Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Jacob Nilsson till ÖSK Söder

ÖSK Söder instagrammar att de värvat Jacob Nilsson till höstens trupp. Något som gläder mig som sett Jacobs namn dyka upp här och där under årens lopp.

Det började på sin tid i Håkan Juhlins Talangtrupp där det gick så bra att han stod på gränsen till att erbjudas ett A-lagskontrakt. Men han valde i stället att trappa ner i Hovsta för att några år senare dyka upp i Söder då Thomas ”Hula” Johanesson tränade laget. Fotbollskarriären (och Hula) tog honom sedan till Norge.

När han återvände till Sverige blev det BK Forward, varifrån han som lagkapten lämnade för på den tiden ambitiösa Nora BK. Jag tror att hans pappa Peter var assisterande tränare för Nora några år.

Under senare år har han väl mest märkts som drivande i vad som först hette Spartak FC Örebro som så småningom bytte namn till Örebro Futsal Club. Och ny dyker han alltså upp för andra gången i ÖSK Söder.

Med åren verkar det han ha lagt på sig några kilon (av bilden att döma), men han kommer säkert att kunna vara till stor nytta på Söders div 5-nivå. Jag kommer ihåg att Håkan en gång sade att Jacob hade kondition som en skidåkare, vilket han visade många prov på under sina raider upp och ner längs högerkanten. Ytterback var väl den position man oftast såg honom på i Talangtruppen.

J

Jag hittade Jacob på den här bilden från år 2005. Då var Talangtruppen för övrigt omdöpt till Elitgruppen. De höll oftast till i div 4. Ibland gick de upp till trean, men åkte sedan ur åren därpå. Ett av problemen med truppen var att de av naturliga skäl hade en rätt stor spelaromsättning.

Jacob sitter i den nedre raden längs till vänster. Det fanns en hel del talang representerad i det här laget. Bland annat kan man se spelare som Kevin Walker, Martin Bengtsson, Joakim Green, Sandro Pavicevic, Moses Reed och James Frempong. Samt en hel del spelare som kan se tillbaka på en bra karriär lokalt i örebrodistriktet. Plus en del som bara försvann ut i tomma fotbollsintet.

Jacob Nilsson till Nora

Talangtruppens föredetting Jacob Nilsson lämnar BK Forward och kommer under den kommande säsongen att representera det nyuppflyttade div 3-laget Nora BK. I sin nya klubb kommer han bland annat att han de före detta ÖSKarna Magnus Wikström, Herish Kuhi, bröderna David och Adam Johansson samt Adam Palm som lagkamrater.

Under senare år har nyuppflyttade div 4-lag från distriktet haft väldigt svårt att etablera sig på den lägsta nationella nivån. I princip har lagen blivit uppflyttade bara för att sedan åka ur direkt. I och med att IFK Kumla efter sin serieseger tagit steget från trean till tvåan kommer det i år att bara vara två lag från örebrodistriktet i div 3. Vi får hoppas att Nora nu förstärkt sitt trupp tillräckligt mycket för att klara av att tillsammans med FK Bosna 92 försvara distriktets färger i västra Svealand.

NA: Nora värvar Forwards kapten: ”Tjänstefel annars”

Avhopp hos Forward

Jacob Nilsson i ÖSKs klubbdress (2009).

Jacob Nilsson i ÖSKs klubbdress (2009).


Igår gick NA ut med att BK Forwards Jacob Nilsson bestämt sig för att ta minst en timeout från fotbollen. Ett kännbart avbräck för Forward att tappa sin lagkapten som spelat samtliga 48 seriematcher under de två senaste säsongerna.

NA: Forwards lagkapten slutar

För några veckor sedan lämnade även Pontus Jacobsson överraskande sin plats i Forwards mittförsvar.

NA: Rutinerade backen lägger av.

Både Jacob och Pontus fick sin fotbollsmässiga utbildning i ÖSKs dåvarande Talangtrupp under Håkan Juhlins ledning. Tråkigt att se dem sluta på det här sättet, men i deras ålder kan det givetvis finnas andra saker som kan vara viktigare än att lägga det mesta av sin lediga tid på än ett div 1 lag i fotboll.

Avhoppen skulle möjligen kunna öppna upp för någon av ÖSKs yngre mittbackar (A- och U-trupp) att få spela meningsfullare fotboll än den som kan erbjudas i U21-serien. Från och med förra året är det ju möjligt att låta yngre spelare ”pendla” mellan två olika lag.

