Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ekonomin: Larsen om Dahl-pengarna

Efter det att Samuel Dahls övergång till Roma nu har blivit officiellt bekräftad så flyttas intresset för ÖSK:s del över på de pengar som kommer att tillfalla Sportklubben.

I fokus ligger väl i första hand frågan om någon avräkning skall ske avseende de avtal som ÖSK ingick med de externa personer som hjälpte till med att finansiera övergångarna år 2021 (Hamad, Moro m.fl.).

Enligt not 16 till årsredovisningen avseende år 2023 fanns det vid årsskiftet ett utestående belopp på 4.500 tkr. Delar av detta belopp kan komma att regleras genom att en del av årets positiva transfernetto återbetalas.

Till NA säger Lars Larsen (om han är korrekt och ordagrant citerad), att han anser att hela beloppet skall tillfalla ÖSK.

Detta låter ju vid en första anblick positivt, men jag vill nog hänga upp mig på att detta är vad ÖSK:s ordförande anser om saken. Säker på saken är han knappast för då hade han sagt att pengarna är ÖSK:s. Det är rimligt för att inte säga troligt att de som hjälpte ÖSK med finansieringen av spelarförvärven kan anse något helt annat. Kärnfrågan – om jag tillåter mig att gissa – är nog hur man skall se på de pengar som kommer in via en vidareförsäljning. Skall en sådan inkomst anses vara en del av ett års transfernetto eller ej?

Larsen anser tydligen inte det, men finansiärerna kan mycket väl vara av en annan åsikt i saken. För ÖSKs del är saken nog extra känslig eftersom det här handlar om en presumtiv skuld till personer som engagerat sig för klubbens bästa. Personer med vilka det förmodligen ligger i klubbens intresse att ha en god relation till. Deras (och andra externa finansiärers) pengar kan och kommer förmodligen att behövas även i framtiden. Om inte annat för att delta i de nyemissioner som säkert kommer förr eller senare. Därför kan ÖSK inte kosta på sig att vara alltför tuffa i eventuella förhandlingar om vilka intäkter som skall anses ingå i transfernettot.

Det finns en sak som skulle behöva ha en utförligare kommentar från ÖSKs sida. År 2022 tillfördes ÖSK Elitfotboll ett så kallat villkorat aktieägartillskott på 1,5 mkr. Varifrån detta kom och varför kommenteras inte närmare. Klart är bara att någon (eller några) skjutit till detta belopp till ÖSK i form av kapital, som dock kan komma att återbetalas om och när vissa villkor uppfylls.

Det finns en möjlighet, att dessa pengar kommer från den återbetalning som ÖSK hade att göra mot sin ansvarsförbindelse år 2022. ÖSK har i så fall belastat sin resultaträkning med 1,5 mkr men samtidigt kunnat öka det egna kapitalet med samma belopp. Detta har i så fall inneburit att det egna kapitalet inte urholkats eller likviditeten försämras på grund av återbetalningen. Ur investerarens synpunkt innebär det att dennes fordran på ÖSK lever vidare om än i en ny skepnad. Återbetalning kommer i så fall att ske då ÖSKs ekonomi/resultat tillåter det.

Men detta är enbart mina egna spekulationer. De siffror som ÖSK anger för ansvarsförbindelsens storlek vid årsskiftena 2022 resp. 2023 stämmer inte riktigt överens med beloppet 1,5 mkr. Men det kan ju ha funnits andra transaktioner också som inte behandlats på samma sätt.

NA: Larsen om Dahl-pengarna: ”Anser jag tillhör ÖSK”

Ekonomin: Ansvarsförbindelse ger frågetecken

Samuel Dahls övergång från Djurgården till AS Roma verkar av allt att döma vara klar även om detta ännu inte bekräftats av de berörda klubbarna. Övergångsersättningen ryktas ligga någonstans mellan 45 och 50 mkr. En summa som är av stor betydelse för ÖSK med tanke på den vidareförsäljningsklausul som ska ha varit en del av avtalet med Djurgården vid vänsterbackens övergång från ÖSK.

Enligt återkommande uppgifter (NA m.fl.) ska vidareförsäljningsprocentsatsen (jag kunde inte motstå frestelsen) ligga på 15 %, vilket innebär att övergången kommer att innebära intäkter för ÖSKs del i storleksordningen 7 mkr. En stor summa pengar i föreningens ekonomiskt ansträngda läge.

