojkarna
NA: Deprem om övergången till Brommapojkarna – och tiden i Örebro Syrianska


Spelarprofil från Fotbolltransfers.com

ÖSK-dominans i Örebro Syrianska

Örebro Syrianska skrev igår, att ytterligare en före detta akademispelare ansluter till div 1-klubben. Den här gången är det Dino Salcinovic som skrivit på för Örebros enda div 1-klubb.

Örebro Syrianska: Mittfältare klar för Örebro Syrianska

Syrianskas senaste nyförvärv blir som sagt inte ensam före detta ÖSKare i klubben. I årets A-lagstrupp ingår även följande spelare som spelat för ÖSKs akademilag: Viktor Franssila, Jonathan Forsberg, Michel Yanez Hernandez, Mirza Turan, Stefan Hannason, Marcus Karlsson, Kevin Johansson, Nadir Ayeva, Rodin Deprem och Ebrima Jaithe.

En annan lokal klubb som sett några före detta akademispelare ansluta till truppen är Yxhults IK. Laget, nyuppflyttade till div 2, tränas av Håkan Juhlin som har värvat in kvartetten Alexius Westlund, Olle Brorsson, Ryad Mouvlier och Aklam Mutebi. Sedan tidigare finns målvakterna Alex Berger och Simon Norman i truppen. Samt givetvis även Kristoffer Näfver.

Deprem: Åter i Örebro


ÖSKs föredetting Rodin Deprem, som efter sin tid i ÖSK hunnit med en coronaförstörd tid hos tyska SpVgg Greuther Fürths andralag samt därefter en halv säsong i Superettan för Umeå FC har nu återvänt till platsen där allt började. Alltså till Örebro.

Örebro Syrianska meddelade igår, att Deprem skrivit kontrakt med dem.

Rodin, som väl haft en hel del otur under en karriär som inte riktigt lyft får nu en ny möjlighet att visa vad han går för. Dessutom kommer han uppenbarligen även att börja studera på Universitetet, vilket aldrig är fel.

Örebro Syrianska: Välkommen till Örebro Syrianska Rodin Deprem
NA: Förre ÖSK-anfallaren klar för Örebro Syrianska

Statistik från Fotbolltransfers.com