Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Överraskningar i kvalet till Superettan

Kvalet till Superettan har av kända anledningar blivit intressant denna höst/vinter. Idag spelades den första kvalomgången och överraskande nog var det lagen från Ettan som besegrade sina motståndare från Superettan.

Skövde AIK gjorde processen kort med sina motståndare från Akropolis. Västgötarna vann med 3-0 och borde i praktiken redan vara mer eller mindre klara för Superettan nästa år. Den andra kvalmatchen mellan Dalkurd och GAIS såg ut att sluta oavgjord 1-1, men den avgjordes till Dalkurds fördel på övertid genom ett självmål av en GAIS-försvarare.

En intressant (tycker jag) notering är att i all fyra kvallagen fanns det spelare med en viss ÖSK-anknytning. I Skövde spelade Oscar Lennerskog mittback från start och fram till den 86:e minuten. Han spelade ett (eller om det var två ) år i ÖSKs akademi och U21-lag. För motståndarna från Akropolis var det John Alvbåge som stod i mål.

Dalkurd hade som vanligt (är jag böjd att skriva) sitt ÖSK-lån Fabio de Souza Silva på bänken hela matchen. Även GAIS ÖSK-föredetting Boris Lumbana startade på bänken – det brukar han inte göra. Boris blev sedan inbytt i den 73:e minuten.

Silly Winter 2020/21: Fabio till Dalkurd

En ny klubb(a)dress för Fabio de Sousa Silva


ÖSKs arbete med att lätta på barlasten i årets A-trupp tog ett steg framåt idag, då klubben kunde meddela att den otursförföljde mittbacken Fabio de Sousa Silva kommer att lånas ut till Dalkurd FF – div 1 klubben från Borlänge Uppsala.

En bra lösning för ÖSK, som knappast haft möjlighet att ge Fabio den speltid han behöver för att utvecklas.

En bra lösning för Fabio som lär komma till ett lag i vilket han bör vara ett förstahandsval till en av mittbacksplatserna. Frågan är nu bara om han kan hålla sig skadefri. Har hans återkommande skador bara berott på otur eller är det så att hans kropp helt enkelt inte klarar av den fysiska stress som träning och matchspel i fotboll innebär? Den kommande säsongen lär ge svaret på den frågan.

Säkert en väldigt bra lösning också för Dalkurd om Fabio kan hålla sig skadefri. I så fall kommer han att tillhöra seriens allra bästa mittbackar.

Ett av de lag han kommer att få se som motståndare det här året är Örebro Syrianska – den klubb som ursprungligen tog honom till Sverige från Brasilien. Man kan ju fråga sig varför ÖSK inte lånade ut honom till syrianerna i stället. De skulle säkert ha tagit emot honom med öppna armar. Förmodligen är svaret på den frågan ekonomisk till sin karaktär. ÖSKs önskemål är ju inte bara att se till att Fabio får speltid utan säkert minst lika mycket att den egna ekonomin belastas så lite som möjligt.

Dalkurd har inför den kommande säsongen ömsat skinn och verkar med Sarkat Junad pånyttfödda engagemang i klubben vara på väg att i alla fall säkra en plats bland utmanarna till en plats i Superettan. Men det är klart – det är mycket som är nytt i årets upplaga av Dalkurd. I stort sett hela spelartruppen och tränarstaben har bytts ut sedan förra året.

ÖSK: Fabio lånas ut till Dalkurd
Dalkurd: Brasilianska försvararen Fabio de Ssousa Silva klar

Spelarstatistik från fotbolltansfers.com

Fabios fotbolls-CV ser väldigt tunt ut för en 25-åring.

Ayaz sluter cirkeln

En alltför vanlig syn under Ayazs tid i ÖSK. En skadad spelare som tvings avbryta sin träning i förtid.


Degerfors IF meddelade för några dagar sedan att de kommit överens med ÖSKs föredetting Ferhad Ayaz om ett kontrakt som sträcker sig över det här och nästkommande år. Ayaz som såldes av ÖSK till Dalkurd inför föregående säsong har inte fått speciellt mycket speltid i ben klubben och nu har han alltså sålts vidare till Degerfors – den klubb där Ayazs karriär som elitspelare började.

