Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Jacob Nilsson till BK Forward!

130225.
I papperstidningen kan man idag läsa, att Jacob Nilsson har kommit överens med BK Forward om att representera klubben under den kommande säsongen. Ett starkt nyförvärv som laget säkert kommer att få stor nytta av. Samtidigt lämnar Joakim Gren – på sätt och vis Jacobs efterträdare hos ÖSK Ungdom – klubben (och fotbollen?) för att satsa på studierna.

Kontraktsläget hos Forward inför den kommande säsongen ser dessutom riktigt bra ut. Torsten Medin & Co. verkar nu ha förlängt med så gott som alla spelare från fjolårstruppen som hade utgående kontrakt. Joakim Gren faller som sagt ifrån och dessutom har inte Dana Kuhi bestämt sig för hur han vill göra. Under förra hösten var Dana utlånad till Brage och verkade vara på väg att lämna Örebro och klubben. Nu är han dock tillbaka och tränar med Forward igen. I nyförvärvet Matias Bulun har man ett starkt förvärv för mittfältet, så om Dana går vidare skall detta inte behöva innebära några problem för Forward.

Forward kommer säkert att kunna vara med och slåss i toppen av div 1 även denna säsong. Spelartruppen ser riktigt stark ut med ett antal spelare som har erfarenheter från spel hos ÖSK och/eller i andra lag från högre divisioner. Samtidigt kan Bloggen inte låte bli att undra över vad som hände med Talangfabriken Forward? Sedan något år tillbaka verkar man från klubbens sida i första hand ha satsat på återvändare och spelare som fått sin fotbollsutbildning på annat håll. Finns det dessutom plats för talangerna eller kommer dessa i fortsättningen att få lov att stå vid sidan?

Av NA:s artikel frangår även att Forward nu verkar ha fått ordning på sin ekonomi. Klubben har ett eget kapital på 750.000 kronor efter att under många år i första hand ha fått inrikta sig på att reparera de ekonomiska skadorna som förorsakades av det senaste besöket i Superettan.

130220. Jacob Nilsson till BK Forward?
BK Forward skriver på sin hemsida
, att Talangtruppens föredetting Jacob Nilsson provspelar för klubben. När Forward för några dagar sedan besegrade Karlslunds IF i en träningsmatch med 5-0 spelade Jacob högerback hos de gulsvarta. Jacob har under de tre senaste åren representerat Alta i den näst högsta norska ligan.

Jacob som av allt att döma har haft en plats i Altas startelva under i alla fall de två senare åren borde vara ett intressant nyförvärv för Forward. Frågan är dock om en plats som högerback är den som passar bäst. Altas placering i ligan var dock inget att skryta med – de blev sist och åkte alltså ur serien.

Svartvit dominans hos BK Forward

Tog vägen förbi Trängen på eftermiddagen och såg andra halvleken av BK Forwards match mot Västerås SK. Gulingarna spelade riktigt bra och vann av vad jag kunde se mycket välförtjänt. Spelare med bakgrund av något slag hos ÖSK-familjen var i majoritet hos div 1-laget och då saknades ändå Per Johansson på grund av skada. På ytterbackpositionena  spelade Joakim Gren och Daniel Björnkvist – både med meriter som lagkaptener i den numera saligen avsomnade talangtruppen. Höger- resp. vänsterbräddare var Robin Invarsson och Kristoffer Näfver, medan Robert Walker och Stellan Carlsson utgjorde lagets anfallspar. Dessutom satt Jonas Persson på bänken som målvaktsreserv och så är det ju Axel Kjäll som leder laget. Bilder på några favoriter som numera representerar BK Forward. (Klicka på bilderna så blir upplösningen betydligt bättre).

Daniel Björnkvist, löpvillig och som alltid med en hundraprocentig inställning.

Tvåmålsskytten Stellan Carlsson.

Robert Walker blev utvisad med fem minuter kvar efter att ha fått sitt andra gula kort. Helt onödigt dessutom.

Jonas Persson, som brukar sluta varje höst, dyker ändå upp till våren. Här i egenskap av måvaktsreserv och vattenbärare.

Ingen back går säker om han har Robin Ingvarsson på sin kant.

Kristoffer Näfver var hal som en ål och omöjlig för de grönvita att få grepp på.

Joakim Gustafsson Green behärskade högerkanten.

