Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Summer 2022: Hussein Ali värvad till Heerenveen

ÖSK kunde annonsera två stycken truppförändringar idag. En spelare lämnar truppen och en ny tilkommer. Ingen av förändringarna kommer som någon överraskning, Det har skrivits om dem ett tag nu – även om allting inte blev klart förrän idag.


Hussein Ali lämnar för Heerenveen

En glad Hussein Ali i sin nya klubbdress. (Fotot från Heerenveens webbplats).


ÖSKs högerback Hussein Ali har värvats/köpts av den holländska klubben Heerenveen. Något av en kupp från ÖSK-ledningens sida kan man tillåta sig att tycka. Ali med bara ett halvår kvar på sin kontrakt hade väl knappast stannat kvar i ÖSK efter det att hans kontrakt avslutats. Dessutom tycker jag att han utvecklingsmässigt har stagnerat och inte ens kunnat försvara sin startplats i årets Superetta.

Hans nya klubb verkar dock ha förhoppingar om att man skall kunna se en fortsatt positiv utveckling. Han har fått ett treårskontrakt, vilket väl får ses som en indikation på att Heerenveen ser en utvecklingspotential hos honom.

Heerenveen: SC Heerenveen legt Hussein Ali vast tot 2025
Heerenveen. Intervju med Hussein Ali (video)

ÖSK: Hussein Ali lämnar ÖSK för SC Heerenveen
NA: Bekräftat: ÖSK-backen klar för holländsk klubb
Matchstatistik från Soccerway

Silly Summer 2022: Heerenveen vill ha Hussein Ali

En övergång för Hussein Ali till den nederländska klubben SC Heereveen kommer allt närmare. Lokaltidningen Leeuwarder Courant skriver att Ali gjort ett så gott intryck under sitt provspel att klubben nu avser att förhandla med ÖSK om villkoren för en övergång. Dessutom måste man komma överens med Ali om det personliga kontraktet.

Inget av detta lär innebära något större hinder för att transfern skall gå igenom. Ali har bara bara en halv säsong kvar av sitt kontrakt hos ÖSK och han verkar dessutom ha sjunkit ner till tredjeplatsen i kampen om högerbacksplatsen efter DG och Daniel Björnqvist. Att då kunna sälja honom – om än för en mindre summa – verkar närmast vara en självklarhet. Ali själv var positiv till att byta klubb efter sin återkomst till Örebro efter provspelet.

Heerenveen har ”alltid” varit något av ett svenskfäste i den nederländska ligan. För tillfället finns redan svenskarna Alex Timossi Andersson (Helsingborg), Rami Kaib (Elfsborg), Rami Al Hajj (Falkenberg) och Amin Sarr (Malmö FF) i truppen.

NA: Uppgifter: Vill köpa loss ÖSK-backen
Leeuwarder Courant (Google-översättning): SC Heerenveen vill gärna binda testspelaren Hussein Ali

Silly Summer 2022: Ali till Heerenveen?

Idag meddelade ÖSK att högerbacken Hussein Ali besöker den holländska klubben Heerenveen. Syftet med besöket anger ÖSK vara att Ali skall bekanta sig med klubben. Det verkar alltså inte röra sig om någon slags provträning eller provspel. Om detta nu innebär att den holländska klubben redan bestämt sig för att de vill ha spelaren framgår inte.

På Axel Kjäll, som citeras av NA, verkar det som om en övergång är mer eller mindre klar.
– Hussein får bekanta sig med Heerenveen, och i förlängningen hoppas vi förstås att de ska bli en bra affär för ÖSK säger Kjäll till tidningen.

Det är väl bara att hoppas att det blir en övergång. Ali har förlorat sin startplats till Daniel Gustavsson och lär inte få tillbaka den så fort DG är spelklar efter sin muskelskada. Alis kontrakt går ut efter det här året och han lär väl under alla omständigheter söka sig vidare och inte stanna i ÖSK längre än nödvändigt. Dessutom tycker jag att han stannat i sin utveckling.

Att då ”bli av med honom” och dessutom få betalt vore givetvis väldigt välkommet. Jag noterar att Transfermarkt satt ett marknadspris på 300.000 Euro på honom. Kan ÖSK få in ett belopp i den storleksordningen är klubben att gratulera.

ÖSK: Hussein Ali besöker SC Heerenveen
NA: Släpper iväg backen: ”Hoppas på en bra affär för ÖSK”

U21: Hussein Ali debuterade från start i U 21-kvalet

Det blev debut som startspelare i en tävlingsmatch i kvällens EM-kvalmatch mot Bosnien-Herzegovina för Hussein Ali. En match som Sverige vann med hela 4-0. I den ordinarie högerbacken Emil Holms frånvaro (som var avstängd) spelade Ali från start och han skötte sina uppgiftet utan några anmärkningar. Som grädde på moset kunde han i matchen slutskede få en assist noterad på sin konto efter en klassisk inspelning från en trängd situation vid kortlinjen. Benjamin Nygren nickade in hans inspel.

