Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Nya klubbar för ”gamla” talanger

F.C. Assyriska tog steget från femman till fyran förra säsongen. Delvis kanske tack vare ett farmaravtal med Örebro Syrianska. Inför den kommande säsongen har man förstärkt laget med bland annat två före detta ÖSKare.

Moses Reed med meriter från ÖSKs A-trupp verkar ha svårt att släppa fotbollen helt trots återkommande skadeproblem. Förra säsongen representerade han Kumla BK i div 5. Under den kommande säsongen skall han fungera som spelande assisterande tränare hos Assyriska.

Allroundbegåvningen Sebastian Nyhlén har varit runt en del sedan han lämnade talangtruppen. Han lämnar nu imploderande Axbergs IF och skall även han representera assyrierna.

Två andra namn med ÖSK-anknytning i Assyriskas spelartrupp är Kenan Grudic (ÖSK Söder/Ungdom (Ekäng) och Zeid Yasin (ÖSK Söder).

En gång till för Moses

NA skriver, att den svårt skadedrabbade Moses Reed kommer att göra ytterligare ett försök att spela fotboll. Den här gången har han dock lagt sig på en nivå som kanske gör det möjligt att hålla sig skadefri. Han kommer nämligen att spela för det nyuppflyttade div 5-laget Kumla BK. Kanske årets värvning i Närkes-fotbollen.

NA: Reed klar för division 5

Moses skadad igen

Moses Reeds come-backförsök i BK Forward verkar inte bli speciellt lyckat. Enligt papperstidningen fick han gå av i matchen mot Valsta Syrianska (hemmavinst med 2-1) efter en bristning i baksidan av låret. Enligt matchrapporten hos Svenska Fotbollförbundet skedde det redan i den 28:e matchminuten. Det är nog dags för Moses att lägga av nu. Det (dvs. ljumskar och lårmuskulatur) håller helt enkelt inte.

Holmgång på Trängen

Det verkar ha gått rätt så hett till på Trängen då örebrosyrianerna mötte forwarditerna i en kvalmatch för Svenska Cupen. Forward vann den målmässiga delen av drabbningen med 2-0 efter mål av Mohammed Khalid Saeid (Mo Saeid) resp. den evigt unge och målfarlige Niklas Gustafsson.

Mo Saeid är det senaste nyförvärvet hos Forward. Det stod en del om honom i NA inför länsderbyt mot Degerfors. Killen är pytteliten (157 cm) och väldigt tunn, men har i ett tidigare liv representerat West Bromwich. Han kom dock aldrig längre än till reservlaget, vilket i och för sig är en prestation bara det.  Han kom in mot Degerfors och såg, tyckte jag, riktigt rapp ut till skillnad mot de flesta andra i hemmalaget. Jag tror inte att han är fyllda 20 år än, så detta är faktiskt en spelare som jag tycker att ÖSK borde titta lite närmare på.

Men tillbaka till Holmgången. Innan matchen var över hade båda lagen fått en spelare var utvisad efter två gula kort (matchrapport). Hos Syrianerna var det kanske inte så överaskande den ofta väldigt hete och kampvillige Razak ”Ralle” Ouro-Nimini och hos Forward var det Modou Jallow. Utöver detta blev det ytterligare 1 gult kort för Syrianska och 2 för Forward. Nu var det i och för sig Salko Basic som dömde och han brukar ibland vifta lite väl omotiverat med det gula kortet, så det kanske inte var så farligt.

Glädjande nog (eller hur man nu skall uttrycka det) var det Moses Reed som fick Forwards första kort. Glädjande därför att det trots allt visar att Moses är på gång igen. Dessutom blev han inte utbytt, så han kanske klarade sig igenom matchen utan några nya ljumskproblem. Way to go, Moses.

Silly Summer

090729. Sista paret in.
ÖSK kom till skott under transferfönstrets sista dag med spelare som både kommer in och lämnar föreningen. Samt en som gör båda delarna. Adriano Munoz tillför klubben ytterligare anfallskompetens. Joakim Gren lånas (inte så överraskande) ut till Forward för höstsäsongen. Mera överraskande är att ÖSK kommit överens med Forward om att Simon Leonidsson skall gå åt andra hållet. ÖSK skriver kontrakt med den lovande anfallaren som dock kommer att fortsätta att spela med Forward under hösten.

ÖSK: Adriano klar för ÖSK Fotboll
Svartvitt: Sixten kommenterar värvningarna
NA: ÖSK värvar brasse
Alvbågebloggen: Silly season sprattlade till i sista stund
FotbollDirekt: Adriano till Örebro
Svartvitt: Adriano på plats i Örebro (video)
NA-TV: Här är ÖSK:s nye brasse (video)
Anders Uddling (NA): Med Adriano visar ÖSK handlingskraft
ÖSK: Adriano om ankomsten till Örebro (090801)

090727. Fönstret på väg att stängas.
I morgon den 28 juli är sista dagen som sommarfönstret är öppet för svenska klubbars inflöden. Fönstrets längd är ju 4 veckor och inte en månad. Hos ÖSK har det varit lugnt och stilla jämfört med hur det var förra året. Emra fick inte någon förlängning av sitt lån och försvann ur handlingen. Kristoffer Näfver hamnade till slut hos Assyriska i Södertälje. Inte så överraskande, om man bortser från klubbvalet.

