Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Upphittad på nätet: James Frempong

En ung och förhoppningsfull spelare på ÖSKs träningsläger på Cypern år 2008. James var då 19 år och hans framtid såg väldigt ljus ut.


Den utmärkta Norrköpings-bloggen Kamraterna har fått tag på James Frempong och hört sig för med honom om hur livet gestaltat sig efter hans fotbollskarriär. (Artikeln är från januari i år, men fortfarande intressant).

Jo, det verkar ha gått rätt bra för James trots (eller kanske för att) han fick lov att lämna fotbollen tidigt på grund av sina återkommande knäproblem. Han tillhörde det fåtal fotbollsspelare som utnyttjade sin lediga tid till att studera. Studier som så småningom bland annat resulterade i en master i statsvetenskap. Därefter har han jobbat på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, med projektarbete på SvFF och är numera (eller var i alla fall i början av året) anställd som forskningsassistent på Campus Norrköping.

Tiden i Örebro fick ett trist slut. Han tyckte att han blev utfryst av tränaren Sixten Boström, som ville bli av med honom. Det kan nog mycket väl stämma. Boström var inte mycket för talangutveckling. När hans kontrakt löpt ut blev det därför inte någon förlängning utan han hamnade i Gefle hos Urban Hammar (som kände honom väl sedan tidigare).

Kamraterna: Frempong om livet efter fotbollskarriären och spelet bakom kulisserna

Spelarstatistiken från Fotbolltransfers.com.

James var en mycket duktig spelare, bollsäker och svårfångad. Därför är det lite förvånande att se att han under sin karriär ändå inte åstadkom mer än 4 mål och 6 målgivande passningar.

Frempong får gå

En ung och förhoppningsfull spelare på ÖSKs träningsläger på Cypern år 2008. James var då 19 år  och hans framtid såg väldigt ljus ut.

En ung och förhoppningsfull spelare på ÖSKs träningsläger på Cypern år 2008. James var då 19 år och hans framtid såg väldigt ljus ut.

NA skriver, att ÖSKs föredetting James Frempong inte kommer att få någon kontraktsförlängning hos IFK Norrköping. Frempong, med en skadehistorik som påminner en hel del om William Atashkadehs, sägs nu ha drabbats av en knäskada som eventuellt kan innebära att han måste avsluta sin karriär som fotbollsspelare. (Anm. Det kanske är dags ändå att göra det).

NA: James borta resten av säsongen
NA: Förre ÖSK-spelarens karriär i fara
Norrköpings Tidningar: Han får lämna IFK

James var en mycket lovande talang när han kom fram i ÖSK Ungdoms verksamhet med spel i div 2 och 3. Han togs upp i A-truppen, men fick sammanlagt bara matchtid i 5 allsvenska matcher. Under en period var han utlånad till Brommapojkarna. När hans kontrakt med ÖSK gick ut blev det ingen förlängning på grund av hans återkommande skadeproblem. I stället blev det Gefle IF, som då tränades av Urban Hammar, som gav honom ett kontrakt. Tiden i Gefle var nog höjdpunkten på hans fotbollskarriär. Efter det att han värvats till IFK Norrköping gick hans karriär i stå på grund av återkommande skadeproblem.

Totalt har han spelat 71 matcher i allsvenskan för ÖSK, Gefle och Norrköping). dessutom representerade han Brommapojkarna i Superettan vid 16 tillfällen.

Frempong skadad igen

Det var några år sedan James spelade i ÖSK så det blir även en gammal bild. Den här är från träningslägret på Cypern år 2008.

Det var några år sedan James spelade i ÖSK så det blir även en gammal bild. Den här är från träningslägret på Cypern år 2008.

NA skriver, under hänvisning till Aftonbladet, att IFK Norrköpings spelare James Frempong skadat sig igen, blivit opererad och kommer att missa resten av säsongen. James, vars fotbollskarriär började i ÖSK med ÖSK Ungdom som moderklubb innan han via Gefle hamnade i Norrköping, hade några skadedrabbade år även hos ÖSK. Just hans skadebenägenhet var väl den främsta anledningen till att ÖSK inte ville förlänga hans kontrakt, när det gick ut efter säsongen år 2009. Ett beslut som väl så här i efterhand visade sig vara korrekt.

