Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Inget kontrakt för provspelarna

Det blir inte något spelarkontrakt med ÖSK vare sig för brasilianske Leo eller för isländske Kristinn. ÖSKs sportchef Lennart Sjögren säger till FotbollDirekt att spelarna inte riktigt haft de kvaliteter man söker. Leo ansågs inte tillräckligt tuff i sitt spel i straffområdet och när det gäller Kristinn så tyckte man inte att han hade tillräckligt av de egenskaper, som man vill se hos sina kantspelare.

FotbollDirekt: Örebro nobbar Leo – var inte tillräckligt tuff

Det gick väl ungefär som jag trodde. Leo kunde inte leverera och efter det att Kristinn kantspel neutraliserats av Daniel Björnkvist, så försvann även han från ÖSKs lista över potentiella nyförvärv.

Leo: brasiliansk provspelare

101217.
Aftonbladet skriver på fredagskvällen att ÖSK är överens med sin brasilianske testspelaren om de ekonomiska förutsättningarna för ett engagemang . Till skott kommer man dock inte utan man väljer att avvakta tills vidare. Att man diskuterat och kommit överens om ekonomin borde väl betyda, att man anser att Leo uppfyller de krav man ställt på värvningen. Att man ändå väljer att vänta skulle i så fall bero på att man har ett alternativ som man anser vara bättre, men där man ännu inte kommit ända fram till avslut.

Aftonbladet envisas med att kalla Leo för Leonardo Guerra. Oklart varför. En brasse med det namnet spelade 10 minuter för ÖSK år 2004 och hann under dessa 10 minuter få en varning efter det att han sprungit på Trelleborgs målvakt. Men det är inte han. Årets Leo heter som bekant (för alla utom Aftonbladet) Leonardo Augusto Gomes Aro.

101216.
FotbollDirekt har frågat Lennart Sjögren hur det gick för Leo under hans provträningsvecka. Lennart är förvånansvärt positiv i sitt svar, men jag tycker ändå om man läser mellan raderna att det inte blir något kontrakt för brassen. Man bestämmer sig redan i morgon verkar det som.

101210.
NA: ÖSK-brassen: ”Jag har aldrig upplevt sån kyla”.
FotbollDirekt: ÖSK:s brasilianare ”väderchockad”.

101208.
ÖSK skriver på sin hemsida
att under den kommande veckan så kommer en brasilansk anfallare att träna med laget. Leonardo Augusto Gomes Aro med artistnamnet Leo representerade under säsongen 2009-2010 det portugiska andraligslaget Leixões Sport Club. Han spelade 11 matcher för dem och gjorde ett mål. (Källa: The Guardian’s stats centre). Under säsongen 2008-2009 var han utlånad till italienska Lecce av sin brasilianska klubb Internacional, men verkar aldrig ha fått någon speltid för dem. För närvarande verkar han vara klubblös.

Ren intuitivt får jag en känsla av att det här nog inte är en spelare som kan tillföra ÖSK speciellt mycket.

Enligt NA så är det Paulinho som rekommenderat sin landsman. Det förklarar i så fall varför ÖSK tar hit en spelare som på papperet inte har så värst imponerande kvalifikationer.

NA: Brasilianare tränar med ÖSK

Kylslaget

Bloggen var nere på Karlslund Arena på eftermiddagen för att om möjligt försöka få en skymt av veckans två provspelare. Inte så lätt – även om träningsdeltagarna inte såg exakt likadana ut, så var det faktiskt väldigt svårt att se vem som var vem – så påbyltade som de var. Dessutom gjorde ju inte det hastigt försvinnande decemberljuset saken lättare. Och när elljuset väl slogs på sade fötterna till om att det definitivt var dags att cykla hem igen.

Det är som sagt svårt att ge någon exakt närvarulista, men Alejandro Bedoya var definitivt inte på plats. Han har fått tillåtelse att träna på hemmaplan i glappet mellan den avslutade landslagsutflykten till Sydafrika och den förväntade uttagningen till januari månads träningscamp. På plats förutom de två provtränande testspelarna var även Fedja Jelecak, som alltså får en chans att visa om hans omvandling från ojämn yttermittfältare till målfarlig central anfallare bara var en tillfällighet på div 2-nivå eller om den håller även högre upp i seriesystemet. Eller så var han där för att fylla ut truppen. Fast det tror jag inte för det var rätt så välfyllt även utan hans medverkan.

