Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Skaderapport från Portugal 2

Träningsläger eller sjukläger?
Rapporter om ytterligare skadekänningar i dagens papperstidning. Läget:

Marcus Pode (knä).
Står över matchen mot Midtjylland. fick en smäll mot knät i matchen mot Midtjylland. Hoppas vara spelklar till matchen på lördag.

Robert Åhman Persson (trampad hand).
Det sägs inget om honom, så han är nog spelklar och spelbar.

Daniel Björnquist.
Det står inget om honom, men med ljumskkänningar skall man vara försiktig. Det har tidigare framgått att han står över dagens match.

Nordin Gerzic.
Har haft feber men är nu återställd. Spelar mot Bröndby.

Christer Lipovac.
Fortfarande i rehab på grund av muskelskada. Hoppas vara tillgänglig till avslutningsmatchen på lördag.

Oscar Jansson (vrickning).
Uttänjt ledband i en fot (vrickning). Står över matchen mot Bröndby, men det skulle han ha gjort i alla fall eftersom det är Jacob Rinnes tur att stå i mål.

Alhassan Kamara (hopparknä).
Kamara har till och ifrån känningar i ett knä. Något som han beskriver som ett sk. hopparknä. Startar därför inte i dagens match, men kan bli inbytt.

Skaderapport från Portugal

Fotbollssäsongen håller på att smygstarta och detsamma gäller skaderapporterna. NA:s Lasse Wirström bevakar ÖSKs träningsläger i Portugal och rapporterade för papperstidningens räkning om diverse småskavanker.

Marcus Pode.
Fick en smäll på ena knäet under matchen mot Midtjylland. Har ont och kan inte spela tisdagsmatchen. Hoppas vara ok tills på lördag.

Robert Åhman Persson.
Går omkring med en bandagerad hand efter ett tramp. Ingen fara, enligt RÅP.

Daniel Björnquist.
Körde lätt rehabträning dagen efter matchen. Har känningar i ena ljumsken.

Nordin Gerzic.
Har haft feber. Tränar nu och hoppas på spel mot Bröndby i morgon.

Christer Lipovac.
Fortfarande i rehab på grund av muskelskada. Hoppas vara tillgänglig till avslutningsmatchen på lördag.

Diskbråck Nilssons problem

När ÖSK åker på matchläger till Portugal får Ilir Berisha och Tobias Nilsson stanna kvar i Örebro. Att Berisha rehabtränar och inte är spelbar än kommer inte som någon överraskning. Beträffande Tobias Nilsson har det varit känt att han haft något slags problem med ryggen utan att orsak eller omfattning varit känd. Idag skriver dock NA i sin pappersutgåva, att han har problem med några diskar i ländryggen. Förmodligen vad som i dagligt tal kallas diskbråck.

Problemen har han haft i fyra månader och till att börja med var det så illa att han knappt kunde ta sig ur sängen. Enligt Nilsson är han nu i betydligt bättre skick och även om han inte är i full träning än, så kan han träna nästan allt.

Under försäsongen har det funnits frågetecken kring ytterligare några spelare. Till matchen mot BK Forward ingick inte Robert Åhman-Persson, Marcus Pode eller Ayanda Nkili i matchtruppen. Uppenbarligen är det dock inte värre med dem än att de kan åka med till Algarve för att vara med i turneringen.

Skadeläget enligt Sportbladet

Sportbladet har gjort en sammanställning över skadeläget hos de allsvenska fotbollslagen. För ÖSKs del tar man upp tre spelare, nämligen:

Robin Staaf, knä.
Har opererats men är på väg tillbaka. Har inte långt kvar till full träning.

Per Johansson, småskadad.
Rehabar, men är snart tillbaka.

Patrik Haginge, småskadad.
Rehabar, men är snart tillbaka.

Att Per Johansson var skadad på något sätt framgick redan av att han inte fanns med vid massmönstringen mot Valdres. Tyvärr verkar Per ha en benägenhet att ofta drabbas av diverse småskador, vilket gör att det sällan blir någon vidare kontinuitet i hans medverkan. Att Patrik Haginge är småskadad kommer som en överraskning – det är första gången jag ser något om det.

Saknas på skadelistan gör bland annat Valdet Rama och Samuel Wowoah. Förhoppningsvis är detta inte resultatet av ett förbiseende utan av det faktum är de nu är spelklara och spelbara.