Vissa spelare drabbas gång på gång av den här typen av skador medan andra kan spela sig igenom ett helt fotbollsliv utan att någonsin drabbas av allvarligare skador.

Vinst i Spelarinvest

I den årsredovisning som Spelarinvest idag distribuerade till sina aktieägare rapporterar bolaget en vinst efter skatt  för år 2012 på 3,7 mkr. Företagets intäkter kommer dels från spelarförsäljningar 2,5 mkr, utdelningar från Örebro Elitfotboll och Örebroläktaren 2,4 mkr (avseende 2011) samt ränteintäkter 0,25 mkr. Kostnaderna avser huvudsakligen avveckling alt. nedskrivning av de så kallade spelarreverserna. Nettoeffekten av dessa poster var dock inte större än 0.8 mkr (eftersom det mesta skrivits av redan tidigare).  Efter detta återstår spelarreverser till ett värde av 0,1 mkr, vilket betyder att man nu är ikapp avskrivningsmässigt och att man i fortsättningen inte kommer att drabbas av några större kostnader av denna sort. I alla fall inte innan man finansierat nya spelaraffärer.

I den numera uppstädade balansräkningen är de två största posterna Kassa och Bank 11,4 mkr samt Andelar i Intressebolag 2,1 mkr. Den sistnämnda posten avser huvudsakligen aktierna i Örebro Elitfotboll.

Spelarinvest har således drygt 11 mkr tillgängliga för att finansiera nya spelaraffärer. Innan detta sker måste dock frågetecknen avseende den organisatoriska strukturen för föreningen, Elitfotboll och Spelarinvest rätas ut.

Intäkterna avseende spelarförsäljningar anges avse Nordin Gerzic, Per Johansson och James Frempong. Riktigt vad för typ av intäkter som gäller avseende de två sistnämnda är inte riktigt klart för Bloggen. Båda lämnade såvitt jag vet klubben i samband att deras kontrakt gått ut. I James fall torde det röra sig om någon slags vidareförsäljningsersättning när han gick vidare från Gefle till IFK Norrköping. Hur som helst med det – det mesta av beloppet avser med största sannolikhet Spelarinvests andel vid försäljningen av Nordin till IFK Göteborg.

Frempong till Peking

110824. Gefle Dagblad: Frempong såld till IFK Norrköping

110822. Gefle håller på James.
FotbollDirekt: Irritation kring Frempong – snålt Norrköpingsbud?

110810. James tog pengarna.
Inget fel i det. Stämmer uppgifterna som sprids om hans kontraktsvillkor (en total ersättning på 5 mkr för tre och ett halvt år), så fanns det egentligen inte så mycket att fundera över. Gefle försökte uppenbarligen att hålla emot, men mot IFK Norrköpings erbjudande fanns det givetvis inga möjligheter att lägga ett motbud. Dessutom sägs Djurgården och AIK initialt ha varit intresserade, men inte heller de ansåg det värt att konkurrera med IFK.

Samtidigt som James är att gratulera till ett fantastiskt bra kontrakt, frågar jag mig om man i Norrköping verkligen vet vad man håller på med (eller hur pengarna skall räcka). Det var inte länge sedan klubben beskrevs som konkursfärdig. Om jag inte missminner mig tvingades man bland annat att sälja klubbhuset. Men nu har tydligen nya finansiärer stött till.

James har haft två bra år i Gefle, men de har inte varit extraordinära på något sätt. Det finns inget i hans statistik som motiverar en ersättning på den nivå som IFK uppenbarligen erbjuder. Förra året spelade han bara 15 matcher och var väl (som vanligt) skadad under resten av tiden. I år har han hållit sig bättre på benen och har medverkat vid 15 av 20. Poängskörden har dock varit mycket klen. På de 30 matcherna har han inte gjort några mål och han har bara två assistpoäng för målgivande passningar.

