Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Noll koll

FotbollDirekt tillhör inte de mest välinformerade nätpublikationerna. Deras artiklar är oftast hopskrap från riktiga tidningar och deras faktakontroll lämnar ofta en hel del övrigt att önska. Det kan vara bra att hålla i minnet om man läser något de publicerat. När det gäller Paulinhos övergång till Hammarby, så överträffar de på sätt och vis sig själva. De skriver följande beträffande Paulinhos tid i Örebro.


Rätt långt från sanningen – korrekt svar skall vara att han spelade 27 matcher och gjorde fem mål. Något som bland annat framgår av Svenska Fotbollförbundets hemsida om man gör sig besväret att kolla där.

Inget intresse för Paulinho

110207. Paulinho till Hammarby.
NA skriver idag, att förra säsongens ÖSK-spelare Paulinho kommer tillbaka till Sveerige för att representera sin gamla klubb Hammarby IF. ÖSK har redan tidigare deklarerat, att man inte har haft något intresse av att ta in honom i truppen trots att man numera inte hade behövt köpa loss honom från hans koreanska klubb. Hammarby är att gratulera – de får in en mycket kompetent anfallare sin spelartrupp.

Övergången ger onekligen upphov till en del funderingar. När spelaren gick till ÖSK förra våren sades det, att anledningen att han inte valde Hammarby den gången var att han inte ville spela i Sveriges andraliga. Fast det kan ju även ha varit så, att Hammarby med sin sargade ekonomi helt enkelt inte hade råd att ta in honom. Nu är situationen annorlunda – brassen har inget emot att spela i Superettan och Hammarby tror uppenbarligen att de kan ta hand om affären på ett ekonomiskt försvarbart sätt.

Jag är faktiskt rätt förvånad över att det blev Hammarby för hans del. Att han återvänder till Sverige är inte så konstigt, det är ju här i landet som han byggt upp en spelaridentitet samt etablerat sig. Men att ingen allsvensk klubb högg på erbjudandet är förvånande. ÖSK visste om att han fanns tillgänglig för flera veckor sedan och då lär hans agent ha sett till att även övriga tänkbara allsvenska intressenter informerats om att han var tillgänglig.

Jag har tidigare spekulerat om att anledningen till att ÖSK inte ville ta tillbaka honom hade en ekonomisk orsak. Men har Hammarby råd borde väl också ÖSK ha det kan man tycka. Även om det inte finns några ekonomiska garantier när Hammarby är i farten. Det kan mycket väl vara så, att man hos ÖSK inte tycker att han passar in tillräckligt bra i den roll, som man vill att den centrala anfallaren skall ta. Sixten vill ha en stor stark och helst även målfarlig anfallare centralt och inte en hårt arbetande arbetsmyra. Vi har ju sett ett antal spelare som lever upp till det senare kriteriet bli bortskickade. Jag tänker till exempel på Stefan Rodevåg, Adriano Munoz och nu senast provspelaren Leonardo Aro (Leo). Från ÖSKs sida var man ju väldigt klar från dag 1 efter säsongen på att man inte hade några planer på att försöka få tillbaka Paulinho – även om man då motiverade det med att man inte skulle ha råd att köpa loss honom.

ÖSK möter Hammarby i en träningsmatch på Behrn Arena den 26 februari så då kan örebropubliken få en möjlighet att se sin tidigare anfallare in natura igen.

110204.
Paulinho, som ju gjorde en klart godkänd lånesäsong hos ÖSK förra året, finns tillgänglig som Bosman-spelare efter det att han och hans klubb Busan I’Park kommit överens om att gå skilda vägar. Men något intresse från ÖSKs sida att återuppta kontakten verkar det inte att finnas.

FotbollDirekt: ÖSK öppnar för Hammarby – nobbar Paulinho

Lennart motiverar det bristande intresset med att man redan har tre spelare som spelar centralt (Haddad, Staaf och Atashkadeh), men det kan väl inte vara hela förklaringen. Paulinho slår ju definitivt ut de sista två vid en fotbollsmässig jämförelse. Snarare är det nog så, att pengarna inte finns tillgängliga för att ta in en så pass dyr spelare, som Paulinho rimligtvis är.

