Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Simon Leonidsson till Rynninge

Simon Leonidsson

Simon Leonidsson, som under de senaste åren tillhört ÖSKs organisation, har gjort klart med ett nytt lag. Det blir Rynninge IK, som kommer att kunna dra nytta av den snabbe kantspringarens framfart. Simon, som blir 21 i år, kom till ÖSK från BK Forward år 2010 med några pojklandskamper i bagaget. Simon lyckades dock aldrig etablera sig i A-truppen utan fick tillbringa det mesta av sin (spel)tid med ÖSK Ungdom och under det senaste året i U21-laget.

Rynninge IK: Simon Leonidsson valde Rynninge 2013.

Nu gäller det för tränare Hessel att finna bästa sättet att dra nytta av Simons snabbhet.

Bloggen önskar Simon lycka till i sin nya klubb.

De fördömdas legion: 2013 edition

Simon Leonidsson

130112. Svensk turneringsseger.
Det svenska laget stod som slutsegrare i årets upplaga av FIFPROs turnering för kontraktslösa spelare. Efter ett inledande 1-1 resultat mot Finland gick Sverige vidare efter straffläggning. Även finalen mot Norge slutade oavgjord om än med dubbelt så många mål gjorda. Även här fick alltså straffläggning tillgripas för att skilja lagen åt och på nytt var det svenskarna som var bäst i den diciplinen.

Matchvinnare för det svenska laget blev den före detta Eskilstuna City spelaren Adnan Cirak. Han stod för samtliga tre svenska mål samt slog desutom den avgörande straffen mot Finland. Helt följdriktigt valdes han också till turneringens mest värdefulle spelare. Hur det gick för Simon Leonidsson har jag inte sett något om.

FIFPro: Swedish footballers win FIFPro Winter Tournament
Eskilstuna-Kuriren: Nu kan Citystjärnan få chansen i Holland

130104.
Snart är det dags för vinterns uppvisningsturnering för kontraktslösa spelare. Den går av stapeln i Oslo med start den 10 januari. I Sverige arrangerar Spelarföreningen ett förberedande träningsläger på Bosön mellan den 6 och 8 januari till vilket max 24 spelare kommer att bjudas in. Den slutliga truppen som får resa till Norge kommer att bestå av 16 spelare.

På spelarföreningens hemsida finns nu en lista med 21 spelare som hittills ”godkänts” för deltagande i förberedelselägret. Inte så många kända namn på den listan, men bloggen noterar i alla fall att Simon Leonidsson finns med bland deltagarna på Bosölägret.

130108.
Simon Leonidsson är en av de sexton som är uttagna för deltagande i turneringen, skriver Fotballtransfers.com

Leonidsson testas i Väsby

Fotbolltransfers.com skriver, att AFC United (tidigare Väsby United) kommer att titta närmare på Simon Leonidsson för att se om han kan vara något för norrortsklubben. Simon är en av tre yngre talanger som klubben kommer att studera i en internmatch. Simons kontrakt med ÖSK gick ut efter den senaste säsongen och ingenting tyder väl på att ÖSK har för avsikt att förlänga kontraktet. Simon har tidigare i höst varit i Karlstad och provtränat med Karlstad BK.

Leonidsson och Malic lånas ut

Karlslunds IF skriver på sin hemsida, att ÖSK kommer att låna ut Simon Leonidsson och Miralem Malic till dem för resten av den här säsongen. De båda spelarna som tillhör ÖSKs U21-trupp har inte fått så värst mycket speltid i år och eftersom ÖSK verkar missa slutspelet i U21 Allsvenskan blir det nog inte så mycket i fortsättningen heller. Karlslund har ett rätt utsatt läge i de nedre regionerna av div 2 och dessutom en trupp som är rätt tunn. I den mån som de två spelarna behövs för spel i U21:an så går det att ordna ändå eftersom deltagandet i den serien inte är klubbundet.

Det börjar bli en riktig ansamling av före detta talangtruppsspelare i Karlslund. Sedan tidigare finns Adam Botvidsson. Adam Eriksson och Gustaf Lundholm (utlånad av Rynninge) där och nu ansluter således två ÖSKare till.

Inget nytt från kansliet (eller NA-borgen)

NA publicerar idag en nyhetsartikel om ÖSKs arbete under silly season. Dessutom levererar tidningens sportchef Anders Uddling en krönika där han uttrycker sin oro över att tidningens journalister inte matats med information om hur det går för ÖSK med rekryteringsarbetet.