Riktigt varför det inte fungerade i Dalkurd är oklart. Dalkurd skriver att han själv bad om det. Han spelade faktiskt mer för Dalkurd förra året i Allsvenskan än vad han fått göra i år i Superettan. Det kan ju i och för sig ha varit skador som ställde till det för honom. Under sin tid i ÖSK hade han ju stora och återkommande skadeproblem. Eller så längtade han hem till Kristinehamn.

Degerfors IF: Degerfors IF får hem Ferhad Ayaz
Dalkurd FF: Dalkurd säljer Ferhad Ayaz

Statistik Ferhad Ayaz från Elitefootball.com

Berger till Dalkurd

Förra veckan provtränade och -spelade Emil Berger med Dalkurd FF. Idag blev det så klart, att han kommer att representera dem under de kommande två åren. Om inget oförutsett inträffar är det kanske säkrast att tillfoga både med tanke på klubb och spelare.

Berger, som fyller 28 i maj, har hunnit med en hel del under sin fotbollskarriär. År 2014 skrev jag följande efter det att hans kontrakt med Kongsvinger av någon anledning brutits (han trivdes visst inte där) och han återvänt till Örebro.

Emil Berger i sin senaste klubbdress (Fotomontage: Dalkurd FF)


Den nu 23-årige Berger har hunnit med mer än de flesta under sin fotbollskarriär. År 2007 (som 16-åring) deltog han i sin första match i Superettan. Fast då blev det bra 7 minuter. Året därpå värvades han av AIK och lånades ut till Väsby United. Där fick han dock ingen speltid. Året därpå var han tillbaka i Degerfors för spel i div 1. I Degerfors blev han ett etablerat mittfältsnamn och tog platsen av Sebastian Henriksson.

När hans kontrakt var på väg att löpa ut skrev han som Bosman på för ÖSK. Något som inte uppskattades i Degerfors som ansåg att man hade en muntlig överenskommelse om att han skulle förlänga kontraktet med dem. Resultatet blev att han hamnade i karantän innan han lånades ut till Carlstad United för resten av den säsongen.

År 2011 började han spela för ÖSK och till att börja med såg det riktigt bra ut. Efter att ha drabbats av körtelfeber tappade han mycket formmässigt. År 2012 lånades han ut till isländska Fylkir eftersom man inte ansåg att hans form motiverade spel med ÖSK. I år spelade han sedan 4 försäsongsmatcher för ÖSK innan hans kontrakt avslutades i förtid i samband med att han gick till Kongsvinger.

I Örebro blev det tre år med BK Forward innan han på oklara grunder bytte till Rynninge, som dock bara kunde glädja sig över att ha honom i laget under ett år. Vi ÖSKare minns väl hans återkomst till Örebro främst genom den frispark han i slutminuterna slog in mot Örebro i en match i Svenska Cupen år 2016.

Men nu blir det alltså Dalkurd för hans del. Laget utan hemmaplan kommer även detta år att spela sina matcher på Gavlevallen i Gävle medan arbetet på att förnya Studenternas i Uppsala fortgår. En intressant match kan Berger utan tvekan se fram emot och det är Dalkurds bortamatch mot Degerfors. Det finns nog många där som ännu inte glömt eller förlåtit honom hur det gick till då han lämnade klubben för ÖSK.

Dalkurd FF: Välkommen till Dalkurd, Emil Berger
NA (Betalvägg): Emil Berger till Dalkurd – klar för två år
Rynninge IK: Emil Berger till Dalkurds FF (Positivt och uppskattande)

Och eftersom ÖSK för en gångs skull fick en rubrikplats hos FotbollDirekt tar jag med även detta.
FotbollDirekt: Forne Örebro-spelaren klar för Dalkurd – ”Varit en krokig väg tillbaka”

Berger till Dalkurd?

Emil Berger på väg mot Dalkurd?


Rynninge skriver lite undanskymt på sin webbplats, att ÖSKs föredetting Emil Berger provtränar med Dalkurd den här veckan. Det har väl visat sig under de senaste åren att han egentligen är ”lite för bra” för att harva i div 1. Frågan är bara om han är tillräckligt bra för att harva i Superettan.

Annars hade man väl kunnat tänka sig att en återgång till Degerfors hade varit ett naturligt steg för den bollsäkre mittfältaren. Men det är möjligt att han brände alla de broarna för tid och evighet i samband med hans kontroversiella övergång till ÖSK.