Kvar att effektuera är möjligen Joakim Grens utlåning till Forward. Det har varit väldigt tyst om den sedan låneerbjudandet blev bekant. Oklart varför. Antingen har Forward inte råd eller så vill inte Joakim. Men det vill han nog – han behöver speltid. Eller så blir allt klart i morgon på den sista dagen.

Ett frågetecken har jag också för Robert Walker. Han borde rimligen ha suttit på reservbänken idag på Rambergsvallen. Som reserv är han rätt attraktiv eftersom han kan spela på flera olika positioner. Men han fick stå åt sidan till förmån för Erik Nilsson, som bara spelar mittfält. Varför kan man undra? Kan det vara så att man är på väg att göra klart med ett klubbyte för Roberts del. I sådana lägen brukar man ju inte spela de berörda spelarna. Nu går iofs. inte Roberts klocka ut i morgon. Han är bara 22 år i år och kan lånas ut utan övergångsanmälan. Vilket i princip betyder till vilken klubb som helst i en lägre division och dessutom när som helst.

090725. Leonidsson tränar med ÖSK
BK Forward skrev på sin hemsida i förrgår, att Simon Leonidsson kommer att träna med ÖSK under den kommande veckan. Här handlar det nog inte om ett rent värvningsförsök från ÖSKs sida utan snarare om att lära känna varandra, så att parterna kan få lite bättre grepp på varandra.

090724. Joakim Gren till Forward?
Det var väl inte direkt årets högoddsare, att Joakim Gren skulle kunna bli intressant för Forward som hamnat i ett tillstånd av akut backkris. NA skriver nu på eftermiddagen att ÖSK erbjudit Forward att låna Gren.
– Vi har fått ett erbjudande att låna Jocke Gren om vi hittar en lösning, säger Forwards fotbollsbas Torsten Medin.

Vad det är för lösning Medin söker är oklart. Kanske vem som skall betala Jockes lön under den tid han spelar för Forward. Man får väl anta att ÖSK-lönerna ligger högre än vad de gör hos Forwards spelare, som väl i princip är amatörer eller näst intill.

NA: ÖSK hjälper BKF genom kris

090719. Papperstidningen har idag  några notiser som skulle kunna sorteras in i Silly-facket. Materialet kan nog dyka upp på nätet under dagens lopp. NA brukar ju portionera ut sina artiklar succesivt under dagen.

ÖSK vill testa Forward-löfte.
Löftet i det här fallet är den snabbe mittfältaren Simon Leonidsson. Simon, som just avslutat två veckor med P17-landslaget (sammandragning plus landslagsturnering) verkar intresserad av förslaget.
– Det var ju roligt att höra. ÖSK är ju laget man gick och kollade på när man var liten och man vill ju spela inför sin hemmapublik, säger han till tidningen.

Forwards starke fotbollsman Thorsten Medin verkar inte lika övertygad om att det är en så bra idé.
– Det gäller att hitta en tidpunkt som passar framför allt honom, säger Medin till tidningen. Han har ju varit iväg med landslaget i två veckor och har knappast hunnit vara ledig alls.

Forward ber ÖSK om hjälp i backkrisen.
Betydligt intressantare för Forwards och Medins del är det att få loss spelare som kan gå i den andra riktningen. Back-krisen har slagit hårt mot de gul-svarta och man har i dagsläget bara fyra naturliga försvarsspelare. Vilket onekligen är i minsta laget med tanke på skador, avstängningar och annat elände som kan drabba en backlinje. Forward har nu förhört sig hos ÖSK om möjligheten att få låna någon av de försvarare som inte får så mycket speltid. Tänkbara namn skulle Joakim Gren eller Moses Reed kunna vara (tycker tidningen eller möjligen Modin).

För Joakim skulle det säkert vara en bra lösning eftersom han ju efter det att Tommy Wirtanen anslöt till truppen bara är tredjenamn för högerbacksplatsen. För hans del kommer spelmöjligheterna hos ÖSK att vara begränsade under resten av året.

Moses Reed har under flera år haft stora skadeproblem av förslitningskaraktär. Inför årets säsong skrevs han över på ÖSK Ungdom och han har nu – om jag fattat saken rätt – bestämt sig för att lägga av med fotbollen helt. Moses är definitivt disponibel och skulle säkert kunna göra bra ifrån sig på div 1-nivå. Men frågan är om han är intresserad av att göra ytterligare en omstart som med hög sannolikhet kommer att leda till ytterligare skadeproblem. Det bästa för hans del kanske ändå är att inse, att hans kropp inte är gjord för fotbollsträning och -spel på elitnivå.

Moses till BK Forward

För någon vecka sedan verkade det som om Moses Reeds fotbollskarriär var över. De efterhängsna skadorna gjorde att han kastade in handduken för att i stället koncentrera sig på sin civila karriär. NA lade upp nyheten på en helsida i sin papperstidning.