Annars blev det väl inte så mycket offensivt spel som vi är vana vid från Alis sida. Hans högerkantskollega Patrik Wålemark hade första tjing på startpositionen till höger i det offensiva spelet så Ali fick rycka in i planen för att lämna mer plats åt Wålemark.

På det hela taget en helgjuten insats av ÖSKs högerback. Till tisdagens bortamatch mot Irland är väl Holm tillbaka, vilket lär förpassa Ali till bänken igen.

SvFF: Övertygande trepoängare i Borås

U21: Ny landslagsuttagning för Hussein Ali

ÖSKs Hussein Ali har blivit uttagen till den U21-trupp som kommer att möta Bosnien-Hercegovina i Borås 12 november och Irland i Dublin den 16 november. Sverige toppar sin kvalgrupp före Italien och det är givetvis bara segrar som gäller för laget.

SvFF: U21-truppen till EM-kvalet i november
ÖSK: Hussein Ali uttagen till U21-landslaget


Sveriges resultat så här långt i EM-kvalet.
2021-06-03 16:45 Sverige – Finland 2 – 0
2021-06-08 16:45 Sverige – Luxemburg 6 – 0
2021-09-03 20:30 Montenegro – Sverige 1 – 3
2021-09-07 16:30 Bosnien-Hercegovina – Sverige 1 – 1
2021-10-08 18:00 Sverige – Montenegro 3 – 1
2021-10-12 17:30 Italien – Sverige 1 – 1

Återstående matcher i EM-kvalet
2021-11-12 Sverige – Bosnien-Hercegovina
2021-11-16 Irland – Sverige
2022-03-29 Sverige – Irland
2022-06-02 Luxemburg – Sverige
2022-06-09 Sverige – Italien

Landskamper för Hussein Ali och Johannes Danho

Hussein Ali.
ÖSKs högerback var uttagen till den U21-landslagstrupp som EM-kvalade mot Montenegro och Italien.
I Helsingborg mötte Sverige Montenegro som besegrades med 3-1. Hussein Ali blev inbytt i den 81:a minuten. Ut gick då Emil Holm.

Därefter mötte Sverige Italien i Monza i en match av finalkaraktär. Mötet slutade 1-1 efter en övertidskvittering av Tim Prica. Hussein Ali fick tyvärr tillbringa hela den matchen på avbytarbänken.

Sveriges återstående matcher i EM-kvalet.
2021-11-12 18:00 Sverige – Bosnien-Hercegovina
2021-11-16 Irland – Sverige
2022-03-29 Sverige – Irland
2022-06-02 Luxemburg – Sverige
2022-06-09 Sverige – Italien


Johannes Danho.
Den 7:e oktober mötte Sverige P17/04 Österrike i en vänskapslandskamp. Hemmalaget vann den matchen med 4-1. Johannes satt oinbytt på bänken under hela matchen.

Två dagar senare mötte Sverige Nederländerna. Det blev förlust även i den matchen, men förlustsiffrorna begränsades till 1-0. Till skillnad mot matchen mot Österrike fick Johannes en plats i startelvan och fick dessutom spela hela matchen.

U21 och P20: Ali och Collander landslagsuttagna

När SvFF idag presenterade ett antal landslagstrupper inför det kommande landslagsuppehållet fanns ÖSKarna Hussein Ali och Dennis Collander med bland de uttagna. Något överraskande var det Hussein Ali som fick en plats i den U21-trupp som skall spela EM-kvalmatcher medan Dennis Collander får nöja sig med en plats i den tillfälliga P20-truppen.

En lite märklig uttagning kan tyckas med tanke på att det var Collander och inte Ali som fick speltid vid det första landslagsuppehållet. Collander var då dock inte kallad som en del av den ursprungliga truppen utan blev inkallad som reserv. Så det finns uppenbarligen någon ”ordinarie” spelare som rankas högre av landslagsledningen. Uttagningarna styrs givetvis mycket av hur konkurrensen ser ut på de olika platserna i laget.

Det är om laguttagningen blir densamma som i de inledande landskamperna inte ens säkert att Ali inte får någon speltid alls, medan Collander mycket väl kan få det både mot Rumänien och Mexico. Collander med sin något bredare fotbollspalett är dessutom spelbar i några olika positioner medan det för Alis del väl enbart är en plats som högerback som kommer i fråga.

U21.
Landslaget möter först Montenegro i Helsingborg 8 oktober och fortsätter sedan med en bortamatch mot Italien i Monza 12 oktober.

SvFF: U21-truppen till EM-kvalet i oktober


P20.
P20-laget ställer kosan till Marbella där de kommer att möta EM-värdarna Rumäniens U21-lag samt Mexico, som väl kommer med en lagsammansättning som påminner om Sveriges. Sverige inleder mot Rumänien den 7:e oktober och möter sedan Mexico den 11:e oktober.