Det är dock inte säkert eller ens troligt att hela den summan kommer att tillfalla ÖSK. I samband med ansträngningarna att säkra ÖSKs fortsatta allsvenska spel år 2021 sköt externa finansiärer till avsevärda belopp i form av villkorade lån för att möjliggöra värvningen av ett antal spelare som man hoppades skulle kunna hjälpa till att hålla kvar ÖSK i den högsta serien. Räddningsaktionen misslyckades men de potentiella skulderna finns givetvis kvar.


I sin senaste årsredovisning skriver ÖSK i not 16:
Bolaget har under 2022 erhållit investeringar med avtalade villkor om återbetalning. Återbetalning kan komma att ske årligen genom del av framtida års positiva transfernetto. Till den del återbetalningen ej behövt göras, enligt gällande avtalsvillkor, tom räkenskapsåret 2025 upphör bolagets återbetalningsskyldighet för resterande del. Ansvarsförbindelsen för eventuella återbetalningar uppgår per 2023-12-31 till 4 500 tkr.


Anm. Jag undrar om det inte står fel i årsredovisningen. Det var år 2021 och inte 2022 som stödinsatsen gjordes.

Hur ansvarsförbindelsen kommer att påverka fördelningen av ÖSKs andel av övergångsersättningen är oklart. Detta regleras av villkoren i de avtal som ÖSKs träffande med de som sköt till pengar. Jag har för mig att det var flera personer som bidrog till att finansiera investeringarna, samt att villkoren mycket väl kan skilja sig från person till person.

År 2022 uppgick spelarförsäljningarna till 4.386 tkr (Samuel Dahl och Noel Milleskog). Då minskade ansvarsförbindelsen endast med 562 tkr från 5.062 tkr till 4.500 tkr.

Av formuleringen i not 16 att döma verkar det vara så att det bara är en del av ett eventuellt transferöverskott som behöver användas för återbetalning ett givet år. Men hur stor den delen är och hur den beräknas finns det inga uppgifter om.

Av allt att döma har NA uppmärksammat frågetecknen kring fördelningen av vidareförsäljningsintäkterna och kan förhoppningsvis bidra till att sprida klarhet i frågan. Vilket i sin tur är beroende av om ÖSK (och finansiärerna?) är villiga att kommentera upplägg och villkor.

Hur har det gått sedan förra året?

Bloggen fick ett infall och började snegla lite på hur det har gått för spelarna som tillhörde ÖSK förra säsongen och har man öppnat den dörren så är det lika bra att redovisa vad man hittat.

William Eskelinen.
Gick efter säsongen till IF Vestrí på Island. Laget, som är nykomlingar i den isländska högstaserien har haft det tufft och ligger nästjumbo. För Eskelinens del har han fått stå samtliga seriematcher, hållit nollan 2 gånger och släppt in 2.5 mål i snitt.

Daniel Hultqvist.
Mittbacken spelar idag i norska Arendal som håller en stabil mittenplacering i den norska tredjedivisionen. Hultqvist har startat i alla seriematcher och gjort 4 mål.

Axel Óskar Andrésson.
Den reslige mittbacken lämnade ÖSK och flyttade hem till Island och KR Reykjavik där han i det närmaste varit en startspelare med 14 av 15 matcher. Har gjort 2 mål. Laget ligger dock i botten av serien och är endast 3 poäng från jumbo och 2p ner till Eskelinens Vestrí. Något som inte kan anses vara tillräckligt bra för den relativt stora klubben KR.

Nasiru Moro.
Den långe ghananen gick till Degerfors IF i en rätt omskriven övergång efter den förra säsongen. Var inledningsvis en given startspelare men någon intern dispyt gjorde att Moro blev petad under delar av vårsäsongen. Är nu åter i startelvan och fick till exempel 90 minuter i DIFs senaste match – förlusten borta mot ÖFK. Har varit och är även fortsättningsvis rätt hårt kritiserad bland många rödvita supportrar.

Kevin Walker.
Meddelade i samband med derbyt mellan ÖSK och Degerfors i maj att fotbollskarriären är slut och att han nu satsar fullt ut på sin musikkarriär. Har spelat en del välgörenhetsmatcher sedan dess.