Lennart Sjögren säger till tidningen att det  inte finns någon anledning till oro, trots att man inte hållit den ursprungliga målsättningen att ha allt kring truppen klart tills före jul. Men det är klart – oberoende av hur oroad han eventuellt är, så kan han inte gärna säga något annat än att han inte är det.  Nu finns det i och för sig ingen anledning att känna sig speciellt oroad utifrån almanackans datumangivelse. Allsvenskan börjar inte spelas förrän den 2 april för ÖSKs del, så det finns gott om tid för tillkommande nyförvärv att anpassa sig till ÖSKs sätt att spela fotboll.

Mer oroande är att det verkar som om ÖSK inte riktigt har den tyngd förmånsmäsigt som gör det möjligt att ta in de spelare man önskar knyta till sig.
– Det finns spelare som vi hade hoppats komma i mål med, men av olika anledningar har det inte blivit så, säger Sjögren till tidningen.

De olika anledningarna har med största sannolikhet att göra med de ekonomiska villkor som ÖSK kan erbjuda. Trots en rätt bra intäktsökning under de senaste åren så tillhör ÖSK inte direkt penningligans tungviktare. Så det gäller att finna spelare som utöver de ekonomiska förutsättningarna även värderar vad ÖSK och Örebro kan erbjuda i övrigt. Detta gäller ju speciellt om man förhandlar med spelare som inte har någon naturlig ankytning till Närke.

Beträffande spelarna i årets trupp framkommer det att Boris Lumbana tills vidare (vad det nu kan innebära) får stanna kvar i A-truppen. Simon Leonidsson däremot får som tidigare aviserats ta ett steg tillbaka till den U21-trupp som är under bildande. Nu tränade och spelade (i den mån han var oskadad) redan i år med talangtruppen så för hans del blir det inte någon större förändring.

Lennart Sjögren bekräftar också, att Simon Nurme och Johannes Skoglundnu är ute ur truppen. Tidningen skriver  att de inte erbjudits några nya kontrakt. En sanning för vilken en viss modifikation är nödvändig. Simon Nurme erbjöds ett kontrakt, men han vill göra något annat och Johannes Skoglund hade kontrakt även för det kommande året, men klubben kom överens med honom att det skulle avslutas i förtid. Borta ur ÖSKs framtidsplaer är de båda hur som helst.

ÖSK rensar i truppen

Att ÖSK bantar truppen har vi sett under höstens lopp. Nu har uppstädningen även nått fram till lagets hemsida där det numera finns en truppsammanställning som förmodligen är uppdaterad med det senaste. (Tidigare har det ju funnits en del eftersläntrare i den sammanställningen). Om det var så att ÖSK och Johannes Skoglund kom överens förra veckan om att gå skilda vägar så får man väl säga att truppsammanställningen känns genomarbetad eftersom Johannes inte är med på den. Vad kan man då se?

Målvakter.
Bland målvakterna har Simon Nurme tagits bort, vilket väl får tas till intäkt på att han inte avser att förlänga med ÖSK. Detta blev väl i och för sig uppenbart redan då Tomer Chencinski togs in i truppen. Kvar att värva återstår det en tredjemålvakt med uppdraget att vakta U21-målet eller möjligen lånas ut om det är meningen att Jonas och/eller Tomer kommer att stå hos reservlaget. Rinne med utlåning till BK Forward skulle passa bra på den platsen, tycker jag. Men det är ju inte säkert att Forward tycker det.

Försvarare.
Hos försvarsspelarna har Boris Lumbana dröjt sig kvar. Det var ju tidigare tal om att han skull flyttas till U21-truppen. Det är iofs. möjligt att det fortfarande är tanken, men uppenbarligen är han fortfarande registrerad hos ÖSK Elitfotboll. Oklart vad det innebär att han fortfarande finns med – kanske har man insett att han nog är tillräckligt bra för att spela i allsvenskan. (Fast han är nog bäst som mittfältare med sin i det närmaste obegränsade arbetskapacitet. Att spela honom som mittback är på sätt och vis att misshushålla med resurserna).

Mittfält.
På mittfältet som tidigare var överbefolkat ter det sig nu närmast ödsligt ut. De tre ”riktiga” mittfältarna som finns kvar är Nordin Gerzic, Emil Berger och Denis Abdulahi. Borta från sammanställningen är numera Erik Nilsson, Per Johansson, Johannes Skoglund och Riku Riski förutom Kihlberg och Nordback, som var bortrensade redan tidigare. Av de tre som finns kvar är det väl dessutom tveksamt om Denis Abdulahi har vad som krävs för att spela allsvensk fotboll. För att ”dryga ut” mittfältskontingenten har man även lagt in Ahmed Yasin och Josef Ibrahim på den positionen. Detta trots att de väl egentligen inte förekommit i den rollen hos ÖSK. Ahmed skulle nog kunna spela på mittfältet, men jag är mer tveksam beträffande Josefs möjligheter att ta ansvar för de uppgifterna.