Backsidan frågetecken.
Inför årets två sista träningsmatcher på söndag (Elfsborg) och onsdag (Djurgården) är det väl främst backsidan som oroar. Båda de ordinarie förstavalen Anttonen och Wowoah är just tillbaka efter längre skadefrånvaro och deras normala ersättare (Haginge och Johansson) rapporteras som småskadade. Det är väl egentligen bara Tommy Wirtanen som finns tillgänglig oskadad för tillfället av de vanligast förekommande ytterbackarna. Eftersom jag antar att Sixten inte vill chansa alltför mycket med spelarmaterialet inför den allsvenska starten finns möjligheten att det kan bli en del experimenterande på backpositionerna.

Helgfotboll med ÖSK

Vi har ännu så länge knappt kommit in i början av februari, men försäsongen har redan dragit igång på allvar. Tillkomsten av konstgräset på Ekäng har utan tvekan haft en stor betydelse, vilket det fullmatade helgprogrammet visar.

Lördagens huvudnummer är givetvis A-lagets första framträdande på sin nylagda hemmaplan. ÖSKs resultat på diverse bortaplaner har så här långt inte varit särskilt övertygande – fyra matcher har resulterat i fyra förluster, oftast med ett ordentligt ras i andra halvlek. Mot Syrianska, den intressanta och hårdvärvande allsvenska nykomlingen från Södertälje är det förhoppningsvis dags för laget att visa upp lite bättre takter även i den andra halvleken. Matchen spelas på Behrn Arena med avspark kl. 15:00.

Men redan innan A-laget gör entré så  har talangtruppen varit igång. Med start kl. 12:00 möter de Götene IF. Ett intressant möte mot en blivande seriemotståndare.

ÖSK Söder spelar inte mindre än tre matcher på söndagen – alla med Ekängs IP som arena. Kl. 12:00 spelar vad som väl kommer att vara helgens förstalag mot Karlslunds talang- och farmarlag, som med suffixet FF spelar i närkesfyran. Klockan 14:15 och 16:15 möter man sedan ÖSK Ungdoms (Ekäng) äldsta pojklag (PAL resp. P95) i ytterligare två matcher. I den andra av dessa är det meningen att det är Söders juniorlag som skall stå för laguppställningen.

Av de yngre pojklagen inom bloggens uppfattningsförmåga så spelar 15-åringarna i P96 en bortamatch mot Köping FF på söndagen. De ett år yngre killarna i P97 möter Västerås IK på lördagen på Ekäng.

Omtag för Nordback

NA skriver idag, att Fredrik Nordback opererats på nytt. Efter en förnyad röntgenundersökning konstaterades en spricka i hans tidigare opererade mellanfotsben. En ny något längre skruv har satts in, vilket man hoppas kommer att ge en stabilare fot för framtiden. Man tror inte att den förnyade operationen kommer att innebära någon längre rehabiliteringsperiod. Fredrik räknar med att kunna påbörja löpträning redan denna vecka och tror inte att han spelat sin sista match den här säsongen.

Fredrik, som brukar spela alla matcher han inte är avstängd i,  har bara deltagit i sju av så här långt 21 allsvenska matcher detta år.

NA: Ny operation för Nordback (100830)

Moses skadad igen

Moses Reeds come-backförsök i BK Forward verkar inte bli speciellt lyckat. Enligt papperstidningen fick han gå av i matchen mot Valsta Syrianska (hemmavinst med 2-1) efter en bristning i baksidan av låret. Enligt matchrapporten hos Svenska Fotbollförbundet skedde det redan i den 28:e matchminuten. Det är nog dags för Moses att lägga av nu. Det (dvs. ljumskar och lårmuskulatur) håller helt enkelt inte.

Wirtanen skadad

NA lämnar idag besked angående Tommy Wirtanens skada från matchen mot Häcken. Han har drabbats av en bristning på baksidan av ett lår. Beräknad läkningstid 1-3 veckor. Enligt Urban Juneholm kan man inte ens utesluta att han blir tillgänglig redan till Örgrytematchen. Så på den punkten blev jag inte så mycket klokare.

Att döma av hur snabbt han kom tillbaka efter sin skada i IFK Marihamns möte med Atletico Madrid verkar det som om Tommy har gott läkkött. Så det handlar kanske bara om 1-2 veckors frånvaro.

NA: Borta upp till tre veckor
Svartvitt: Wirtanen: ”Det känns surt”