Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Nilsson till Forward

Rickard Nilsson byter från KIF Örebro till BK Forward.

Rickard Nilsson byter från KIF Örebro till BK Forward.


KIF Örebros tränare Rickard Nilsson meddelade för några veckor sedan, att han avstått från att utnyttja den möjlighet till kontraktsförlängning han hade och i stället valt att lämna klubben efter innevarande säsong. Nu har han gjort klart med ett nytt tränarjobb. Han kommer under de närmaste tre åren att ansvara för BK Forwards A-lag. En uppgift som under de senaste tre åren innehafts av Magnus Kihlberg.

Det var nog många som förvånades över att han lämnade KIF Örebro. Rickard har lyckats mycket bra som tränare för klubben och lett dem till deras stora framgångar med en andraplats i Damallsvenskan i fjol och därmed även spel i Champions League i år. Men tydligen anser han, att ett tränaruppdrag i BK Forward i div 1 väger tyngre än motsvarande uppgifter i Damallsvenskan.

BK Forward: CL-tränare tar över Forward
NA: Här är Nilssons nya klubb

Tränarbyten i Örebrofotbollen

Under de senaste dagarna har det blivit klart att två tränare med ÖSK-anknytning kommer att lämna sina respektive uppdrag då årets säsong är färdigspelad.

ÖSKs föredetting Magnus Kihlberg som tränat BK Forward under de tre senaste åren kommer inte att få någon kontraktsförlängning. Detta blev klart (eller i alla fall känt) för någon vecka sedan. Vem som skall efterträda Kihlberg är inte klart än utan klubben söker nu efter en ersättare.

NA: Kihlbergs sista höst med Forward

Igår meddelade KIF Örebro att Rickard Nilsson valt att inte utnyttja den option han har till en ettårig kontraktsförlängning. Nilsson var assisterande tränare i ÖSK under säsongen 2009 (Tänk vad tiden går).

NA: Nilsson slutar som Kif-tränare

Lite förvånande att man i båda fallen går ut med information om att tränaruppdragen skall avslutas innan säsongen är avslutad. Ingen av lagen har i och för sig så mycket mer att spela för i årets serier så man tycker kanske att det inte gör så mycket att man släpper nyheten i förtid.

Rille från KIF till KIF?

Richard Nilsson, med ett år som assisterande tränare i ÖSK i sitt CV, verkar ligga bra till för att kunna ta steget från KIF HFK till KIF Örebro. Detta enligt dagens papperstidning. Varken Richard eller KIF Örebros klubbchef Nisse Jansson vill kommentera ryktet, så det har nog en viss substans. Rille lär dessutom ha fått ett erbjudande att ”ta över” tränarskapet hos BK Forward. Sedan tidigare (närmare bestämt igår) är det klart att Bernhard Nilsson fortsätter hos damallsvenskorna, medan Richard Holmlund något överraskande inte fick fortsatt förtroende.

Hur gick det sedan då?

Vinterns transferfönster har inte varit speciellt lättforcerat för spelare utan kontrakt. De flesta med nuvarande eller tidigare anknytning till ÖSK har fått lov att byta ner sig. Endast James Frempong fortsätter i allsvenskan. Så här gick det:

Adriano Munoz (okänt).
Kom, sågs men fick inte fortsätta. Hans vidare öden har inte gjort något större avtryck på Internet, så hans nuvarande förehavanden är okända. Han lär väl knappast vara kvar i Norden.

James Frempong (Gefle IF).
Fick inte något förnyat förtroende hos ÖSK. Förmodligen låg hans långa skadelista honom i fatet. Plockades relativt snabbt upp av en tidigare tränare – Urban Hammar i Gefle.

Joakim Gren (BK Forward).
Lånades i höstas ut till BK Forward. Sedan dess har det inte gått att läsa något om hans kontraktsstatus, men eftersom han spelade i Svenska Cupen för Forward för någon vecka sedan, så är han uppenbarligen kontrakterad av dem.

Glenn Holgersson (FC Rosengård).
Det såg ett tag ut som om Glenns fotbollskarriär var över. Men han fick så småningom ett kontrakt med malmöklubben FC Rosengård, som spelar i div 1 Södra. Tillsammans med IFK Norrköpings tidigare lagkapten Mikael Roth kommer han att se till att Rosengårds backlinje håller tätt.  Både Holgersson och Roth har dessutom kontrakterats för något slags skolprojekt i Malmö. Det är väl därifrån som det mesta av lönerna kommer.

Peter Rosendal (utlånad till Väsby United).
ÖSKs tredjemålvakt var både i Norge och i Borlänge för att visa upp sina bollfångarkonster innan det blev superettanklubben Väsby United som tog över honom. Får Peter stå, så har han definitivt bytt upp sig från fjolårets matchande i div 3-laget ÖSK Ungdom. Kontraktssituationen är något okonventionell eftersom ÖSK uppenbarligen gav honom ett nytt kontrakt för att sedan låna ut honom till Väsby. På så sätt får ÖSK tillgång till en tredjemålvakt om behov skulle uppstå på grund av att Alvbåge eller Westman faller ifrån av någon anledning.

Robert Walker (Jönköping Södra).
Det såg länge trögt ut för Robert. Han var i Norge och provtränade och kom hem igen med vitsordet ”inte i form”. Till slut blev det Jönköping Södra för honom efter det att deras förstaval – en spelare från Argentina – visade sig bli alldeles för dyr. I Jönköping är det meningen att Robert skall spela defensiv mitt i en 4-2-3-1 uppställning. En uppgift som säkert passar honom betydligt bättre än de framskjuta positioner han matchades på hos ÖSK och i Åtvidaberg.

