Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Saeid till Danmark

Mohammed Saeid på ÖSK-tiden (2012)


ÖSKs föredetting Mohammed Saeid har bestämt sig. Efter att ha valt (för det var väl han som valde?) att lämna Colorado Rapids i den nordamerikanska MLS-ligan kommer han fram till sommaren 2020 att representera danska Lyngby Boldklub. Eventuella förhoppningar om att han skulle återvända till Örebro kan nu alltså skrinläggas.

Klubhbvalet kan förvåna en del. Lyngby tillhör inte direkt Superligans bättre lag utan ligger tredjen sist i serien under vinteruppehållet. Att det blev Danmark är däremot inte så konstigt. Precis som i Sverige åtnjuter utländska fotbollsspelare en avsevärd skattefördel, vilket gör det svårt för hemlandets klubbar att konkurrera om spelaren.

Det är inte någon topplpöubb Saeid ansluter till. ( Flashscore.se)

Lyngby BK är att gratulera – de får in en konstruktiv mittfältare med god arbetskapacitet och -moral.

Lyngby BK: Lyngby henter midtbaneprofil i Major League Soccer

Mohammed Saeid (Statistiken från Fotbolltransfers.com)

Mohammed Saeid har funnit sin plats i Denver

Colorado’s Mohammed Saeid, left, and Minnesota’s Ibson go after the ball in the first half as Minnesota United played the Colorado Rapids at TCF Bank Stadium in Minneapolis, April 23, 2017. Scott Takushi / Pioneer Press

Mohammed Saeid har fått flytta på sig en hel del den här säsongen. Först draftades han av det nya MLS-laget Minnesota United från Columbus Crew för vilka han spelat i två år. Några månader senare blev han en del av en bytesaffär mellan Minnesota och Colorado Rapids.

The Denver Post har nyligen publicerat en artikel om Saeid med en del om hans bakgrund och om den för honom nya rollen som 10:a på Rapids mittfält.

The Denver Post: Son of African refugees, Swedish-born Mohammed Saeid finds a home with Colorado Rapids

Klubbyte för Saeid


Mohammed Saeids tid hos Minnesota United blev inte särskilt lång. För någon dag sedan blev han en del i en bytesaffär mellan Minnesota och Colorado Rapids.

Förmodligen ett positivt byte för Saeids del. Nyetablerade Minnesota United har startat sin första säsong riktigt uselt och har noterats för tre förluster och ett oavgjort resultat på seriens fyra första matcher.

Colorado Rapids: Colorado Rapids acquire Mohammed Saeid and Josh Gatt from Minnesota United FC
NA: Beskedet: Örebrosonen bortbytt i MLS – blir lagkamrat med svensk mittback
Colorado Rapids: Mohammed Saeid

Saeid fick byta klubb

Tågordningen i MLS är ofta väldigt olik den som råder i de europeiska fotbollsligorna. Här gäller det att etablera ett ekonomiskt och spelmässigt övertag och sedan göra allt för att öka skillnaderna ytterligare. I Nordamerika gör man tvärt om. Där innebär reglerna att man försöker få till så jämna lag som möjligt.

Så när ett nytt lag skall etableras i MLS får de möjlighet att ta över fem spelare från de etablerade lagen. Utan att dessa kan förhindra övergången. Jo, de kan i och för sig skydda vissa av sina spelare vid en draft av den här typen – men inte alla.

Det här är nu något som ÖSKs föredetting Mohammed Saeid har råkat ut för. Han ansågs tillräckligt bra för att det nya MLS-laget Minnesota United skulle välja honom som den tredje av fem spelare de hade rätten att ta över på detta sätt.

För Saeid var det bara att packa och köpa en biljett till Minneapolis eller möjligen till Saint Paul. Rent fotbollsmässigt kan det mycket väl vara en bra sak för honom. Blir man utvald på det här sätter ligger det nära till hands att man blir en av den nya klubbens startspelare.

Columbus Dispatch: Crew loses Mohammed Saeid in expansion draft
Columbus Crew: Saeid selected by Minnesota United in MLS Expansion Draft 2016
Minnesota United: Five Players Selected In 2016 Expansion Draft
Minnesota United: Mohammed Saeid Med ett foto som hämtats från Eyravallsbloggen. Borde väl ha frågat först.

Saeid förlängde kontraktet

Mohammed Saeid (Foto: Columbus Crew)

Mohammed Saeid (Foto: Columbus Crew)


ÖSKs föredetting Mohammed Saeid har fått sitt kontrakt med den amerikanska MLS-laget Columbus Crew förlängt. Detta efter det att Columbus beslutat sig för att utnyttja den option som fanns knuten till det tvåårskontrakt som just gått ut.

