Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Upphittad på Nätet: Robert Mambo Mumba

Helagotland.se skriver om ÖSKs föredetting Robert Mambo Mumba som nuförtiden är fotbollstränare på Gotland. Ursprungligen var det meningen, att han skulle få ansvaret för div 3-klubben Dalhems satsning efter det att klubben tagit steget upp till förbundsserienivån.

Men satsningen gick om intet på grund av att spelare och klubbledning av någon anledning blev osams och laget tvingades dra sig ur seriespelet. I stället kommer Mambo Mumba nu att få basa över ett nedflyttat lag som spelar i div 5 eller 6. Men han verkar vara vid gott mod ändå och ser fram emot den kommande utmaningen.

Helagotland: Han ser fotbollslivet från den ljusa sidan

Robert Mambo Mumba – stastistik från fotbolltransfers.com

Upphittad på nätet: Robert Mambo-Mumba

Jag hittade en notis på helagotland.se om att ÖSKs föredetting Robert Mambo-Mumba bytt klubb (igen). Robert M-M spelade bara en halv säsong med ÖSK, men minnet av den sympatiske kenyanen har ändå av någon anledning etsat sig fast i minnet. Det där nickmålet mot AIK bidrar nog till det.

Den senaste stationen i hans svenska fotbollsresa ligger i Stockholm. Han har lämnat den gotländska div 4-klubben Levide till förmån för Ekerö IK – en annan klubb på samma nivå i den svenska fotbollspyramiden.

– Han vill hjälpa dom ur en prekär situation. Jag tror att han känner någon i klubben. Han har erbjudits jobb med bättre betalt och lägenhet däruppe och han känner att det blir bättre för honom. Jag förstår hans beslut och vi finns kvar om han skulle vilja återvända på något sätt så småningom, säger Levides fotbollsansvarige Peter Edlund.

helagotland.se Tidigare fotbollsstjärnan har lämnat Gotland


Robert Mambo Mumba – stastistik från fotbolltransfers.com

Mambo Mumba till Gute

ÖSKs föredetting Robert Mambo Mumba har fått klart med en ny klubb. Den sympatiske kenyanen blev för några månader sedan tämligen bryskt avpolleterad som tränare för Dalkurd efter det att han tillsammans med sin tränarkollega Umut Koc tagit klubben till kval till Superettan mot IFK Värnamo. (Det kvalet gick dock inte så bra).

Dalarnas Tidningar: ”Vi är glada för chansen vi fick”

Nu har han skaffat sig en ny klubbadress. Hans nya klubb blir gotländska FC Gute för vilka han skall spela offensiv mittfältare och även jobba som assisterande tränare. Eftersom Gute under den kommande säsongen tillhör div 2 Södra Svealand kommer det att bli två örebrobesök för RMM. Det blir Grenadjärvallen och Karlslund Arena som kommer att få besök av nickspecialisten.

helagotland.se: Han är FC Gutes stjärnvärvning

Robert spelade bara 12 matcher för ÖSK under den rätt tunga hösten 2004. Hans starka mittfältsspel bidrog då till att ÖSK trots ett tidvis utsatt läge kunde hålla sig över nedflyttnings- och kvalstrecken. Sedan förstörde ändå Lagrell det hela, men det är en annan historia. Med tanke på alla oklarheter inför år 2005 valde Robert att flytta vidare till Norge och Viking. Två år senare var han tillbaka i Sverige hos BK Häcken och därefter har det väl i takt med tilltagande ålder successivt gått utför (rent seriemässigt).

Under sin tid i ÖSK visade han upp ett mycket starkt huvudspel. Något som han inte verkar ha glömt bort på gamla dagar. Så sent som år 2011 vann han skytteligan i div 1 Norra på 15 mål före IK Sirius målmaskin Ante Björkebaum (14). Hur många av de 15 målen som kom på nick vet jag inte, men jag har en notering om att när han låg på 12 gjorda mål så hade han satt 10 av dem med huvudet. Inte dåligt alls – speciellt med tanke på att han då blandade spel på mittfältet och som mittback.

