Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Slutmålat för Olsen

Färdigjublat för Kim. Foto: Vejle Boldklub Kolding

Vejle Boldklub i Kolding skriver på sin hemsida, att ÖSKs föredetting Kim Olsen tvingas avsluta sin karriär som fotbollsspelare och målskytt lite tidigare än vad han egentligen planerat. Orsaken är en höftskada som tydligen är så pass allvarlig att 33-åringen inte kan fortsätta längre.

Precis som fallet var i Örebro tycks Kim i sin danska klubb ha varit uppskattad – både som målskytt och som en allmänt trevlig och positiv person. Under tiden i Vejle bokfördes han för 17 mål på 34 matcher – ett nog så respektabelt målsnitt. Kim, som skrev ett tvåårskontrakt med Vejle då han lämnade ÖSK sommaren 2010, kommer till att börja med att fortsätta sin verksamhet i VBK fast i fortsättningen blir det vid sidan av planen.

Bloggen tackar Fredrik Carlsson för hans nyhetstweet.

FotbollDirekt har talat med Lennart Sjögren om hur han minns Kims år hos ÖSK.

Kim lämnar

Före (Foto: Kicki Nilsson, NA)

Idag blev ryktet alltså en sanning, det rykte som alla inblandade så envist och med tanke på omständigheterna med rätta förnekat under en längre tid. Kim Olsen har redan gjort sitt sista mål för ÖSK (det gjorde han i cupmatchen mot Norrköping) och kommer i fortsättningen att betjäna Vejle i den danska andraligan. Det är, som det väl redan stått på ett antal ställen, med blandade känslor som jag och många andra tar till oss nyheten. Kim gjorde inte bara många mål (för att vara ÖSK), han verkar också ha varit en perfekt lagspelare och -medlem. Alltid engagerad, alltid hårt jobbande, alltid redo att ge support till sina lagkamrater och alltid generös i sina kontakter med klubbens supportrar.

Men samtidigt hade jag en känsla av att med Kim som central anfallare så hade utvecklingen av viktiga delar av ÖSKs anfallsspel nått vägs ände. Det räcker inte med en 100-procentig inställning och en massa jävlar anamma. Man måste ha bra fötter också och det har inte Kim. Något som han kompenserade med en massa andra goda egenskaper, men som ändå gjorde att ÖSKs anfallsspel ofta blev rätt stereotypt. Det fanns liksom inte så många anfallsmodeller som man kunde köra med Kim centralt.

Att ÖSK sökt ytterligare en central anfallare har stått klart en längre tid, även om försöken inte alltid varit så lyckade. Via Emra och Adriano, vilka båda bara fick stanna en halv säsong över Niang, som inte ens fick något kontrakt, till Paulinho som lånats in för denna säsong. Nu vet vi varför ÖSK var så angelägna att fylla på med en central anfallare, trots att det nog finns behov i truppen som kändes angelägnare. Eftersom Kims flytt inte har kommit som någon överraskning utan är något som klubben aktivt arbetat för att få till stånd, så bör ÖSK ha klart för sig vad man vill göra i stället. Räcker det med Paulinho eller kommer man att försöka hitta ytterligare någon spelare för att fylla det tomrum som Kim lämnar efter sig? Lönemässigt borde det väl finnas en del utrymme för jag skulle inte tro att Kim var särskilt billig i drift med tanke på att kontraktet skrevs efter hans mycket lycksamma debutsäsong.

Efter (Foto från Vejles hemsida)

ÖSK: Kim Olsen klar för danska Vejle
ÖSK: Kim Olsens allsvenska mål för ÖSK 2008 – 2010 (video)
Lasse Wirström (NA): Väntad affär – och en oväntad
Alvbågebloggen: Tack för allt Der Bomber!
NA: Såld
Vejle Boldklub: VB køber Kim Olsen
FotbollDirektAlvbåge: ”Blir bra ändå utan Olsen” (100614)
Samba från Gnällbältet: Kim Olsen och vuvuzelas (100615)

Två nej och ett kanske

Papperstidningens Lasse Wirström skriver idag om läget på ÖSKs anfallsfront. Christian Noah och Finnur Justinusson – de två provspelarna från onsdagsmatchen mot Syrianska – har fått beskedet att de inte ingår i ÖSKs framtidsplaner. Beträffande Mame Niang väljer ÖSK att vänta i stället för att lämna besked. Någon ytterligare provspelare på ingång har man inte, men detta kan enligt Lennart Sjögren snabbt ändra sig. Det är till och med möjligt att man kan testa ytterligare någon provspelare i matchen mot Degerfors på onsdag.

Skadesituationen bland anfallarna är inte så bra. Kim Olsen har blödning i vaden och det går inte att säga hur lång tid läkningen kommer att ta. Robin Staaf är långt från speldugligt skick och för första gången säger man att det är osäkert om han överhuvudtaget kommer att kunna spela. Positivt är det dock att Michael Jidsjö verkar vara återställd och har kunnat gå för fullt de senaste sex veckorna (enligt NA).

Sixten om anfallspositionen

FotbollDirekt har frågat Sixten Boström om hur man från ÖSKs sida ser på anfallspositionen. Sxiten håller med om att det nog är lite lite med enbart Kim Olsen som anfallsalternativ. Huruvida en nyrekrytering rakt av skall vara en ersättare till Kim eller om man söker en spelare med en annorlunda profil har man inte bestämt än.

FotbollDirekt: ”Vi saknar täckning för Kim Olsen”

Jag kan inte tycka annat än att man redan borde ha bestämt sig för vilken profil en nytillkommande anfallare skall ha. Att nu gå ut och försöka hitta en spelare med en annorlunda profil verkar lite väl sent påkommet. Jag undrar om det inte ändå är så, att ÖSK har någon speciell spelare i tankarna som anfallskomplement till Kim.

