Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Barsom blir agent

Fotbollstransfers.com skriver om Abgar Barsom som skall bli fotbollsagent. Eller i alla fall jobba i agentbranchen. Barsom har nämligen inte någon egen licens för att verka som agent. Därför har han valt att jobba med Matteo Mayer från Italien.

Fast egentligen verkar det inte vara som agent Barsom vill jobba utan han sneglar mer mot Sports Management.
– Det är en helhetslösning för fotbollsspelare, det baseras på vad man vill ha som fotbollsspelare av sin agent under karriären. Jag har tagit min erfarenhet och mitt nätverk och kombinerat det med spetskunskap från andra som jobbar med mig, säger han till siten.

Bloggen undrar om detta är något han kan leva på. Det kan ju inte finnas så värst många spelare i Sverige som har råd att engagera en egen Sports Manager. De som har det har dessutom med största sannolikhet redan knutits upp agentmässigt. Det finns säkert många unga lovande spelare som skulle må bra av lite sports management. Men de lär knappast ha råd att betala för tjänsten och hur som helst är det bara en bråkdel av talangerna som ens kommer att komma så långt att de tar en plats i en allsvensk trupp.

Vilka spelare han har i sitt ”stall” vill Barsom inte avslöja. Han nöjer sig med att konstatera att det är en blandning av unga spännande spelare och lite mer etablerade spelare från Allsvenskan. Det låter väl som om han inte har hunnit bli så många än som han lyckats knyta till sitt företag. I normala fall brukar ju inte agenter vara direkt  blyga, när de tillfrågas om vilka spelare de representerar.

Dessutom kan man kanske tycka, att Barsoms egen karriär som fotbollsspelare tidvis verkat rätt vinglig. Men han kanske lärde sig av sina misstag.

Anm.: Abgar Barsom representerade ÖSK under sex matcher hösten 2007. Hans insatser anses av många ha varit en av anledningarna till att ÖSK trots allt lyckades hålla sig kvar i allsvenskan efter återkomsten. Minnesvärd var hans frisparksmål med sträckt vrist mot GAIS.

Barsoms nya karriär

Fotboll24 skriver om Abgar Barsoms nya karriär. Ja, karriär är det kanske lite väl tidigt att tala om, men han vet i alla fall vad han skall ägna sig åt den närmaste tiden.

Det är Sports Management som står på agendan. Riktigt vad detta innebär framgår inte, men jag antar att det handlar om någon slags agentverksamhet med ett förskönande engelskt namn.

När det gäller fotbollen är den kanske ett avslutat kapitel. Klok som han är lämnar han ett fönster halvöppet om det rätta erbjudandet skulle dyka upp. Men han blir 35 i år (trots att det står 33 i artikeln), så det gäller att passa på innan avståndet till den spelade fotbollen blir för stort.

Barsom lämnar Syrianska

I en tårdränkt artikel på Syrianskas hemsida meddelar man att Abgar Barsom inte kommer att representera klubben detta år. Hur och varför framgår inte, men jag antar att Barsom som mer eller mindre satt i system att casha in sign-on belopp vartannat år helt enkelt visade sig vara för dyr.

För Barsom är situationen förmodligen inte helt optimal. Det är bara lite drygt en månad kvar tills dess att allsvenskan startar och de flesta klubbarna har mer eller mindre satt sina trupper nu.

Footballtransfers.com: Abgar Barsom funderar över framtiden – kan sluta
Sportal: Därför lämnade Abgar Barsom Syrianska

Före-dettingar i österled

100406. Slutet gott – allting gott?
Fotbollskanalen.se har gjort en avräkning och redovisar hur det till sist gick för spelarna på Turkietlägret. Plus i kanten för siten, som gjorde sig omaket att samla ihop informationen om ett antal inte alltför imponerande fotbollsöden.

Fotbollskanalen.se: Så gick det för Turkiet All Stars
Fotbollskanalen.se: Näfver: ”Inte Barcelona som tittade kanske”
Fotbollskanalen.se: Barsom: ”Åker man ned för kontrakt blir man nog besviken”

100125. Turkiskt bud till Barsom.
Fotbollskanalen, som verkar ha bra kontakter på de utdömdas träningsläger (eller om det är tvärtom) rapporterar idag, att man från lägerledningens sida är väldigt nöjda med resultatet så här långt. Emra Tahirovic skall som bekant lånas ut till MVV Maastricht och dessutom kommer de turkiska andra- och tredjeligorna att få tillökning i form av Anatoli Ponomarev (Orduspor, div 2) och Adem Kücükgöl (Fethiyespor, div 3). Dessutom har Mattias Bulun redan klarat av att hoppa av ett kontrakt med Orduspor på grund av familjeskäl (eller kanske snarare -gräl).

Hur som helst – även andra spelare är nära ett kontraktsskrivande. Närmast verkar Abgar Barsom att vara, som enligt uppgift har flera olika anbud att välja bland. Bland annat från ett annat turkiskt andraligslag. Jag kan förstå att Barsom tvekar. Det var nog inte så här han hade tänkt sig återkomsten från Norge. Säkert bättre än Cypern där han vistades i exil förra gången, men inte med mycket.

