Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Niang kan strykas

Om ÖSK har intresse för Mame Niang är det dags att tänka om. Niang har nämligen kommit överens med norska Kongsvinger IL om ett kontrakt.

KIL: Mame Niang klar for KIL!

Nu tror jag iofs. inte att ÖSKs intresse var så stort. Hade det varit det så hade han fått följa med på lägret till Spanien eller i alla fall minst komma tillbaka för att spela någon av matcherna mot Syrianska, Degerfors eller Mariehamn. ÖSKs tanker går helt klart i en annan riktning.

Syriansk efterskörd

Papperstidningen innehöll några omdömen från ÖSK-håll efter matchen mot Syrianska FC. Givetvis var det när- och frånvarande provspelare som var i fokus för intresset.

Lennart Sjögren var inte nöjd med den agent som rekommenderat Christian Noah till ÖSK.
– Han (Noah alltså) har inte kvaliteterna och det slår tillbaka på den som rekommenderat honom, konstaterade sportchefen.

Enligt Sixten Boström vill man ge Noah ytterligare en chans att visa vad han eventuellt går för och han stannar därför i Örebro till och med måndag för att vara med på några träningar med laget. Hans framtidsutsikter i Örebro verkar dock obefintliga.
– Noah var inte fit och det var tydligt att han inte har de kvaliteter som vi söker, tyckte Lennart Sjögren.

Svårt att inte hålla med om det. Beträffande färöingen Finnur Justinusson var tongångarna något positivare.
– Han var inte någon färdig allsvensk spelare, men kan vara intressant för framtiden, ansåg sportchefen.

Frågan som sedan återstod att besvara var om detta öppnar vägen för Mame Niang. På den punkten var man från ÖSKs sida förvånansvärt svävande.
– Vi får diskutera under måndagen hur vi skall göra, om vi skall leta vidare eller gå vidare med någon av de här spelarna, berättade Sixten Boström.

Frågan är bara vad man vet på måndag som man inte vet redan idag. Men det är klart. Trupp och ledare har just kommit tillbaka från Spanien med en mycket tröttande hemresa som sista programpunkt. Även om man vet vad man vill göra, så antar jag att ett beslut måste förankras i styrelse etc. och det klarar man nog inte av förrän i början av nästa vecka.  Alternativt har man redan en annan kandidat som man väntar ett besked från under helgen.

Papperstidningen om Niang och Spanien-lägret

Några småklipp från dagens papperstidning:

– Elva träningar är planerade för det åtta dagar långa lägret plus de två träningsmatcherna. Det första träningspasset skall klaras av redan i kväll.

– Det var redan från början bestämt, att Niang inte skulle följa med till Spanien. Man är nöjd med vad man sett av Niang. Han gjorde ett bra intryck, visade sin styrka på huvudet men jobbade även starkt i defensiven, sägerLennart  Sjögren.

– Vi kommer att ta den här veckan för att fundera på hur vi skall göra – Sjögren igen.

– ÖSK vill se hur Robin Staaf klarar sig under lägret innan de tar ett beslut, säger Niang som inte är besviken över att inte ha fått åka med.

– Niang skall få besked den 24 februari, samma dag som ÖSK kommer tillbaka från lägret, enligt Niang. Blir det inte något med ÖSK har han ett erbjudande från nyuppflyttade Tippeliga-laget Haugesund.

Truppen till den spanska regnkusten

NA har lagt ut den ÖSK-trupp, som kommer att åka till Nerja på ett så kallat träningsläger. Ett välkommet avbrott i den försäsongsträning som den senaste månaden i allmänhet har inneburit två pass per dag. OK, nutidens träningsläger handlar nog minst lika mycket om teambuilding och finslipning, som om fysisk fotbollsträning. Till skillnad från hur det var för ett antal år sedan då spelarna hade ett vanligt jobb att tänka på också.

Ingen Niang.
Den 24-trupp som lämnar Örebro vid pass klockan två i natt består av 24 spelare. Den senaste veckans testspelare Mame Niang följer inte med, vilket förvånar mig något. ÖSK säger till tidningen att de skall ”fundera på saken”. Man kan ju tycka, att funderandet skulle kunna underlättas av att ha Niang på plats, eftersom det skulle möjliggöra ytterligare observationer. Men det tycker tydligen inte ÖSK.