Mambo Mumbas europeiska karriär (http://www.eliteprospects.com/football/)

Mambo Mumbas europeiska karriär (http://www.eliteprospects.com/football/)

Det kenyanska landslaget har han representerat vid 54 olika tillfällen under åren 1999 – 2009, vilket resulterade i 15 mål.

Ingen fortsättning för Mambo Mumba

ÖSKs föredetting Robert Mambo Mumba har under den senaste säsongen varit tränare för borlängelaget Dalkurd FF. Laget gjorde en stark säsong och tog hand om kvalplatsen till Superettan efter för året omöjliga IK Sirius. I kvalet mötte de IFK Värnamo, som över två matcher var det klart starkare laget. Dalkurd vann visserligen med 1-0 hemma, men på bortaplan blev den en smärtsam 5-1 förlust.

Årets resultat var uppenbarligen inte tillräckligt bra för den ibland lite väl otåliga klubbledningen i Dalkurd. Någon förlängning av det tränarkontrakt som löpte ut i år blev det därför inte för Mambo Mumba och hans tränarkollega Umut Koc.

Mambo-Mumba tar över Dalkurd

ÖSKs föredetting Robert Mambo-Mumba spelade bara en halv säsong med ÖSK år 2004, men hann under den tiden skapa sig ett gott rykte hos supportrar och medspelare. Sedan dess har hans fotbollskarriär gått både upp och ner. De senaste åren har han tillhört borlängeklubben och Forwardkonkurrenten Dalkurd för vilka han gjort en hel del mål från sin mittfältsposition. Precis som under den korta perioden hos ÖSK är det huvudspelet som varit hans speciella styrka.

Inför kommande säsong sadlar han med ålderns rätt om och kommer att vara en av två tränare för klubben. Mambo-Mumba som hunnit med att blir 34 år kommer att dela på tränarjobbet tillsammans med 25-årige Umut Koc. Ett rätt vågat tränarval av Dalkurd eftersom ingen av de två tränarna har erfarenhet av att ansvara för ett fotbollslag på den här nivån – om ens överhuvudtaget.

Dalarnas Tidningar: Oprövade tränare leder Dalkurd nästa säsong

Robert Mambo-Mumba förlänger

Robert Mambo-Mumba har gjort en kanonsäsong hos borlängeklubben Dalkurd. Kanonsäsong i mer än ett avsende eftersom han blev div 1 Norras bästa målgörare med 16 mål – de allra flesta av dessa dessutom nickmål. Inte illa av en mittfältare.

Nu har dalkurderna och Robert M-M kommit överens om en kontraktsförlängning på ett år, skriver Fotbolltransfers.com.

Mambo målar igen

Dalkurd mötte igår Boden på hemmaplan och lyckades till slut vinna div 1-matchen med 1-0 efter ett nickmål av Robert Mambo-Mumba med ungefär 10 minuter kvar att spela. Segern förde upp Dalkurd till serieledningen och laget har sitt framtida fotbollsöde i egna händer – i alla fall så pass att det räcker till en kvalplats.

Målet var Mambos tolfte den här säsongen, vilket placerar honom som delad skytteligaledare med Sirius Ante Söderbaum. Inte dåligt av en mittfältare. Av de tolv målen har han inte så överraskande gjort tio på nick.

Dalarnas Tidningar: Skyttekungen om målsuccén

I Dalkurd hittar man nu Mambo som mittfältare i en 4-3-3 uppställning. Tidigare har han även spelat mittback har jag för mig. På mittfältet spelar han ihop med bland annat Mirza Jelecak i en uppställning som uppenbarligen har blivit lite av lagets ryggrad. Dalarnas Tidningar skriver:

Offensiva spelsystemet 4–3–3 har blivit en succé. Mest tack vare ett fantastiskt mittfält i trion Mirza Jelecak, Robert Mambo Mumba och Ammar Ahmed, väl understödda av Brwa Nouri som agerar i en fri roll som anfallare/mittfältare. En mittfältsuppställning som säkert får det att vattnas i munnen på flertalet av Superettans tränare.

Däremot verkar det som om Nedim Halilovics karriär är i dalande. (Det har den iofs. varit ett tag nu). Mot Boden fick han börja på bänken och vänta ända till den 81 minuten (efter ledningsmålet) innan han blev inbytt.

