Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK inleder Superettan 2023 borta mot J-Södra

Idag släpptes omgångarna och huvuddatumen för Superettan 2023 och för ÖSKs del innebär det att man inleder seriespelet borta mot Jönköping Södra någon gång under perioden 1-4 april.

Första hemmamatchen blir i omgången efter då Östersunds FK kommer på besök till Behrn Arena någon gång under perioden 7-12 april. Ett Östersund som för övrig fick sin elitlicens för 2023 beviljad tidigare idag.

Superettan: Så spelas Superettan 2023

Debitering av poliskostnader

121214. Regeringen: Vi har hittat en långbänk.
TT förmedlar via NA den senaste utvecklingen i debiteringsfrågan. Regeringen har nu bestämt sig för att lämna den förre rikspolischefen Björn Eriksson utredning utan avseende för att i stället starta om från början med en ny utredning. Även om det (o)ansvariga statsrådet Ask i sak håller med om att det är orimligt att idrottsaktiebolag skall bära den fulla kostnaden för polisinsatser i samband med idrottsaktiviteter.

121128. Bakslag för Stockholmsklubbarna.
AIKs och Djurgårdens ishockeylag fick inte med sig kammarrätten i sin överklagan av förvaltningsrättens beslut att de skall betala poliskostnaderna i samband med sina matcher. Kammarrätten ville heller inte gå med på att det debiterade beloppet skulle rabatteras. Även om det här bra berör ishockey och Stockholm får man nog räkna med att det kommer att liknande mål kommer att avgöras på samma sätt. Det troligaste är nu att klubbarna kommer att överklaga ärendet en gång till. Det blir i så fall regeringsrätten som kommer att fälla det slutgiltiga avgörandet.

121011. Stockholmsklubbar måste betala fullt.
Trots att polisstyrelsen i Stockholm rekommenderat att Stockholmspolisen skall fortsätta att rabattera sina insatser i samband med de bolagiserade huvudstadsklubbarnas arrangemang har nu länspolismästaren i Stockholm bestämt sig för att inte göra på detta sätt. De berörda klubbarna AIK, Djurgården och Hammarby (fotboll och ishockey) är givetvis mycket förvånade och upprörda.

Svenska Dagbladet: Polisrabatten slopas

Det aktuella beslutet har i och för sig ingen direkt inverkan på hur polisen i Örebro kommer att hantera bevakningen vid ÖSKs matcher, men man kan ju befara smittoeffekter.
Läs mer

Bråket på Stortorget före ÖSK-MFF mm.

120723. Inget händer.
NA skriver idag, att fortfarande händer ingenting, när det gäller utredningen av det bråk som uppstod för snart två år sedan, då ÖSK skulle spela mot Malmö FF. Trots påstötningar från örebropolisens sida angående hjälp från malmöpolisen med identifieringen av de misstänkta brottslingarna så händer ingenting.

Enligt tidningen är det nu stor risk att åklagaren måste acceptera att en av de två aktuella åtalspunkterna inte leder till någon åtgärd på grund av att brottet snart kommer att preskriberas. Detta gäller för förbudet att maskera sig på allmän plats.

Beträffande åtalspunkten våldsamt upplopp är dock preskriptionstiden betydligt längre (tio år tror jag att det rör sig om), så den punkten kommer knappast att avskrivas av denna anledning. Men så länge som malmöpolisen inte är intresserade av att medverka i utredningen så spelar detta mindre roll.

111201. Malmöpolisen – var god vänta.
Papperstidningen följer idag upp utredningsläget och konstaterar att ingenting händer. Från åklagarhåll i Örebro säger man, att man fortfarande väntar på hjälp från Malmö med identifieringen av de skånska huliganerna som var inblandade i bråket. Business as usual för polismyndigheten, verkar det som.

Läs mer

ÖSK Ungdom störst i ungdomsfotbollen

120316.
ÖLFF har nu lagt ut en sammanställning över antalet anmälda lag till de lokala ungdomsserierna. Precis som under de senaste åren så är det ÖSK Ungdoms verksamhet ute på Ekäng som kommer att ha flest lag i spel under säsongen. Dessutom ökar de antalet anmälda lag från år till år. År 2010 hade man 14 lag anmälda, förra året var det 17 lag och i år är det 20 stycken. Utöver detta finns även de tre elittrupperna PAL, P16E och P15E, vilka spelar på regional nivå.

Avståndet till näst största ungdomsförening ökar dessutom. Tvåa på listan är liksom under de senaste två åren Karlslunds IF, som stadigt anmäler 13 lag. Stora på ungdomssidan är dessutom BK Forward och Adolfsbergs IK, vilka båda anmält 11 lag, samt IFK Kumla som kommer att ha 10 lag i elden. Sturehov och Rynninge har båda anmält 8 lag.