Anfall.
Hos anfallarna finns det däremot fler namn angivna. Nu kräver ju ett 4-3-3 system en hel del folk, men åtta anfallare verkar väl ändå i mesta laget. Nu kan man ju tänka sig att Paulo José de Oliveira egentligen är mittfältare, men ändå. Kalle Holmberg har väl mest spelat på mittfältet i div 2 i år – problemet är bara att han främst konkurrerar med Nordin Gerzic om den offensiva rollen. Saknas hos det offensiva gardet gör Brunet Hay (ingen överraskning) samt Simon Leonidsson. Den senare kan möjligen ha drabbats av samma ”öde” som Johannes Skoglund – alltså ett rivet kontrakt. Konkurrensen på ytterplatserna är alldeles för hård för att Simon skulle ha en rimlig chans att etablera sig där och eftersom han dessutom varit skadad väldigt mycket under sin tid hos ÖSK s¨är det tveksamt om ens han själv såg någon framtid hos de svartvita.

Boris och Simon till U21

111028 kväll.
Precis som jag misstänkte så var det inte alls så att Boris & Co. fick nyheten via NA. Till tidningen säger sportchefen i en uppdaterad version av artikeln.
– Självklart hade jag informerat de här tre killarna innan. Det är olyckligt om folk får uppfattningen att spelarna får sådana beslut via media. Så fungerar det inte.

Att han sedan inte vet hur Boris och Simon väljer att fortsätta är en annan sak. De kanske inte ens har bestämt sig än.

Det blev visst ett självmål av den gode John i det här avseendet. Hans kritik mot Brändh och NA beträffande den missvisande artikeln är dock korrekt.

111028. NA slår tillbaka.
NA missar inte chansen att försöka slå mynt av Alvbåges kritik efter tidningens artikel. Alvbåges attack på sportchefen skriver tidningen på sin websida utan att med ett ord låtsas om att det mesta av kritiken faktiskt var riktad mot tidningen.

111028. Kritik från Alvbåge.
John Alvbåge går i sin blogg ut med hård kritik med anledning av tisdagens artikel i NA om att trion Boris Lumbana, Peter Rosendal och Simon Leonidsson får lämna A-truppen. Kritiken riktas dels mot NA:s Henrik Brändh för att han skrivit en riktigt dålig artikel, vilket jag kan hålla med om. Brändh insinuerar, att de tre spelarna som inte spelat en enda match för ÖSK i årets allsvenska, var en av anledningarna till att det gått så dåligt. Boris och Simon ÖSKs lämnar inte ens ÖSKs organisation utan för deras del handlar det ju om en helt logisk överflyttning till den U21-trupp, som skall startas. Dessutom har de inte heller tränat med A-truppen under säsongen i år. Boris var på Island och Simon tränade under de perioder han vara skadefri huvudsakligen med talangtruppen. På det hela taget innebär flytten till U21-truppen en förbättring av deras faktiska situation. De kommer att få spela betydligt fler matcher och kan dessutom fortsätta att utmana om allsvensk speltid.

Kritik blir det även för Lennart Sjögrens del för att han inte informerat spelarna om förändringen. Om det är så är det givetvis mycket allvarligt, men jag har svårt att tro att Lennart inte lämnat besked om truppbytet till de berörda spelarna. Att man däremot inte haft tid att diskutera igenom hur de ser på nästa säsong är en annan sak. Så kan det givetvis vara, men sportchefer har som bekant en hel del annat att jobba med i dessa tider.

Läs mer

Rapport från sjukstugan, del 3

Papperstidningen har inventerat sjuk- och skadesituationen i ÖSKs A-trupp inför AIK-matchen och kommit fram till att följande spelare inte reser med till Solna idag:

Samuel Wowoah, vrist
Michael Almebäck, knä
Andreas Haddad, nerv i kläm
Josef Ibrahim, sjuk
Simon Leonidsson, ljumske
Simon Nurme, benbrott (i foten), men han lär i alla fall träna.
Patrik Anttonen, ljumske
Denis Abdulahi, näsben
William Atashkadeh, ljumske

Saknas på NA:s lista gör den knäskadade Robin Staaf. Men han är knappast tillgänglig än. Han blev ju opererad för en meniskskada och förväntades då inte var tillgänglig förrän vid nästa månadsskifte.

Fortfarande saknas tre fjärdedelar av fjolårets ordinarie backlinje. Den enda lagdel som för tillfället verkar att kunna spelas med förväntade startspelare är mittfältet. Beträffande nyförvärvet Valdet Rama så finns det frågetecken kring hans deltagande. Han har nämligen råkat ut för en förkylning.

Rapport från sjukstugan

Dagens inför-artikel i papperstidningen handlar mest om vilka som inte kan spela. Skadelistan är lång även om det i flera fall bara handlar om mer eller mindre uttänjda ledband i fotleden. Så här ser det ut enligt tidningen (och mig själv):

Robin Staaf.
Har just blivit meniskopererad. Lär bli borta ett antal veckor.

