Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Klingberg till trean

Niklas Klingberg, talangen från Skyllberg, som utöver för ÖSK även spelat för BK Forward och Degerfors IF i närområdet och för de lite mer avlägsna Enköping och Örgryte, sadlade efter fjolåret om och har det här året verkat som (spelande) tränare för div 4-laget Alingsås IF.

Inledningen på hans tränarkarriär kunde knappast ha börjat bättre. Under sitt första år tog han sitt lag från div 4 till div 3.

Alingsås IF: A:Serieseger (Niklas i den bakre raden längst till höger, tror jag).

Klingberg tränar Alingsås

NA har snappat upp att Niklas Klingberg avslutar sin aktiva karriär som fotbollsspelare och i stället börjar som tränare. Den klubb som kommer att dra nytta av hans kunskaper är Alingsås IF: Ett div 3-lag som nästa år kommer att spela i div 4. Dessutom verkar tanken vara att Niklas kanske även kommer att spela några matcher för sin nya klubb.

Han kom till ÖSK som ung talang från Skyllberg. I ÖSK ville hans karriär aldrig lyfta – mycket på grund av att han plågades av återkommande fotproblem. Då hans kontrakt gick ut år 2005 blev det ingen fortsättning utan ny klubbadress blev BK Forward och sedan Enköpings SK. Därefter har han varit runt en del med spel i bland annat Degerfors under fyra år. I bruksklubben var en av stöttepelarna innan han avslutade sin elitkarriär i Örgryte.

Niklas verkar vara extremt fotbollsintresserad. Jag kommer ihåg en period då det egentligen inte spelade någon roll vilken fotbollsmatch man gick och tittade på. Nog fanns Niklas där i publiken. Med synpunkter på spelet. Jag har för mig att han för en kortare period även var engagerad som tränare i ÖSK Ungdom.

Jag skulle tro att Niklas har alla förutsättningar att bli en riktigt bra tränare under förutsättning av att han klarar av den psykologiska delen av tränarskapet lika bra som den rent fotbollstekniska.

Alingsås IF: Klart med ny tränare för A-laget
Alingsås Tidning: Förre ÖIS-spelaren tar över AIF
NA (Betalvägg): Niklas Klingberg blir tränare

Niklas Klingberg (Källa SvFF).

Örgryte till Superettan mm

William Atashkadeh - skadefri skyttekung till slut.

William Atashkadeh – skadefri skyttekung till slut.


Örgryte IS med flera spelare med ÖSK-anknytning i truppen lyckades igår med bedriften, att i kvalspelet ta över Mjällbys plats i Superettan. I truppen det här året återfanns fyra stycken spelare med kortare eller längre anknytning till ÖSK.

William Atashkadeh som tillbringade en fyraårig rehabiliteringsperiod i Örebro med sporadiska inhopp i A- eller U21-lagen har på det hela taget varit skadefri och med sina 20 mål i väldigt hög grad bidragit till uppflyttningen. I de två kvalmatcherna blev det dock inga mål för Atashkadeh, men det fixade sig ändå om än knappt.

Statistik Atashkadeh

Niklas Klingberg flyttade från Degerfors till Örgryte inför den här säsongen och har väl inte fått riktigt så mycket speltid som han hoppats på. Jag har för mig att han haft skadeproblem också. Han står noterad för fyra mål.

Robin Ingvarsson, omskolad till ytterback, var förra året mer eller mindre given i försvaret. Efter det att Örgryte tog in Björn Anklev har Robin i år fått nöja sig med att finnas till hands för inbyten etc.

Stellan Carlsson kom till Örgryte förra året från BK Forward som etablerad div 1-målskytt. Han slog väl aldrig igenom på allvar och noterades liksom Robin för 6 mål under säsongen. I år har det inte blivit speciellt mycket speltid för hans del nedflyttad till positionen som tredjeanfallare i och med Atashkadehs framgångar. Stellan har nu beslutat sig för att lämna Örgryte där han väl inte såg någon framtid.

I marginalen noterar Bloggen även att Falkenbergs FF, med ÖSKs föredetting Stefan Rodevåg som målgörare (6 stycken) och framför allt kulturbärare, klarade sig kvar i allsvenskan genom att i den avgörande kvalmatchen besegra kvalserien göra ett bortamål mer än uppstickarna från IK Sirius. Matchen i Uppsala slutade 2-2 och i Falkenberg blev det 1-1.

ststistik rodevåg

”ÖSK-mål” då ÖIS generalrepeterade

Två före detta ÖSKare fanns med bland målgörarna då Örgryte IS avslutade försäsongsmatcherna genom att besegra seriekonkurrenten Skövde AIK med klara 5-1. Både William Atashkadeh och Niklas Klingströmberg kom med i målprotokollet två gånger om. En tredje före detta ÖSKare i göteborgslaget var Robin Ingvarsson som blev inbytt med en knapp halvtimme kvar att spela. Den enda föredettingen som saknades i Örgrytes lag var Stellan Carlsson.

