Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Trio förlängde med Syrianska

Fedja och Anel tillsammans med Kale Holmberg, Daniel Björnqvist och Adam Eriksson (GAIS). Alla fem var målgörare i en träningsmatch mot Arboga Södra i mars 2011.

Fedja och Anel tillsammans med Kalle Holmberg, Daniel Björnqvist och Adam Eriksson (GAIS). Alla fem var målgörare i en träningsmatch mot Arboga Södra i mars 2011.

Örebro Syrianska skriver på sin hemsida, att man förlängt kontrakten med tre av ÖSKs före detta talangtruppsspelare. Det är Kevin Larsson, Anel Coralic och Fedja Jelecak som i år kommer att spela i div 2 med örebrosyrianerna.

Örebro Syrianska: Kvartett förlänger (Jo, det är en förlängning till, men Mohammed Feysal har såvitt jag vet ingen ÖSK-bakgrund.

Kevin Larsson i ÖSK Söders klubbdress (2010).

En ung Kevin Larsson i ÖSK Söders klubbdress (2010).

Kylslaget

Bloggen var nere på Karlslund Arena på eftermiddagen för att om möjligt försöka få en skymt av veckans två provspelare. Inte så lätt – även om träningsdeltagarna inte såg exakt likadana ut, så var det faktiskt väldigt svårt att se vem som var vem – så påbyltade som de var. Dessutom gjorde ju inte det hastigt försvinnande decemberljuset saken lättare. Och när elljuset väl slogs på sade fötterna till om att det definitivt var dags att cykla hem igen.

Det är som sagt svårt att ge någon exakt närvarulista, men Alejandro Bedoya var definitivt inte på plats. Han har fått tillåtelse att träna på hemmaplan i glappet mellan den avslutade landslagsutflykten till Sydafrika och den förväntade uttagningen till januari månads träningscamp. På plats förutom de två provtränande testspelarna var även Fedja Jelecak, som alltså får en chans att visa om hans omvandling från ojämn yttermittfältare till målfarlig central anfallare bara var en tillfällighet på div 2-nivå eller om den håller även högre upp i seriesystemet. Eller så var han där för att fylla ut truppen. Fast det tror jag inte för det var rätt så välfyllt även utan hans medverkan.

Islänningen tyckte jag såg rätt rapp och rörlig ut. I anfallsövningarna höll han mest till på vänsterkanten, vilket i och för sig inte behöver betyda så mycket, eftersom klubbens två Forwardsförvärv Ahmed och Simon sprang till höger och de är väl vänsterkantsspelare båda två. Kanske är det så att Sixten jobbar på att lära sina spelare att använda fel fot också. I alla fall hörde man några gånger ropet ”bra högerfot”, när Erik Nilsson levererade en boll ut mot vänsterkanten.

På sidlinjen stod en medfrysande islänning som lämnat Rejkaviks niogradiga plusvärme för att följa med Kristinn till Örebro. Det visade sig dock inte vara någon representant för spelaragenturen utan en funktionär från Bredablick. Han berättade (bland annat) att i Bredablicks 4-2-3-1 system så har hans adept spelat på alla de fyra offensiva positionerna och att det egentligen inte finns någon begränsning i det avseendet. Så länge han kommer åt att få göra mål så är det helt ok var man än placerar honom. Det är ju inte någon stor och tung Kim Olsen typ direkt, utan hans styrkor ligger nog i första hand i rörlighet och speluppfattning. I Sixtens spelidé skulle han nog kunna klara av både någon av ytterpositionerna eller att ta jobbet som offensiv mittfältare. Däremot är jag mer tveksam till att se honom som center. Fast det är jag egentligen inte kvalificerad att ha någon uppfattning om, eftersom han inte gick centralt under träning. Så har jag lämnat en liten brasklapp på den punkten.

Träningspasset inleddes efter uppvärmningen som vanligt med några passningsövningar. Man kan konstatera, så här i början av Sixtens fjärde verksamhetsår som tränare hos ÖSK, att truppens passningsspel har blivit väldigt mycket bättre. Nu handlar det inte i första hand att försöka slå bollen till en punkt i acceptabel närhet av mottagaren utan att kunna servera (och ta emot) hårt slagna passningar efter marken till spelare i full fart. Några problem med detta tyckte den medföljande islänningen inte att Kristinn borde ha. Det är precis så vi tränar hemma på Island, berättade han.