Starkt Forward i år

Det verkar som om BK Forward kommer att kunna få ihop ett riktigt starkt lag denna säsong med några före detta ÖSK-are som viktiga delar i lagbygget. NA skriver idag i sin pappersutgåva, att man hos Forward räknar med/hoppas på att kunna se antingen Mohammed Saeid eller Robert Walker på mittfältet. Axel Kjäll tycker (enligt tidningen) att det är två liknande spelartypen. Det vet jag inte om jag vill hålla med om, men de kommer båda att betyda en hel del för Forward om de spelar för dem. Beträffande Robert så har han fortsatt att träna med klubben och Kjäll räknar med honom även om det uppenbarligen inte diskuterats närmare. Robert hoppas väl fortfarande på att någon klubb från Superettan eller Adeccoligan skall snappa upp honom.

Tidningen skriver vidare, att Kristoffer Näfver har skrivit på för ett nytt år medan man ännu inte bestämt sig för om man skall ge Daniel Björnkvist från den nedlagda talangtruppen ett kontrakt. Jakob Rinne, som tränat en del med ÖSK, verkar också bli kvar i klubben.

Att man tvekar om Daniel Björnkvist kan  tyckas märkligt – han borde med sina kvaliteter kunna ta en plats i laget kan man tycka. Men om man läser gårdagens utgåva av Örebroarn så kan man förstå att man tvekar på väster. I den tidningen har man nämligen skissat på en tänkt startelva för den här säsongen och den ser onekligen stark ut.

Målvakt: Jacob Rinne
Backar: Joakim Gren, Rasmus Östman, Markus Gustafsson, Johannes Gustafsson
Mittfält: Robin Ingvarsson, Per Johansson, Kenny Mathiesen, Kristoffer Näfver
Anfall: Stellan Carlsson, Erik Björndal

Skall man dessutom finna plats för Robert Walker och/eller Mohammed Saeid blir det trångt. Beträffande Daniel Björnkvist så kan han även spela till vänster och skulle tack vare sin löpstyrka nog ta platsen från Johannes Gustafsson, som är mer av en mittbackstyp. Men jag antar att Forward även har begränsningar på hur stor trupp man anser sig ha råd att hålla. Man kan ju också notera, att det inte verkar bli någon plats för Forwards unga talanger i den här laguppställningen, förutom Rinne då.

Stellan till BK Forward

NA skriver, att Stellan Carlsson bestämt sig för att under den kommande säsongen representera BK Forward och att de båda parterna kommit överens om ett ettårskontrakt. Stellan, som har en halv säsong hos ÖSK samt en kvart  i en allsvensk match (AIK borta i oktober år 2008) med sig i CV:t, har under hösten nämnts som eventuell assisterande tränare i ÖSK Söder. Hur det blir med den saken nu när han engagerats av BK Forward återstår att se.

Forward har också gjort klart med de två före detta ÖSKarna Joakim Gren och Robin Ingvarsson om ytterligare ett år. På minussidan återfinns ÖSKs föredettingar Herish Kuhi och Peter Olsson, som båda verkar att sluta med fotbollen – i alla fall på högre nivåer. Chriss Henriksson, som faktiskt inte haft något med ÖSK att göra under sin karriär, verkar gå tillbaka till Rynninge, varifrån han kom för några år sedan. Gör han det är Rynninge att gratulera.

James hoppas på startplats

Bloggen känner starkt även för ÖSKs föredettingar och speciellt för de som kommit fram inom de egna leden. Det finns ju en hel del fd. ÖSK-talanger som spelar elitfotboll i andra föreningar, speciellt om man inkluderar div 1-klubbarna i begreppet elit. På rak arm kan bloggen komma på följande spelare som inte representerar ÖSK men som har en bakgrund i ÖSKs ungdomsverksamhet.

Allsvenskan: James Frempong, Gefle IF; Kevin Walker, AIK
Superettan: Niklas Klingberg, Degerfors; Jonathan Ring, IFK Värnamo, Robert Walker, Jönköpings Södra
Div 1: Joakim Gren, Robin Ingvarsson och Kristoffer Näfver, alla tre i BK Forward, vars unga tränare Axel Kjäll också också kom fram genom ÖSKs ungdomsverksamhet; Mirza Jelecak, Dalkurd.

Dessutom finns ju den evigt kringflyttande Emra Tahirovic någonstans i bakgrunden.