Rynninge IK: Lucas Özgun – ny i Rynninge IK (längst ner på sidan)

Spelarstatistik från fotbolltransfers.com

Omgång 26: Dalkurd FF – Örebro SK 1-0 (0-0)

Plats: Gavlevallen
Tid: Lördagen den 20:e oktober kl 16:00
Domare: Magnus Lindgren
På TV: C More Fotboll
Web-TV: C More Stream
Twitter: @oskfotboll @DalkurdFF
Hockeykrock: Nästan. ÖHK spelar bortamatch mot Brynäs och den börjar kl. 18:00
Publik: 351Tidigare möten.

2011 2012 2014 2015 Cupen 2016 2017 2018
ÖSK – Dalkurd 3-2
Dalkurd – ÖSK 0-1

Matchfakta:
26. Varning Filip Rogic (4)
38. Varning Martin Lorentzson (4)
58. Varning Johan Bertilsson (1)
59. Spelarbyte Johan Bertilsson (ut), Sebastian Ring (in)
65. 1-0 Robin Tranberg (Nickmål, frispark Ammar Ahmed)
73. Spelarbyte Kebba Ceesay (ut), Robin Tranberg (in)
73. Spelarbyte Martin Lorentzson (ut), Rodin Deprem (in)
76. Spelarbyte Ferhad Ayaz (ut), Ahmed Awad (in)
85. Spelarbyte Michael Junior Omoh (ut), Victor Sköld (in)
90+1. Varning Johan Mårtensson (6)

ÖSKs laguppställning: Oscar Jansson – Viktor Tranberg, Michael Almebäck, Martin Lorentzson – Daniel Björnquist, Johan Mårtensson, Filip Rogic, Michael Omoh – Johan Bertilsson, Kennedy Igboananike, Nahir Besara
Ersättare: Fabio De Sousa Silva, Victor Sköld, Sebastian Ring, Simon Amin, Albin Granlund, Mathias Karlsson och Rodin Deprem
Spelare som saknas: Nordin Gerzic (avstängd), Arvid Brorsson (rehabtränar), Isaac Boye (19:e man) och Alfred Ajdarevic (ej uttagen)
I farozonen: Johan Mårtensson och Michael Almebäck har fem varningar. Michael Omoh, Isaac Boye, Daniel Björnqvist och Victor Sköld har två.


Dalkurds laguppställning.


Matchstatistik från SofaScore.

AttackMomentum


Dalkurd i medieskugga.
Varken tidningarna i Gävle, där matchen spelades, eller i Uppsala, där Dalkurd nominellt hör hemma, tyckte att det var värt besväret att skriva något om matchen.


181021. Svartvitt: Dalkurd FF – Örebro SK 1-0: Plattmatch
181021. Dalkurds FF: Matchrapport: Dalkurd FF – Örebro SK 1-0
181021. NA (Betalvägg): Bäst på plan mot sitt gamla lag ÖSK – efter tunga tiden
181021. NA (Betalvägg): Spelarbetyg
181020. SR P4 Örebro: Intervju med Axel Kjäll
181020. Fotbollskanalen: Höjdpunkter (Det var inte så värst många)
181020.Svartvitt: Spelarbetyg
181020. NA (Betalvägg): Mårtensson om dråpliga situationen med domaren
181020. NA (Betalvägg): ÖSK-tränaren efter bottennappet: ”Ett steg tillbaka”
181020. NA (Betalvägg): Michael Omoh hårsmån från dubbla kanonmål
181020. NA (Betalvägg): ÖSK kunde inte säkra allsvenska kontraktet – föll i chansfattig match mot Dalkurd
181020. NA (Betalvägg): Snabbanalys av Henrik Brändh och Billy Hammer (video)
181020. ÖSK: Tung förlust i Gävle


181020. NA (Betalvägg): Daniel Björnquist varnar för Dalkurds target
181019. NA (Betalvägg): Intervju med Michael Almebäck (video)
181019. NA (Betalvägg): Intervju med Axel Kjäll (video)
181019. Dalkurd FF: Inför Dalkurd FF – Örebro SK
181019. ÖSK: Pulsen inför Dalkurd–ÖSK
181018. ÖSK: Supporterinformation inför Dalkurd borta
181018. Dalkurd FF: Supporterinformation

Silly Summer 2018: Johan Bertilsson till ÖSK

Trägen vinner, heter det ju. Efter ett otal antal försök har ÖSK äntligen lyckats övertyga Johan Bertilsson att den svartvita matchdressen passar utmärkt på hans späda kropp. För att övertalningsförsöken till slut skulle lyckas behövdes det ett halvt år för Bertilsson i Dalkurds havererande organisation. Så när ÖSK kom med sitt erbjudande högg den före detta Degerforsspelaren direkt (verkar det som).