Josef Ibrahim.
Stukade foten under träning. Spelar troligen inte, skriver tidningen vilket väl kan tydas som att det trots allt inte var så allvarligt.

Ahmed Yasin.
Stukade foten i Finland. Skall testas före matchen, så han är väl nästan bra igen.

Samuel Wowoah.
Stukade foten i Finland. Extraknäcker som expertkommentator i ÖSKs live-TV från matchen.

Denis Abdulahi.
Bröt näsbenet i Finland. Spelar inte, men det brukar inte ta så lång tid att komma tillbaka efter den typen av skada.

Michael Almebäck.
Knäskadad under träning. Det verkar inte så allvarligt, men han spelar nog för säkerhets skull inte i kväll.

Patrik Anttonen.
Ljumskproblem. Spelar ej.

William Atashkadeh.
Ljumskproblem sedan han kom till Örebro före jul. Spelar givetvis inte.

Spelare som jag har med på bloggens eländeslista, men som saknas på NA:s genomgång är Johannes Skoglund och Simon Leonidsson. Oklart om det är för att de är spelbara igen eller för att de anses stå så långt borta från en startplats att man helt enkelt ”glömt bort” dem. Slutligen har vi Simon Nurme med hans brutna fotben.

Sliten trupp inför Seinäjoki

ÖSK inleder idag ett fyradagars matchläger i finska Seinäjoki och kommer att spela tre matcher på fyra dagar. Den pappersbaserade utgåvan av vår lokaltidning rapporterar om en rätt sliten trupp redan innan matcherna har spelats. Man kan ju fråga sig hur det kommer att se ut på söndag.

Fyra spelare åker överhuvudtaget inte med till Finland. Att Simon Nurme är en av dem kommer inte som någon större överraskning – han har ju sitt brutna ben (i foten) att läka. Egentligen är det inte heller någon större överraskning att duon Simon Leonidsson och Johannes Skoglund blir kvar i Örebro – deras status brukar ju tyvärr oftare vara ”under rehabilitering” än spelduglig. Rehabiliterar gör även William Atashkadeh som ännu inte blivit kvitt sitt ljumskproblem. Det är väl speciellt Williams problem som oroar – han behövs som ett alternativ i anfallet. Givetvis är det inte heller bra med Simons och Johannes återkommande skador, men på de positioner de spelar så finns det i alla fall en hel del alternativ och de har hur som helst inte varit med bland de främsta utmanarna om speltid ens då de tillfälligtvis varit friska och oskadade.

Bland de spelare som reser med till Finland så finns det dessutom en del frågetecken. Andreas Haddad dras fortfarande med problem. Tidigare har det varit ljumskarna, men nu skriver tidningen om känningar i baksidan av ett lår. Han lär få speltid, men säkert inte speciellt mycket. Vilket verkar tyda på att det ånyo blir Robin Staaf som får ta det anfallsmässiga huvudansvaret. Ett utmärkt tillfälle för Robin att visa upp sig. Några mål från hans sida skulle göra en hel del för att föra in honom i kampen om en plats i årets startelvor. Problemet är bara att även han kan se tillbaka på en lång period av mer eller mindre väldefinierade muskelskador under sin tid i ÖSK. Med en hård matchning blir risken stor att han hamnar på ruta ett igen.

Magnus Kihlberg reser även han med trots att han på nytt känner av sin problematiska fot. Men för hans del är det ju något som han lidit av under flera säsonger och det verkar inte ha påverkat honom alltför mycket – utöver att han inte har kunnat gå på skott speciellt ofta. Nordin Gerzic har börjat träna igen, men om han ens är frisk efter sin långvariga infektionsproblem så lär han inte vara i speciellt bra matchform. Slutligen har Marcus Astvald haft en magproblem och drabbats av kräkningar.

En viss förstärkning får truppen på plats i  och med att Michael Almebäck och Denis Abdulahi i kväll ansluter till truppen efter att ha slutfört sina respektive landslagsuppdrag. Med på resan från Örebro är dessutom talangtruppens mittback Pontus Jakobsson. Oskar Johansson lär göra framsteg i sin rehabilitering, men han har inte spelat några matcher alls än efter sin korsbandsskada och får även han stanna hemma.

Rapporteringen från Finland blir bra. NA har sänt ett reportageteam med sportchef och videoreporter till platsen och matcherna kommer ju även att direktsändas över nätet.

Matcherna spelas i en inomhushall, vilket nog känns ovanligt bra med tanke på hur de lokala väderleksutsikterna ser ut:


Tillägg: Nu finns artikeln även i digitalt format.