Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Carlsson valde Forward

Stellan Carlsson gör gemensam sak med Robin Ingvarsson och väljer BK Forward efter två år i Örgryte. Ytterligare en spelare av de som lämnade Forward för två år sedan gör således come-back hos laget på väster.

Stellan har inte spelat så mycket under det senaste året så det är svårt att ha någon uppfattning om var han står målgörarmässigt. Man skulle väl kunna säga att han under sista året i Örgryte blev utkonkurrerad av en förvånansvärt skadefri William Atashkadeh. Men under tidigare år har han visat sig vara en duktig måltjuv som dessutom har bra fart på benen. För Forward kommer det säkert att visa sig vara ett lyckat förvärv.

Samtidigt kan jag inte låta bli att fundera över vad de här ”gamlingarnas” återinträde i laget betyder för den nya generation spelare som Forward tagit fram under de senaste två åren. Får de stiga åt sidan nu eller går det att få med alla i startelvorna.

BK Forward: Skyttekung återvänder hem
NA: Skyttekungen återvänder till Forward

Örgryte till Superettan mm

William Atashkadeh - skadefri skyttekung till slut.

William Atashkadeh – skadefri skyttekung till slut.


Örgryte IS med flera spelare med ÖSK-anknytning i truppen lyckades igår med bedriften, att i kvalspelet ta över Mjällbys plats i Superettan. I truppen det här året återfanns fyra stycken spelare med kortare eller längre anknytning till ÖSK.

William Atashkadeh som tillbringade en fyraårig rehabiliteringsperiod i Örebro med sporadiska inhopp i A- eller U21-lagen har på det hela taget varit skadefri och med sina 20 mål i väldigt hög grad bidragit till uppflyttningen. I de två kvalmatcherna blev det dock inga mål för Atashkadeh, men det fixade sig ändå om än knappt.

Statistik Atashkadeh

Niklas Klingberg flyttade från Degerfors till Örgryte inför den här säsongen och har väl inte fått riktigt så mycket speltid som han hoppats på. Jag har för mig att han haft skadeproblem också. Han står noterad för fyra mål.

Robin Ingvarsson, omskolad till ytterback, var förra året mer eller mindre given i försvaret. Efter det att Örgryte tog in Björn Anklev har Robin i år fått nöja sig med att finnas till hands för inbyten etc.

Stellan Carlsson kom till Örgryte förra året från BK Forward som etablerad div 1-målskytt. Han slog väl aldrig igenom på allvar och noterades liksom Robin för 6 mål under säsongen. I år har det inte blivit speciellt mycket speltid för hans del nedflyttad till positionen som tredjeanfallare i och med Atashkadehs framgångar. Stellan har nu beslutat sig för att lämna Örgryte där han väl inte såg någon framtid.

I marginalen noterar Bloggen även att Falkenbergs FF, med ÖSKs föredetting Stefan Rodevåg som målgörare (6 stycken) och framför allt kulturbärare, klarade sig kvar i allsvenskan genom att i den avgörande kvalmatchen besegra kvalserien göra ett bortamål mer än uppstickarna från IK Sirius. Matchen i Uppsala slutade 2-2 och i Falkenberg blev det 1-1.

ststistik rodevåg

Carlsson lämnar Örgryte

Stellan Carlsson lämnar Örgryte efter två säsonger.

Stellan Carlsson (från tiden med BK Forward).

ÖSKs föredetting Stellan Carlsson (14 minuter mot AIK år 2008 och med en boll räddad på mållinjen på meritlistan) kommer att lämna Örgryte IS, som han har representerat under de två senaste åren. Enligt NA kommer han att återvända till Örebro och hur framtiden kommer att se ut verkar inte klart än. Så mycket är i alla fall klart att han gärna kan tänka sig en karriär som tränare.

Stellan var, såvitt jag vet och kommer ihåg, med och grundade Real Örebro. Dessa tog i år under ledning av Patrick Ingvarsson steget upp till div 4. Helt omöjligt är det inte att det blir där han landar, när han nu återvänder. Han och Patrick har ju jobbat ihop tidigare.

