Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Tidigare ÖSK-spelare – i korthet

Samuel Dahl.
Det går bra för ÖSKs tidigare vänsterback Samuel Dahl som numera huserar i allsvenska Djurgårdens IF. Frågan är väl bara hur länge till? Sedan det att DIF köpte Dahl från ÖSK för nästan exakt ett år sedan har Dahl etablerat sig som ordinarie i det allsvenska topplaget och dessutom blivit uttagen till det svenska A-landslaget. Att den nu 21-årige vänsterbacken dragit åt sig intresse från utländska klubbar är därför inte så konstigt. Under våren har det gått rykten i media om att klubbar som kroatiska Dinamo Zagreb och turkiska Istanbul Başakşehirspor hört sig för till DIFs sportchef Bosse Andersson som i sin tur varit relativt hårdnackad i sina mediala kommentarer och svarat att man vill ha bra betalt för att släppa honom. Ryktet pratar om at DIF hittills tackat nej till alla bud som ska ha legat runt 30 miljoner kronor.

Det senaste säger dock att engelska Premier League-laget West Ham United ska ha visat intresse och då skulle det kunna röra sig om tillräckligt stora summor för att DIF ska sälja.

Något som i sin tur skulle ge ÖSK en rejäl slant. Enligt de uppgifter som den här bloggen tidigare fått från källor som vi bedömer som trovärdiga så har ÖSK en rätt stor procentsats i vidareförsäljningsklausulen. Bloggen har ingen exakt siffra men det vi hört gör gällande att det rör sig om mellan 15-20% på det överskjutande beloppet som DIF tjänar på försäljningen. När Dahl såldes till DIF fick ÖSK cirka 4 miljoner kronor. För ÖSKs del är det alltså bättre ju högre summa som Djurgården till slut får för Dahl.

Pengar som i sin tur kan komma väldigt väl till pass för ÖSKs kommande arbete i det kommande transferfönstret.

Ett möjligt räkneexempel skulle kunna vara att om Dahl säljs för 35 miljoner kronor skulle ÖSK kunna få upp emot 4-4,5 miljoner vilket i stort sett motsvarar ÖSKs egna kapital.

Lägg till att den här bloggens uppgifter också säger att ÖSKs avtal med Djurgården även innefattar ersättningar för speltid i Allsvenskan samt extra ersättning vid landslagsuttagningar.

Att det gått så bra för Samuel Dahl är alltså något av en jackpott även för ÖSK.

Sportbladet: Allsvenskan inifrån • Avslöjar: PL-klubben jagar Samuel Dahl
Fotbollskanalen: Uppgifter: West Ham intresserat av Dahl
NA: Uppgifter: West Ham jagar Samuel Dahl
NA: Dahl-pengarna kan ge ÖSK ekonomiskt lyft


Oscar Jansson.
IFK Norrköping meddelade under gårdagen att målvaktens kontrakt inte förlängs och att han lämnar klubben när hans kontrakt går ut efter säsongen. Oscar Jansson lämnade ÖSK för IFK Norrköping 2021 i vad som kan beskrivas som en rätt uppslitande flytt. Sedan dess har Jansson stått Pekings samtliga matcher i Allsvenskan. Frågan är dock om det blir några fler då IFK Norrköping nyligen plockat hem sin före detta guldmålvakt David Mitov Nilsson. IFK Norrköping ligger i dagsläget på negativ kvalplats i Allsvenskan.

IFK Norrköping: Oscar Jansson lämnar IFK Norrköping med det utgående kontraktet


Benjamin Hjerstrand.
Efter bara sex månader i den kazakiska klubben FC Zhenis står det nu klart att Benjamin Hjerstrand bryter sitt kontrakt och lämnar klubben. Till Falu-kuriren säger Hjerstrand att ”– Min situation var inte bra, helt enkelt. Jag har inte spelat så mycket som jag har velat, så klubben ville också bryta avtalet. Det var ett gemensamt beslut, kan man säga.

Falu-kurirens artikel är för övrigt väldigt läsvärd och ger en rätt intressant bild av hur det kan vara att spela i en okänd liga i Centralasien.

Falu-kuriren: Avslöjar: Falubacken bryter med sin klubb – lämnar Kazakstan


Hussein Ali.
Den 22-årige högerbacken Hussein Ali, som kom till ÖSK från Malmö FFs akademilag 2019, har blivit uttagen till den irakiska OS-truppen.

Ali lämnade ÖSK 2022 för den nederländska klubben SC Heerenveen och har sedan dess fått slita lite för att ta en plats i deras startelva. Under sin första säsong blev det bara fem inhopp och under den andra blev det 15 matcher varav åtta från start.

I landslagströjan har det gått bättre och Ali har startat i de fem senaste matcherna för Irak.

En tanke skulle kunna vara att OS därför kan komma att bli ett ordentligt skyltfönster för Ali. Kontraktet med Heerenveen går ut nästa sommar och gör han en bra OS-turnering skulle det mycket väl kunna finnas intresserade köpare i exempelvis den saudiska fotbollen.

Skulle Hussein Ali säljas har ÖSK också rätt till viss ersättning i form av utbildningsbidrag och solidaritetsersättning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.