Detta gäller pojksidan. Utöver detta finns det dessutom en flicksida där ”styrkeförhållandena” är jämnare. Störst på flicksidan är Adolfsbergs IK med 6 anmälda lag. ÖSK, IFK Kumla och IFK Lindesberg har anmält 5 lag, medan bland annat KIF Örebro DFF bara kommer att matcha 4 lag.

110302.
En sammanställning över anmälda lag till årets ungdomsserien finns nu på förbundet hemsida. Siffrorna för anmälda lag år 2011 påminner en hel del om fjolårets. ÖSK Ungdoms verksamhet ute på Ekäng har fortfarande flest lag anmälda i pojklagsserierna. Antalet har till och med ökat och inför årets säsong har man från Ekäng anmält 17 lag. Näst störst är precis som förra året Karlslund som i år anmält 13 lag. Sedan följer i anmälningstoppen BK Forward och Adolfsberg med 10 lag samt Nora-Pershyttan med 9. Totalt var det 185 anmälda ungdomslag i pojkklasserna, en minskning med 10 lag jämfört med förra året.

Utöver dessa finns det även lag som är anmälda i de regionala serierna och i den sk. pojkallsvenskan. För denna mer elitbetonade verksamhet  har ÖSK anmält tre lag och Karlslund och Forward 2 stycken. Ett anmält lag finns det från IFK Kumla, Rynninge IK, Yxhults IK och Lillån FK, som också har duktiga pojkar i de äldre klasserna.

100305.
Örebro Läns Fotbollförbund har lagt ut en sammanställning över vilka lag som anmält sig till seriespel i årets lokala pojklagsserier. Det visar sig att ÖSK Ungdoms verksamhet i Ekäng är det oftast förekommande klubbnamnet. (Pojkarna spelar under klubbnamnet ÖSK Fotboll för att tillfredsställa ett krav som ställdes i samband med att elitfotbollen bolagiserades).

Totalt är 195 lag anmälda. Av dessa står ÖSK Ungdom för 14 stycken, tre fler än vad ”tvåan” Karlslunds IF anmält. Sedan följer BK Forward och Adolfsbergs IK med 10 lag och Rynninge med 9. ÖSK Ungdom är också den enda förening som har lag anmälda i alla de tre äldsta pojkklasserna (P17, P15 och P14 Elit).

Bättre flyt hos Malmbergs

111110. Bra tredjekvartal för Malmbergs.
ÖSKs huvudsponsor redovisade idag ett bra utfall för årets tredje kvartal. Resultatet före skatt uppgick till 18,3 mkr, vilket är betydligt bättre än de 4,9 mkr som rapporterades för det tredje kvartalet förra året.

110429.
Jan Folke och Malmbergs övriga aktieägare kunde igår glädja sig över en positiv resultatrapport för det första kvartalet. Bolaget redovisar en vinst på 16,9 mkr före skatt och 12,0 mkr efter det att avsättning gjorts för statens andel. Läget tycks således vara under kontroll igen efter några svajiga år.

100826.
ÖSKs huvudsponsor Malmbergs verkar att ha haft ett besvärligt andra kvartal. Q1 gav ett resultat efter skatt på 4,8 mkr, men när nu halvårsresultatet redovisas så är resultatet nere på i princip plus minus noll.I sin rapport skriver företaget att man under kvartalet fått vidkännas valutakursförluster på över 4 mkr, samt att förändrade periodiseringsprinciper samt engångkostnader bidragit till det försämrade resultatet.

100217. Åter vinst hos Malmbergs.
Efter två kvartal med nollresultat har ÖSKs huvudsponsor Malmbergs åter fått lite medvind i resultaträkningen. Verksamheten under förra årets sista kvartal resulterade i en vinst efter skatt på 8,6 mkr, vilket innebar att resultatet för helåret blev 19, 3 mkr. En utdelning på 50 öre per aktie föreslås.

Läs mer

Flood till Bohemians

110816. Flood målade mot Everton.
Hos ÖSK lyckades fjolårets höstvärvning Anthony Flood aldrig etablera sig. Delvis på grund av en hel del skadeproblem. Efter den misslyckade utflykten till Sverige återvände han till Irland, där han nu spelar för dublinklubben Bohemians. Såvitt jag förstått har det gått rätt bra för honom på hemmaplan och han tillhör truppens startspelare. Igår spelade Bohemians en vänskapsmatch mot ett hyfsat starkt Everton och Flood stod för matchens prestation med ett riktigt Rama-mål. Toffeeweb skriver:

Bohemians equalized on 66 mins with an excellent solo effort from Anthony Flood, very much against the run of play. He collected possession deep in the Everton half before running at goal and firing into the bottom right corner, past a bemused Howard who had not even touched the ball!