NA: Lämnar Örgryte – siktar på tränarkarriär

Kvalklart

I helgen som var avgjordes kvalen till allsvenskan och superettan. Gefle försvarade sin allsvenska plats mot överraskningslaget Ljungskile. Jag tror inte, att så värst många sörjer över det resultatet. Det är väl till och med tveksamt om Ljungskile med sin dåliga ekonomi, som hela tiden verkar att balansera på konkursens rand, hade överlevt ett år i allsvenskan med de ökade krav som spel i den högsta serien innebär.

I superettan kommer de nästa år att få möta ett annat överraskningslag. IK Frej från Täby Kyrkby överraskade alla och speciellt Östers IF genom att skicka ned smålänningarna till div 1. Från allsvenskan till ettan på två säsonger – minst sagt tungt för Växjölaget.

I Frej har under den gångna säsongen ÖSKs föredetting Joel Riddez spelat. Han fick efter stora skade- och sjukdomsproblem efter hemkomsten från Norge inte något nytt kontrakt med Djurgården utan valde i stället att varva ner i Stockholms norra förorter. Nu verkar han få lov att varva upp igen efter omflyttningen. Ifall han nu fortsätter.

Hos Frej rubriceras han assisterande och spelande tränare. Näsat år fyller han 35 och det är väl tänkbart att han avslutar sin aktiva karriär. Placeringsmässigt har han återfunnits på mittbacksplatsen och det är ju på den positionen som många karriärer når sitt slut.

Hos kvalsegrarna återfinns för övrigt även Johannes Gustavsson, som flyttade från BK Forward till Frej inför den här säsongen.

För Öster vill det till att ta nya tag. Div 1 Södra verkar kunna bli ett riktigt getingbo nästa år med fyra före detta allsvenska lag med ambitioner att minst nå superettan snabbast möjligt. Där återfinns Trelleborgs FF, Landskrona BoIS, Örgryte IS och alltså även Östers IF.

För Örgryte med Stellan Carlsson och Robin Ingvarsson och med Niklas Klingberg på ingång gick det alltså inte lika bra. De förlorade kvalet mot Assyriska på ett bortamål.

Stellans nya (match)kläder

Det blev alltså Örgryte för Stellan Carlsson.

Olika vägval: Från medspelare till motståndare. Stellan Carlsson går till Örgryte och Kristoffer Näfver till Motala AIF - båda klubbarna spelar i Div 1 Södra.

Olika vägval – från medspelare till motståndare. Stellan Carlsson går till Örgryte och Kristoffer Näfver till Motala AIF – båda klubbarna klubbarna spelar i Div 1 Södra.


GP: Öis värvar erfaren målspruta från Forward
NA: Klart: Stellan till ÖIS

Örebroare till Örgryte?

Stellan Carlsson: På väg till Göteborg?

Stellan Carlsson: På väg till Göteborg?

NA skriver, att de två före detta ÖSK-spelarna Stellan Carlsson och Robin Ingvarsson kan vara på väg till Örgryte. Båda två har lämnat BK Forward och nu finns tydligen ÖIS med som en intressent på deras namnteckningar.

Stellan verkar vara den av spelarna som ligger närmast ett kontrakt, men själv verkar han närmast avvaktande. För hans del handlar beslutet inte bara om fotboll utan även om saker som jobb etc. När det gäller Robin har man inte kommit längre än att han skall provträna med laget.

Robin Ingvarsson: På väg till Göteborg?

Robin Ingvarsson: På väg till Göteborg?

Carlsson och Ingvarsson lämnar BK Forward

BK Forward skriver på sin hemsida, att man inte avser att förlänga de utgångna kontrakten med Stellan Carlsson och Robin Ingvarsson. Båda spelarna har sedan tidigare en viss ÖSK-anknytning. Stellan tillhörde klubben en säsong, men hans speltid inskränkte sig till en kvarts inhopp mot AIK i oktober 2008, då han bytte av Eric Bassombeng. Robin tillhörde ett framgångsrikt seriesegrande div 3-lag för ÖSK Ungdom. Han togs därefter upp i A-truppen på ett lärlingskontrakt, men fick såvitt jag vet aldrig någon speltid med A-laget.

