Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Frempong till Peking

110824. Gefle Dagblad: Frempong såld till IFK Norrköping

110822. Gefle håller på James.
FotbollDirekt: Irritation kring Frempong – snålt Norrköpingsbud?

110810. James tog pengarna.
Inget fel i det. Stämmer uppgifterna som sprids om hans kontraktsvillkor (en total ersättning på 5 mkr för tre och ett halvt år), så fanns det egentligen inte så mycket att fundera över. Gefle försökte uppenbarligen att hålla emot, men mot IFK Norrköpings erbjudande fanns det givetvis inga möjligheter att lägga ett motbud. Dessutom sägs Djurgården och AIK initialt ha varit intresserade, men inte heller de ansåg det värt att konkurrera med IFK.

Samtidigt som James är att gratulera till ett fantastiskt bra kontrakt, frågar jag mig om man i Norrköping verkligen vet vad man håller på med (eller hur pengarna skall räcka). Det var inte länge sedan klubben beskrevs som konkursfärdig. Om jag inte missminner mig tvingades man bland annat att sälja klubbhuset. Men nu har tydligen nya finansiärer stött till.

James har haft två bra år i Gefle, men de har inte varit extraordinära på något sätt. Det finns inget i hans statistik som motiverar en ersättning på den nivå som IFK uppenbarligen erbjuder. Förra året spelade han bara 15 matcher och var väl (som vanligt) skadad under resten av tiden. I år har han hållit sig bättre på benen och har medverkat vid 15 av 20. Poängskörden har dock varit mycket klen. På de 30 matcherna har han inte gjort några mål och han har bara två assistpoäng för målgivande passningar.

Slutsatsen man kan dra efter att ha sett hur IFK agerat i fallet Ajdarevic och nu Frempong och med tanke på de belopp de sägs få betala, kan väl inte bli annat än att man har väldigt svårt att attrahera talang till Norrköping och att man därför måste betala mer än vad andra klubbar skulle behöva göra för att knyta spelare till sig. Risken man löper – utöver att de dyra förvärven inte motsvarar förväntningarna – är väl framför allt att alltför generösa villkor till vissa spelare kan skapa en hel del oro i spelartruppen. För jag kan inte tänka mig att Norrköpings ersättningar generellt sett ligger på dessa nivåer.

Gefle sägs fundera på om man skall släppa honom direkt eller behålla honom säsongen ut. Mitt råd i all enkelhet är att de skall försöka pressa IFK på så mycket pengar som möjligt och sedan släppa honom innan han blir skadad på nytt. För det kommer han att bli.

110809. Frempong klar för IFK Norrköping.
Under dagen blev det klart att James Frempong från och med nästa år kommer att representera IFK Norrköping. Peking vill helst av allt att han skall komma över redan under augusti månad, men är beroende av att komma överens med Gefle om en tidig övergång. Det handlar givetvis om hur stor ersättning Gefle vill ha för att släppa honom i förtid. Med tanke på IFKs prestationer under senare tid hade det väl varit naturligare att förstärka det läckande försvaret, men man kunde uppenbarligen inte motstå frestelsen att värva en blivande Bosman-spelare. Med tanke på klubbens utsatta tabellposition riskerar nu James att få tillbringa de närmsta åren med spel i Superettan.

IFK Norrköping: James Frempong klar för IFK
FotbollDirekt: ”Upp till Pelle om han behöver James i höst”

110803.
Expressen skriver, att James Frempong kommer att lämna Gefle IF efter denna säsong och flytta söderut till Norrköping. James togs till Gefle för två år sedan av Urban Hammar och har haft två på det hela taget lyckade år i Gästrikland. Hans kontrakt går ut efter den här säsongen och han kan således redan nu med ett bäst-före-datum på mindre än 6 månader förhandla med vem han vill utan att hans nuvarande klubb kan lägga sig i diskussionerna.

Om påståendet stämmer, vilket inte alls är säkert eftersom det är Daniel Kristoffersson som står som artikelförfattare, så kan jag inte låta bli att tycka att det är dålig stil av James att gå som Bosman. Det var ju trots allt Gefle, som gav honom en ny chans efter det att han inte fick någon fortsättning med ÖSK.

Nu kan det ju iofs. vara så att Gefle inte vill erbjuda honom något nytt kontrakt (eller ett väldigt dåligt), men det verkar rätt osannolikt med tanke på vad han preserat under sina två år hos dem.

1 kommentar – kommentera

Michael Lundberg

Förvisso kan man se efter om de få poängen Frempong statistik genererat beror på honom eller medspelarna alternativt speliden.  Norrköpings analyserade säkert det. Men visst höjer man på ögonbrynen när man läser om ersättningsnivån som inte riktigt känns i paritet med spelaren och dennes historik. Framtiden lär visa om de gjorde rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *