Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Summer 2023: Samuel Dahl gick till Djurgården

Lite sent på bollen men i semestertider är det bra att den här bloggen inte har för avsikt att vara först till pressarna utan har istället möjlighet att ta det lite långsammare mot målet.

Hursom så är du nu klart att det blev Djurgårdens IF även för Samuel Dahl. Noel Milleskog gick ju som bekant dit för några veckor sedan. Kontraktet med blåränderna sträcker sig till sista december 2027 och ryktet säger att ÖSK fick någonstans mellan 2 och 3 miljoner kronor och att det ska finnas någon typ av vidareförsäljningsklausul inskriven i köpet.

Bloggen kan tycka att det låter som en ganska rimlig summa om man jämfört med andra försäljningar som gjorts av lag som antingen spelat i Superettan eller varit i det närmaste klara för samma serie.

Tittar man exempelvis på siten Transfermarkt och avgränsar sökningarna till just Superettan och det senaste åren så kan man hitta att när ÖIS sålde sin skyttekung Ajdin Zeljkovic till Värnamo så fick man cirka 5mkr. När GAIS sålde den talangfulle Harun Ibrahim till norska Molde så fick man cirka 2mkr och när Mikael Marqués såldes från AFC till MLS-klubben Minnesota United FC så kostade det cirka 2,5mkr.

Dessa summor är såklart inget facit, men det ger en rätt tydlig fingervisning om att det är den här typen av summor det handlar om när klubbar i Superettan säljer spelare. Det hör också till det mer vanliga att anfallare kostar mer än försvarare.

Så att ÖSK får någonstans mellan 2 och 3 mkr för Samuel Dahl är helt i linje med tidigare affärer och bloggen tar det vid ganska troligt att ÖSK ser sig rätt nöja med den summan rent ekonomiskt.

Men det är något helt annat att diskutera ekonomi jämfört med det sportsliga. För tappet av både Noel Milleskog och Samuel Dahl samtidigt som Nasiru Moro bröt nyckelbenet och ÖSK placerar sig på negativ kvalplats måste ha medfört en hel del diskussioner i såväl styrelsen som i den sportsliga ledningen innan besluten togs.

Ska man tolka Christian Järdlers ord i NA så får bloggen en känsla av att han varken är nöjd som huvudtränare eller som tf sportchef. Han säger bland annat att ”truppen är sämre nu än i våras” och även om det må vara sant så brukar inte huvudtränare och sportchefer uttrycka sig så frankt utan kanske låta mer svävande på sina ord. Det gör att det ganska lätt går att tänka sig en situation där det är styrelsen som helt enkelt tagit det slutgiltiga beslutet över huvudet på den person som dem själva utsett till huvudtränare och tf sportchef.

NA: Järdler efter Dahl-affären: ”Truppen är sämre nu än i våras”

Men det går heller inte att säga att styrelsen gör fel när man säljer Dahl och Milleskog eftersom att det är precis den typen av försäljningar som ÖSK haft förtvivlat svårt med tidigare och styrelsen med Lars Larsen i spetsen verkar nu onekligen slå i på en tydlig väg om att det ska bli ändring på den saken. Man ska visa att man kan sälja spelare och man ska visa det gång på gång.

Bloggen tycker också att NAs Fredrik Carlsson och Lasse Wirström har ett intressant resonemang kring det senare i det senaste avsnittet av podden Hemmaborgen där det bland annat pratas om att en möjlighet är att ÖSK ville dra nytta av att sälja till just en klubb som deltog i europaspel och att om DIF senare lyckas sälja vidare Milleskog och Dahl ut i Europa så kommer ÖSKs namn att finnas med på de spelarnas CV och då kommer det i sin tur ge ringar på vattnet till ÖSKs fördel. Något åt det hållet iaf. Lyssna på senaste avsnittet av Hemmaborgen om du inte redan gjort det. Klart intressant och lyssningsvärt!

Vad som nu händer står fortsatt skrivet i stjärnorna men en sak kan vi nog slå fast och det är att ÖSK nu söker efter någon typ av förstärkning. Mantrat om ”en-ut-en-in” får sig en öppning nu när Dahl är såld.

Att klubben först tog in den amerikanske anfallaren Stephan Soghomonian och sedan den franske diton Abdou Condé i kombination med att ÖSKs assisterande tränare Paul Olausson lät undslippa sig rätt oväntad tydlighet när han sågade den senare med orden att klubben behöver ta in ”ett säkrare kort” och att ”det känns som att vi behöver lite mer speed” (sedan man tappat Milleskog) tyder på att klubben verkligen är på jakt efter att utöka truppen på anfallssidan. Det återstår att se hur det går med den jakten samt om siktet justerats något i samband med att Samuel Dahl nu sålts.

För bloggens tanke skulle kunna vara att det nu finns ett större hål att täppa till på vänster wing-back än vad det gör i anfallet. Måste bloggen prioritera så kanske det är där ÖSK nu har störst behov. Inte primärt i anfallet.

NA: ”Vi behöver ett säkrare kort”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.