Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ytterligare en dalkurd från ÖSK

110619. Jidsjö skadad igen.
NA skriver idag i sin pappersutgåva, att Mikael Jidsjö igen råkat ut för en allvarlig skada. Efter en vår med rehabträning verkade han återställd från sina tidigare skador och sedan en vecka tillbaka deltog han i den ordinarie träningen med sina lagkamrater.  Då var olyckan framme igen och knäskålssenan gick av på hans tidigare skadade knä. Det lär betyda, att det inte blir någon fotboll för honom den här säsongen. Frågan är om det inte är dags nu att pensionera fotbollsskorna.

110410.
Efter Nedim Halilovic (numera avflyttad), Mirza Jelecak och Robert Mambo-Mumba har ytterligare en föredetting anslutit till borlängelaget. Det är Michael Jidsjö, som uppenbarligen fått sitt (sina?) knä i användbart skick igen och sedan skrivit på för dalkurderna. Jag hade för egen del redan avskrivit Micke som en fotbollsinvalid efter att ha sett ett antal rehabiliteringar och omstarter resultera i fortsatta knäproblem. Men han är tydligen så pass bra nu att han vill göra ett nytt försök.

Något förvånad är jag dock över att han flyttar norrut. Speltid på hemmaplan hade han säkert kunnat få hos Forward, som spelar på samma nivå som Dalkurd. Forward har en tunn trupp och hade säkert tagit emot honom med öppna armar.

För Sportklubben blev det inte speciellt många matcher på grund av hans återkommande skadeproblem. Ihågkommen rent sportsligt blir han nog främst för sin frambröstning till Robin Staaf segermål i bortamatchen mot Ljungskile sommaren 2008. ÖSK hade hamnat i ett placeringsmässigt väldigt besvärligt läge och det var väl på sätt och vis vinsten i den matchen som vände den dåliga trenden.

Dessutom hade han tillsammans med James Frempong en stor andel i den höstspurt som för två år sedan förde ÖSK Ungdom till div 2-spel. Talangernas vårsäsong hade inte varit något vidare, men när från A-truppen nerlånade James och Micke tillsammans med Edvin Möller började producera mål i massor, så räckte det ända fram till seriesegern (med en viss hjälp från IFK Örebro).

Från bloggens sidan hoppas vi att knäna håller den här gången och att det blir många mål för den nya föreningen.

Dalkurd: Jidsjö klar för Dalkurd FF
Dalarnas Tidningar: Dalkurd värvar från Örebro SK

Rörelser i spelartruppen

NA skriver idag en del om vad som händer i spelartruppen. Somt känt och en del nyheter. En kort sammanfattning:

Eric Bassombeng: ÖSK vill förhandla fram nytt kontrakt.
Bertin Ze: Lämnar klubben
Roni Porokara: Lämnar klubben
Oskar Johansson: Kontraktet förlängt med ett år
Magnus Kihlberg: ÖSK vill ge honom ett år till
Michael Jidsjö: Får ingen förlängning på grund av skadeproblemen.

Utgående kontrakt

Dagens NA-artikel om Eric Bassombeng innehöll även uppgifter om vilka spelare som sitter på utgående kontrakt. Enligt tidningen så måste ÖSK komma till skott på ett eller annat sätt beträffande: Patrik Anttonen, Eric Bassombeng, Michael Jidsjö, Magnus Kihlberg, Fredrik Nordback, Oskar Johansson, Paulinho (inlånad), Peter Westman, Magnus Wikström, Tommy Wirtanen, Samuel Wowoah, Bertin Zé.

Till denna rätt långa lista skulle eventuellt Peter Rosendals namn kunna läggas. Peters kontraktsstatus är oklar. Han fick ju inte förnyat efter förra säsongen, men dök ändå upp som utlånad hos Väsby och senare även som målvaktsreserv hos ÖSK efter Peter Westmans skada. Men det är ju iofs. möjligt att ÖSK har någon slags överenskommelse med Väsby om att de skall lösa honom (utbildningsbidraget). Han är ju trots allt Väsbys förstemålvakt i år.

Två nej och ett kanske

Papperstidningens Lasse Wirström skriver idag om läget på ÖSKs anfallsfront. Christian Noah och Finnur Justinusson – de två provspelarna från onsdagsmatchen mot Syrianska – har fått beskedet att de inte ingår i ÖSKs framtidsplaner. Beträffande Mame Niang väljer ÖSK att vänta i stället för att lämna besked. Någon ytterligare provspelare på ingång har man inte, men detta kan enligt Lennart Sjögren snabbt ändra sig. Det är till och med möjligt att man kan testa ytterligare någon provspelare i matchen mot Degerfors på onsdag.

Skadesituationen bland anfallarna är inte så bra. Kim Olsen har blödning i vaden och det går inte att säga hur lång tid läkningen kommer att ta. Robin Staaf är långt från speldugligt skick och för första gången säger man att det är osäkert om han överhuvudtaget kommer att kunna spela. Positivt är det dock att Michael Jidsjö verkar vara återställd och har kunnat gå för fullt de senaste sex veckorna (enligt NA).

Staaf frågetecken, Niang etc.

100211.
NA: Staaf fick spruta i höften – så räddar han säsongen

100210.
Papperstidningen hade i morse en liten artikel om varför ÖSK ”plötsligt” tar in en provspelare, trots att man för några dagar sedan förklarade, att truppen var spikad och klar. Anledningen är de förnyade skadekänningarna för Robin Staaf. Inför Häcken-matchen lät det (ånyo via papperstidningen) som om det mest av allt var av försiktighetsskäl, som Robin stod över den matchen.