Jacob Nilsson förlänger med BK Forward

ÖSK Ungdoms (och Söders) föredetting Jacob Nilsson fortsätter ett år till hos BK Forward. Klubben skriver på sin hemsida, att man just kommit överens om ett år till för den löpstarka försvaren. Jacob skriver även en del själv om sin tid i Norge, där han spelade tre år.

Jag kommer ihåg Jacob från den tid hans spelade med ÖSK Ungdom. Då var han på gränsen att ta steget upp till ÖSKs A-lag, men tröttnade av någon anledning och gick tillbaka till Hovsta. Något år senare dök han upp i ÖSK Söder, då Thomas ”Hula” Johanesson tränade lagret. Hula flyttade till Alta och det dröjde inte länge förrän Jacob var där också.

Jacobs pappa Peter representerade ÖSK under åren 1988-1991 och spelade under den perioden 72 tävlingsmatcher för Sportklubben. Under sin karriär gjorde Peter även 35 landskamper. Så han har en del att brås på, Jacob.

Jacob Nilsson till BK Forward!

130225.
I papperstidningen kan man idag läsa, att Jacob Nilsson har kommit överens med BK Forward om att representera klubben under den kommande säsongen. Ett starkt nyförvärv som laget säkert kommer att få stor nytta av. Samtidigt lämnar Joakim Gren – på sätt och vis Jacobs efterträdare hos ÖSK Ungdom – klubben (och fotbollen?) för att satsa på studierna.

Kontraktsläget hos Forward inför den kommande säsongen ser dessutom riktigt bra ut. Torsten Medin & Co. verkar nu ha förlängt med så gott som alla spelare från fjolårstruppen som hade utgående kontrakt. Joakim Gren faller som sagt ifrån och dessutom har inte Dana Kuhi bestämt sig för hur han vill göra. Under förra hösten var Dana utlånad till Brage och verkade vara på väg att lämna Örebro och klubben. Nu är han dock tillbaka och tränar med Forward igen. I nyförvärvet Matias Bulun har man ett starkt förvärv för mittfältet, så om Dana går vidare skall detta inte behöva innebära några problem för Forward.

Forward kommer säkert att kunna vara med och slåss i toppen av div 1 även denna säsong. Spelartruppen ser riktigt stark ut med ett antal spelare som har erfarenheter från spel hos ÖSK och/eller i andra lag från högre divisioner. Samtidigt kan Bloggen inte låte bli att undra över vad som hände med Talangfabriken Forward? Sedan något år tillbaka verkar man från klubbens sida i första hand ha satsat på återvändare och spelare som fått sin fotbollsutbildning på annat håll. Finns det dessutom plats för talangerna eller kommer dessa i fortsättningen att få lov att stå vid sidan?

Av NA:s artikel frangår även att Forward nu verkar ha fått ordning på sin ekonomi. Klubben har ett eget kapital på 750.000 kronor efter att under många år i första hand ha fått inrikta sig på att reparera de ekonomiska skadorna som förorsakades av det senaste besöket i Superettan.

130220. Jacob Nilsson till BK Forward?
BK Forward skriver på sin hemsida
, att Talangtruppens föredetting Jacob Nilsson provspelar för klubben. När Forward för några dagar sedan besegrade Karlslunds IF i en träningsmatch med 5-0 spelade Jacob högerback hos de gulsvarta. Jacob har under de tre senaste åren representerat Alta i den näst högsta norska ligan.

Jacob som av allt att döma har haft en plats i Altas startelva under i alla fall de två senare åren borde vara ett intressant nyförvärv för Forward. Frågan är dock om en plats som högerback är den som passar bäst. Altas placering i ligan var dock inget att skryta med – de blev sist och åkte alltså ur serien.

Jacob förlängde med Alta

Talangtruppens föredetting Jacob Nilsson fortsätter i Norge. Papperstidningen skriver idag, att han och Adeccoligklubben Alta IF har kommit överens om att förlänga kontraktet med ytterligare ett år. Jacob berättar för tidningen att han tagit en ordinarie plats i sitt lag där han förekommer som högerback och högermittfältare.

Alta IFStatistik för Jacob Nilsson 2011

Jacob är för övrigt inte den ende svensken i Alta med Örebroanknytning. Thomas ”Hula” Johansson, som för några år sedan tränade ÖSK Söder och sedan värvade Jacob till Norge, är verksam som sportchef för fotbollsverksamheten hos breddföreningen BUL –  Bossekop Ungdomslag.

ÖSKare i förskingringen

Jacob Nilsson

Medan jag egentligen letade efter något annat så hittade jag en fd. ÖSK Ungdomsspelare på nätet. Jacob Nilsson har under den gångna säsongen representerat Alta IF, som håller till i Adeccoligan, Norges näst högsta liga. Efter den gångna säsongen hittar man dem i mitten av tabellen.