Slutsatsen man kan dra efter att ha sett hur IFK agerat i fallet Ajdarevic och nu Frempong och med tanke på de belopp de sägs få betala, kan väl inte bli annat än att man har väldigt svårt att attrahera talang till Norrköping och att man därför måste betala mer än vad andra klubbar skulle behöva göra för att knyta spelare till sig. Risken man löper – utöver att de dyra förvärven inte motsvarar förväntningarna – är väl framför allt att alltför generösa villkor till vissa spelare kan skapa en hel del oro i spelartruppen. För jag kan inte tänka mig att Norrköpings ersättningar generellt sett ligger på dessa nivåer.

Gefle sägs fundera på om man skall släppa honom direkt eller behålla honom säsongen ut. Mitt råd i all enkelhet är att de skall försöka pressa IFK på så mycket pengar som möjligt och sedan släppa honom innan han blir skadad på nytt. För det kommer han att bli.

Läs mer

James hoppas på startplats

Bloggen känner starkt även för ÖSKs föredettingar och speciellt för de som kommit fram inom de egna leden. Det finns ju en hel del fd. ÖSK-talanger som spelar elitfotboll i andra föreningar, speciellt om man inkluderar div 1-klubbarna i begreppet elit. På rak arm kan bloggen komma på följande spelare som inte representerar ÖSK men som har en bakgrund i ÖSKs ungdomsverksamhet.

Allsvenskan: James Frempong, Gefle IF; Kevin Walker, AIK
Superettan: Niklas Klingberg, Degerfors; Jonathan Ring, IFK Värnamo, Robert Walker, Jönköpings Södra
Div 1: Joakim Gren, Robin Ingvarsson och Kristoffer Näfver, alla tre i BK Forward, vars unga tränare Axel Kjäll också också kom fram genom ÖSKs ungdomsverksamhet; Mirza Jelecak, Dalkurd.

Dessutom finns ju den evigt kringflyttande Emra Tahirovic någonstans i bakgrunden.

De två största talangerna i samlingen är nog James Frempong och Kevin Walker. Kevin lämnade ÖSK i samma veva som hans far Patrick fick ge upp tränaruppdraget för ÖSKs A-lag. James tillhörde ÖSKs A-trupp under några år och gjorde sin A-lagsdebut som 18-åring. Hård konkurrens till vänster i anfallet från Roni Porokara och Kristoffer Näfver kombinerat med återkommande skadeproblem gjorde, att han aldrig fick en rejäl möjlighet att visa utvecklas som allsvensk spelare.

När hans kontrakt efter säsongen år 2009 gick ut valde man från ÖSKs sida att inte förlänga – hans ständiga skadeproblem lär ha varit den huvudsakliga orsaken till att det inte blev någon fortsättning. James handplockades i stället av Urban Hammar till Gefle IF, där han nu efter en del ytterligare skadeproblem under sin första säsong verkar vara på väg att etablera sig på allvar. Gefle Dagblad har videointervjuat honom och han säger till tidningen att han i första hand siktar på att ta en plats i startelvan. Bloggen tycker, att han i stället skulle ha önskat sig att få vara fortsatt hel och frisk för är han det finns det ingen i Gefles trupp, som tar platsen på vänsterkanten ifrån honom.

Stark match av Frempong

100813. Gefle Dagblad: Nu lever Frempong upp till Hammars lovord

100809.
ÖSKs föredetting James Frempong fick ju inte något nytt kontrakt med ÖSK efter den förra säsongen. Urban Hammar i Gefle plockade därför upp sin före detta talang med förhoppning om att James skadeperiod skulle vara till ända. Så här långt verkar det som om denna förhoppning på det hela taget inte kunnat infrias. James har fått lov att se de flesta matcherna från läktarplats (eller framför TVn). Så här långt har det blivit fem matcher för James del, varav fyra som inbytt och så gårdagens match då han spelade från start.