Föredettingar i målprotokollen

Vi hade en del mål från före detta ÖSKare i helgen som just nu är på väg att ta slut.

Herish Kuhi gjorde sitt fjärde mål för säsongen då BK Forward spelade 2-2 mot gästande Sirius. Herish har alltså redan hunnit med att göra fyra, men tre av dessa har dock tillkommit på straff. Fast det är ju inte så dumt att vara säker straffskytt heller.

Mirza Jelecak och Robert Mambo-Mumba gjorde var sitt för Dalkurd som besegrade Valsta Syrianska med 6-1.

Jonathan Ring gjorde sitt första mål i Superettan, då han utjämnade BPs ledning i Värnamo. Ortens IFKare kunde sedan vinna matchen med 2-1.

Tidigare i veckan gjorde Robert Walker Jönköping Södras mål mot Qviding i en 1-1 match.

RMM flyttar till Borlänge

110210. Dalkurd för Mambo.
Det blev div 1-klubben Dalkurd som under den kommande säsongen kommer att dra nytta av Robert Mambo-Mumbas fotbollskunskaper, skriver Dalarnas Tidningar. Där kommer han bland annat att få spela ihop med sin tidigare lagkamrat Mirza Jelecak. En möjlighet för örebropubliken att återknyta bekantskapen med Robert och Mirza kommer att ges den 19 juni, då Dalkurd kommer till Örebro för att på Trängen möta BK Forward.

110119. Dalkurd intresserade.
Robert Mambo-Mumba som för övrigt förmodligen ”bara” heter Robert Mambo kanske blir kvar i Sverige trots allt. Enligt den kenyanska tidningen Daily Nation reser han till Sverige för att diskutera en övergång till borlängeklubben Dalkurd. En klubb som blivit något av en uppsamlingsstation för före detta ÖSKare. Under den gångna säsongen spelade ju både Mirza Jelecak och Nedim Halilovic för dalkurderna.

En numera välsnaggad Mirza har för övrigt nyligen förlängt sitt kontrakt med ett år. Nedim däremot verkar att ha lämnat laget.

110115. Mambo-Mumba flyttar hem?
Det mesta tyder på att Robert Mambo-Mumbo har spelat klart i Sverige. ÖSKs tidigare mittfältare har fått se sin fotbollsstjärna dala. Efter den korta men framgångsrika perioden i ÖSK har han representerat norska Viking, BK Häcken, GIF Sundsvall och nu senast som utlånad Umeå FC. Men någon kontraktsförlängning blev det inte efter treåringen hos Giffarna och nu tränar han tillsammans med spelarna i Bandari FC i Mombasa.

SuperSport.com: Mambo considers KPL switch

Hur gick det sedan då?

Vinterns transferfönster har inte varit speciellt lättforcerat för spelare utan kontrakt. De flesta med nuvarande eller tidigare anknytning till ÖSK har fått lov att byta ner sig. Endast James Frempong fortsätter i allsvenskan. Så här gick det:

Adriano Munoz (okänt).
Kom, sågs men fick inte fortsätta. Hans vidare öden har inte gjort något större avtryck på Internet, så hans nuvarande förehavanden är okända. Han lär väl knappast vara kvar i Norden.

James Frempong (Gefle IF).
Fick inte något förnyat förtroende hos ÖSK. Förmodligen låg hans långa skadelista honom i fatet. Plockades relativt snabbt upp av en tidigare tränare – Urban Hammar i Gefle.

Joakim Gren (BK Forward).
Lånades i höstas ut till BK Forward. Sedan dess har det inte gått att läsa något om hans kontraktsstatus, men eftersom han spelade i Svenska Cupen för Forward för någon vecka sedan, så är han uppenbarligen kontrakterad av dem.

Glenn Holgersson (FC Rosengård).
Det såg ett tag ut som om Glenns fotbollskarriär var över. Men han fick så småningom ett kontrakt med malmöklubben FC Rosengård, som spelar i div 1 Södra. Tillsammans med IFK Norrköpings tidigare lagkapten Mikael Roth kommer han att se till att Rosengårds backlinje håller tätt.  Både Holgersson och Roth har dessutom kontrakterats för något slags skolprojekt i Malmö. Det är väl därifrån som det mesta av lönerna kommer.