David Seger.
Bröt sitt kontrakt med ÖSK och gick till Östers IF trots att han tydligt sa att han inte bröt sitt kontrakt för att ”gå till en annan superettanklubb”. Är att betrakta som startspelare i topplaget från Växjö med sina 13 av 15 matcher. Har gjort 2 mål. Stabil och trygg i en mer offensiv roll i Öster vilket är föga förvånande. David Seger var en av ÖSKs bästa (om inte den bästa) spelare förra säsongen och hade han stannat kvar hade han med all sannolikhet fått bära kaptensbindeln och blivit lagets viktigaste spelare. Nu valde Seger att lämna och på rent sportsliga grunder tycks han hittills tagit helt rätt beslut.

Jake Larsson.
Yttern valde att lämna ÖSK efter förra säsongen men gick länge utan att bli klar för någon ny klubb. Till slut blev det Zalgiris i Litauen där han mestadels varit utanför truppen eller fast på bänken inledningsvis. Nu inhopp i 6 av de senaste 7 omgångarna och stått för 1 mål. Laget är serieledare efter 23 omgångar med en match mindre spelad.

Daniel Björnquist.
Slutade efter föregående säsong och har flyttat till Göteborg där man i sociala medier kan se honom umgås med sin familj, spela padel och resa till Frankrike på semester.

Rasmus Bonde.
Lånades ut till ÖSK under hösten förra året som en möjlig ersättare till Samuel Dahl som såldes till Djurgården under sommaren. Fick det inte att lyfta i ÖSK och när lånet tog slut återvände Bonde till AIKs organisation för att sedan lånas ut på nytt. Denna gång till Vasalund IF i division Ett norra där han fått gott om speltid. Vasalund ligger för närvarande på en mittenplacering i samma serie där också Örebro Syrianska spelar.

Johannes Danho.
Vänsterbacken lämnade ÖSK efter säsongen och flyttade efter ett långt provspel med BK Forward där han haft svårt att ta en plats. BK Forward ligger sista i division Två norra Götaland och mycket talar för att klubben ramlar ner en serie när vi spelat klart den här säsongen.

Ludvig Nicklasson.
När Nicklasson 2022 kom till ÖSK från Malmö FFs akademi sågs han som en möjlig kommande mittback i ÖSKs startelva. Det blev inte så värst mycket av den varan och i början av 2024 valde Nicklasson att lämna ÖSK för att flytta hem till Skåne och Lunds BK i division Ett södra där Nicklasson blandat starter med att vara utanför truppen. De senaste tre raka matcherna har han dock fått spela helt och hållet och laget slåss med Falkenbergs FF om de två översta platserna i tabellen. Just nu leder FFF tabellen med 3 poäng före Lunds BK som i sin tur har 5 poängs försprång på Torns IF och Eskilsminne.

Noel Milleskog.
Anfallaren Milleskog kom tidigt upp genom ÖSKs ungdomsled och gick hela vägen upp till A-laget där han under förra våren var en av ÖSKs mest bärande spelare och såldes vidare till Djurgårdens IF. Där fick han dock svårt att ta plats och redan ett halvår senare gick flyttlasset vidare till IK Sirius där han idag får ses som ordinarie och har gjort 5 mål på 15 matcher.

Samuel Dahl.
Vad ska man säga? Vilken kometkarriär det blivit för Dahl sedan han lämnade ÖSK förra sommaren. Först snodde han åt sig en startplats i Djurgården sedan blev han uppkallad till landslagets januariturné och nu ser det ut som att italienska AS Roma är på väg att köpa den unge vänsterbacken.

På många sätt är det exakt den bilden man vill se fler gånger. Att ÖSK plockar in en unga spelare som utvecklas, tar kliv, blir såld och sedan fortsätter på sin karriär.

Tidigare ÖSK-spelare – i korthet

Samuel Dahl.
Det går bra för ÖSKs tidigare vänsterback Samuel Dahl som numera huserar i allsvenska Djurgårdens IF. Frågan är väl bara hur länge till? Sedan det att DIF köpte Dahl från ÖSK för nästan exakt ett år sedan har Dahl etablerat sig som ordinarie i det allsvenska topplaget och dessutom blivit uttagen till det svenska A-landslaget. Att den nu 21-årige vänsterbacken dragit åt sig intresse från utländska klubbar är därför inte så konstigt. Under våren har det gått rykten i media om att klubbar som kroatiska Dinamo Zagreb och turkiska Istanbul Başakşehirspor hört sig för till DIFs sportchef Bosse Andersson som i sin tur varit relativt hårdnackad i sina mediala kommentarer och svarat att man vill ha bra betalt för att släppa honom. Ryktet pratar om at DIF hittills tackat nej till alla bud som ska ha legat runt 30 miljoner kronor.