Svartvit dominans hos BK Forward

Tog vägen förbi Trängen på eftermiddagen och såg andra halvleken av BK Forwards match mot Västerås SK. Gulingarna spelade riktigt bra och vann av vad jag kunde se mycket välförtjänt. Spelare med bakgrund av något slag hos ÖSK-familjen var i majoritet hos div 1-laget och då saknades ändå Per Johansson på grund av skada. På ytterbackpositionena  spelade Joakim Gren och Daniel Björnkvist – både med meriter som lagkaptener i den numera saligen avsomnade talangtruppen. Höger- resp. vänsterbräddare var Robin Invarsson och Kristoffer Näfver, medan Robert Walker och Stellan Carlsson utgjorde lagets anfallspar. Dessutom satt Jonas Persson på bänken som målvaktsreserv och så är det ju Axel Kjäll som leder laget. Bilder på några favoriter som numera representerar BK Forward. (Klicka på bilderna så blir upplösningen betydligt bättre).

Daniel Björnkvist, löpvillig och som alltid med en hundraprocentig inställning.

Tvåmålsskytten Stellan Carlsson.

Robert Walker blev utvisad med fem minuter kvar efter att ha fått sitt andra gula kort. Helt onödigt dessutom.

Jonas Persson, som brukar sluta varje höst, dyker ändå upp till våren. Här i egenskap av måvaktsreserv och vattenbärare.

Ingen back går säker om han har Robin Ingvarsson på sin kant.

Kristoffer Näfver var hal som en ål och omöjlig för de grönvita att få grepp på.

Joakim Gustafsson Green behärskade högerkanten.

”ÖSK-mål” i träningsderby

Det var bara före detta ÖSKare som stod för målfabrikationen då Karlslunds IF och BK Forward i helgen möttes i ett försäsongsderby. KIF tog ledningen genom en straff inslagen av Herish Kuhi. I andra halvlek kunde dock Kristoffer Näfver och Stellan Carlsson se till att det blev div 1-laget som drog det längsta strået. Båda gångerna för övrigt framspelade av den provspelande fd. talangtruppsspelaren Daniel Björnkvist. Forwards tränare Axel Kjäll säger till papperstidningen att han hoppas att man kan nå en överenskommelse med ”Dajje”, som han tror kommer att kunna göra ett utmärkt jobb i ettan. (Det tror bloggen också).

Starkt Forward i år

Det verkar som om BK Forward kommer att kunna få ihop ett riktigt starkt lag denna säsong med några före detta ÖSK-are som viktiga delar i lagbygget. NA skriver idag i sin pappersutgåva, att man hos Forward räknar med/hoppas på att kunna se antingen Mohammed Saeid eller Robert Walker på mittfältet. Axel Kjäll tycker (enligt tidningen) att det är två liknande spelartypen. Det vet jag inte om jag vill hålla med om, men de kommer båda att betyda en hel del för Forward om de spelar för dem. Beträffande Robert så har han fortsatt att träna med klubben och Kjäll räknar med honom även om det uppenbarligen inte diskuterats närmare. Robert hoppas väl fortfarande på att någon klubb från Superettan eller Adeccoligan skall snappa upp honom.

Tidningen skriver vidare, att Kristoffer Näfver har skrivit på för ett nytt år medan man ännu inte bestämt sig för om man skall ge Daniel Björnkvist från den nedlagda talangtruppen ett kontrakt. Jakob Rinne, som tränat en del med ÖSK, verkar också bli kvar i klubben.

Att man tvekar om Daniel Björnkvist kan  tyckas märkligt – han borde med sina kvaliteter kunna ta en plats i laget kan man tycka. Men om man läser gårdagens utgåva av Örebroarn så kan man förstå att man tvekar på väster. I den tidningen har man nämligen skissat på en tänkt startelva för den här säsongen och den ser onekligen stark ut.

Målvakt: Jacob Rinne
Backar: Joakim Gren, Rasmus Östman, Markus Gustafsson, Johannes Gustafsson
Mittfält: Robin Ingvarsson, Per Johansson, Kenny Mathiesen, Kristoffer Näfver
Anfall: Stellan Carlsson, Erik Björndal

Skall man dessutom finna plats för Robert Walker och/eller Mohammed Saeid blir det trångt. Beträffande Daniel Björnkvist så kan han även spela till vänster och skulle tack vare sin löpstyrka nog ta platsen från Johannes Gustafsson, som är mer av en mittbackstyp. Men jag antar att Forward även har begränsningar på hur stor trupp man anser sig ha råd att hålla. Man kan ju också notera, att det inte verkar bli någon plats för Forwards unga talanger i den här laguppställningen, förutom Rinne då.