Kim – i år är han helsulad

Papperstidningen fokuserade idag förutom på regnvädret också på Kim Olsen. Kim berättade, att han under större delen av fjolåret hade fortsatt problem med sina hälsenor. Men efter det att han träffat en svensk specialist som ordnade specialsulor åt Kim, så har problemen försvunnit.
– Men nu är jag glad över att allt känns bra och att slippa vakna utan smärta. Jag har dessutom kunnat köra på hela försäsongen och är fysiskt starkare än förra året, berättar han för tidningens Johan Arvidsson.

På frågeställningen beträffande en eventuell anfallsförstärkning till truppen, verkar han ha sin åsikt klar.
– Jag tycker bara att det är bra med konkurrens och att det skulle vara bra för hela laget om det kom in en anfallare utifrån, tycker han.

Kim lovar fler mål

Papperstidningens Linus Mattisson bytte ord med Kim Olsen efter matchen.

Vad är din personliga målsättning inför säsongen?
– Självklart att utvecklas som fotbollsspelare och försöka göra många mål, och aldrig vara riktigt nöjd.

Hur många mål blir det i årets allsvenska?
– Det vet jag inte. Men jag skall göra fler mål än förra året.

Sixten Boström hade följande synpunkter på matchen (via Mattisson).
– Försvarsspelet är bättre nu än mot Åtvidaberg senast. Och det funkar också bättre för de tre anfallarna. Det finns ännu tid att rätta till saker. Det är bara i slutet av januari än.

Pelle Blohm och slaktarkniven

Pelle Blohm har aldrig gillat ÖSK och sällan missat en chans att sätta kniven i ryggen på ÖSKs funktionärer och spelare. I år har han hållit sig lugn och till och med ibland uttalat sig positivt om laget. Men detta blev av allt att döma för enahanda. För igår inledde Blohm en ny offensiv mot det svartvita laget.

I fredagstidningen mer eller mindre sågar han Kim Olsen längsmed fotknölarna. Kim duger inte som targetspelare, är för långsam för att gå på djupet och gör alldeles för få mål enligt NAs fotbolls”expert”. En felsatsning från ÖSKs sida helt enkelt som dessutom har så hög lön att ÖSK inte har råd att skaffa sig något komplement om man skall tro Blohm.

NA: NA:s expert: Kim räcker inte till ÖSK-medalj
Alvbågebloggen: Vi bär alla ett ansvar

I lördagstidningen är det Sixten Boström som får stå som mål för Blohms slaktarkniv. Inte för något som Sixten gjort utan för något som han sagt. Det hela bottnar i uttalanden från klubben före och efter den olyckliga cupmatchen mot Häcken. Påståendet att man från ÖSKs sida ställde upp med bästa möjliga lag ger Blohm anledning att anklaga Boström för både arrogans och hybris.

Nu är det ju så, att alla vet att ÖSK inte ställde upp med sitt bästa lag i cupen, varför Sixtens uttalanden för den oinsatte ter sig rätt så förbryllande och svårförståeligt. Det kan jag förstå. Vad jag inte kan förstå är att NA:s fotbolls”expert” inte gjort sig omaket att läsa tävlingsreglerna för Svenska Cupen. Där står det klart och tydligt att deltagande klubbar skall ställa upp med det bästa laget. Vilket på ett effektivt sätt förhindrade Sixten att tala om hur man prioriterat fotbollsarbetet denna säsong. Står det i reglerna att man skall ställa upp med det bästa laget kan tränaren rimligen inte säga något annat. Men detta faktum tycks Blohm inte ha tagit till sig. Det hade ju blivit mycket svårare att kritisera Sixtens uttalanden om han tagit hänsyn till föreliggande fakta. Frestelsen att sätta en kniv i Sixtens rygg blev nog för stor.

NA: Sixtens uttalande dumförklarar dig

Örebro SK – Åtvidabergs FF

Inför

Plats: Behrn Arena, Örebro
Tid: Lördagen den 28 mars kl 13:00
Domare: Tobias Mattson, Karlstad

Svartvitt: ÖSK genrepar mot Åtvid (090327)
NA: Porokara saknas mot Åtvidaberg (090327)
Svartvitt: Robbo: ”Spännande att möta ÖSK” (090327)
Svartvitt: Nilsson inför Åtvidaberg (090327)
Åtvidabergs FF: Örebro för femte året i följd (090328)

Under

NA: Direktrapportering
ÖSK TV: Se målet och några av matchens höjdpunkter
NA-TV: Se ÖSK:s kafferep mot Åtvidaberg
Svartvitt: Bildspel från ÖSK-segern

Efter

Matchrapporter
Svartvitt: ÖSK vann i uselt genrep (090328)
Kopparslagarna: Åtvidaberg föll mot Örebro (090328)
Åtvidabergs FF: Bra insats men förlust (090328)
ÖSK: ÖSK – Åtvidabergs FF 1-0 (1-0) (090328)

Matchkommentarer
ÖSK: Lagkaptenen om Åtvidabergsmatchen (090328)
Svartvitt: Alvbåge efter genrepet: ”Hade inte vi mutat domaren…” (video, 090328)
Svartvitt: Nordin och Bert var eniga: ”Det var Stålis fel” (video, 090328)
ÖSK Bloggen: Efter ÖSK-ÅFF (090328)
allsvenskan: Mitt: Skit sa Kim (090328)
NA:s Alvbågeblogg:
Kan bara bli bättre (090329)
Corren.se: Arvidsson skadad när ÅFF föll (090329)
VästerviksTidningen: Bra insats men ÅFF föll i Örebro (090330)