Fotbollskanalen: Turkietlägret ”väldigt lyckat”
NA: Stort intresse för hemkommen Barsom

100122. Ryskt intresse för Barsom.
Fotbollskanalen rapporterar från det turkiska fotbollslägret, att truppen är på väg att tunnas ut. Fem spelare är skadade och Anatoli Ponomarev har fått kontrakt med en turkisk andraligsklubb. Även på matchsidan rapporteras det om framgånger – senast genom ett mållöst men oavgjort resultat mot ett lag från den rumänska andraligan. Jag antar att det vattnas i munnen hos tillresta sportchefer och talangscouter. Abgar Barsom uppges ha fått erbjudanden från en turkisk klubb samt från ryska lag.

Fotbollskanalen: Turkietresenärerna har ögonen på sig: Ryskt intresse för ”Poppen”

Läs mer

Hur gick det sedan då?

Vinterns transferfönster har inte varit speciellt lättforcerat för spelare utan kontrakt. De flesta med nuvarande eller tidigare anknytning till ÖSK har fått lov att byta ner sig. Endast James Frempong fortsätter i allsvenskan. Så här gick det:

Adriano Munoz (okänt).
Kom, sågs men fick inte fortsätta. Hans vidare öden har inte gjort något större avtryck på Internet, så hans nuvarande förehavanden är okända. Han lär väl knappast vara kvar i Norden.

James Frempong (Gefle IF).
Fick inte något förnyat förtroende hos ÖSK. Förmodligen låg hans långa skadelista honom i fatet. Plockades relativt snabbt upp av en tidigare tränare – Urban Hammar i Gefle.

Joakim Gren (BK Forward).
Lånades i höstas ut till BK Forward. Sedan dess har det inte gått att läsa något om hans kontraktsstatus, men eftersom han spelade i Svenska Cupen för Forward för någon vecka sedan, så är han uppenbarligen kontrakterad av dem.

Glenn Holgersson (FC Rosengård).
Det såg ett tag ut som om Glenns fotbollskarriär var över. Men han fick så småningom ett kontrakt med malmöklubben FC Rosengård, som spelar i div 1 Södra. Tillsammans med IFK Norrköpings tidigare lagkapten Mikael Roth kommer han att se till att Rosengårds backlinje håller tätt.  Både Holgersson och Roth har dessutom kontrakterats för något slags skolprojekt i Malmö. Det är väl därifrån som det mesta av lönerna kommer.

Peter Rosendal (utlånad till Väsby United).
ÖSKs tredjemålvakt var både i Norge och i Borlänge för att visa upp sina bollfångarkonster innan det blev superettanklubben Väsby United som tog över honom. Får Peter stå, så har han definitivt bytt upp sig från fjolårets matchande i div 3-laget ÖSK Ungdom. Kontraktssituationen är något okonventionell eftersom ÖSK uppenbarligen gav honom ett nytt kontrakt för att sedan låna ut honom till Väsby. På så sätt får ÖSK tillgång till en tredjemålvakt om behov skulle uppstå på grund av att Alvbåge eller Westman faller ifrån av någon anledning.

Robert Walker (Jönköping Södra).
Det såg länge trögt ut för Robert. Han var i Norge och provtränade och kom hem igen med vitsordet ”inte i form”. Till slut blev det Jönköping Södra för honom efter det att deras förstaval – en spelare från Argentina – visade sig bli alldeles för dyr. I Jönköping är det meningen att Robert skall spela defensiv mitt i en 4-2-3-1 uppställning. En uppgift som säkert passar honom betydligt bättre än de framskjuta positioner han matchades på hos ÖSK och i Åtvidaberg.

Richard Nilsson (Karlslunds IF HFK).
Det blev tyvärr bara en säsong för Richard Nilsson i ÖSK-färgerna. Han kom inte överens med Sixten eller kanske snarare tvärtom. Personkemin stämde hur som helst dåligt och Richard är tillbaka till sitt gamla jobb som huvudansvarig tränare hos Karlslund.

När det gäller några av de mer namnkunniga föredettingarna kan man notera följande:

Abgar Barsom (Syrianska FC).
Fick inte något nytt kontrakt med Fredrikstad. Hamnade till sist i den klubb han påstår att hans hjärta klappar allra varmast för, nämligen hårdsatsande Syrianska FC i Södertälje. Att han inte kunde få kontrakt med någon allsvensk klubb säger nog mer om rekryteringsläget i Allsvenskan än om för vem hans hjärta klappar mest.

Mirza Jelecak (Dalkurd FF).
Det var något av säsongens värvningsskräll då Mirza Jelecak precis innan värvningsfönstret slogs igen fick ett kontrakt med dalakometerna Dalkurd FF från Borlänge. Ambitionerna hos det nyblivna div 1-laget är att ta steget upp till Superettan mer eller mindre omgående. Sedan tidigare spelar Nedim Halilovic för laget.

Robert Mambo-Mumba (utlånad till Umeå FC).
Örebros gamle publikfavorit hamnade inför den kommande säsongen i GIF Sundsvalls frysbox. Då man inte lyckades sälja honom till någon annan klubb blev lösningen, att han gick på lån till div 1-klubben från Umeå. Ett öde som han för övrigt delar med lagkamraten Kali Ongala.