Det såg på det hela taget rätt lovande ut med den senaste provspelaren, även om mer av sanningen om hans fotbollsmässiga förmågor först kommer att uppdagas under mer matchliknande former. (Som i morgon kväll då ett ÖSK-lag kommer att möta Karlslunds nyblivna div 3-lag). Men det jag såg tyckte jag såg positivt ut. Däremot är jag mera tveksam till brassen Leo. Han ser allmänt obestämbar ut i sin spelstil och förehavanden på plan. Hans utgångsförutsättningar är dock inte de allra bästa, vilket nog gör det svårare att glänsa under ett träningspass med ÖSK. Utöver den högst påtagliga och ovana kylan spelar säkert även språkmässiga och fotbollskulturella aspekter in. Medan det för en islänning bör vara relativt enkelt att komma in i ÖSKs träningsupplägg, som påminner en hel del om vad man gör hemma på Island, är det säkert inte alls samma sak för en brasilianare som fostrats i en mer latinsk fotbollskultur. Eller något åt det hållet.

För de som tänker sig ner till Karlslunds Arena i morgon kväll så kommer här till slut ett litet råd. Ta på er ordentligt och då menar jag verkligen ordentligt – på alla kroppsdelar. För det är kallt där nere vid Rosta gärde.

Västra Svealand: Fedja Jelecak till Sköllersta

Det blir inget spel i div 1 för Fedja Jelecak i år. Övergången till BK Forward kom av sig, förmodligen på grund av att Forward inte kunde eller ville betala det utbildningsbidrag, som skulle ha fallit ut om Fedja tagit steget över till den ”professionella” delen av fotbollssverige. Istället blir det Jörgen Gustafssons Sköllersta IF, som kommer att bli Fedjas klubbadress under det kommande året. Ett starkt nyförvärv för det nyblivna div 3-laget.  I Sköllersta återfinns sedan tidigare redan Martin Pettersson och Mikael Lithell, två andra spelare som förra året tillhörde talangtruppen och representerade ÖSK Ungdom.

BK Forwards trupp

Nu när vinterfönstret har stängts så har Forward spikat sin spelartrupp. En sammanställning ligger upplagd på deras websida. Eftersom spelarna i div 1 (över en viss ålder) måste vara icke-amatörer, så är det slutvärvat för Forward för den här gången. Å andra sidan kan de inte tappa några spelare heller.

Av allt att döma gick det inte för ÖSK, ÖSK Ungdom och Forward att komma överens beträffande övergångsvillkoren för Fedja Jelecak. Han finns i alla fall inte med på trupplistan. Fedja måste därför söka sig till en klubb där han kan spela som amatör. Det borde innebära, att det blir någon av div 3-klubbarna, om han stannar kvar i Örebro. På listan saknas även Niklas Lönnqvist. Om det beror på att han tröttnat efter alla sina problem med knäskador eller om man väntar med att sätta honom på listan tills dess att han är återställd vill jag låta vara osagt.

Inslaget av spelare som tidigare representerat ÖSK är påfallande. Det finns folk i varje lagdel som spelat i svartvitt.

Målvakt: Kristoffer Jonsson
Backlinje: Axel Kjäll, Peter Olsson
Mittfält: Niklas Klingberg. Marcus Lidén – mannen med tre lungor – verkar dock ha övergått till sitt civila värv på SE-Banken.
Anfall: Herish Kuhi, Niklas Gustafsson

Klingberg mot Forward

Niklas Klingberg närmaste fotbollsframtid verkar alltmer närma sig Forwards. Igår fick han efter tillåtelse från Enköpings sida att spela för Forward, då man mötte Väsby United (och förlorade med 3-0). Med på plan fanns även den tidigare talangtrupparen Fedja Jelecak, som tydligen fortfarande finns med i Forwards framtidsplaner.

NA: Klingberg tillbaka i BK Forward

Fortsatt spel för Klingbergs del i Enköping verkar det hur som helst inte bli för Niklas del. På sin blogg klingan.nu svarade Niklas i sin gästbok för några dagar sedan.

klingberg
Att fotbollskarriären skall fortsätta i Forward verkar alltså inte riktigt lika bombsäkert. Niklas kanske försöka vänta ut något annat alternativ innan han skriver på för de gulsvarta. De lär ju ta honom även om han det skulle bli kontraktsskrivning på transferfönstrets sista dag.

Fedja närmare ett kontrakt med BK Forward

Nerikes Allehanda skriver idag i sin pappersutgåva, att Fedja Jelecaks chanser till att få ett kontrakt med BK Forward verkar ha ökat. Problemet är väl inte i första hand Fedjas talang utan det faktum att i och med att han blir ”proffs” (eller icke-amatör som det brukar kallas), så skall Forward betala ett utbildningsbidrag till de klubbar han representerat sedan han var 12 år. I Fedjas fall skulle det, om både ÖSK Undom och ÖSK Fotboll kräver full ersättning, röra sig om ett belopp på ca. 65.000 kronor. Rätt mycket pengar för en klubb som Forward, att satsa på en spelare som väl inte är given i deras förstauppställning.

Anledningen till att NA tog upp Forwards kontraktssituation vara att laget igår spelade sin första träningsmatch för säsongen. KB Karlskoga besegrades med 4-1. Bland målskyttarna märktes den tydligen helt outslitlige Niklas Gustafsson.