När sedan Magnus Sköldmark även lyckats komma överens med Dalkurd om villkoren släppte ÖSK nyheten tidigt på morgonen idag – en dag innan det svenska transferfönstret stänger.

ÖSK jobbar nu på att få övergången registrerad och klar redan idag så att Bertilsson är spelklar till matchen mot Brommapojkarna i morgon. (Det säger väl en del om hur pass stora problem ÖSK för närvarande har att mobilisera en slagkraftig matchtrupp).

Det enda frågetecknet är Bertilssons ålder. Han har redan fyllt 30, så övergången innebär inte direkt någon föryngring av spelartruppen. ÖSK räknar dock av allt att döma med att han kommer att lyckas försvara sin fysiska status och har skrivit ett kontrakt med honom på tre och ett halvt år.

I och för sig kan just kontraktslängden ha varit en faktor som gjorde honom välvilligt inställd till ÖSKs invit. (Förutom att han kunde komma loss från Dalkurd). För spelare som kommit upp mot trettioårsstrecket brukar kontraktslängden bli en allt viktigare parameter vid kontraktsskrivande. Det gäller ju för dem att förlänga inkomstströmmen så långt som möjligt.

ÖSK: Johan Bertilsson klar för ÖSK
ÖSK: Intervju med Johan Bertilsson (video)
NA med en lite märklig rubriksättning. Det verkar vara någon av Mittmedias dalareportrar som skrivit ihop texten. Här i Örebro borde det väl ha varit tvärt om, alltså klar för ÖSK – lämnar Dalkurd: Johan Bertilsson lämnar Dalkurd – klar för ÖSK
Dalkurd FF verkar inte direkt ledsna över att se honom lämna klubben: Johan Bertilsson lämnar Dalkurd
Aftonbladet: Bertilsson lämnar Dalkurd – klar för konkurrenten
Svartvitt: Örebro SK värvar Johan Bertilsson från Dalkurd FF


Johan Bertilssons statistik (från fotbolltransfers.com)

SIlly Summer 2018: ÖSK vill ha Bertilsson

ÖSK vill ha Johan Bertilsson och har lagt ett bud till Dalkurd. Ingenting överraskande med det. ÖSK vill alltid ha Johan Bertilsson och lägger bud vid varje tillfälle som det verkar att han är på väg att röra på sig. Och Bertilsson väljer alltid ett annat alternativ.

Värst var det väl någon gång i början av hans karriär. Bertilssons kontrakt med Degerfors var på väg att gå ut och ÖSK hade kommit överens om att han skulle komma över till Örebro för att träna med klubben. Men samma dag som provträningen skulle äga rum meddelades det från andra sidan de Blå Bergen, att han förlängt sitt kontrakt med Degerfors.

Sedan dess har ÖSK ihärdigt och enträget försök att få honom att förstå sitt eget bästa och göra Behrn Arena till sin hemmaplan. Så här långt utan någon framgång.

Inför den här säsongen bestämde sig Östersund att de inte längre hade någon användning för honom. Till allmän förvåning valde Bertilsson därför Dalkurd som sin nästa destination. Kanske att han längtade tillbaka till Gävle där han spelade i två och en halv säsong. Eller vad vet jag, de kanske erbjöd något som var fördelaktigt rent ekonomiskt. Eller så var det för att han skulle slippa spela med ÖSK. Vem vet. Det sågs i alla fall som något av en kupp av Dalkurd att knyta honom till sig.

Men något verkar ha gått snett i Dalkurd. (OK,det är mycket som har gått snett i Dalkurd och Bertilssons framtid är bara en liten sak i det sammanhanget). Han har knappt fått spela och efter VM-uppehållet meddelade klubben att de inte längre ville ha honom kvar. Han ingick inte längre i deras planer och han var för dyr för en klubb som är på väg att åka ur allsvenskan och som dessutom kommit på kant med sin storsponsor.