De två största talangerna i samlingen är nog James Frempong och Kevin Walker. Kevin lämnade ÖSK i samma veva som hans far Patrick fick ge upp tränaruppdraget för ÖSKs A-lag. James tillhörde ÖSKs A-trupp under några år och gjorde sin A-lagsdebut som 18-åring. Hård konkurrens till vänster i anfallet från Roni Porokara och Kristoffer Näfver kombinerat med återkommande skadeproblem gjorde, att han aldrig fick en rejäl möjlighet att visa utvecklas som allsvensk spelare.

När hans kontrakt efter säsongen år 2009 gick ut valde man från ÖSKs sida att inte förlänga – hans ständiga skadeproblem lär ha varit den huvudsakliga orsaken till att det inte blev någon fortsättning. James handplockades i stället av Urban Hammar till Gefle IF, där han nu efter en del ytterligare skadeproblem under sin första säsong verkar vara på väg att etablera sig på allvar. Gefle Dagblad har videointervjuat honom och han säger till tidningen att han i första hand siktar på att ta en plats i startelvan. Bloggen tycker, att han i stället skulle ha önskat sig att få vara fortsatt hel och frisk för är han det finns det ingen i Gefles trupp, som tar platsen på vänsterkanten ifrån honom.

Hur gick det sedan då?

Vinterns transferfönster har inte varit speciellt lättforcerat för spelare utan kontrakt. De flesta med nuvarande eller tidigare anknytning till ÖSK har fått lov att byta ner sig. Endast James Frempong fortsätter i allsvenskan. Så här gick det:

Adriano Munoz (okänt).
Kom, sågs men fick inte fortsätta. Hans vidare öden har inte gjort något större avtryck på Internet, så hans nuvarande förehavanden är okända. Han lär väl knappast vara kvar i Norden.

James Frempong (Gefle IF).
Fick inte något förnyat förtroende hos ÖSK. Förmodligen låg hans långa skadelista honom i fatet. Plockades relativt snabbt upp av en tidigare tränare – Urban Hammar i Gefle.

Joakim Gren (BK Forward).
Lånades i höstas ut till BK Forward. Sedan dess har det inte gått att läsa något om hans kontraktsstatus, men eftersom han spelade i Svenska Cupen för Forward för någon vecka sedan, så är han uppenbarligen kontrakterad av dem.

Glenn Holgersson (FC Rosengård).
Det såg ett tag ut som om Glenns fotbollskarriär var över. Men han fick så småningom ett kontrakt med malmöklubben FC Rosengård, som spelar i div 1 Södra. Tillsammans med IFK Norrköpings tidigare lagkapten Mikael Roth kommer han att se till att Rosengårds backlinje håller tätt.  Både Holgersson och Roth har dessutom kontrakterats för något slags skolprojekt i Malmö. Det är väl därifrån som det mesta av lönerna kommer.

Peter Rosendal (utlånad till Väsby United).
ÖSKs tredjemålvakt var både i Norge och i Borlänge för att visa upp sina bollfångarkonster innan det blev superettanklubben Väsby United som tog över honom. Får Peter stå, så har han definitivt bytt upp sig från fjolårets matchande i div 3-laget ÖSK Ungdom. Kontraktssituationen är något okonventionell eftersom ÖSK uppenbarligen gav honom ett nytt kontrakt för att sedan låna ut honom till Väsby. På så sätt får ÖSK tillgång till en tredjemålvakt om behov skulle uppstå på grund av att Alvbåge eller Westman faller ifrån av någon anledning.

Robert Walker (Jönköping Södra).
Det såg länge trögt ut för Robert. Han var i Norge och provtränade och kom hem igen med vitsordet ”inte i form”. Till slut blev det Jönköping Södra för honom efter det att deras förstaval – en spelare från Argentina – visade sig bli alldeles för dyr. I Jönköping är det meningen att Robert skall spela defensiv mitt i en 4-2-3-1 uppställning. En uppgift som säkert passar honom betydligt bättre än de framskjuta positioner han matchades på hos ÖSK och i Åtvidaberg.

Richard Nilsson (Karlslunds IF HFK).
Det blev tyvärr bara en säsong för Richard Nilsson i ÖSK-färgerna. Han kom inte överens med Sixten eller kanske snarare tvärtom. Personkemin stämde hur som helst dåligt och Richard är tillbaka till sitt gamla jobb som huvudansvarig tränare hos Karlslund.

