Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Vinterfotboll

Med tanke på att vi har en nigeriansk provspelare på plan denna kalla vinterdag, så kunde jag inte låta bli och gräva i bildarkivet för att påminna om att en del afrikaner faktiskt verkar gilla när det är lite kallare.

På den här bilden från januari 2009 demonstrerar Bertin Ze Ndille att han inte har några egentliga problem med vintervädret, medan Erik Nilsson verkar tycka att det nog ändå är rätt kallt.

Det är inte bara kortbyxorna som får mig att höja på ögonbrynen. Även de nerhasade strumporna ser väl rätt ovintriga ut.

Det finns bara en Berra. Medan hans medspelare var påbyltade till max tyckte Bertin att kortbyxor aldrig kan vara fel.

Upphittad på nätet – en Ndille!

Känns han igen? Efter att ha befunnit sig i fotbollsskugga under några år dyker han upp igen. ÖSK-favoriten Bertin ”Berra” Ze Ndille har hittat en ny klubb.

För några år sedan var hans status den att han lämnat sin franska klubb Tarbes Pyrénées Football, slutat med fotbollen och bosatt sig i Paris. ”Ingen” visste var han befann sig och om han fortfarande spelade fotboll. Inga avtryck på nätet i alla fall som jag kunde finna.

Men nu är han igång igen i den schweiziska klubben CS Chênois. Det är en amatörförening som håller till på den femte nivån i alplandets seriesystem.

Bertin Ze Ndille

Bertin Ze Ndille gillade nog den svenska vintern

Jag bläddrade igenom några gamla bilder och stötte på denna som jag tycker är så skön. Det är Berra och Erik Nilsson på en träning i januari 2009. Vädret var inte det bästa med snålblåst och lite snö i luften. Erik var ordentligt påpälsad medan Berra inte verkade tycka att det var speciellt kallt. Inte nog med att han hade kortbyxor när alla andra hade heltäckande benbeklädnad – han hade dessutom kavlat ner strumporna ”för säkerhets skull”.

Vad hände sedan med Bertin, som lär ha fått ett förlängningsförslag från ÖSK, som han dock tackade nej till eftersom han inte tyckte att det var tillräckligt bra? Han försvann från bloggens fotbollsradar, men nu har han dykt upp igen i Frankrike.

Sedan november förra året representerar han en fransk klubb som heter Tarbes Pyrénées Football. De spelar – om jag förstått det franska seriesystemet rätt – på den fjärde nivån i seriesystemet. Det verkar dock tyvärr som om han blivit skadad eller möjligen hamnat i onåd. Efter tre matcher i vilka han spelade 90 minuter finns han bara uppsatt för sex minuter i en match i januari. Under de tre matcher han spelade full tid hann han med att få två gula kort, vilket inte förvånar eftersom hans speltid nog var lite opolerad. Dessutom gjorde han ett mål vilket han aldrig lyckades göra för ÖSK.

Tillägg: I sex-minuters matchen blev han inbytt ser jag nu, så det verkar inte vara någon skada som hållit honom borta från spel.

Tillägg 130322: Jag kollade med den franska klubben beträffande Bertin’s status, eftersom han inte spelat något sedan i början av januari. Det visade sig då att han har lämnat klubben och nu bor i Paris.

Rörelser i spelartruppen

NA skriver idag en del om vad som händer i spelartruppen. Somt känt och en del nyheter. En kort sammanfattning:

Eric Bassombeng: ÖSK vill förhandla fram nytt kontrakt.
Bertin Ze: Lämnar klubben
Roni Porokara: Lämnar klubben
Oskar Johansson: Kontraktet förlängt med ett år
Magnus Kihlberg: ÖSK vill ge honom ett år till
Michael Jidsjö: Får ingen förlängning på grund av skadeproblemen.

Truppen krymper

NA skriver på onsdagskvällen, att det inte blir någon fortsättning för Bertin Zé hos ÖSK. Något kryptiskt anger tidningen både, att Berra inte kunnat erbjudas något nytt kontrakt, men också att han erbjudits ett kontrakt, som han tackat nej till. Förmodligen är det så, att han erbjudits ett kontrakt, men eftersom klubben inte kunnat ställa mer speltid i utsikt än vad han fått i år, så ville Berra inte förlänga. Vilket man kan förstå. I år har han bara varit på plan vid fem tillfällen, varav en gång från start (Åtvidaberg borta). Totalt blev det bara 227 fotbollsminuter, vilket inte räcker  till för att hålla en fotbollskarriär vid liv.