Richard Nilsson (Karlslunds IF HFK).
Det blev tyvärr bara en säsong för Richard Nilsson i ÖSK-färgerna. Han kom inte överens med Sixten eller kanske snarare tvärtom. Personkemin stämde hur som helst dåligt och Richard är tillbaka till sitt gamla jobb som huvudansvarig tränare hos Karlslund.

När det gäller några av de mer namnkunniga föredettingarna kan man notera följande:

Abgar Barsom (Syrianska FC).
Fick inte något nytt kontrakt med Fredrikstad. Hamnade till sist i den klubb han påstår att hans hjärta klappar allra varmast för, nämligen hårdsatsande Syrianska FC i Södertälje. Att han inte kunde få kontrakt med någon allsvensk klubb säger nog mer om rekryteringsläget i Allsvenskan än om för vem hans hjärta klappar mest.

Mirza Jelecak (Dalkurd FF).
Det var något av säsongens värvningsskräll då Mirza Jelecak precis innan värvningsfönstret slogs igen fick ett kontrakt med dalakometerna Dalkurd FF från Borlänge. Ambitionerna hos det nyblivna div 1-laget är att ta steget upp till Superettan mer eller mindre omgående. Sedan tidigare spelar Nedim Halilovic för laget.

Robert Mambo-Mumba (utlånad till Umeå FC).
Örebros gamle publikfavorit hamnade inför den kommande säsongen i GIF Sundsvalls frysbox. Då man inte lyckades sälja honom till någon annan klubb blev lösningen, att han gick på lån till div 1-klubben från Umeå. Ett öde som han för övrigt delar med lagkamraten Kali Ongala.

Kristoffer Näfver (Landskrona BoIS).
Såg länge ut att bli utan någon ny klubb, men räddades på upploppsrakan av Henke Larsson och Landskrona BoIS. Visserligen ett steg neråt i seriehierarkin, men han kom i alla fall till en klubb där det finns en hel del fotbollskultur och dessutom en högintressant tränare.

Richard Richardsson (kvar i Sirius).
Såg länge ut att lämna nynedflyttade Sirius för att i stället vakta målet åt GIF Sundsvall. Men han valde till slut ändå att bli kvar i Uppsala.

Emra Tahirovic (utlånad till MVV Maastricht).
Emra är utlånad igen eftersom FC Zurich inte verkar vilja ha honom kvar (i Zurich). Den här våren finns han hos den holländska andraligisten MVV Maastricht. Inte någon speltid att tala om för Emras del så här långt och knappast i framtiden heller. Den tränare som låg bakom rekryteringen av Emra fick sparken några veckor senare och hans ersättare vill helst bara ha med lokala spelare i sitt lag. Dessutom har MVV hamnat i akuta finansiella problem och vissa spelare har inte fått någon lön på två månader.

AIK – Örebro SK

Inför

ÖSK-redaktionens nyförvärv Emil Ronneman var först ut genom startgrinden med en tränarintervju inför lördagens träningsmatch.

ÖSK: Intervju med Sixten Boström inför AIK – ÖSK (090220)
Svartvitt: Stark ÖSK-trupp till Skytteholm (090220)
Gnagarforum (090220)
AIK Fotboll: Inför AIK-ÖSK på lördag (090220)
AIK Fotboll: Truppen mot ÖSK (090220)

På matchdagens morgon (090221 alltså) är det rätt tunnt med nytt material inför matchen. Det enda jag funnit är några rader i den lokala papperstidningen, som inte nått ut på nätet än. Men det kanske kommer så småningom.

Papperstidningen: NA lägger ut truppen och skriver att det för återvändarnas del, alltså Kim, Kihlen samt Berra och Eric inte kommer att bli så mycket speltid. ÖSK skyndar långsamt och man räknar med att ge dem 15-20 minuter mot slutet av matchen. På skade- och sjuklistan finns bland annat nytillkomna Per Johansson (vrist) och Patrik Anttonen (sjuk). Kristoffer Näfver räknar med att kunna spela trots att han fick en ordentligt smäll på en vrist igår. Emra får stanna hemma på grund av sitt fotbollsförbud och kör istället ett extra träningspass (hur kul är det om man heter Emra?). (090221)

Nättidningen: Olsen gör årsdebut mot AIK i eftermiddag (090221)

Under

Matchreferat:
NA:
ÖSK utspelat mot AIK (090221)
NA-tv: Bassombeng nätade borta mot AIK (090221)

Efter

Matchrapport:
Gnagarforum: AIK-Örebro SK 3-1. Fantasifullt anfallsspel ledde vägen. (090221)
AIK: AIK besegrade Örebro SK En bra rapport tycker jag, som dock inte såg matchen. (090222)

Matchkommentarer:
FotbollDirekt:
Burgic skadad när AIK imponerande (090221)
Fotbollsverige: AIK:s segertåg fortsätter – Tog fjärde raka segern (090221)
Fotbollsverige: Ingen kommer kunna slå oss (090221)
Fotbollsverige: Gerzic: ”Vi var riktigt dåliga” (090221)
Svartvitt: ÖSK-tränaren hyllar Erik Nilsson (090221)
Fan-TV: Jos Hooiveld: Märkligt rött kort (090221)
Fan-TV:
Gabbe Özkan: Ingenting allvarligt (090221)
Fan-TV: Miran Burgic: Jag vred knäet i landningen (090221)
SvD: AIK:s privata lördagsfest (090221)
ÖSK: Assisterande tränare Rickard Nilsson om AIK matchen mm. (090223)