Svenska Fans (Örgryte): ÖIS avslutade försäsongen med utklassning

Kvalklart

I helgen som var avgjordes kvalen till allsvenskan och superettan. Gefle försvarade sin allsvenska plats mot överraskningslaget Ljungskile. Jag tror inte, att så värst många sörjer över det resultatet. Det är väl till och med tveksamt om Ljungskile med sin dåliga ekonomi, som hela tiden verkar att balansera på konkursens rand, hade överlevt ett år i allsvenskan med de ökade krav som spel i den högsta serien innebär.

I superettan kommer de nästa år att få möta ett annat överraskningslag. IK Frej från Täby Kyrkby överraskade alla och speciellt Östers IF genom att skicka ned smålänningarna till div 1. Från allsvenskan till ettan på två säsonger – minst sagt tungt för Växjölaget.

I Frej har under den gångna säsongen ÖSKs föredetting Joel Riddez spelat. Han fick efter stora skade- och sjukdomsproblem efter hemkomsten från Norge inte något nytt kontrakt med Djurgården utan valde i stället att varva ner i Stockholms norra förorter. Nu verkar han få lov att varva upp igen efter omflyttningen. Ifall han nu fortsätter.

Hos Frej rubriceras han assisterande och spelande tränare. Näsat år fyller han 35 och det är väl tänkbart att han avslutar sin aktiva karriär. Placeringsmässigt har han återfunnits på mittbacksplatsen och det är ju på den positionen som många karriärer når sitt slut.

Hos kvalsegrarna återfinns för övrigt även Johannes Gustavsson, som flyttade från BK Forward till Frej inför den här säsongen.

För Öster vill det till att ta nya tag. Div 1 Södra verkar kunna bli ett riktigt getingbo nästa år med fyra före detta allsvenska lag med ambitioner att minst nå superettan snabbast möjligt. Där återfinns Trelleborgs FF, Landskrona BoIS, Örgryte IS och alltså även Östers IF.

För Örgryte med Stellan Carlsson och Robin Ingvarsson och med Niklas Klingberg på ingång gick det alltså inte lika bra. De förlorade kvalet mot Assyriska på ett bortamål.

Klingberg till Örgryte

ÖSKs föredetting Niklas Klingberg byter klubb. Efter fyra och ett halvt år samt 98 matcher hos Degerfors blir Örgryte IS hans nästa klubbadress. Niklas som – trots att han varit med sedan urminnes tider – inte fyller mer än 30 år 2015, har kommit överens med ÖIS om ett tvåårskontrakt. Han har under de senaste åren haft en hel del skadeproblem och inte varit lika självskriven i Degerfors startelvor som tidigare. Detta skulle möjligen kunna ha bidragit till att han byter klubb. För ÖSK, under en period då han fick slita rätt hårt med en fotskada, blev det sammanlagt 25 matcher under åren 2003-2005.

I Örgryte har två andra spelare med ÖSK-bakgrund spelat det här året – nämligen Stellan Carlsson och Robin Ingvarsson spelat. Det är dessutom möjligt att det till nästa säsong kan bli ytterligare en spelare med en ÖSK-bakgrund. Göteborgs Posten skriver nämligen, att Gustav Källberg är en av flera spelare som tränar med klubben under den kommande veckan. Källberg tillhörde under några år ÖSKs talangtrupp, som han lämnade då denna lades ned. Tidigare i höst har han även provtränat med IK Brage.

Degerfors IF: Niklas Klingberg lämnar Degerfors
Örgryte IS: Välkommen Niklas

Statistik Niklas Klingberg (Svenska Fotbollförbundet)

Statistik Niklas Klingberg (Svenska Fotbollförbundet)

Örebroare i Degerfors

Nya Wermlandstidningen skriver idag om örebroarna i Degerfors. Det har ju blivt några stycken som bilpendlar till och ifrån bruket. Utöver årets övergångar Erik Nilsson och Pontus Jakobsson så har även Niklas Klingberg och Johan Bohlin rötterna i Örebro. Till gruppen bosatta i Örebro räknas även den fd. västeråsaren Christopher Brandeborn. Slutligen verkar det som om även Daniel Sundgren och Robert Medvegy kommer att bosätta sig här.