Det senaste säger dock att engelska Premier League-laget West Ham United ska ha visat intresse och då skulle det kunna röra sig om tillräckligt stora summor för att DIF ska sälja.

Något som i sin tur skulle ge ÖSK en rejäl slant. Enligt de uppgifter som den här bloggen tidigare fått från källor som vi bedömer som trovärdiga så har ÖSK en rätt stor procentsats i vidareförsäljningsklausulen. Bloggen har ingen exakt siffra men det vi hört gör gällande att det rör sig om mellan 15-20% på det överskjutande beloppet som DIF tjänar på försäljningen. När Dahl såldes till DIF fick ÖSK cirka 4 miljoner kronor. För ÖSKs del är det alltså bättre ju högre summa som Djurgården till slut får för Dahl.

Pengar som i sin tur kan komma väldigt väl till pass för ÖSKs kommande arbete i det kommande transferfönstret.

Ett möjligt räkneexempel skulle kunna vara att om Dahl säljs för 35 miljoner kronor skulle ÖSK kunna få upp emot 4-4,5 miljoner vilket i stort sett motsvarar ÖSKs egna kapital.

Lägg till att den här bloggens uppgifter också säger att ÖSKs avtal med Djurgården även innefattar ersättningar för speltid i Allsvenskan samt extra ersättning vid landslagsuttagningar.

Att det gått så bra för Samuel Dahl är alltså något av en jackpott även för ÖSK.

Sportbladet: Allsvenskan inifrån • Avslöjar: PL-klubben jagar Samuel Dahl
Fotbollskanalen: Uppgifter: West Ham intresserat av Dahl
NA: Uppgifter: West Ham jagar Samuel Dahl
NA: Dahl-pengarna kan ge ÖSK ekonomiskt lyft


Oscar Jansson.
IFK Norrköping meddelade under gårdagen att målvaktens kontrakt inte förlängs och att han lämnar klubben när hans kontrakt går ut efter säsongen. Oscar Jansson lämnade ÖSK för IFK Norrköping 2021 i vad som kan beskrivas som en rätt uppslitande flytt. Sedan dess har Jansson stått Pekings samtliga matcher i Allsvenskan. Frågan är dock om det blir några fler då IFK Norrköping nyligen plockat hem sin före detta guldmålvakt David Mitov Nilsson. IFK Norrköping ligger i dagsläget på negativ kvalplats i Allsvenskan.

IFK Norrköping: Oscar Jansson lämnar IFK Norrköping med det utgående kontraktet


Benjamin Hjerstrand.
Efter bara sex månader i den kazakiska klubben FC Zhenis står det nu klart att Benjamin Hjerstrand bryter sitt kontrakt och lämnar klubben. Till Falu-kuriren säger Hjerstrand att ”– Min situation var inte bra, helt enkelt. Jag har inte spelat så mycket som jag har velat, så klubben ville också bryta avtalet. Det var ett gemensamt beslut, kan man säga.

Falu-kurirens artikel är för övrigt väldigt läsvärd och ger en rätt intressant bild av hur det kan vara att spela i en okänd liga i Centralasien.

Falu-kuriren: Avslöjar: Falubacken bryter med sin klubb – lämnar Kazakstan


Hussein Ali.
Den 22-årige högerbacken Hussein Ali, som kom till ÖSK från Malmö FFs akademilag 2019, har blivit uttagen till den irakiska OS-truppen.

Ali lämnade ÖSK 2022 för den nederländska klubben SC Heerenveen och har sedan dess fått slita lite för att ta en plats i deras startelva. Under sin första säsong blev det bara fem inhopp och under den andra blev det 15 matcher varav åtta från start.

I landslagströjan har det gått bättre och Ali har startat i de fem senaste matcherna för Irak.

En tanke skulle kunna vara att OS därför kan komma att bli ett ordentligt skyltfönster för Ali. Kontraktet med Heerenveen går ut nästa sommar och gör han en bra OS-turnering skulle det mycket väl kunna finnas intresserade köpare i exempelvis den saudiska fotbollen.