Binay till Örebro Syrianska

Talangtruppens Gabriel Binay har gjort klart med Örebro Syrianska, skriver denna klubb på sin hemsida. Gabriel, som på grund av olika skador haft svårt att ta en plats i ÖSK Ungdoms förstauppställning, bör väl ha större förutsättningar hos sin nya klubb – om kroppen inte protesterar alltför mycket.

Andra mer eller mindre publika ”avhopp” från fjolårets talangtrupp:

Martin Pettersson kommer att spela för nyuppflyttade div 3-klubben Sköllersta IF.

Simon Ramström och Philip Öhlund förstärker Lekebergs IFs försvarslinjer (div 4).

Zammi Strömblad sågs i Rynninges färger under AIF-cupen.

Fedja Jelecak tränar med BK Forward

Victor Crona tränar med Karlslund

Pontus Brunzell ryktades ett tag vara på väg till IK Brage, men det verkar inte bli något av med det.

Tobias Johansson påstås fundera på att sluta med fotbollen.

För Fedja och Victor kan det sk. utbildningsbidraget försvåra en eventuell övergång. Det kostar en hel att skriva det första icke-amatör kontraktet med ungdomar i 20-årsåldern. (I ettan är ju amatörspelare inte längre tillåtna). De nya klubbarna måste alltså vara bra säkra på att de kommer att få valuta för de lärpengar, som betalas ut till spelarnas tidigare klubbar.

För spelare som går från ett div 3-lag till ett div 1-lag, så kostar åren 12-15 5.500 kronor per år. Åren 16-19 10.500 och för åren 20 och 21 blir kostnaden 21.000 kronor per år.

Det rör på sig i Forward

Nerikes Allehanda har idag en artikel om förändringarna i BK Forwards spelartrupp. Flera av spelarna har en ÖSK-anknytning på ett eller annat sätt:

Samuel Mokede tränar sedan flera månader tillbaka med sin gamla klubb. Samuel spelade på mittfältet i ÖSK under åren 2002 och 2003.  Totalt blev det 30 allsvenska matcher samt fyra i Svenska Cupen. Efter ÖSK-tiden har han mer eller mindre varit på ständig flyttande fot, utan att karriären har tagit sig. Förra året representerade han Örebro Syrianska och var dessutom tränare i klubben under större delen av säsongen.

Inte ett nyförvärv, men väl uppflyttad i Forwards målvaktshierarki är Kristoffer Jonsson. ÖSK Ungdoms tidigare målvakt har i allmänhet fått stå tillbaka för Gabriel Bulut, men när denne flyttar på sig blir Kristoffer lagets förstemålvakt.

Konditionsfenomenet Marcus Lidén stod under ett år på gränsen till ÖSKs A-lag. Samtida med bland annat Emra Tahirovic och Kristoffer Näfver var Markus fotbollslärling under ett år. Men mer än spel i några träningsmatcher och i Folksam Cup blev det inte för Marcus del. Han värvades därefter till på den tiden hårdsatsande IFK Eskilstuna (med Lars Zetterlund och Micke Danielsson som tränare) och stannade i Eskilstunaklubben i två säsonger. Förra året spelade han hemflyttad hos Forward, men tänker nu uppenbarligen trappa ner fotbollsspelandet för att i stället satsa på en civil karriär som bankman i SE-banken.

Lämnar Forward gör även två före detta spelare från ÖSK Ungdom. Mattias Norgren väljer Rynninge som nästa klubbadress och får därmed möta sina gamla klubbkamrater denna säsong. Ja, inte så många från hans tid finns det  kvar i talangtruppen, där spelaromsättningen är hög. Lagkamrat med Mattias i både ÖSK Ungdom och i Forward har Sandro Pavicevic varit. Sandro lämnar även han Forward och för hans del är faktiskt ÖSK Ungdom en tänkbar ny klubbadress.

Tänkbara nyförvärv för Forwards del från ÖSKs talangtrupp är Pontus Brunzell och Fedja Jelecak. Den förre känns kanske inte så het och kan möjligen ångra sig och fortsätta ett år till hos talangerna. Men Fedja har tränat med Forward under ett antal månader och känns hetare. I Fedjas fall handlar det nog mycket om hur man kommer överens beträffande utbildningsbidraget. I div 1 är det ju krav på att spelarna skall vara icke-amatörer och i och med att en spelare under 23 år får ”proffskontrakt” (alltså blir icke-amatör) skall det s.k. utbildningsbidraget betalas ut.

Slutligen noterar tidningen att Forward fortsätter att fylla på med lovande spelare ur de egna leden. I år kommer den 16-årige yttern Simon Leonidsson och 15-årige offensive mittfältaren Alen Rastoder att flyttas upp till A-truppen. Båda spelarna har meriter från pojklandslagen och de är enligt NA aktuella för utlåning till ÖSK Ungdom för spel i div 3-laget.

NA: Jallow aktuell för comeback i Forward