SvFF: P20 matchar i Marbella

U21: Speltid för Collander men inte för Ali

Sveriges U21-landslag spelade idag landslagsuppehållets andra EM-kvalmatch, I den första (Montenegro – Sverige 1-3) blev Dennis Collander  inbytt i den 81:a minuten (ut Benjamin Nygren) medan Hussein Ali fick lov att sitta på läktaren. Oklart om det berodde på skada eller om han helt enkelt fick plats i matchtruppen.

I den andra matchen som spelades idag (Bosnien & Hercegovina – Sverige 1-1)  byttes Collander in i den 69:e minuten (ut Armin Gigovic). Hussein Ali återfanns den gången på ersättarbänken, men någon speltid blev det inte för hans del.  Högerback i både matcherna var Emil Holm, som inte byttes ut.

Återstående EM-kvalmatcher för Sverige.

Oktober
2021-10-08 18:00 U21 Herr EM-kval 2021/22 Sverige – Montenegro
2021-10-12 17:30 U21 Herr EM-kval 2021/22 Italien – Sverige
November
2021-11-12 18:00 U21 Herr EM-kval 2021/22 Sverige – Bosnien-Hercegovina
2021-11-16 U21 Herr EM-kval 2021/22 Irland – Sverige
Mars
2022-03-29 U21 Herr EM-kval 2021/22 Sverige – Irland
Juni
2022-06-02 U21 Herr EM-kval 2021/22 Luxemburg – Sverige
2022-06-09 U21 Herr EM-kval 2021/22 Sverige – Italien

 

U21: Hussein Ali uttagen till EM-kvalet

Hussein Ali ingår i den U21-trupp på sammanlagt 23 spelare som i september kommer att spela två kvalmatcher på bortaplan. Siktet är inställt på EM-turneringen som avgörs i Georgien och Rumänien sommaren 2023.

Däremot fick tyvärr inte Dennis Collander någon plats i truppen.

ÖSK: Hussein Ali uttagen till U21-landslaget
SvFF: U21-truppen till EM-kvalet i september
NA: Hussein Ali med i den svenska U21-truppen – samtidigt petas ÖSK-mittfältaren

Sveriges matcher i kvalspelet.
2021-09-03 20:30 Montenegro – Sverige
2021-09-07 16:30 Bosnien-Hercegovina – Sverige
2021-10-08 Sverige – Montenegro
2021-10-12 17:30 Italien – Sverige
2021-11-12 Sverige – Bosnien-Hercegovina
2021-11-16 Irland – Sverige
2022.
2022-03-29 Sverige – Irland
2022-06-02 Luxemburg – Sverige
2022-06-09 Sverige – Italien

Silly Summer 2021: Adi Fisic nära övergång till Atalanta

Den (får man väl säga) lätt märkliga övergången för ÖSK-akademins anfallare ser faktiskt ut att bli av. NA skrev häromdagen om den italienska klubbens intresse. Enligt tidningen kommer Fisic att resa till Italien när skolan slutar i vår och då göra klart med detaljerna kring övergången.

Spelaren har inget kontrakt med ÖSK och kan alltså gå gratis (som det brukar heta). Helt lottlösa kommer dock ÖSK inte att bli. Enligt gällande regelverk har Fisics tidigare klubbar rätt till ett utbildningsbidrag, vilket i i Atalantas fall tack vare deras höga status som Champions League klubb, lär hamna på ett belopp i storleksordningen 1-2 mkr. Utöver ÖSK Fotboll kommer även ÖSK Ungdom för vilka Fisic tidigare spelade att få en slant, som säkert kommer att märkas storleksmässigt.

Det här är på många sätt en märklig historia. Spelaren har väl i egentlig mening aldrig utmärkt sig på ett sådant sätt att han skulle kunna vara aktuell för en utlandsflytt till en högt rankad proffsklubb. Han har aldrig varit uttagen till något ungdomslandslag eller ens till något av SvFF:s bredare elitsammandragningar för hans åldersklass. Han har inte utmärkt sig speciellt mycket i akademifotbollen heller. Förra året tillhörde han P17-truppen och gjorde väl ngåra mål, men ingenting anmärkningsvärt. I år gör han sitt första år i P19. Dessutom är han född i december, vilket beroende på hur åldersstrukturen ser ut i ungdomsfotbollen, oftast uppfattas som en rätt stor nackdel. Någon agent, som har kunnat sälja in honom, har han dessutom inte haft.

Ändå är Atalanta så intresserade att de av allt att döma vill värva honom till sitt utvecklingslag. Man kan ju fråga sig varför. Den enda anledning jag kan tänka mig är hans längd som väl bör tangera tvåmetersmarkeringen. Han är dessutom mycket arbetsvillig och förvånansvärt dynamisk i sitt rörelsemönster. Egenskaper som borde vara av intresse för en klubb som tror att långa spelare kan vara värda att satsa på. Men ändå, jag är förvånad.

NA: ÖSK-anfallaren nära Serie A


Beträffande Hussein Ali, som det ryktats om ett utländskt intresse för är läget mer oklart. Adana Denispor, en nyuppflyttad klubb till den turkiska högstadivisionen, har påståtts vara intresserade. Någon egentlig kontakt med ÖSK verkar dock inte ha skett i hans fall.