110215.
Anthony Flood har fått en ny klubbadress. Det blir den irländska toppklubben Bohemian FC från Dublin, som fortsättningsvis kommer att dra nytta av hans målfarlighet. Inte för att vi såg någonting av den under hans halva säsong i Örebro, men han kanske kommer mer till sin rätt på hemmaplan.

Hans nya klubb placerade sig på andra plats den senaste säsongen (det verkar som om man spelar vår/höst på Irland också) och det finns alltså en liten, liten möjlighet att han kan komma att få möta ÖSK i en cupmatch till sommaren.

Irish Times: Fenlon gives details of new squad

Oscar Jansson förlänger (med Tottenham)

Oscar på Vallen - fortfarande bara en önskedröm.

110808. Kontraktsförlängning för Oscar Jansson.
NA skriver, att den före detta Karlslundstalangen och nuvarande Tottenhammålvakten Oskar Jansson kommit överens med sin klubb om att förlänga det utgående kontraktet med ett år. Därefter lånas han ut till fjärdenivåklubben Bradford City på (minst) en månad. Förhoppningarna om att få se honom på Behrn Arena (annat än under sommarsemesterträningen) får vi således skjuta ett år framåt i tiden.

Bradford City: Jansson joins City

100519
Fotbollskanalen spinner vidare på Oscar Jansson-tråden utan att egentligen tillföra så mycket nytt.

100508

NA skriver att Tottenhamns (och Karlslunds) unga målvaktstalang Oscar Jansson skulle kunna vara aktuell för inlåning till ÖSK.

NA: Oscar öppnar för lån till ÖSK

Oscar verkar att ha ett rätt bra förhållande till ÖSK. Förra sommaren tränade han till exempel med laget innan han återvände till Tottenham och England. Jag tror dock inte att en utlåning till ÖSK passar så värst bra in i Oscars framtidsplaner. Vad Oscar framför allt vill ha är speltid – någonting  han knappast lär få så läng John Alvbåge står i vägen.

Sedd på några år sikt skulle en anknytning till ÖSK i och för sig kunna vara intressant. Om/när Alvbåge rör på sig ligger fältet öppet för en ung, talangfull och ambitiös målvakt. Peter Westman lär ju knappast kunna konkurrera om platsen som förstemålvakt. Frågan är bara om/när John Alvbåge tar sig utomlands igen.

Bra drag på årsabonnemangen

ÖSK sätter nu in en andra stöt i försäljningen av ”års”-abonnemang. Klubben erbjuder återstående 10 matcher till ett pris på 2350 kr för fullprisbetalande åskådare. Lite lurigt är det väl att man i den publicerade tidningsannonsen lägger ut priset 1800 kronor, vilket är det pris som tillämpas för de sämre röda platserna. Sedan är väl frågan om det erbjudna priset är tillräckligt attraktivt för att locka någon att köpa korten – speciellt om de tillgängliga platserna inte är speciellt bra. Skulle man köpa motsvarande 10 biljetter ”i lösvikt” skulle kostnaden bli 2500 kr (gul) resp. 2000 kr för den röda.

Givetvis är det bra, att man nu har så pass stor flexibilitet i platsbokningarna att man kan komma med den här typen av erbjudanden. Nästa steg borde vara biljetterbjudanden som inte nödvändigtvis löper säsongen ut, typ sommarbiljetter för månaderna juni, juli och augusti eller speciella köp-tre-betala-för-två kampanjer, där man låter en av de tre biljetterna avse en match, som man ändå inte räknar med att få så mycket publik på (typ Trelleborg eller Mjällby). Med gott om sittplatser tillgängliga på Östra Läktaren borde inte sådana biljetter vara omöjliga att erbjuda med tanke på att det finns gott om platser på den Östra Läktaren.

Eftertraktat plastkort

110408 – 5020.
Uppdateringen av årskortsräknaren sker inte så ofta, men idag (eller om det var igår) har den tagit ett ordenligt kliv. Nu står den på 5.020, vilket innebär att ÖSKs målsättning om mellan 4.800 och 5.000 sålda årsabonnemang uppfyllts med en viss råge. Förra året sålde man 4.480 årskort, viket innebär att årets ökning blir minst ca. 12 %. Gôtt mos.

Läs mer