Skulle Hussein Ali säljas har ÖSK också rätt till viss ersättning i form av utbildningsbidrag och solidaritetsersättning.

Silly Summer 2023: Samuel Dahl gick till Djurgården

Lite sent på bollen men i semestertider är det bra att den här bloggen inte har för avsikt att vara först till pressarna utan har istället möjlighet att ta det lite långsammare mot målet.

Hursom så är du nu klart att det blev Djurgårdens IF även för Samuel Dahl. Noel Milleskog gick ju som bekant dit för några veckor sedan. Kontraktet med blåränderna sträcker sig till sista december 2027 och ryktet säger att ÖSK fick någonstans mellan 2 och 3 miljoner kronor och att det ska finnas någon typ av vidareförsäljningsklausul inskriven i köpet.

Bloggen kan tycka att det låter som en ganska rimlig summa om man jämfört med andra försäljningar som gjorts av lag som antingen spelat i Superettan eller varit i det närmaste klara för samma serie.

Tittar man exempelvis på siten Transfermarkt och avgränsar sökningarna till just Superettan och det senaste åren så kan man hitta att när ÖIS sålde sin skyttekung Ajdin Zeljkovic till Värnamo så fick man cirka 5mkr. När GAIS sålde den talangfulle Harun Ibrahim till norska Molde så fick man cirka 2mkr och när Mikael Marqués såldes från AFC till MLS-klubben Minnesota United FC så kostade det cirka 2,5mkr.

Dessa summor är såklart inget facit, men det ger en rätt tydlig fingervisning om att det är den här typen av summor det handlar om när klubbar i Superettan säljer spelare. Det hör också till det mer vanliga att anfallare kostar mer än försvarare.

Så att ÖSK får någonstans mellan 2 och 3 mkr för Samuel Dahl är helt i linje med tidigare affärer och bloggen tar det vid ganska troligt att ÖSK ser sig rätt nöja med den summan rent ekonomiskt.

Men det är något helt annat att diskutera ekonomi jämfört med det sportsliga. För tappet av både Noel Milleskog och Samuel Dahl samtidigt som Nasiru Moro bröt nyckelbenet och ÖSK placerar sig på negativ kvalplats måste ha medfört en hel del diskussioner i såväl styrelsen som i den sportsliga ledningen innan besluten togs.

Ska man tolka Christian Järdlers ord i NA så får bloggen en känsla av att han varken är nöjd som huvudtränare eller som tf sportchef. Han säger bland annat att ”truppen är sämre nu än i våras” och även om det må vara sant så brukar inte huvudtränare och sportchefer uttrycka sig så frankt utan kanske låta mer svävande på sina ord. Det gör att det ganska lätt går att tänka sig en situation där det är styrelsen som helt enkelt tagit det slutgiltiga beslutet över huvudet på den person som dem själva utsett till huvudtränare och tf sportchef.

NA: Järdler efter Dahl-affären: ”Truppen är sämre nu än i våras”

Men det går heller inte att säga att styrelsen gör fel när man säljer Dahl och Milleskog eftersom att det är precis den typen av försäljningar som ÖSK haft förtvivlat svårt med tidigare och styrelsen med Lars Larsen i spetsen verkar nu onekligen slå i på en tydlig väg om att det ska bli ändring på den saken. Man ska visa att man kan sälja spelare och man ska visa det gång på gång.

Bloggen tycker också att NAs Fredrik Carlsson och Lasse Wirström har ett intressant resonemang kring det senare i det senaste avsnittet av podden Hemmaborgen där det bland annat pratas om att en möjlighet är att ÖSK ville dra nytta av att sälja till just en klubb som deltog i europaspel och att om DIF senare lyckas sälja vidare Milleskog och Dahl ut i Europa så kommer ÖSKs namn att finnas med på de spelarnas CV och då kommer det i sin tur ge ringar på vattnet till ÖSKs fördel. Något åt det hållet iaf. Lyssna på senaste avsnittet av Hemmaborgen om du inte redan gjort det. Klart intressant och lyssningsvärt!

Vad som nu händer står fortsatt skrivet i stjärnorna men en sak kan vi nog slå fast och det är att ÖSK nu söker efter någon typ av förstärkning. Mantrat om ”en-ut-en-in” får sig en öppning nu när Dahl är såld.