Fast nu verkar det som att han tagits till nåder igen. Detta påstår Nya Wermlands-tidningen i en rubrik till en artikel, som de gömt bakom sin betalvägg. Men det kan ju vara taktik från Dalkurds sida för att försöka pressa fram ett bättre pris de de säljer honom.

Nu hävdar alltså Aftonbladet som för en gångs skull slagit Daniel Kristofferson på Expressen med en Silly Season nyhet, att ÖSK lagt ett bud på honom. Det låter väl troligt – det brukar de göra. Vi får se om Bertilsson fortsätter att ÖSK-vägra.

Aftonbladet: Avslöjar: Örebro SK har lagt bud på Bertilsson

Inte mig emot säger jag. Det är en lurig spelare med kvaliteter som inte är så vanliga hos ÖSK. Dessutom två år yngre än Wanderson.

Omgång 6: Örebro SK – Dalkurd FF 3-2 (0-0)


Plats: Behrn Arena
Tid: Måndagen den 30:e april kl 18:00
Domare: Bojan Pandzic igen
På TV: C More Fotboll
Web-TV: C More Stream
Twitter: @oskfotboll @DalkurdFF
Publik: 5.529Tidigare möten.
Lagen möttes i Svenska Cupens gruppspel säsongen 2015. Då vann ÖSK med 1-0 efter mål av Marcus Pode.Matchfakta:
12. Varning Yukiya Sugita
42. Varning Michael Junior Omoh (filmning)
54. 0-1 Yukiya Sugita (Mohamed Buya Turay)
66. Varning Irfan Jasarevic
70. Spelarbyte Arvid Brorsson (ut), Isaac Boye Edegware (in)
70. Spelarbyte Robin Tranberg (ut), Malkolm Moenza (in)
74. 0-2 Mohamed Buya Turay (Yukiya Sugita)
76. Varning Nordin Gerzic
78. Spelarbyte Johan Mårtensson (ut), Simon Amin (in)
80. 1-2 Michael Junior Omoh (Nordin Gerzic)
81. Spelarbyte Heradi Rashidi (ut), Alexander Ray De John (in)
84. 2-2 Kennedy Igboananike (mål, hörna Nahir Besara)
89. Spelarbyte Sebastian Ring (ut), Alfred Ajdarevic (in)
90+3. 3-2 Kennedy Igboananike (Simon Amin)Laguppställning: Oscar Jansson – Arvid Brorsson, Michael Almebäck, Brendan Hines-Ike – Daniel Björnquist, Nordin Gerzic, Johan Mårtensson, Sebastian Ring – Nahir Besara, Kennedy Igboananike, Michael Omoh
Ersättare: Mathias Karlsson (mv), Isaac Boye (70), Simon Amin (78), Alfred Ajdarevic (89), Albin Granlund och Rodin Deprem
Nya/Åter i truppen: Johan Mårtensson (åter efter avstängning), Albin Granlund (första uttagningen efter lång skadeperiod)
Spelare som saknas. Victor Sköld (lårskadad, rehabtränar) och Filip Rogic (okänd anledning)
I farozonen: Brendan Hines-Ike har två varningar.


Laguppställning Dalkurd: Abdulaziz Demircan – Henrik Löfkvist, Kebba Ceesay, Iran Jasarevic – Heradi Rashidi, Robin Tranberg, Rewan Amin, Simon Strand – Oliver Berg, Mohamed Buya Turay, Yukiya Sugita


Matchstatistik från www.fotboll.com

Dalkurds bollinnehav skall vara 41 % (enligt andra källor)