NA: Örebrosonen Saeid stannar i USA – har skrivit på nytt kontrakt med Columbus

Columbus tränas av den tidigare Hammarbytränaren Gregg Beerhalter som till sin hjälp bland annat har Sixten Boström.

Columbus Crew: Mohammed Saeid
The Columbus Dispatch: Broken bones in back didn’t stop Mohammed Saeid
Fotbolltransfers: Så mycket tjänar svenskarna i MLS

Mohammed Said i vinterträning med ÖSK.

Mohammed Said i vinterträning med ÖSK.

Förlust för Columbus i MLS-final

De två före detta ÖSKarna Mohammed Saeid och Sixten Boström fick nöja sig med silvermedaljer, då den amerikanska finalen avgjordes i går kväll. Utmanarna från Portland Timbers vann nämligen matchen med 2-1. Mohammed Saeid fick precis som i semifinalerna börja matchen på bänken. Inbytt blev han i den 78:e minuten utan att dock sätta något större avtryck på matchen.

The Guardian: Portland Timbers hit Columbus Crew SC early to capture their first MLS Cup

Saeid och Boström i MLS-final

I kväll spelas finalen i den amerikanska proffsligan MLS mellan Columbus Crew och Portland Timbers. I Columbus trupp återfinns ÖSKs föredetting Mohammed Saeid och även Sixten Boström. Sixten är assisterande tränare till Gregg Beerhalter som ju var verksam i Hammarby för några år sedan. Det var under den perioden han lärde känna de två före detta ÖSK-profilerna.

Det blir troligen inte så mycket speltid för Mohammed, som visserligen spelat en hel del under säsongen, men i första hand verkar ha statusen av förstahandsalternativ då någon annan saknats. I den första semifinalen fick han sitta oombytt på bänken och i den andra blev det ett kortare inhopp mot slutet av matchen.

Eftersom finalen spelas i Columbus har den en utifrån svenska förhållanden hyfsad avsparkstid. Kl. 22:00 kör man igång och matchen visas på Eurosport 1.

Columbus Crew med Mohammed Saeid till MLS-finalen

Mohammed Saeid har chansen att bli MLS-mästare i fotboll. Det smäller lite högre än en vinst i DM på Sköllervallen.

Mohammed Saeid har chansen att bli MLS-mästare i fotboll. Det smäller lite högre än en vinst i DM på Sköllervallen.


I natt blev det klart att Columbus Crew med ÖSKs föredetting Mohammed Saeid i truppen och med Sixten Boström som assisterande tränare och med Hammarbys förre tränare Gregg Beerhalter som (just) tränare är klara för final i MLS (Major Leauge Soccer). I den andra matchen i konferensfinalen mot New York Bulls blev det visserligen förlust med 1-0, men laget går ändå vidare eftersom de vann sin hemmamatch med 2-0. I den amerikanska finalen väntar nu Portland Timbers.

Mohammed Saeid har väl haft ett hyfsat förstaår i USA. Han har varit på plan vid 25 tillfällen varav 18 gånger från start. Sett till speltid har han varit med på plan under lite drygt hälften av lagets matchminuter. I konferensfinalen var han en oanvänd ersättare i den första matchen och i den natt blev han inbytt i den 86:e minuten och kunde alltså vara med på planen och fira avancemanget efter den 5:e övertidsminuten.

MLS-finalen avgörs i Columbus den 6 december.

Saeid lämnar ÖSK

Mohammed Saeid drar västerut, enligt Expressen.

Mohammed Saeid drar västerut, enligt Expressen.


Expressen ”avslöjar” nu på eftermiddagen, att Mohammed Saeid lämnar ÖSK i samband med att hans kontrakt går ut. Hans agent Innocent Okeke bekräftar, att det är slutspelad för Saeids del med ÖSK, men Okeke vill inte säga något om vilken hans nya klubbtillhörighet kommer att bli. Expressen tror sig dock veta, att han skall till amerikanska Columbus Crew i MLS.

Att Saeid lämnar kommer väl inte helt som en överraskning. Sedan Alexander Axén tog över som tränare och Åhman Persson blev skadefri har hans roll i ÖSK marginaliserats. I och med att ÖSK skrev kontrakt med Daniel Nordmark så ökade konkurrensen om platserna på mittfältet ytterligare.

Mohammed Saeid spelade från start samtliga matcher fram till och med bortamatchen mot Mjällby den nionde augusti. Då blev han utbytt i halvtidspausen och sedan dess har det bara blivit två inhopp.

TheCrew.com: Mohammed Saeid Q&A
Soccer by Ives: Crew sign Swedish midfielder Saied
The Columbus Dispatch: Crew signs Swedish midfielder

Statistik: Mohammed Saeid (Svenska Fotbollförbundet).

Statistik: Mohammed Saeid (Svenska Fotbollförbundet).

Mohammed Saeid bekräftar sin nya klubb via Twitter.