Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Flood målar igen

Anthony ”Anto” Flood togs in av ÖSK under sommarfönstret år 2010. Tiden i ÖSK blev inte speciellt lyckosam för irländaren som hann med att göra tre inhopp under hösten utan att komma med i målprotokollet. En vadskada satte stopp för ytterligare inhopp.

De flesta var nog rätt oförstående när en helt okänd irländare plötsligt dök upp och blev ÖSKare på transferfönstrets sista dag. Jag har så här i efterhand förstått att ÖSK i själva verket var ute efter en annan anfallare, som kunde ta över efter Kim Olsen som just lämnat klubben. Den övergången blev av någon anledningen inte av. Därför såg sig ÖSK tvungna att chansa på Flood för att i alla fall ha någon slags uppbackning om det skulle bli en akut brist på anfallare.

Efter Sverigebesöket återvände Flood till Irland där han av allt att döma hade en rätt bra säsong med Dublinklubben Bohemians FC. Han spelade 33 matcher för dem och gjorde 8 mål. Därefter bar det iväg till England och ett försök att etablera sig hos Southend United. Det gick inte så bra. Bara en match, vilket ju kan ha berott på en skada eller liknande.

Flood återvände till Irland för en andra gång hösten 2012. 8 matcher och 1 mål gjorde han för St. Patrick’s Athletic. I år verkar det ha lossnat ordentligt med målskyttet för Flood, som hunnit bli 29 år. Han leder klubbens interna skytteliga på 10 mål och kunde förra helgen glädja sig över att bli irländsk mästare med klubben.

Floods mål mot Sligo den 13 oktober säkrade (av entusiasmen att döma) ligatiteln.

Målet i den oavgjorda matchen mot Derry i fredags var minst sagt sensationellt. Synd att han inte gjorde några sådana för ÖSK.

Flood till Bohemians

110816. Flood målade mot Everton.
Hos ÖSK lyckades fjolårets höstvärvning Anthony Flood aldrig etablera sig. Delvis på grund av en hel del skadeproblem. Efter den misslyckade utflykten till Sverige återvände han till Irland, där han nu spelar för dublinklubben Bohemians. Såvitt jag förstått har det gått rätt bra för honom på hemmaplan och han tillhör truppens startspelare. Igår spelade Bohemians en vänskapsmatch mot ett hyfsat starkt Everton och Flood stod för matchens prestation med ett riktigt Rama-mål. Toffeeweb skriver:

Bohemians equalized on 66 mins with an excellent solo effort from Anthony Flood, very much against the run of play. He collected possession deep in the Everton half before running at goal and firing into the bottom right corner, past a bemused Howard who had not even touched the ball!

110215.
Anthony Flood har fått en ny klubbadress. Det blir den irländska toppklubben Bohemian FC från Dublin, som fortsättningsvis kommer att dra nytta av hans målfarlighet. Inte för att vi såg någonting av den under hans halva säsong i Örebro, men han kanske kommer mer till sin rätt på hemmaplan.

Hans nya klubb placerade sig på andra plats den senaste säsongen (det verkar som om man spelar vår/höst på Irland också) och det finns alltså en liten, liten möjlighet att han kan komma att få möta ÖSK i en cupmatch till sommaren.

Irish Times: Fenlon gives details of new squad

Truppen krymper

NA skriver på onsdagskvällen, att det inte blir någon fortsättning för Bertin Zé hos ÖSK. Något kryptiskt anger tidningen både, att Berra inte kunnat erbjudas något nytt kontrakt, men också att han erbjudits ett kontrakt, som han tackat nej till. Förmodligen är det så, att han erbjudits ett kontrakt, men eftersom klubben inte kunnat ställa mer speltid i utsikt än vad han fått i år, så ville Berra inte förlänga. Vilket man kan förstå. I år har han bara varit på plan vid fem tillfällen, varav en gång från start (Åtvidaberg borta). Totalt blev det bara 227 fotbollsminuter, vilket inte räcker  till för att hålla en fotbollskarriär vid liv.

Det tomrum som Berra lämnar efter sig måste dock ÖSK på något sätt fylla. Att han fått spela så lite i år beror ju på att han inte kan konkurrera ut vare sig Magnus Wikström eller Michael Almebäck som förstaval, samt att dessa två har kunnat hålla sig på det hela taget skadefria under säsongen. På något sätt måste det dock finnas en vettig uppbackning för mittbackarna. Boris Lumbana har testats på positionen vid några tillfällen, men han lär väl knappast ha den rutin som krävs för att hoppa in om någon av duon Wikström/Almebäck skulle drabbas av någon skada av längre varaktighet. Det är inte utan att tankarna går till Patrik Haginge, som Djurgården klart har deklarerat som överflödig. Patrik har dock ett år kvar på sitt kontrakt med stockholmarna och jag tvivlar på att ÖSK vill eller ens anser sig ha råd att köpa loss honom. En av fördelarna med och för Patrik skulle ju vara, att han är användbar på flera olika positioner och inte på samma sätt behöver riskera, att hamna i samma hopplösa situation som Berra gjorde.