Jacob, som hunnit bli 23 år, representerade sin klubb 18 gånger, varav 11 från start. Dessutom satt han på bänken utan att få komma in vid ytterligare 5 tillfällen. Totalt spelade man 28 omgångar i ligan.

Jacob Nilsson till Alta

Jacob tar sig framåt i fotbollslivet - nu senast till Norges motsvarighet till Superettan. Fotot från Alta IFs hemsida.

Eller kanske snarare i Alta, eftersom det var dit den före detta talangtruppsspelaren flyttade för ungefär ett år sedan. Då för att spela under Thomas ”Hula” Johannesson i div 2-laget Bossekop UL. Nu har han tagit steget över till Altas förstalag Alta IF, som spelar i Adecco-ligan – den näst högsta norska ligan.  För närvarande är han lite småskadad (lyskestrekk) , men det verkar inte vara någon större fara med honom. Det kan nog Hula hjälpa till med om det skulle behövas någon experthjälp.

Fotboll i ingenmansland

Jacob Nilsson, den duktige mittfältaren och tillika tillgänkt lagkpaten i år för ÖSK Ungdoms div 3-lag, försvann från talangtruppen till nordnorska Alta redan innan årets fotbollslek hade blivit till fotbollsallvar. Ditlockad av sin tränare från ÖSK Söder Thomas Hula Johannesson. Helt verkar  dock Jacob inte ha släppt taget om civilisationen (eller kanske snarare tvärtom). Från sin utkikspunkt i norska Finnmarken har han startat en blogg om fotbollslivet 170 mil från civilisationen…

Jacob till Norge och talangerna till Stockholm

Ja, så verkar då alla pusselbitar ha fallit på rätt plats för Jacob Nilsson. Han lämnar Örebro för att återförenas med sin fjolårstränare Thomas Hula Johansseson i nordnorska Alta. Där är det meningen att han skall spela fotboll med div 2-laget (tredje nivån) Bossekop UL. Jacob kommer att lämna ett stort hål efter sig på ÖSK Ungdoms mittfält. Men det är upp till resten av killarna att göra vad de kan för att inte förlusten av Jacob skall kännas av alltför mycket. Sett ur Jacobs synvinkel så var det givetvis rätt att byta klubb, även om det kanske var lite väl drastiskt att dra iväg ända till den norska Finnmarken. Men han var helt klart överkvalificerad för att spela på svensk div 3-nivå. Hade inte Hula och Alta värvat honom hade någon annan gjort det – förr eller senare. Hans möjligheter att ta en plats på ÖSKs mittfält var nog rätt begränsade. Unga ambitiösa mittfältare är det för tillfället rätt gott om i A-truppen.

Från början var det meningen att lördagens match skulle spelas mot div 2-laget Hammarby TFF. Men de ställde till det för sig genom att vinna sin första match i Svenska Cupen och fortsättning på den följetongen sker redan nu till helgen. Talangtruppens motståndare nedgraderas således ett snäpp och nu kommer man att möta Hammarbys juniorer förstärkta med spelare från HTFF som inte tar någon plats i Cup-truppen. Förutsättningarna för en jämn och välspelad match ser med tanke på de två lagens åldersfördelning rätt så goda ut.

ÖSK Ungdoms stora problem denna säsong blir nog mittbackarna. Johan Bolin har tagits upp från ÖSK Söder för att stå för stabilitet och rutin. I de första matcherna i år spelade Forwardslånet Yim Ståhl på positionen bredvid Johan. Men han har fått problem med ljumskarna. Därefter var det Gustav Källbergs tur. Men i veckan så fick även han ont i ljumskarna. Det verkar nästan vara smittsamt bland mittbackarna. Så i Stockholm måste tränarna ånyo försöka improvisera fram en mittback. Simon Karlsson skötte sig riktigt bra mot Degerfors, men han behövs egentligen mer som vänsterback. Christopher Kilhlgård har visserligen spelat anfallare de senaste två åren, men han skulle möjligen kunna komma i fråga. Han har spelat där tidigare och kompletterar nog Johan på ett bra sätt. Vi får se hur man löser det problemet.

Annars kan man glädja sig över att Edvin Möllers röda kort från Degerforsmatchen inte resulterade i någon avstängning. Det  borde det ha gjort, men domaren var uppenbarligen hyggligt positiv i sin matchrapport. Det fanns ju förmildrande omständigheter.

ÖSK: Talangtruppen till Stockholm