Peter Rosendal (utlånad till Väsby United).
ÖSKs tredjemålvakt var både i Norge och i Borlänge för att visa upp sina bollfångarkonster innan det blev superettanklubben Väsby United som tog över honom. Får Peter stå, så har han definitivt bytt upp sig från fjolårets matchande i div 3-laget ÖSK Ungdom. Kontraktssituationen är något okonventionell eftersom ÖSK uppenbarligen gav honom ett nytt kontrakt för att sedan låna ut honom till Väsby. På så sätt får ÖSK tillgång till en tredjemålvakt om behov skulle uppstå på grund av att Alvbåge eller Westman faller ifrån av någon anledning.

Robert Walker (Jönköping Södra).
Det såg länge trögt ut för Robert. Han var i Norge och provtränade och kom hem igen med vitsordet ”inte i form”. Till slut blev det Jönköping Södra för honom efter det att deras förstaval – en spelare från Argentina – visade sig bli alldeles för dyr. I Jönköping är det meningen att Robert skall spela defensiv mitt i en 4-2-3-1 uppställning. En uppgift som säkert passar honom betydligt bättre än de framskjuta positioner han matchades på hos ÖSK och i Åtvidaberg.

Richard Nilsson (Karlslunds IF HFK).
Det blev tyvärr bara en säsong för Richard Nilsson i ÖSK-färgerna. Han kom inte överens med Sixten eller kanske snarare tvärtom. Personkemin stämde hur som helst dåligt och Richard är tillbaka till sitt gamla jobb som huvudansvarig tränare hos Karlslund.

När det gäller några av de mer namnkunniga föredettingarna kan man notera följande:

Abgar Barsom (Syrianska FC).
Fick inte något nytt kontrakt med Fredrikstad. Hamnade till sist i den klubb han påstår att hans hjärta klappar allra varmast för, nämligen hårdsatsande Syrianska FC i Södertälje. Att han inte kunde få kontrakt med någon allsvensk klubb säger nog mer om rekryteringsläget i Allsvenskan än om för vem hans hjärta klappar mest.

Mirza Jelecak (Dalkurd FF).
Det var något av säsongens värvningsskräll då Mirza Jelecak precis innan värvningsfönstret slogs igen fick ett kontrakt med dalakometerna Dalkurd FF från Borlänge. Ambitionerna hos det nyblivna div 1-laget är att ta steget upp till Superettan mer eller mindre omgående. Sedan tidigare spelar Nedim Halilovic för laget.

Robert Mambo-Mumba (utlånad till Umeå FC).
Örebros gamle publikfavorit hamnade inför den kommande säsongen i GIF Sundsvalls frysbox. Då man inte lyckades sälja honom till någon annan klubb blev lösningen, att han gick på lån till div 1-klubben från Umeå. Ett öde som han för övrigt delar med lagkamraten Kali Ongala.

Kristoffer Näfver (Landskrona BoIS).
Såg länge ut att bli utan någon ny klubb, men räddades på upploppsrakan av Henke Larsson och Landskrona BoIS. Visserligen ett steg neråt i seriehierarkin, men han kom i alla fall till en klubb där det finns en hel del fotbollskultur och dessutom en högintressant tränare.

Richard Richardsson (kvar i Sirius).
Såg länge ut att lämna nynedflyttade Sirius för att i stället vakta målet åt GIF Sundsvall. Men han valde till slut ändå att bli kvar i Uppsala.

Emra Tahirovic (utlånad till MVV Maastricht).
Emra är utlånad igen eftersom FC Zurich inte verkar vilja ha honom kvar (i Zurich). Den här våren finns han hos den holländska andraligisten MVV Maastricht. Inte någon speltid att tala om för Emras del så här långt och knappast i framtiden heller. Den tränare som låg bakom rekryteringen av Emra fick sparken några veckor senare och hans ersättare vill helst bara ha med lokala spelare i sitt lag. Dessutom har MVV hamnat i akuta finansiella problem och vissa spelare har inte fått någon lön på två månader.