Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Hammar lämnar sportrådet.

NA skriver idag, att Urban Hammar har lämnat ÖSKs sportråd, som han tillhört under ett antal (rätt många?) år. Kvar i sportrådet är nu Lars Larsen, A-tränaren Christian Järdler och de tidigare spelarna Magnus Wikström och Per Gawelin. Dessutom är klubbens vd Jonas Lindegren adjungerad medlem. Onkeligen en tung besättning med både styrelseordförande, A-lagstränare och VD i rådet. Rimligen kommer ingen i den övriga styrelsen ha kunskap eller kraft att motsätta sig de rekommendationer, som rådet lägger fram.

Vem som tagit initiativet till att Hammar ni lämnar rådet är oklart. Av NA:s artikel att döma verkar det dock som om det kom från ÖSKs sida.

Det är inte utan att man kan skönja en viss bitterhet i Hammars kommentar till tidningen: Omgivningen som inte känner till alla detaljer ser en logik i att de som är med under en motgångsperiod inte ska vara med i framtiden. Det är ganska enkelt, säger Urban Hammar.

Annars verkar väl Hammar tycka, att hans dubbla funktioner både som ansvarig för SvFFs tränarutbildning och som förtroendevald i ÖSKs organisation inte var idealisk. Detta med tanke på att han i sitt SvFF-jobb även arbetade med andra klubbar.

För en utomstående går det nog inte att undvika att lägga en del av skulden på Hammars axlar för det kaos som präglat tränarfrågan under de senaste åren. Man kan ju tycka att Hammar borde ha insett och varnat för att Joel Cedergren nog inte var rätt person för ÖSK och möjligen även för att Gazimba inte hade de egenskaper som krävdes för att ta över huvudansvaret för den allsvenska truppen.

Men som Hammar antyder kan det finnas saker som inte är allmänt kända. Det kan mycket väl ha varit så, att det var Kent Persson som på egen hand drev igenom rekryteringen av Cedergren, eftersom Persson hade “lovat” att en ny tränare skulle bli klar före jul.

Beträffande sportrådets uppgifter verkar Larsen vilja utöka dess ansvarsområde. Vi kommer inte bara att jobba med den befintliga truppen. Vi kommer också att att jobba med den röda tråden i klubben. Detta för att helheten att bli bättre. Och där kommer också akademin och damlaget in i bilden, säger Lars Larsen som redan innan årsmötet signalerade att han vill se att sportrådet får ett tyngre mandat i klubben som just nu saknar en anställd sportchef

Beträffande sportrådets arbetuppgifter får man väl nästan intrycket att Larsen vill bryta loss de sportsliga frågorna från styrelsen för att istället avgöra och driva dem i sportrådet. Styrelsens roll begränsas i så fall enbart till att formellt godkänna de beslut som sportrådet redan har fattat.

Med en vettig delegering av ansvaret är det möjligt, att detta sätt att organisera verksamheten kan fungera snabbare och effektivare än den gamla, som verkade rätt trögarbetad.

NA: ÖSK-profilen lämnar sportrådet

Hammar lämnar Gefle

101124.
Gefle Dagblad: Updraget slutfört – Hammar lämnar GIF
Gefle Dagblad: GIF spar in när Hammar slutar

101123.
Urban Hammar lämnar Gefle IF, skriver föreningen på sin hemsida. Han kommer i december månad att börja ett jobb på svenska fotbollförbundet som riksinstruktör med ansvar för den högre tränarutbildningen i Sverige. (Det verkar ju att vara ett riktigt toppjobb jämfört med att försöka träna och coacha Gefle tillsammans med Pelle Olsson. Därmed inget ont sagt om Pelle).

Till hemsidan säger Urban:
– Jag väljer att inte utnyttja det tredje året i mitt kontrakt med Gefle IF. Det långa pendlingsavståndet mellan min hemstad Örebro och Gävle har bidragit till mitt beslut.

Eftersom Urban enligt NA kommer att bo kvar i Örebro så blir dock en hel del pendlingar även i fortsättningen. Från Örebro till Gefle är det 23,5 mil och till Solna knappt 20. Så någon större skillnad lär det inte bli. Men han kan kanske jobba hemma i större utsträckning i det nya jobbet.

Intressant är att Urbans nya kontrakt är på 1+1 år så han lär vara tillgänglig om utifall att Sixten lämnar nästa år – vilket han väl lär göra.

Gefle IF: Urban Hammar lämnar Gefle IF
NA: Urban Hammar lämnar Gefle
Svenska Fotbollförbundet: Urban Hammar åter som Riksinstruktör