Jag skulle kunna tänka mig att för spelare som kommer från större orter så räcker det med att spela för Degerfors – att även bosätta sig där blir för mycket.

NWT har valt att rubriksätta sin artikel med ”Örebroarna som valde Degerfors”, men det är klart – man kunde ha gjort tvärt om. Speciellt som inte alla spelarna är örebroare.

Inställt på Behrn Arena men match på Stora Valla

Förra veckan blev det hett emotsedda länsderbyt mellan ÖSK och Degerfors inställt på grund av att Stora Vallas nyanlagda konstgräsplan var frusen. Den ännu nyare planvärmen var inte intrimmad än.

Den här veckan blir ÖSKs match mot Gefle IF inställd av samma orsak. Även om jag inte riktigt hänger med – ÖSK har tidigare spelat matcher med kylan på de här nivåerna. I Degerfors verkar de dock ha fått ordning på sin planuppvärmning och räknar med att kunna spela dagens träningsmatch mot Karlstad BK som planerat.

Enligt Degerfors laguppställning får Erik Nilsson göra sin debut för de de rödvita som vänsterbräddare i en 4-5-1 uppställning. På det centrala mittfältet återfinns Niklas Klingberg, en annan av ÖSKs föredettingar, och bland de som skall hålla bänken varm ingår talangtruppens före detta mittback Pontus Jakobsson.

Resultat: Degerfors vann med 5-0. Ett mål vardera för Erik Nilsson och Niklas Klingberg (straff).

NADegerfors lurade kylan

Karlslund möter Åtvidaberg

110329.
Karlslund får en intressant motståndare i nästa omgång av Svenska Cupen. De har nämligen pusslats ihop med Åtvidabergs FF. I detta skede av tävlingen är det fortfarande geografin och inte en lott, som bestämmer spelordningen. Dessutom verkar SvFF ha försökt se till att lagen från Superettan inte skall behöva möta varandra. Det geografiskt sett mest närliggande laget för KIF är Degerfors, men de skall möta FC Trollhättan. Två andra potentiella motståndare till KIF var Karlstad BK och Västerås SK. Ingen av dem får dock möta KIF utan de ställs mot varandra.

Cupomgången skall spelas den 20 april som är onsdagen i påskveckan, men lokala avvikelser kan förekomma. Jag skulle kunna tänka mig att den 19 passar båda lagen bättre för att man inte skall komma alltför nära inpå nästa seriematch (KIF spelar en sådan redan den 21 och ÅFF möter Degen den 22).

Hur som helst – kul för karlslundarna att få möta en så pass kvalificerad motståndare.

Tillägg 110405: Matchen spelas inte förrän den 26 april.

110327. Karlslund vidare i cupen.
Fotbollsgrannarna från Rosta Gärde svarade för en stark prestation när de besegrade div 1-topplaget Skövde AIK i Svenska Cupen. Efter ett oavgjort 1-1 resultat vid full tid gick Skövde ifrån till en 3-1 ledning under förlängningen. KIF kom dock tillbaka och Isaac Kiese Thelin kvitterade i minut 120. KIFarna vann sedan straffsparksläggningen med 7-6. Starkt jobbat av div 3-laget.

Karlslunds IF: Karlslund vann maratonmatch
NA: Karlslund vann straffrysare

Medan vi är inne på ämnet Svenska Cupen kan bloggen även konstatera, att även Degen tog sig vidare genom att besegra IFK Mariestad med hela 8-0. Föredettingarna Stellan Carlsson och Niklas Klingberg gjorde 2 resp. 1 mål.

Klingberg till Degen

NA skriver, att Niklas Klingberg går från BK Forward till Degerfors. Helt logiskt enligt mitt sett att se det. Jag har ända sedan Niklas kom tillbaka till Forward undrat vad det var som höll honom kvar på div 1-nivån. Ett steg tillbaka till Superettan, där han tidigare spelat med Enköping, känns naturligt.

Detta är dock ett hårt slag för bottenkämpande Forward, som nu tappar sin (på)drivande lagkapten. Men vem vet, kanske har man i samband med övergången förhandlat fram ett lån av den immobiliserade Emil Berger till Forward hösten ut. Det vore också logiskt. Fler detaljer har aviserats till kvällen.

Tillägg: Nej, någon sammankoppling med Emil Berger blev det inte. Forward har väl inte råd att betala något för eller till ett sådant lån, så det var nog en förflugen tanke från min sida.

Värmlands Folkblad: Degerfors värvar mittfältsmotor från Forward
Nya Wermlandstidningen: Klingberg från Forward klar för DIF