Kristoffer Näfver (Landskrona BoIS).
Såg länge ut att bli utan någon ny klubb, men räddades på upploppsrakan av Henke Larsson och Landskrona BoIS. Visserligen ett steg neråt i seriehierarkin, men han kom i alla fall till en klubb där det finns en hel del fotbollskultur och dessutom en högintressant tränare.

Richard Richardsson (kvar i Sirius).
Såg länge ut att lämna nynedflyttade Sirius för att i stället vakta målet åt GIF Sundsvall. Men han valde till slut ändå att bli kvar i Uppsala.

Emra Tahirovic (utlånad till MVV Maastricht).
Emra är utlånad igen eftersom FC Zurich inte verkar vilja ha honom kvar (i Zurich). Den här våren finns han hos den holländska andraligisten MVV Maastricht. Inte någon speltid att tala om för Emras del så här långt och knappast i framtiden heller. Den tränare som låg bakom rekryteringen av Emra fick sparken några veckor senare och hans ersättare vill helst bara ha med lokala spelare i sitt lag. Dessutom har MVV hamnat i akuta finansiella problem och vissa spelare har inte fått någon lön på två månader.

Slutstation för Barsom?

Ryktena ikväll är starka, att det nyförvärv som Syrianska FC har lovat att presentera i morgon heter Abgar i förnamn och Barsom i efternamn. Denne har av allt att döma tvingats att utlösa Plan B, eftersom ingen av hans mer meriterade intressenter slagit till (allsvensk klubb, norsk klubb, utländsk hemlig klubb).

Med 32 tillryggalagda år i sitt CV, så finns det väl en hel del som talar för att det här blir Barsoms sista klubb. Syrianska ser efter värvningarna av Ijeh och nu Barsom väldigt starka ut och det är väl inte alls otroligt att vi kan få se Barsom på Behrn Arena nästa år igen.

Dags att bestämma sig för Barsom

Fotbollskanalen skriver att Abgar Barsom har fyra förslag att välja på då han bestämmer sig för var han skall fortsätta sin fotbollskarriär. Det rör sig om en svensk allsvensk klubb, en klubb från Superettan (som nog är Syrianska FC), en norsk samt en utrikes klubb som Barsom inte vill diskutera närmare.

Fotbollskanalen: Barsoms framtid avgörs snart: Väljer mellan fyra klubbar

Barsom till Syrianska?

Det verkar gå trögt för Abgar Barsom att hitta en klubb som lever upp till hans tre anställningskriterier: plats, pengar och placering. Men vem hade kunnat ana att resultatet kanske blir det följande.

Plats: Södertälje
Pengar: Knappast allsvensk nivå
Placering: Superettan

Av allt att döma har Barsom nu dammat av Plan B och talar om att skriva på för Syrianska FC tillsammans med sina syrianska polare Louay Chanko, Sharbel Touma och David Durmaz. Fast kanske inte alla på en gång, eftersom Chanko och Tuoma trots allt är kontraktsbundna. Aftonbladet har bakgrunden:

Sportbladet: Syrianska kan få rejäl transferbomb.

Om det här verkligen har varit Barsoms plan från början kan man ju undra vad det har varit för mening med att träna med ÖSK, försöka få träna med Djurgården (det fick han inte), samt att resa till Turkiet. För i så fall hade han väl kunnat börja träna direkt med Syrianerna. De hade knappast sagt nej till en sådan begäran.

Träningsstart

Idag startade försäsongsträningen på riktigt. Papperstidningen skriver, att det kommer att vara fyra spelare som inte tillhör ÖSKs A-trupp med då träningen dras igång. Det är de tre provspelarna Christian Söderberg, Johannes Skoglund och Anders Mogren. Dessutom fortsätter Abgar Barsom att träna med ÖSK medan han väntar på det rätta telefonsamtalet. Däremot verkar det som om Mirza Jelecak hittat en ny träningsplan eller så har NA i hastigheten glömt bort honom.

Utöver utsocknes medverkande är nog Boris Lumbana och Edvin Möller med på planen. Speciellt beträffande Boris har jag hört en hel del positiva kommentarer beträffande chanserna till en lärlingsplats. Han gjorde ju definitivt inte bort sig heller under december månads två träningsmatcher.

Slutligen lär det vara Lars Mosanders första dag på det nya jobbet.

NA: Kallt men varmt mottagande för ÖSK:s senaste tillskott.

SR P4 Örebro: Träningen igång för ÖSK (med audio).

ÖSK: Träningen är igång igen.

Barsomryktet lever

Barsom till ÖIS. Ryktet lever fortfarande om man skall tro bloggen Sambadefensiv. För egen del har jag lite svårt att tro att Abgar skulle gå till Örgryte. Om de inte betalar väldigt mycket pengar. Men Fredrikstad borde väl kunna matcha ÖIS ekonomiskt, tycker man. Och rent sportsligt så är väl ändå Fredrikstad (mittlag i Tippeligan) att föredra före den allsvenska superjumbon.