Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Kylslaget

Bloggen var nere på Karlslund Arena på eftermiddagen för att om möjligt försöka få en skymt av veckans två provspelare. Inte så lätt – även om träningsdeltagarna inte såg exakt likadana ut, så var det faktiskt väldigt svårt att se vem som var vem – så påbyltade som de var. Dessutom gjorde ju inte det hastigt försvinnande decemberljuset saken lättare. Och när elljuset väl slogs på sade fötterna till om att det definitivt var dags att cykla hem igen.

Det är som sagt svårt att ge någon exakt närvarulista, men Alejandro Bedoya var definitivt inte på plats. Han har fått tillåtelse att träna på hemmaplan i glappet mellan den avslutade landslagsutflykten till Sydafrika och den förväntade uttagningen till januari månads träningscamp. På plats förutom de två provtränande testspelarna var även Fedja Jelecak, som alltså får en chans att visa om hans omvandling från ojämn yttermittfältare till målfarlig central anfallare bara var en tillfällighet på div 2-nivå eller om den håller även högre upp i seriesystemet. Eller så var han där för att fylla ut truppen. Fast det tror jag inte för det var rätt så välfyllt även utan hans medverkan.

Islänningen tyckte jag såg rätt rapp och rörlig ut. I anfallsövningarna höll han mest till på vänsterkanten, vilket i och för sig inte behöver betyda så mycket, eftersom klubbens två Forwardsförvärv Ahmed och Simon sprang till höger och de är väl vänsterkantsspelare båda två. Kanske är det så att Sixten jobbar på att lära sina spelare att använda fel fot också. I alla fall hörde man några gånger ropet ”bra högerfot”, när Erik Nilsson levererade en boll ut mot vänsterkanten.

På sidlinjen stod en medfrysande islänning som lämnat Rejkaviks niogradiga plusvärme för att följa med Kristinn till Örebro. Det visade sig dock inte vara någon representant för spelaragenturen utan en funktionär från Bredablick. Han berättade (bland annat) att i Bredablicks 4-2-3-1 system så har hans adept spelat på alla de fyra offensiva positionerna och att det egentligen inte finns någon begränsning i det avseendet. Så länge han kommer åt att få göra mål så är det helt ok var man än placerar honom. Det är ju inte någon stor och tung Kim Olsen typ direkt, utan hans styrkor ligger nog i första hand i rörlighet och speluppfattning. I Sixtens spelidé skulle han nog kunna klara av både någon av ytterpositionerna eller att ta jobbet som offensiv mittfältare. Däremot är jag mer tveksam till att se honom som center. Fast det är jag egentligen inte kvalificerad att ha någon uppfattning om, eftersom han inte gick centralt under träning. Så har jag lämnat en liten brasklapp på den punkten.

Träningspasset inleddes efter uppvärmningen som vanligt med några passningsövningar. Man kan konstatera, så här i början av Sixtens fjärde verksamhetsår som tränare hos ÖSK, att truppens passningsspel har blivit väldigt mycket bättre. Nu handlar det inte i första hand att försöka slå bollen till en punkt i acceptabel närhet av mottagaren utan att kunna servera (och ta emot) hårt slagna passningar efter marken till spelare i full fart. Några problem med detta tyckte den medföljande islänningen inte att Kristinn borde ha. Det är precis så vi tränar hemma på Island, berättade han.

Det såg på det hela taget rätt lovande ut med den senaste provspelaren, även om mer av sanningen om hans fotbollsmässiga förmågor först kommer att uppdagas under mer matchliknande former. (Som i morgon kväll då ett ÖSK-lag kommer att möta Karlslunds nyblivna div 3-lag). Men det jag såg tyckte jag såg positivt ut. Däremot är jag mera tveksam till brassen Leo. Han ser allmänt obestämbar ut i sin spelstil och förehavanden på plan. Hans utgångsförutsättningar är dock inte de allra bästa, vilket nog gör det svårare att glänsa under ett träningspass med ÖSK. Utöver den högst påtagliga och ovana kylan spelar säkert även språkmässiga och fotbollskulturella aspekter in. Medan det för en islänning bör vara relativt enkelt att komma in i ÖSKs träningsupplägg, som påminner en hel del om vad man gör hemma på Island, är det säkert inte alls samma sak för en brasilianare som fostrats i en mer latinsk fotbollskultur. Eller något åt det hållet.

För de som tänker sig ner till Karlslunds Arena i morgon kväll så kommer här till slut ett litet råd. Ta på er ordentligt och då menar jag verkligen ordentligt – på alla kroppsdelar. För det är kallt där nere vid Rosta gärde.

2 kommentarer – kommentera

Mackan

Tack för en alldeles förträfflig träningsrapport! Ett sant nöje att läsa. :)

roswall

Klockrent skrivet, intressant och bra tempo. Tackar och bockar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.