Islänningen tyckte jag såg rätt rapp och rörlig ut. I anfallsövningarna höll han mest till på vänsterkanten, vilket i och för sig inte behöver betyda så mycket, eftersom klubbens två Forwardsförvärv Ahmed och Simon sprang till höger och de är väl vänsterkantsspelare båda två. Kanske är det så att Sixten jobbar på att lära sina spelare att använda fel fot också. I alla fall hörde man några gånger ropet ”bra högerfot”, när Erik Nilsson levererade en boll ut mot vänsterkanten.

På sidlinjen stod en medfrysande islänning som lämnat Rejkaviks niogradiga plusvärme för att följa med Kristinn till Örebro. Det visade sig dock inte vara någon representant för spelaragenturen utan en funktionär från Bredablick. Han berättade (bland annat) att i Bredablicks 4-2-3-1 system så har hans adept spelat på alla de fyra offensiva positionerna och att det egentligen inte finns någon begränsning i det avseendet. Så länge han kommer åt att få göra mål så är det helt ok var man än placerar honom. Det är ju inte någon stor och tung Kim Olsen typ direkt, utan hans styrkor ligger nog i första hand i rörlighet och speluppfattning. I Sixtens spelidé skulle han nog kunna klara av både någon av ytterpositionerna eller att ta jobbet som offensiv mittfältare. Däremot är jag mer tveksam till att se honom som center. Fast det är jag egentligen inte kvalificerad att ha någon uppfattning om, eftersom han inte gick centralt under träning. Så har jag lämnat en liten brasklapp på den punkten.

Träningspasset inleddes efter uppvärmningen som vanligt med några passningsövningar. Man kan konstatera, så här i början av Sixtens fjärde verksamhetsår som tränare hos ÖSK, att truppens passningsspel har blivit väldigt mycket bättre. Nu handlar det inte i första hand att försöka slå bollen till en punkt i acceptabel närhet av mottagaren utan att kunna servera (och ta emot) hårt slagna passningar efter marken till spelare i full fart. Några problem med detta tyckte den medföljande islänningen inte att Kristinn borde ha. Det är precis så vi tränar hemma på Island, berättade han.

Det såg på det hela taget rätt lovande ut med den senaste provspelaren, även om mer av sanningen om hans fotbollsmässiga förmågor först kommer att uppdagas under mer matchliknande former. (Som i morgon kväll då ett ÖSK-lag kommer att möta Karlslunds nyblivna div 3-lag). Men det jag såg tyckte jag såg positivt ut. Däremot är jag mera tveksam till brassen Leo. Han ser allmänt obestämbar ut i sin spelstil och förehavanden på plan. Hans utgångsförutsättningar är dock inte de allra bästa, vilket nog gör det svårare att glänsa under ett träningspass med ÖSK. Utöver den högst påtagliga och ovana kylan spelar säkert även språkmässiga och fotbollskulturella aspekter in. Medan det för en islänning bör vara relativt enkelt att komma in i ÖSKs träningsupplägg, som påminner en hel del om vad man gör hemma på Island, är det säkert inte alls samma sak för en brasilianare som fostrats i en mer latinsk fotbollskultur. Eller något åt det hållet.

För de som tänker sig ner till Karlslunds Arena i morgon kväll så kommer här till slut ett litet råd. Ta på er ordentligt och då menar jag verkligen ordentligt – på alla kroppsdelar. För det är kallt där nere vid Rosta gärde.

Isländsk anfallare testas

Informationen från Sportic Players Management. (Klicka på bilden för bättre upplösning).

ÖSK fortsätter sökandet efter spelare som kan hjälpa till med att fylla de avflyttades luckor i anfallet. På hemsidan skriver man, att nästa spelare som får chansen att visa upp sig på karlslundarenan blir islänningen Kristinn Steindórsson. Den unge anfallaren (född 1990) representerar årets isländska mästare Breidablick och har (enligt Wikipedia), trots sin ungdom, redan hunnit med att spela 58 matcher och göra 22 mål för sin klubb. Han har dessutom representerat Island i U17 och U19-landslagen vid 21 olika tillfällen.

ÖSK är dock inte det enda laget som är intresserade av Steindórsson. Enligt mbl.is så finns det intresse för honom från Danmark, Norge, Sverige, Holland och Belgien.

NA skriver, att han kommer att delta i träningsmatcherna på tisdag (Karlslunds IF HFK) och torsdag (BK Forward).

Beträffande Leo säger man, att han kommer att vara här tills på onsdag. Därefter kommer man att sätta sig ned för att ta ett beslut. Vilket väl är vad man brukar säga när man inte blivit helt övertygad om att spelarens kvaliteter motsvarar klubbens önskemål.