När det gäller några av de mer namnkunniga föredettingarna kan man notera följande:

Abgar Barsom (Syrianska FC).
Fick inte något nytt kontrakt med Fredrikstad. Hamnade till sist i den klubb han påstår att hans hjärta klappar allra varmast för, nämligen hårdsatsande Syrianska FC i Södertälje. Att han inte kunde få kontrakt med någon allsvensk klubb säger nog mer om rekryteringsläget i Allsvenskan än om för vem hans hjärta klappar mest.

Mirza Jelecak (Dalkurd FF).
Det var något av säsongens värvningsskräll då Mirza Jelecak precis innan värvningsfönstret slogs igen fick ett kontrakt med dalakometerna Dalkurd FF från Borlänge. Ambitionerna hos det nyblivna div 1-laget är att ta steget upp till Superettan mer eller mindre omgående. Sedan tidigare spelar Nedim Halilovic för laget.

Robert Mambo-Mumba (utlånad till Umeå FC).
Örebros gamle publikfavorit hamnade inför den kommande säsongen i GIF Sundsvalls frysbox. Då man inte lyckades sälja honom till någon annan klubb blev lösningen, att han gick på lån till div 1-klubben från Umeå. Ett öde som han för övrigt delar med lagkamraten Kali Ongala.

Kristoffer Näfver (Landskrona BoIS).
Såg länge ut att bli utan någon ny klubb, men räddades på upploppsrakan av Henke Larsson och Landskrona BoIS. Visserligen ett steg neråt i seriehierarkin, men han kom i alla fall till en klubb där det finns en hel del fotbollskultur och dessutom en högintressant tränare.

Richard Richardsson (kvar i Sirius).
Såg länge ut att lämna nynedflyttade Sirius för att i stället vakta målet åt GIF Sundsvall. Men han valde till slut ändå att bli kvar i Uppsala.

Emra Tahirovic (utlånad till MVV Maastricht).
Emra är utlånad igen eftersom FC Zurich inte verkar vilja ha honom kvar (i Zurich). Den här våren finns han hos den holländska andraligisten MVV Maastricht. Inte någon speltid att tala om för Emras del så här långt och knappast i framtiden heller. Den tränare som låg bakom rekryteringen av Emra fick sparken några veckor senare och hans ersättare vill helst bara ha med lokala spelare i sitt lag. Dessutom har MVV hamnat i akuta finansiella problem och vissa spelare har inte fått någon lön på två månader.

Silly Summer

090729. Sista paret in.
ÖSK kom till skott under transferfönstrets sista dag med spelare som både kommer in och lämnar föreningen. Samt en som gör båda delarna. Adriano Munoz tillför klubben ytterligare anfallskompetens. Joakim Gren lånas (inte så överraskande) ut till Forward för höstsäsongen. Mera överraskande är att ÖSK kommit överens med Forward om att Simon Leonidsson skall gå åt andra hållet. ÖSK skriver kontrakt med den lovande anfallaren som dock kommer att fortsätta att spela med Forward under hösten.

ÖSK: Adriano klar för ÖSK Fotboll
Svartvitt: Sixten kommenterar värvningarna
NA: ÖSK värvar brasse
Alvbågebloggen: Silly season sprattlade till i sista stund
FotbollDirekt: Adriano till Örebro
Svartvitt: Adriano på plats i Örebro (video)
NA-TV: Här är ÖSK:s nye brasse (video)
Anders Uddling (NA): Med Adriano visar ÖSK handlingskraft
ÖSK: Adriano om ankomsten till Örebro (090801)

090727. Fönstret på väg att stängas.
I morgon den 28 juli är sista dagen som sommarfönstret är öppet för svenska klubbars inflöden. Fönstrets längd är ju 4 veckor och inte en månad. Hos ÖSK har det varit lugnt och stilla jämfört med hur det var förra året. Emra fick inte någon förlängning av sitt lån och försvann ur handlingen. Kristoffer Näfver hamnade till slut hos Assyriska i Södertälje. Inte så överraskande, om man bortser från klubbvalet.

Kvar att effektuera är möjligen Joakim Grens utlåning till Forward. Det har varit väldigt tyst om den sedan låneerbjudandet blev bekant. Oklart varför. Antingen har Forward inte råd eller så vill inte Joakim. Men det vill han nog – han behöver speltid. Eller så blir allt klart i morgon på den sista dagen.