Att klubben först tog in den amerikanske anfallaren Stephan Soghomonian och sedan den franske diton Abdou Condé i kombination med att ÖSKs assisterande tränare Paul Olausson lät undslippa sig rätt oväntad tydlighet när han sågade den senare med orden att klubben behöver ta in ”ett säkrare kort” och att ”det känns som att vi behöver lite mer speed” (sedan man tappat Milleskog) tyder på att klubben verkligen är på jakt efter att utöka truppen på anfallssidan. Det återstår att se hur det går med den jakten samt om siktet justerats något i samband med att Samuel Dahl nu sålts.

För bloggens tanke skulle kunna vara att det nu finns ett större hål att täppa till på vänster wing-back än vad det gör i anfallet. Måste bloggen prioritera så kanske det är där ÖSK nu har störst behov. Inte primärt i anfallet.

NA: ”Vi behöver ett säkrare kort”

Silly Summer 2023: Samuel Dahl till Al Jazira i UAE?

Bloggen har tidigare rapporterat om rykten som beskriver att Samuel Dahl finns på Djurgårdens radar, men nu tycks det komma in än fler intressenter från lite oväntat håll. Aftonbladets Daniel Kristoffersson skriver nämligen att klubben Al Jazira som finns hemmahörande i Förenade Arabemiraten, UAE. Kristoffersson skriver:

Klubben har riktat in sig på Skandinaviska marknaden och vill ha in en ung ytterback i laget, och har enligt Sportbladets uppgifter lagt ett bud på Samuel Dahl.
Örebro SK är medvetna om intresset kring spelaren och att spelaren kan lämna klubben redan i sommar och har börjat att sondera terrängen efter en ersättare.

Skulle detta visa sig vara sant öppnar det potentiellt upp för ÖSK kan få en lite större slant vid en försäljning jämfört med om en svensk klubb skulle köpa en spelare från ett bottenlag i Superettan. Under de senaste månaderna har klubbar i mellanöstern och då framförallt klubbar i gulfstater så som Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten varit väldigt aggressiva på transfermarknaden även om just den här specifika klubben Al Jazira varit lite mer modesta och ”bara” värvat spanjoren Alejandro Pozuelo från turkiska Konyaspor samt kongolesen Neeskens Kebano från engelska Fulham.

Al Jazira slutade på femteplats i ”UAE Leauge” föregående säsong och håller just nu på med förberedelserna inför den kommande säsongen.

Sportbladet: Djurgården får konkurrens om Dahl

Silly Summer 2023: Samuel Dahl och Noel Milleskog på väg bort?

När A-truppen igår återsamlades efter ledigheten så saknades flera spelare, däribland Noel Milleskog och Samuel Dahl.

Till NA berättar Christian Järdler att Milleskog saknades på grund av sjukdom och att Dahl fått ledigt då han varit iväg på landslagsuppdrag under ledigheten.

Men det finns andra möjligheter till deras frånvaro.

Noel Milleskog.
Under de senaste veckorna har det rapporterats om att det finns intresse för Milleskog från såväl svenskt som utländskt håll. Fler olika medier, däribland NA, har skrivit att IFK Norrköping, Brommapojkarna och Sirius i Sverige samt klubbar i den amerikanska MLS-ligan både uttryckt intresse men också lagt konkreta bud.

Fotbollskanalen: Uppgifter: Allsvenskt bud på Milleskog
NA: Uppgifter: Allsvensk klubb har lagt bud på Milleskog

Under gårdagen gjorde BP klart med en ny anfallare i Alexander Johansson som hämtats från Halmstad BK vilket i sin tur skulle kunna tyda på att BP kan strykas från listan över potentiella klubbar som jagar Milleskog.

Till NA säger också tränaren Christian Järlder att det just nu inte pågår några förhandlingar om kontraktsförlängning vilket är en förändring i uttryckssätt jämfört med hur det har låtit tidigare då samme Järdler sagt att det funnits en dialog. Det verkar det alltså inte göra i nuläget.

NA: Järdler: ”Inga pågående förhandlingar om förlängning”

Milleskogs kontrakt med ÖSK går ut efter den här säsongen och ska ÖSK får några slantar alls för sin unge anfallare så är det nu han ska säljas.

Milleskog har varit ordinarie i ÖSK under våren och gjort 4 mål.

Samuel Dahl.
Ganska snabbt efter att gårdagens träning var slut dök det upp en nyhet hos Sportbladet och senare i NA om att Samuel Dahl är nära att byta klubb till allsvenska Djurgårdens IF.