Att man från ÖSKs sida vill ha ytterligare en center som ett komplement till Kim Olsen har klubbens agerande sedan förra våren visat. Först lånade man tillbaka Emra och när han blivit hemskickat, så tog man in brassen Adriano. Så länge som man känner sig osäker på om Robin Staaf kommer att vara spelbar (på grund av sina skadeproblem), så vill man ha en uppbackning för Kim. Vilket nog behövs eftersom Kim också verkar rätt skadebenägen.

Det enklaste ur ÖSKs synvinkel borde ha varit, att ”ge” Niang ett kontrakt fram till halvårsskiftet med löfte om mer om han skötte sig. Nu gjorde man inte så, vilket borde innebära att man har andra alternativ man funderar på. För att gå in i den intensiva vårsäsongen med endast en helt frisk anfallare vill och kan man inte göra.

Leonidsson och Möller inte med.
Annars bjuder väl inte truppens sammansättning på några större överraskningar. Ja, det skulle vara att Simon Leonidsson stannar hemma. Han har inte synts till alls under ”vårens” träningsmatcher, varken för A- eller U-lag. Så han är väl förmodligen ordentligt skadad. För med till Spanien åker ju några andra spelare, som nog får anses halvskadade.

Hemma får även Edvin Möller stanna. Edvin har tränat med A-truppen sedan december månad. Att han nu inte kommer med på lägret bör rimligen innebära, att han inte kommer att erbjudas något A-lagskontrakt.

Men Boris är det.
Ett kontrakt verkar (lär) däremot snart bli verklighet för Boris Lumbana, som finns med i truppen. Boris har ju varit på plan under mer än 50% av årets träningsmatchminuter – givetvis huvudsakligen på grund av Anttonens och Wirtanens skadeproblem, men ändå. Å andra sidan så är ju högerbackspositionen inte hans bästa, men på mittfältet är konkurrensen så hård, att där platsar han helt enkelt inte (än).

Noteras kan också, att Gustaf Lundholm åker med till Spanien. Det blir första gången för hans del – förra året var han hemma på grund av skada.

Niang får chansen…

…att visa vad han går för i matchsituationer. Han får följa med till Finland för matcherna mot AIK och Tampere United. Han är alltså inte så dålig att man skickar hem honom på en gång, men inte heller så bra att man skriver kontrakt direkt.

Klokt av ÖSK, tycker jag. I träning kan man visserligen bilda sig en bra uppfattning om hur det står till med fotbollsteknik och dylikt. Men det är först i match som man kan se om det rör sig om en bra fotbollsspelare eller ej.

Staaf frågetecken, Niang etc.

100211.
NA: Staaf fick spruta i höften – så räddar han säsongen

100210.
Papperstidningen hade i morse en liten artikel om varför ÖSK ”plötsligt” tar in en provspelare, trots att man för några dagar sedan förklarade, att truppen var spikad och klar. Anledningen är de förnyade skadekänningarna för Robin Staaf. Inför Häcken-matchen lät det (ånyo via papperstidningen) som om det mest av allt var av försiktighetsskäl, som Robin stod över den matchen.

Det må vara hur det vill med den saken. ÖSK vill dock inte riskera, att få börja allsvenskan med bara en frisk anfallare. Michael Jidsjö dras tydligen också till och ifrån med sina knäproblem. Även om jag tyckte att Micke såg rätt fräsch och löpvillig ut i matchen mot FBK Karlstad i lördags. Sedan är det ju dessutom frågan om Micke håller som ordninarie anfallare i allsvenskan om Kim Olsen skulle få förhinder av någon anledning. Det är det ingen som vet.

Från ÖSKs sida har man alltså börja se sig om efter en anfallare som skulle kunna fylla upp eventuella luckor efter Staaf/Jidsjö. Det är här Niang kommer in. Om han är tillräckligt bra, så gör man kanske som man gjorde med Emra förra året och ger honom ett kontrakt som sträcker sig fram till halvårsskiftet. På så sätt kommer han att finnas tillgänglig under den intensiva matchperioden under vårsäsongen utan att det egentligen kostar ÖSK speciellt mycket pengar. Tycker man sedan att han fyller ut sin plats i truppen, så kan man ju senare förlänga kontraktet ytterligare. En viss inblick i hur ÖSK tänker i fallet får vi nog rätt snabbt. Åker Niang med på miniturnen till Finland eller ej?