Det må vara hur det vill med den saken. ÖSK vill dock inte riskera, att få börja allsvenskan med bara en frisk anfallare. Michael Jidsjö dras tydligen också till och ifrån med sina knäproblem. Även om jag tyckte att Micke såg rätt fräsch och löpvillig ut i matchen mot FBK Karlstad i lördags. Sedan är det ju dessutom frågan om Micke håller som ordninarie anfallare i allsvenskan om Kim Olsen skulle få förhinder av någon anledning. Det är det ingen som vet.

Från ÖSKs sida har man alltså börja se sig om efter en anfallare som skulle kunna fylla upp eventuella luckor efter Staaf/Jidsjö. Det är här Niang kommer in. Om han är tillräckligt bra, så gör man kanske som man gjorde med Emra förra året och ger honom ett kontrakt som sträcker sig fram till halvårsskiftet. På så sätt kommer han att finnas tillgänglig under den intensiva matchperioden under vårsäsongen utan att det egentligen kostar ÖSK speciellt mycket pengar. Tycker man sedan att han fyller ut sin plats i truppen, så kan man ju senare förlänga kontraktet ytterligare. En viss inblick i hur ÖSK tänker i fallet får vi nog rätt snabbt. Åker Niang med på miniturnen till Finland eller ej?

I stället för Emra

I papperstidningen idag har Lasse Wirström kollat av med Lennart Sjögren beträffande vilka anfallsalternativ som står till buds efter det att Emra skickats tillbaka till Zurich.

– Vi hoppas få tillbaka Michael Jidsjö och Robin Staaf och har utlånade Robert Walker i bakfickan, säger sportchefen.

Beträffande de olika spelarnas status skriver Lasse Wirström att:
– Micke Jidsjö är tillbaka i full träning, men har inte spelat fotboll regelbundet på några år.
– Robin Staaf är höftopererad och på väg tillbaka.

En del frågetecken kvar alltså beträffande spelbarhet och lämplighet för uppgiften. Ja, Staaf gör ju mål – det såg vi förra året. Robert Walker har väl inte blivit någon jättesuccé hos Åtvidaberg. Å andra sidan är han egentligen ingen anfallare.

ÖSK har inte stängt dörren för ett sommarförvärv även om man avvaktar hur de spelare som redan finns i truppen utvecklas. Wirström frågar Lennart om klubben är beredd att rekrytera om det skulle visa sig att trion Staaf, Jidsjö och/eller Walker inte håller. Vilket Lennart bekräftar att man är från klubbens sida.

Dagen-efter-träning 2009-04-11

I den sköna vårsolen visade truppens långtidsskadade spelare upp sig och av allt att döma är tre av dem en bra bit på väg.

micke-och-urban_090411

Michael Jidsjö verkar ha kommit rätt långt i sin rehabilitering. Han deltog i truppens uppmjukning med boll och körde sedan ett hårt fysiskt pass med Urban Juneholm

gustaf_090411

Gustaf Lundholm körde bollövningar med Håkan Juhlin. Sex till åtta veckor kvar, trodde Gustaf att det skulle ta innan han är spelklar.

glenn_090411

Glenn Holgersson ligger på ungefär samma nivå återhämtningsmässigt sett, även om han tog det lugnare idag.

daniel-viktor-och-adam_090411

Tre spelare från talangtruppen var med och drygade ut dagens träningstrupp. En viss förstärkning behövs när 11 spelare återhämtar sig. Från vänster: Daniel Björnqvist, Viktor Lindqvist och Adam Botvidsson.

Skador och annat otyg

NA hade i dagens pappersutgåva en genomgång av skadeläget i truppen.  ÖSK har de senaste åren haft en relativt skadefri trupp under försäsongen, men för tillfället ser det inte alls bra ut.

Kim Olsen: Kim hade problem med sina hälsenor under fjolåret och de är ännu inte bra. Enligt NA bli inflammationen bättre och bättre.

Robin Staaf: Har haft och har fortsatta problem med sina ljumskar. Cortisonbehandlas.

Magnus Kihlberg: Har ont i fotsulan i den fot han opererade förra året.

Eric Bassombeng: Får ta det lugnt efter fjolårets muskelskador.

Bertin Ze: Problem med ljumskar och bukmuskler. Rehabtränar.

Joakim Gren: Överansträngt sina ljumskar.

Michael Jidsjö: En kombination av ett så kallat hopparknä och en menisskada. Ses till och ifrån under löpträning.

Glenn Holgersson: Knäskadad.

Gustav Lundholm: Har kommit igång med löpträningen efter sin knäskada.

Tommy Wirtanen: En ryggkänning som dock inte är fotbollsrelaterad. Bör vara kurant igen rätt omgående.

Vid fredagens eftermiddagsträning var Berra och Eric med på de inledande bollövningarna, men ägnade resten av passet åt löpningar under överinseende av Håkan Juhlin.  Joakim Gren sprang för sig själv varv efter varv runt planen. Kim Olssen kom ut och tittade på de övriga en stund när eftermiddagspasset mer eller mindre var klart.

Michael Jidsjö i träning igen

ÖSKs unga anfallare Michael Jidsjö har inte haft något lätt förstaår med laget. Problem med ett knä som till råga på allt visade sig vara feldiagnostiserat gjorde att det bara blev ett inhopp i Allsvenskan för Mickes del. Nog så viktigt dock, eftersom det var han som bröstade fram bollen till Robin Staafs sena vinstmål borta mot Ljungskile.

NA: ÖSK:s Jidsjö har fått tillbaka hoppet