Sportbladet: Djurgårdens IF silly: Deras drömvärvning i sommar
NA: Uppgifter: ÖSK-spelaren nära Djurgården

Sportbladet beskrev det som att DIF utvärderar Dahl och kommer att titta närmare på honom och NA skrev vidare att deras källor stärker det ryktet.

NAs Fredrik Carlsson (som just nu har semester) skriver också i en tråd på Twitter:

Samuel Dahl har, sedan han kom från AIKs ungdomsakademi inför förra säsongen, varit en av ÖSKs bästa spelare och den här säsongen har han varit helt ordinarie på vänster wing-back.

Skulle ÖSK tappa Dahl vore det ett stort sportsligt tapp som behöver ersättas på något vis. Möjligen att man kan ersätta honom på kort varsel genom att låta Daniel Björnquist, Valgeir Valgeirsson eller Malïk Mokédé vikariera, men på längre sikt behöver klubben hitta en ersättare som är mer naturlig på vänsterkanten.

Samuel Dahl har 1,5 år kvar på sitt kontrakt med ÖSK vilket ändå sätter klubben i en bättre position än i fallet med Milleskog. Samtidigt har klubben haft förtvivlat svårt att bli en säljande klubb vilket behövs för att få en bättre ekonomi.

Ska ÖSK lyckas med en försäljning så kanske det är dags nu? Dahl är 20 år gammal, har hög potential, har redan tagit en ordinarie tröja och är u20-landslagsspelare.

Lyckas ÖSK då med en försäljning tappar klubben möjligen på kort sikt en mycket bra spelare, men man vinner samtidigt ekonomiskt och (kanske ännu viktigare) visar ÖSK för andra unga spelare att man är en klubb dit man kan gå för att få speltid, utvecklas, kanske bli landslagsspelare och sedan säljas vidare.

Vilket bloggen sammantaget måste tycka är win-win.

GFÖ-podden #52: Intervju med Samuel Dahl

GFÖ-podden har fått upp ångan rätt rejält och redan igår kunde den som är prenumerant (patron) få tillgång till den senaste intervjun där Erik Wärlegård intervjuar ÖSKs vänter-winge Samuel Dahl.

Och som vanligt håller det inspelade materialet hög klass.

GFÖ-podden: #52: Samuel Dahl

Örebro SK Herr: Årets spelare 2022

I omröstningen för årets spelare på herr-sidan röstades Samuel Dahl fram till Årets Spelare. Ett betydligt mer givet val än det för damerna. 19-årige Dahl har av många ansetts vara kanske den enda herr-spelare som i match efter match levererat under året.

Dahl kom till ÖSK inför säsongen från AIKs akademi efter att först ha varit på provspel i klubben tidigt under försäsongen. Han har tidigare även spelat för Västerås SK i Superettan.

Motivering.
Samuels första säsong i ÖSK blev en succé där han direkt blev en given startspelare och publikfavorit. Nu röstas han fram som årets spelare av lagkamrater och supportrar.


Även Jiloan Hamad uppmärksammades som årets bästa målskytt (6 mål) och David Seger fick priset för årets mål efter sitt långskott hemma mot Landskrona Bois mot slutet av säsongen.

U21 Herr: Samuel Dahl till landslagssammandragning

En ny landslagsgeneration för det kommande U21 EM-kvalet skall nu tas ut och spelas ihop. I ett första svep har spelare födda 2002-2003 kallats till en landslagssammandragning. Samlingen äger rum mellan den 14 och 21 november i Turkiet, dit en förhållandevis stor trupp på 26 spelare kallats.

Utöver träning kommer även två landskamper att spelas. Den 17 november möter man Danmark och den 20:e Azerbajdzjan. Båda matcherna spelas i Belek. Med 26 spelare i truppen och med förhoppningen att kunna testa alla i matchspel är det inte säkert att det blir så mycket speltid för en del av deltagarna.

ÖSKs Samuel Dahl är en av de spelare som tagits ut. För hans del blir det första gången som han deltar i en landslagssamling för det nästa högsta landslaget. Tidigare har han representerat Sverige i U17-landslaget vid 17 tillfällen och i U19 8 gånger. Sällskap på sammandragningen får han bland annat av ÖSKs föredetting Hussein Ali, som numera värmer avbytarbänkar i Holland

SvFF: U21-truppen till novembersamlingen