Att James var spelklar och spelbar verkar ha varit tursamt  för Gefles del. Med en man mindre under 85 minuter klarade laget ändå av att besegra Åtvidaberg i en viktig bottenmatch med 4-2. James gjorde av rapporterna att döma en mycket bra match och var i högsta grad inblandad i segern i egenskap av passningsleverantör vid de första två målen.  Succé för James som utsågs till Gefles bästa spelare, trots att han bara var med på planen i 68 minuter.

Frågan är nu om James kommer att kunna hålla sig frisk och skadefri under resten av säsongen. Kan han det så kan han mycket väl bli den faktor som väger över till Gefles fördel under den allsvenska slutstriden. Men tyvärr så är James skadehistoria från hans tid med talang- och A-trupp hos ÖSK inte så hoppingivande. Trots att han bara har hunnit bli 21 år verkar James redan ha hunnit med lika många skador som en vanlig spelare råkar ut för under hela sin karriär. Från vanliga fotbollsskador som havererade knän och känsliga baksidor till mer exotiska skador som en stortå som hoppade ur led inte en utan två gånger samma sommar.

Gefle Dagblad: Javisst – nu kan du le brett, Frempong

Just James skadehistoria var väl det som i första hand fick ÖSK att avstå från att förlänga kontraktet.

Frempong skadad igen

Studie i knäskador: Av målgörarna i sexmålsmatchen mot IFK Örebro förra hösten är det bara Adam Botvidsson, som för närvarande är spelbar. Gustaf Lundholm (menisk), Michael Jidsjö (knä) och James Frempong (menisk) kan inte spela.

 

Det förvånade nog många (bland annat mig) när James Frempong inte fick förlänga sitt kontrakt med ÖSK. Förmodligen var det hans skadehistoria som låg honom i fatet. James verkade ha en närmast magisk förmåga att dra på sig skador. Allt ifrån de alltför vanliga bristningarna och känningarna i baksidan av låren till direkt ovanliga skador som stukade tår etc. Inte blev det bättre av att hans spelstil mer eller mindre inbjöd motståndarna att stoppa hans framfart med olagliga medel.

Nu är det dags igen. I sin nya klubb Gefle IF har han inte fått någon speltid än, men tid på operationsbordet kommer han att få. Den här gången är det en meniskskada som håller honom borta från spel.

Arbetarbladet: Frempong måste opereras

Hur gick det sedan då?

Vinterns transferfönster har inte varit speciellt lättforcerat för spelare utan kontrakt. De flesta med nuvarande eller tidigare anknytning till ÖSK har fått lov att byta ner sig. Endast James Frempong fortsätter i allsvenskan. Så här gick det:

Adriano Munoz (okänt).
Kom, sågs men fick inte fortsätta. Hans vidare öden har inte gjort något större avtryck på Internet, så hans nuvarande förehavanden är okända. Han lär väl knappast vara kvar i Norden.

James Frempong (Gefle IF).
Fick inte något förnyat förtroende hos ÖSK. Förmodligen låg hans långa skadelista honom i fatet. Plockades relativt snabbt upp av en tidigare tränare – Urban Hammar i Gefle.

Joakim Gren (BK Forward).
Lånades i höstas ut till BK Forward. Sedan dess har det inte gått att läsa något om hans kontraktsstatus, men eftersom han spelade i Svenska Cupen för Forward för någon vecka sedan, så är han uppenbarligen kontrakterad av dem.

Glenn Holgersson (FC Rosengård).
Det såg ett tag ut som om Glenns fotbollskarriär var över. Men han fick så småningom ett kontrakt med malmöklubben FC Rosengård, som spelar i div 1 Södra. Tillsammans med IFK Norrköpings tidigare lagkapten Mikael Roth kommer han att se till att Rosengårds backlinje håller tätt.  Både Holgersson och Roth har dessutom kontrakterats för något slags skolprojekt i Malmö. Det är väl därifrån som det mesta av lönerna kommer.