Ett frågetecken har jag också för Robert Walker. Han borde rimligen ha suttit på reservbänken idag på Rambergsvallen. Som reserv är han rätt attraktiv eftersom han kan spela på flera olika positioner. Men han fick stå åt sidan till förmån för Erik Nilsson, som bara spelar mittfält. Varför kan man undra? Kan det vara så att man är på väg att göra klart med ett klubbyte för Roberts del. I sådana lägen brukar man ju inte spela de berörda spelarna. Nu går iofs. inte Roberts klocka ut i morgon. Han är bara 22 år i år och kan lånas ut utan övergångsanmälan. Vilket i princip betyder till vilken klubb som helst i en lägre division och dessutom när som helst.

090725. Leonidsson tränar med ÖSK
BK Forward skrev på sin hemsida i förrgår, att Simon Leonidsson kommer att träna med ÖSK under den kommande veckan. Här handlar det nog inte om ett rent värvningsförsök från ÖSKs sida utan snarare om att lära känna varandra, så att parterna kan få lite bättre grepp på varandra.

090724. Joakim Gren till Forward?
Det var väl inte direkt årets högoddsare, att Joakim Gren skulle kunna bli intressant för Forward som hamnat i ett tillstånd av akut backkris. NA skriver nu på eftermiddagen att ÖSK erbjudit Forward att låna Gren.
– Vi har fått ett erbjudande att låna Jocke Gren om vi hittar en lösning, säger Forwards fotbollsbas Torsten Medin.

Vad det är för lösning Medin söker är oklart. Kanske vem som skall betala Jockes lön under den tid han spelar för Forward. Man får väl anta att ÖSK-lönerna ligger högre än vad de gör hos Forwards spelare, som väl i princip är amatörer eller näst intill.

NA: ÖSK hjälper BKF genom kris

090719. Papperstidningen har idag  några notiser som skulle kunna sorteras in i Silly-facket. Materialet kan nog dyka upp på nätet under dagens lopp. NA brukar ju portionera ut sina artiklar succesivt under dagen.

ÖSK vill testa Forward-löfte.
Löftet i det här fallet är den snabbe mittfältaren Simon Leonidsson. Simon, som just avslutat två veckor med P17-landslaget (sammandragning plus landslagsturnering) verkar intresserad av förslaget.
– Det var ju roligt att höra. ÖSK är ju laget man gick och kollade på när man var liten och man vill ju spela inför sin hemmapublik, säger han till tidningen.

Forwards starke fotbollsman Thorsten Medin verkar inte lika övertygad om att det är en så bra idé.
– Det gäller att hitta en tidpunkt som passar framför allt honom, säger Medin till tidningen. Han har ju varit iväg med landslaget i två veckor och har knappast hunnit vara ledig alls.

Forward ber ÖSK om hjälp i backkrisen.
Betydligt intressantare för Forwards och Medins del är det att få loss spelare som kan gå i den andra riktningen. Back-krisen har slagit hårt mot de gul-svarta och man har i dagsläget bara fyra naturliga försvarsspelare. Vilket onekligen är i minsta laget med tanke på skador, avstängningar och annat elände som kan drabba en backlinje. Forward har nu förhört sig hos ÖSK om möjligheten att få låna någon av de försvarare som inte får så mycket speltid. Tänkbara namn skulle Joakim Gren eller Moses Reed kunna vara (tycker tidningen eller möjligen Modin).

För Joakim skulle det säkert vara en bra lösning eftersom han ju efter det att Tommy Wirtanen anslöt till truppen bara är tredjenamn för högerbacksplatsen. För hans del kommer spelmöjligheterna hos ÖSK att vara begränsade under resten av året.

Moses Reed har under flera år haft stora skadeproblem av förslitningskaraktär. Inför årets säsong skrevs han över på ÖSK Ungdom och han har nu – om jag fattat saken rätt – bestämt sig för att lägga av med fotbollen helt. Moses är definitivt disponibel och skulle säkert kunna göra bra ifrån sig på div 1-nivå. Men frågan är om han är intresserad av att göra ytterligare en omstart som med hög sannolikhet kommer att leda till ytterligare skadeproblem. Det bästa för hans del kanske ändå är att inse, att hans kropp inte är gjord för fotbollsträning och -spel på elitnivå.