Men nu verkar det som om Moses kommit på andra tankar. Forward skriver på sin hemsida, att Moses kommer att ansluta till truppen tillsammans med Joakim Gren (det senare visste vi ju).

Kul för Moses som nog hämtat inspiration från erfarenheterna på Åland förra hösten. Där kunde han hålla sig skadefri och han tillskrev detta att han tränade och matchade på gräs och inte på plast. Vilket möjligen slet mindre på hans kropp.

Ingen fortsättning för Moses

NA skriver nu på kvällen att ÖSK och Moses Reed kommit överens om en separation. Moses har genom hela sin karriär dragits med skadeproblem. Främst har det varit ljumskarna som krånglat. Nu har han bestämt sig för att nog får vara nog och lämnar ÖSK, där han under innevarande säsong varit skriven hos ÖSK Ungdom.

Talangerna får mer speltid

Erik Nilsson var först – Oskar Johansson blir tvåa. De yngre spelarna i ÖSKs spelartrupp behöver speltid, någonting de inte kan räkna med i ÖSK med dagens välmatade trupp. För några veckor sedan blev det klart att Erik Nilsson lånas ut till Karlslunds IF och idag kan man läsa i tidningen att Oskar Johansson går samma väg. Precis som i Eriks fall handlar det om en utlåning utan övergångsanmälan, dvs en speciell typ av utlåning som kan användas för yngre spelare. Detta innebär också att Oskar är tillgänglig för spel med Örebro SK om behov skulle uppstå. Utlösande faktor i Oskars fall var säkert, att det nu verkar vara mer eller mindre klart att Michael Almebäck stannar i Örebro. Då finns det med en tillfrisknande Glenn Holgersson i bakhuvudet (minst) en mittback för mycket i truppen.

En smula i skymundan har även Moses Reed bytt förening. I hans fall handlar det om en regelrätt övergång till ÖSK Ungdom, där han kommer att vara registrerad under i alla fall våren.

NA: Johansson lånas ut från ÖSK till Kif.
Karlslunds IF: Oskar Johansson spelklar för Karlslunds IF HFK

Truppförflyttningar

Erik Nilsson till Karlslund.
Erik lånas ut till Karlslunds IF, vet papperstidningen att berätta nu på morgonen. Inte helt oväntat är beskedet för de som räknat antalet spelare i ÖSKs A-trupp. En bra lösning för Erik, tycker jag. I Karlslund kommer han säkert att få en hel del speltid på en vettig serienivå. Speciellt som laget inte verkar att ha så starka spelare på det inre mittfältet. Lånet är av ungdomsvarianten utan någon övergångsanmälan, vilket innebär att om behov skulle uppstå i ÖSKs A-trupp, så är Erik tillgänglig utan någon karenstid att tala om.

Mackan kvar i A-truppen.
Den ett år yngre Marcus Astvald tänker man (i alla fall för tillfället) behålla i A-truppen. Något förvånande med tanke på de flexibla övergångsreglerna. Men det kan ju ha varit så, att ingen av stans div 1-klubbar visade sig vara intresserade av att låna honom. Mackan är duktig, inte tu tal om den saken, men Karlslund har Calle Olsson och Stellan Carlsson som kantspelare och även i Forward finns det talangfullt folk för kantjobben. Spelare som man säkert inte ställer åt sidan för att ge plats åt en inbyting. Mackan är dessutom förmodligen närmare spel i ÖSK än vad Erik Nilsson är.

Joakim Grens skadeproblem har gjort att Tommy Wirtanen, den tilltänkte andramannen ute till höger, plötsligt fått en chans att visa hur bra han är som högerback.  Tveksamheter beträffande både Patrik Anttonens och Eric Bassombengs tillgänglighet under våren öppnar för ytterligare en högerkantsspelare i truppen. Vilket alltså blev Mackan. Det negativa sett ur utvecklingssynpunkt är att Mackan kanske inte får så mycket speltid, som han borde ha för att kunna fortsätta sin snabba utveckling.

Moses till ÖSK Ungdom?
För Moses Reed ser det dystrare ut. Varken Forward, Karlslund (eller Degerfors antar jag) verkar vara intresserade av att låna in honom. Något märkligt faktiskt med tanke på att han trots allt spelade hela förra hösten i den finska högstaligan. Men hans återkommande skadeproblem gör väl, att man inte vill chansa genom att ta in honom i sina resp. trupper. Hos ÖSK finns det inte någon plats för honom varken som vänster- eller mittback – oberoende av hans skadestatus. På de positionerna är det välbeställt med både första- , andra- och rent av tredjeval tillgängliga. Speciellt om/när Glenn Holgersson är tillbaka. ÖSKs förslag till Moses verkar vara, att han lånas ut (utan övergångsanmälan) till ÖSK Ungdom, som ju är  i skriande behov av folk för just de två platser där Moses kan spela. Frågan är bara hur roligt Moses tycker att det kommer att vara, att flyttas ner till div 3. Men så länge ÖSK betalar lönen, antar jag att han trots allt köper den  idén.

Eyravallen: Tio små fotbollsspelare