Dessutom skriver tidningen, att irländaren Anthony Floods tid i truppen har nått sitt slut. Han lär lämna Örebro redan i morgon. Flood kom till användning vid tre olika tillfällen som inhoppare. Men totalt blev det inte mer än en dryg halvleks speltid för hans del. Dessutom har han varit skadad en hel del. Ingen mer än möjligen Flood lär sörja över att det inte blev någon förlängning och det är väl troligt, att inte ens han sörjer speciellt mycket.

NA skaderapporterar

Nordback spelar nog inte mer denna säsong, eller….
Tidningen skriver, att Sixten Boström befarar att det inte blir någon mer allsvensk fotboll för Fredrik Nordback detta år. Mer optimistisk är Fredrik själv, som hoppas kunna (och få) spela de sista fem – sex matcherna. Något som han även skriver i en artikel hos svenska YLE.

Wirtanen snart spelklar.
Däremot ser det positivare ut för Tommy Wirtanen. Han tränar för fullt och borde kunna vara insatsklar om ca. två veckor.

Anttonen och Flood småskadade.
Frågetecken inför djurgårdsmatchen är det för fotskadade Patrik Anttonen och höstförvärvet Anthony Flood. Den senare har råkat ut för en bristning i vaden.

Positiv till Flood

Reaktionen till rekryteringen av Anto Flood har väl inte direkt varit översvallande. Men Flood får lite överraskande positiva omdömen från författaren till Metroblogen Stryktips och Oddset. Signaturen Geezer skriver:

Tummen upp för…

Anthony Flood

Jag som följer Irländsk fotboll (och all annan fotboll också för den delen) tycker det är kul när svenska klubbar vågar gå ifrån sin standard att bara handla spelare från Afrika eller Brasilien när det ska importeras nya spelare. ”Anto” Flood har fått väldigt goda betyg i spelet på Irland och han är riktigt bra på huvudet, likväl som fötterna. Jag tror att Örebro kan ha gjort ett ganska hyfsat kap här. Inställningsmässigt kommer Anto Flood att vilja vinna alla matcher, och jag ska spänt följa hans utveckling i Allsvenskan.

Ja, där ser man. Geezer tycker för övrigt att oddset för bortaseger i ÅFF-matchen (2,10) är alldeles för attraktivt för att han skall kunna låta bli att spela.

Varför Flood?

Av sommarens nyrekryteringar så ter sig Anto Floods som den utan konkurrens märkligaste. En helt okänd irländsk anfallare som blivit arbetslös får mer eller mindre osedd (om man bortser från Sixtens Irlandsbesök) kontrakt med ÖSK. Med ett ÖSK som brukar vara väldigt försiktiga och hellre skicka hem än kontraktera provspelare. Man kan fråga sig varför.

Men först skulle jag vilja påstå, att Floods arbetslöshet inte hade så mycket med hans företräden som anfallare att göra. Att döma av de irländska pressreaktionerna i samband med att han löstes från sitt kontrakt var det en stor överraskning. Galway United, hans tidigare klubb, hamnade i en mycket allvarlig finansiell kris och hade inte ens pengar så att det räckte till att betala spelarnas veckolöner. De fick lov att be dem att vänta samtidigt som man hoppades att nästa hemmamatch skulle genera så pass stora intäkter att man med hjälp av dem skulle kunna komma ikapp. Därför var man tvungen att komma överens  med några av de spelare som hade de högsta lönerna och bästa chanserna att hitta något nytt om att de skulle lämna klubben. Flood var en av dem.

Men hur hamnade han hos ÖSK? Jag misstänker, att han utgjorde Plan B. ÖSK var nog egentligen ute efter någon annan spelare. Fredrik Gulsvik är väl en inte alltför riskabel gissning. Sjögren ville ju under flera dagar inte alls uttala sig om denne var aktuell för att plötsligt för någon dag sedan låta förstå, att Gulsvik inte längre var intressant.