Peter Rosendal (utlånad till Väsby United).
ÖSKs tredjemålvakt var både i Norge och i Borlänge för att visa upp sina bollfångarkonster innan det blev superettanklubben Väsby United som tog över honom. Får Peter stå, så har han definitivt bytt upp sig från fjolårets matchande i div 3-laget ÖSK Ungdom. Kontraktssituationen är något okonventionell eftersom ÖSK uppenbarligen gav honom ett nytt kontrakt för att sedan låna ut honom till Väsby. På så sätt får ÖSK tillgång till en tredjemålvakt om behov skulle uppstå på grund av att Alvbåge eller Westman faller ifrån av någon anledning.

Robert Walker (Jönköping Södra).
Det såg länge trögt ut för Robert. Han var i Norge och provtränade och kom hem igen med vitsordet ”inte i form”. Till slut blev det Jönköping Södra för honom efter det att deras förstaval – en spelare från Argentina – visade sig bli alldeles för dyr. I Jönköping är det meningen att Robert skall spela defensiv mitt i en 4-2-3-1 uppställning. En uppgift som säkert passar honom betydligt bättre än de framskjuta positioner han matchades på hos ÖSK och i Åtvidaberg.

Richard Nilsson (Karlslunds IF HFK).
Det blev tyvärr bara en säsong för Richard Nilsson i ÖSK-färgerna. Han kom inte överens med Sixten eller kanske snarare tvärtom. Personkemin stämde hur som helst dåligt och Richard är tillbaka till sitt gamla jobb som huvudansvarig tränare hos Karlslund.

När det gäller några av de mer namnkunniga föredettingarna kan man notera följande:

Abgar Barsom (Syrianska FC).
Fick inte något nytt kontrakt med Fredrikstad. Hamnade till sist i den klubb han påstår att hans hjärta klappar allra varmast för, nämligen hårdsatsande Syrianska FC i Södertälje. Att han inte kunde få kontrakt med någon allsvensk klubb säger nog mer om rekryteringsläget i Allsvenskan än om för vem hans hjärta klappar mest.

Mirza Jelecak (Dalkurd FF).
Det var något av säsongens värvningsskräll då Mirza Jelecak precis innan värvningsfönstret slogs igen fick ett kontrakt med dalakometerna Dalkurd FF från Borlänge. Ambitionerna hos det nyblivna div 1-laget är att ta steget upp till Superettan mer eller mindre omgående. Sedan tidigare spelar Nedim Halilovic för laget.

Robert Mambo-Mumba (utlånad till Umeå FC).
Örebros gamle publikfavorit hamnade inför den kommande säsongen i GIF Sundsvalls frysbox. Då man inte lyckades sälja honom till någon annan klubb blev lösningen, att han gick på lån till div 1-klubben från Umeå. Ett öde som han för övrigt delar med lagkamraten Kali Ongala.

Kristoffer Näfver (Landskrona BoIS).
Såg länge ut att bli utan någon ny klubb, men räddades på upploppsrakan av Henke Larsson och Landskrona BoIS. Visserligen ett steg neråt i seriehierarkin, men han kom i alla fall till en klubb där det finns en hel del fotbollskultur och dessutom en högintressant tränare.

Richard Richardsson (kvar i Sirius).
Såg länge ut att lämna nynedflyttade Sirius för att i stället vakta målet åt GIF Sundsvall. Men han valde till slut ändå att bli kvar i Uppsala.

Emra Tahirovic (utlånad till MVV Maastricht).
Emra är utlånad igen eftersom FC Zurich inte verkar vilja ha honom kvar (i Zurich). Den här våren finns han hos den holländska andraligisten MVV Maastricht. Inte någon speltid att tala om för Emras del så här långt och knappast i framtiden heller. Den tränare som låg bakom rekryteringen av Emra fick sparken några veckor senare och hans ersättare vill helst bara ha med lokala spelare i sitt lag. Dessutom har MVV hamnat i akuta finansiella problem och vissa spelare har inte fått någon lön på två månader.