Genomsnittsålder.
ÖSK: 27,2
Dalkurd: 24,9


180501. Länsposten: Bättre sent än aldrig
180501. Dalkurd FF: Örebro SK – Dalkurd FF 3-2: Förlust efter osannolik vändning
180501. TT (Uppsala Nya Tidning): Igboananike fixade ÖSK:s mirakelvändning
180501. Maxtiotår: Dalkurd, Demircan och nerverna
180501. Svartvitt: Spelarbetyg
180501. Svartvitt: Nordin Gerzic: ”Jag är stolt över att spela i det här laget”
180501. NA (Betalvägg). Michael Omoh om matchen
180501. NA (Betalvägg). Arvid Brorsson om matchen
180430. Karl-Johan Sandberg (Örebroguiden): Match- och publikbilder
180430. NA (Betalvägg): Axel Kjäll från presskonferensen
180430. Svartvitt: Örebro SK – Dalkurd FF: makalös vändning
180430. Fotbollskanalen: Höjdpunkter
180430. SR P4 Örebro: Intervju med Nordin Gerzic
180430. NA (Betalvägg): Spelarbetyg
180430. NA (Betalvägg): Kennedy om matchen och målen
180430. Lasse Wirström (NA, Betalvägg): ÖSK lurade oss igen – med en moral som inte kommit gratis
180430. NA: Kennedy sänkte Dalkurd efter sanslös ÖSK-vändning
180430. NA (Betalvägg): Snabbanalys av Lasse Wirström och Henrik Brändh (video)
180430. ÖSK: ÖSK-seger efter fantastisk vändning mot Dalkurd


180429. Svartvitt: Tre garanterade poäng på valborg?
180429. ÖSK: Pulsen inför ÖSK-Dalkurd (video)
180429. Dalkurd FF: Inför Örebro SK – Dalkurd FF
180429. NA: Han gör debut i ÖSK-truppen – uttagen mot Dalkurd Han = Granlund
180429. NA (Betalvägg): Direktsändningen från Behrn Arena med Axel Kjäll, Albin Granlund och Daniel Björnqvist (video)

Silly Winter 2017/18: Ayaz till Dalkurd

Ferhad Ayaz lämnar ÖSK för Dalkurd.


ÖSK har nu bekräftat att Ferhad Ayaz lämnar klubben för den husvilla allsvenska nykomlingen Dalkurd FF. Den före detta Borlängeklubben, som nu försöker slå ner sina bopålar i Uppsala, men i år spela sina matcher i Gävle har skrivit ett fyraårskontrakt med ÖSKs vänsterkantsspelare. En kontraktslängd som tyder på en hög grad av tillförsikt hos både spelare och klubb. Jag antar, att Ayaz kurdiska bakgrund bidrog till att han var ett attraktivt tillskott till klubbens spelartrupp.

Med tanke på att Ayaz väldigt sällan kommit till spel på grund av återkommande skadeproblem under sina ett och ett halvt år ÖSK lär försäljningen innebära, att ÖSK nu får en bra möjlighet att förstärka truppen inför årets säsong.
I och med övergången öppnar det här upp för att förstärka truppen med minst 1 spelare till, säger sportchef Magnus Sköldmark på klubbens webbplats.

Minst en spelare låter väl rätt mycket. Hade han en så hög lön eller fick ÖSK så bra betalt?. Knappast, jag skulle tro att man var på väg att ta in någon redan innan Ayaz flytt blev klar. Nu kan man ta in två (måhända).

ÖSK: Ferhad Ayaz till Dalkurd
Dalkurd FF: Välkommen till Dalkurd, Ferhad Ayaz
NA: Ayaz klar för Dalkurd

I det här sammanhanget kan jag inte låta bli att fundera över var Dalkurd mediamässigt hör hemma.
– I Dalarnas Tidningar skriver man inget om detta – klubben har ju lämnat Borlänge.
– I Uppsala Nya Tiding finns inget att läsa. Dalkurd har knappast etablerat sig än och det lokala fotbollsintresset koncentreras på Sirius.
– I Gefle Dagblad nämns inte övergången med ett ord. Dalkurd har ju ingen anknytning till staden mer än att deras reservarena är Gavlevallen.

Publikmässigt ser det väl heller inte så värst ljust ut och de kommer förmodligen att utmana Brommapojkarna om årets sämsta hemmapubliksnitt. Förra året då de gick upp i Allsvenskan låg Dalkurds hemmasnitt på 1.333. BP hade 1.197. Men BP har i alla fall tre stockholmsderbyn som i år kommer att hjälpa till med att få upp publiksiffrorna. Men varifrån skall Dalkurds publik komma? I Borlänge verkar intresset att vara svagt och i Gävle och Uppsala finns det redan inarbetade lokala lag.