Jag skulle tro att man tog hit Flood som en slags försäkring om förhandlingarna med Odd Grenland och/eller Gulsvik (eller vem det nu var som var alternativ A) inte skulle gå i lås. Det gjorde de uppenbarligen inte och med Flood på plats kunde man snabbt göra upp med honom. Han var villig, hade ingen klubb som det skulle förhandlas med och ha ersättning och han var inte emot att ta ett korttidskontrakt. Det senare är förmodligen något som inte är så lätt att få till stånd med mer etablerade spelare. På dagens osäkra spelarmarknad vill nog de flesta inte spela med den risk som att bara ha ett några månaders långt kontrakt innebär. Flood däremot hade inget att förlora – han var ju redan arbetslös.

Givetvis bara spekulationer från min sida, men en tänkbar förklaring till varför han hamnade i ÖSK på det sätt som han gjorde.

Några videoklipp med Anto Flood

Här är några videoklipp på ÖSKs nya anfallare Anthony ”Anto” Flood. Eller som han också kallas Anto ”Bisto” Flood. På de här klippen är han spelaren med nr 18.

Eurorivals: Best Anto Flood Videos

Korrigering.
Beträffande hans längd har jag sett uppgifter (och skrivit) om att han är 1,81. Detta är dock fel – han är 6 ft och 3 in vilket omräknat till decimalsystemet landar på 191 cm.

Flood – inte längre testspelare hos ÖSK

100730.
NA skriver, att allt nu är påskrivet och klart. Flood spelar för ÖSK under hösten och sedan får man utvärdera. Spelklar till matchen mot Åtvidaberg lär han dock inte blir. Lika bra det – med fötterna fulla av blåsor kan han i alla fall inte spela.

ÖSK: Anthony Flood klar för ÖSK.

Kommentar: Det var väl ungefär som jag trodde. Om man tar hit en spelare precis innan fönstret skall stängas så har man i princip redan bestämt sig. Övergången blev avsevärt förenklad av att Flood kom hit utan någon föreningsanknytning. Nu är frågan vad han duger till. Men om Sixten har sett honom i en tävlingsmatch så bör han ha kunnat skaffa sig en hyfsad uppfattning om hans förmåga.

ÖSKs åtagande är i det här fallet begränsat till några månadslöner – något som det kan vara värt att lägga ut för att få ett offensivt alternativ. Efter säsongen får man sedan bättre tid att jobba med den spelare som skall ta sig an rollen som central anfallare.

Anthony "Anto" Flood

100729.
NA: Han vägrade jogga ner – straffades med sparken
NA skriver i sin faktaruta att Flood är klubblös. Det är iofs. inte omöjligt eftersom hans senaste klubb har mycket stora finansiella problem. Så allvarliga att spelarna tidvis har fått vänta med sina löner till nästa hemmamatch för att sedan bli betalda med pengar från entréavgifterna.

100728.
ÖSK testar United-anfallare
skriver NAs nätupplaga och man ser inför sin inre syn någon talang från Manchester som inte riktigt nådde upp till Sir Alex förväntningsnivå. Men så var det inte. Det United som avses i det här fallet har väl de flesta aldrig ens hört talas om. Det handlar nämligen om irländska Galway United. Spelaren ifråga, Anthony ”Anto” Flood, har dessutom knappast hunnit med att etablera sig som spelare hos Galway. Till den klubben kom han först i mitten av mars i år. Sedan dess har han dessutom hunnit med att provspela för skotska St. Mirren. Uppenbarligen har hans nuvarande klubb ett mycket besvärlig ekonomiskt läge och vill därför helst sälja honom. I Skottland gick det uppenbarligen inte så bra, eftersom han nu kommit till Örebro.

En del bakgrundsmaterial om Flood finner man på Wikipedia och hos hans tidigare klubb Shelbourne, där man beskrev honom på följande sätt: ”a young player with tremendous technique, who holds the ball up very well, and has a bit of pace about him”. En mindre meriterande notering i hans CV är hans korta tid år 2007 i klubben Dundalk. Till dem kom han i slutet av mars och redan i maj hade han fått sparken på grund av ”a breach of discipline”.

Wikipedia: Anthony Flood
Shelbourne F.C.: Player Profile

Kommentar: Man kan ju tycka att det tidsmässigt är i kortaste laget att ta hit Flood för att titta på honom, när det bara är tre dagar kvar av transferperioden. För att det skall bli ett kontrakt så räcker det inte med att kolla in honom. Förhandlingar skall ju dessutom föras med hans nuvarande klubb och med honom själv.

Eftersom han ändå kommer hit så tyder jag det som att en del av detta redan skett och att han i dagsläget ligger rätt nära ett kontrakt. Han verkar dessutom vara ett betydligt säkrare och mer rutinerat kort än den rätt oprövade Gulsvik, som inte får spela särskilt många matcher de senaste åren. Rent fysiskt är dock Flood ingen Olsen-kopia. Han är 181 cm lång och väger (år 2007) ”bara” 75 kg.