Nu är det ju inte på något sätt säkert att det blir Hammarby för hans del även om ÖSK tackat nej. Det borde finnas andra allsvenska klubbar som är intresserade om han nu vill återvända till Sverige. Jag kan i det här sammanhanget inte låta bli att tänka på GAIS som övertagit Örgrytes köttbulle Alvaro Santos. Om de haft mer is i magen så hade de kunnat få en extremt arbetsvillig Paulinho i stället.

ÖSK funderar trots allt på Paulinho

Hittills har beskedet från ÖSKs sida i fallet Paulinho varit ett kategoriskt: ”Han är bara här på lån och åker tillbaka till Korea då säsongen är slut”. Eller något i den vägen.

Nu verkar det dock som om man är på väg att tänka om. FotbollDirekt har talat med Björn Åqvist, som medger att det nog kan finnas ett visst intresse från ÖSKs sida att knyta Paulinho till truppen på en mer permanent basis. Men det är fortfarande en fråga om vad koreanerna vill och hur mycket det kommer att kosta.

FotbollDirekt: ÖSK ger inte upp Paulinho – prislappen avgör

Paulinho stannar gärna

Ända sedan ÖSK släppte nyheten att man arrangerat ett lån av Paulinho från den sydkoreanska klubben Busan har klubben sagt att det rör sig om ett lån över innevarande säsong. Det säger man fortfarande, men idag öppnar i alla fall Paulinho själv för att det kan bli en fortsättning för honom i Örebro.

NA: Paulinho: Jag vill stanna i ÖSK

Från ÖSKs sida har det som sagt inte hörts ett knäpp än. Jag antar, att man nog gärna skulle vilja behålla Paulinho, men att man inte är villig att betala speciellt mycket för att lösa 32-åringen från hans sista kontraktsår. I så fall gäller det att inte verka alltför angelägen – det kan påverka priset.

ÖSK räknar inte med Paulinho (nästa år)

I en intervju med FotbollDirekt säger Lennart Sjögren, att man inte räknar med att få/kunna ha kvar Paulinho nästa år.

FotbollDirekt: Trots Olsens flytt – ÖSK räknar bort Paulinho

Kommentar:
Ja, det är väl bäst att var förberedd på situationen, att han inte kommer att vara kvar oberoende av vad man hoppas och tror. Det räcker ju med att hans sydkoreanska klubb kallar tillbaka honom. I så fall spelar det ingen roll vad ÖSK eller Paulinho själv tycker.

Utgående kontrakt

Dagens NA-artikel om Eric Bassombeng innehöll även uppgifter om vilka spelare som sitter på utgående kontrakt. Enligt tidningen så måste ÖSK komma till skott på ett eller annat sätt beträffande: Patrik Anttonen, Eric Bassombeng, Michael Jidsjö, Magnus Kihlberg, Fredrik Nordback, Oskar Johansson, Paulinho (inlånad), Peter Westman, Magnus Wikström, Tommy Wirtanen, Samuel Wowoah, Bertin Zé.

Till denna rätt långa lista skulle eventuellt Peter Rosendals namn kunna läggas. Peters kontraktsstatus är oklar. Han fick ju inte förnyat efter förra säsongen, men dök ändå upp som utlånad hos Väsby och senare även som målvaktsreserv hos ÖSK efter Peter Westmans skada. Men det är ju iofs. möjligt att ÖSK har någon slags överenskommelse med Väsby om att de skall lösa honom (utbildningsbidraget). Han är ju trots allt Väsbys förstemålvakt i år.

Skadeläget efter AIK-matchen

NA har besökt fältsjukhuset på Behrn Arena och har lugnande statusbesked att rapportera. Varken Almebäcks eller Paulinhos skador verkar vara av det långvariga slaget. För Almebäck är det ett frågetecken för GAIS-matchen. För Paulinhos del sträcker det sig inte längre än till B-lagsmatchen mot Forward i morgon kväll.

NA: Almebäck i kamp mot klockan