Det tomrum som Berra lämnar efter sig måste dock ÖSK på något sätt fylla. Att han fått spela så lite i år beror ju på att han inte kan konkurrera ut vare sig Magnus Wikström eller Michael Almebäck som förstaval, samt att dessa två har kunnat hålla sig på det hela taget skadefria under säsongen. På något sätt måste det dock finnas en vettig uppbackning för mittbackarna. Boris Lumbana har testats på positionen vid några tillfällen, men han lär väl knappast ha den rutin som krävs för att hoppa in om någon av duon Wikström/Almebäck skulle drabbas av någon skada av längre varaktighet. Det är inte utan att tankarna går till Patrik Haginge, som Djurgården klart har deklarerat som överflödig. Patrik har dock ett år kvar på sitt kontrakt med stockholmarna och jag tvivlar på att ÖSK vill eller ens anser sig ha råd att köpa loss honom. En av fördelarna med och för Patrik skulle ju vara, att han är användbar på flera olika positioner och inte på samma sätt behöver riskera, att hamna i samma hopplösa situation som Berra gjorde.

Dessutom skriver tidningen, att irländaren Anthony Floods tid i truppen har nått sitt slut. Han lär lämna Örebro redan i morgon. Flood kom till användning vid tre olika tillfällen som inhoppare. Men totalt blev det inte mer än en dryg halvleks speltid för hans del. Dessutom har han varit skadad en hel del. Ingen mer än möjligen Flood lär sörja över att det inte blev någon förlängning och det är väl troligt, att inte ens han sörjer speciellt mycket.

Berra stannar gärna

Papperstidningen passade på att kolla kontraktsläget med Bertin Ze i samband med ÖSK Ungdoms match mot Smedby igår. Berra var ju med och agerade försvarsmur när ÖSKs talanger vann med 2-1. Lite överraskande (för mig) öppnar han för en fortsättning i ÖSK trots att speltiden varit ytterst begränsad efter det första året hos klubben.
– Jag stannar gärna i ÖSK. Nu har jag bott här i snart tre år och trivs bra i staden, säger han till tidningen.

Hur ÖSKs planer ser ut vet han dock inte eftersom de inte lyft frågan än. Å andra sidan har han inte hört om intresse från något annat håll heller.

Tillägg: Så småningom kommer artikeln upp på nätet också:

Utgående kontrakt

Dagens NA-artikel om Eric Bassombeng innehöll även uppgifter om vilka spelare som sitter på utgående kontrakt. Enligt tidningen så måste ÖSK komma till skott på ett eller annat sätt beträffande: Patrik Anttonen, Eric Bassombeng, Michael Jidsjö, Magnus Kihlberg, Fredrik Nordback, Oskar Johansson, Paulinho (inlånad), Peter Westman, Magnus Wikström, Tommy Wirtanen, Samuel Wowoah, Bertin Zé.

Till denna rätt långa lista skulle eventuellt Peter Rosendals namn kunna läggas. Peters kontraktsstatus är oklar. Han fick ju inte förnyat efter förra säsongen, men dök ändå upp som utlånad hos Väsby och senare även som målvaktsreserv hos ÖSK efter Peter Westmans skada. Men det är ju iofs. möjligt att ÖSK har någon slags överenskommelse med Väsby om att de skall lösa honom (utbildningsbidraget). Han är ju trots allt Väsbys förstemålvakt i år.

Listan klar

Svenska föreningar har sedan några år tillbaka haft möjlighet, att låna ut yngre spelare som inte får speltid i moderföreningen till klubbar i lägre divisioner. Reglerna för denna typ av utlåning som kallas ”Utlåning av professionell spelare utan övergångsanmälan” har i år blivit något generösare. Totalt kan sex utespelare och två målvakter lånas ut. Det finns en åldersbegränsning som innebär att bara till och med det år som en spelare fyller 22 kan denna typ av utlåning användas. En annan begränsning är att maximalt fyra spelare och en målvakt kan lånas ut till samma förening. (I fjol var det två spelare plus en målvakt).

