Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Vinst i Spelarinvest

I den årsredovisning som Spelarinvest idag distribuerade till sina aktieägare rapporterar bolaget en vinst efter skatt  för år 2012 på 3,7 mkr. Företagets intäkter kommer dels från spelarförsäljningar 2,5 mkr, utdelningar från Örebro Elitfotboll och Örebroläktaren 2,4 mkr (avseende 2011) samt ränteintäkter 0,25 mkr. Kostnaderna avser huvudsakligen avveckling alt. nedskrivning av de så kallade spelarreverserna. Nettoeffekten av dessa poster var dock inte större än 0.8 mkr (eftersom det mesta skrivits av redan tidigare).  Efter detta återstår spelarreverser till ett värde av 0,1 mkr, vilket betyder att man nu är ikapp avskrivningsmässigt och att man i fortsättningen inte kommer att drabbas av några större kostnader av denna sort. I alla fall inte innan man finansierat nya spelaraffärer.

I den numera uppstädade balansräkningen är de två största posterna Kassa och Bank 11,4 mkr samt Andelar i Intressebolag 2,1 mkr. Den sistnämnda posten avser huvudsakligen aktierna i Örebro Elitfotboll.

Spelarinvest har således drygt 11 mkr tillgängliga för att finansiera nya spelaraffärer. Innan detta sker måste dock frågetecknen avseende den organisatoriska strukturen för föreningen, Elitfotboll och Spelarinvest rätas ut.

Intäkterna avseende spelarförsäljningar anges avse Nordin Gerzic, Per Johansson och James Frempong. Riktigt vad för typ av intäkter som gäller avseende de två sistnämnda är inte riktigt klart för Bloggen. Båda lämnade såvitt jag vet klubben i samband att deras kontrakt gått ut. I James fall torde det röra sig om någon slags vidareförsäljningsersättning när han gick vidare från Gefle till IFK Norrköping. Hur som helst med det – det mesta av beloppet avser med största sannolikhet Spelarinvests andel vid försäljningen av Nordin till IFK Göteborg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.