ÖSK utnyttjar givetvis denna utlåningsmöjlighet. Den ger spelare som av någon anledning står en bit ifrån match-trupperna nyttig speltid och den ger också ÖSK Ungdoms div 2-lag bättre slagstyrka. Förra gången laget spelade i div 2 åkte man ut på en gång – något som man säkert vill undvika till varje pris detta år. Främst erfarenheterna från Hammarbys talanglag HTFF, som under många år spelade i div 2 (förra året gick man upp i ettan) visar, att även ett div 2-lag kan fungera bra som utmärkt rekryteringsunderlag för A-truppen.

Eftersom div 2-spelet börjar nästa vecka så har ÖSK nu skickat in sin Lista för registrering hos fotbollsförbundet. När denna registrering skett kan de berörda spelarna gå mellan huvudklubb och lånande klubb utan någon som helst begränsning eller karenstid. På ÖSKs lista står inför vårsäsongen följande namn: Simon Leonidsson, Johannes Skoglund, Per Johansson och Bertin Ze Ndille.

De två sista namnen förvånar kanske en del och de har möjligen hamnat där på grund av att skador inte gör det möjligt att låna in Michael Jidsjö och Oskar Johansson. Hur som helst är det säkert bättre för både Per och Berra att få speltid i div 2 än att sitta sysslolösa på bänk eller läktare.

Arrangemanget med Peter Rosendal och Väsby United är för övrigt också det av denna typ.

Berra till Frankrike?

090831. Sval höst för Berra och Basse
Det blir ingen flytt för Bertin Zé och Eric Bassombeng till varmare trakter (typ Frankrike). Enligt deras agent Christian Ekoka blir de kvar i Örebro – i alla fall hösten ut.
NA
: Eric och Bertin Zé blir kvar i Örebro

090821. NA: Bertin Zé nära Frankrike-flytt

090821. Eller kanske, trots allt.
Den franska klubben Arles-Avignon skriver om Berra som om det vore mer eller mindre klart att han kommer att köpas in. På deras hemsida står det:  Le camerounais Bertin Zé Ndille qui avait fait un essai concluant aux yeux de Michel Estevan est revenu de Suède (formalités auprès de son ancien club Orebro) et devrait signer dans les prochains jours.

Vilket översatt till engelska av Googles översättningsrobot blir till: The Cameroonian Bertin Ndille Zé who had made a conclusive test in the eyes of Michel Estevan returned from Sweden (formalities with his former club Orebro) and should sign in the coming days.

090817.
Berra blir kvar, trots allt?
Till NA, säger ÖSKs Lennart Sjögren att man inte hört något från Arles-Avignon, den franska klubb med vilken Berra provtränat den senaste veckan.  NA: Bertin Zé blir kvar

090814. NA: ”Berra” i stället för Cygan

090813.
Det verkar att gå bra för Berra under hans provträning i Frankrike. En fransk websida skriver så här:

Autre défenseur dans le viseur, moins connu celui-là, Bertin Ze Ndille. Ce Camerounais âgé de 22 ans est arrivé cette semaine de Suède, où il portait jusqu’alors les couleurs d’Örebro. Il a fait très forte impression lors de son premier entraînement, à tel point que le club envisage sérieusement de l’embaucher. Cela pourrait se faire très vite car d’autres clubs de L2 se montrent curieux sur son cas

vilket automatöversatt till engelska blir:

Another defender in the sight, less known that one, Bertin Ze Ndille. This 22 years old Cameronian arrived this week of Sweden, where it carried the colors of Örebro hitherto. It made very strong impression at the time of its first drive, to such a degree that the club seriously plans to engage it. That could very quickly be made bus of other clubs of L2 are curious on its case

090811.
Svartvitt noterade att Bertin Zé saknades på dagens träning och tog reda på orsaken. Det visade sig att han är i Frankrike för provträning med Arles-Avignon, ett lag i den franska andraligan.

Svartvitt: ”Berra” provtränar med fransk klubb
Svartvitt: Agenten: ”Bertin behöver speltid”