Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Kristofer Jonsson tränar Karlslunds målvakter

Karlslund skriver på sin websida, att de engagerat Kristofer Jonsson som målvaktstränare för sitt seniorlag.

Kristofer kom till Örebro från Linköping och BK Kenty till ÖSKs talanglag. Egentligen var han väl påtänkt som målvaktsuppbackning i Åtvidaberg, men det sprack av någon anledning och så blev det Örebro och ÖSK i stället. Efter åren med talanglaget har han hunnit med en hel del. Han har varit målvakt i BK Forward, målvaktstränare för KIF Örebro och studerat ett år i USA.

I Karlslund kommer han att ta över efter Sven-Gunnar Larsson så det finns en del att leva upp till.

Karlslunds IF: Kristofer Jonsson klar som ny målvaktstränare!

Nya klubbar för ”gamla” talanger

Två spelare från tidigare års talangtrupper kommer denna säsong att representera nya klubbar. Kristoffer Jonsson, som efter målvaktsjobbet i ÖSK Ungdom representerade BK Forward i div 1 kommer i år att spela för IFK Kumla i div 4. Kristoffer lämnade Forward i somras för studier i USA, men där blev han alltså inte kvar speciellt länge. Kumlingarna, som gick en tuff match och missade uppflyttningen till trean med en hårsmån förra året, har nog gjort årets värvningskap i närkesfyran.

Ny hos Öfvre Adolfsberg är Pontus Brunzell. Pontus som haft en del skadebekymmer var påtänkt hemvändare hos div 2-laget förra året, men skadeproblem gjorde att han försvann ur truppen innan säsongen ens börjat. Pontus spelade i allmänhet vänsterback under sin tid i ÖSK Ungdom, men kan ta hand om alla platser i backlinjen och han är inte oäven på mittfältet heller. Är han i någorlunda bra form så har även Öfvre gjort ett klipp.

BK Forwards trupp

Nu när vinterfönstret har stängts så har Forward spikat sin spelartrupp. En sammanställning ligger upplagd på deras websida. Eftersom spelarna i div 1 (över en viss ålder) måste vara icke-amatörer, så är det slutvärvat för Forward för den här gången. Å andra sidan kan de inte tappa några spelare heller.

Av allt att döma gick det inte för ÖSK, ÖSK Ungdom och Forward att komma överens beträffande övergångsvillkoren för Fedja Jelecak. Han finns i alla fall inte med på trupplistan. Fedja måste därför söka sig till en klubb där han kan spela som amatör. Det borde innebära, att det blir någon av div 3-klubbarna, om han stannar kvar i Örebro. På listan saknas även Niklas Lönnqvist. Om det beror på att han tröttnat efter alla sina problem med knäskador eller om man väntar med att sätta honom på listan tills dess att han är återställd vill jag låta vara osagt.

Inslaget av spelare som tidigare representerat ÖSK är påfallande. Det finns folk i varje lagdel som spelat i svartvitt.

Målvakt: Kristoffer Jonsson
Backlinje: Axel Kjäll, Peter Olsson
Mittfält: Niklas Klingberg. Marcus Lidén – mannen med tre lungor – verkar dock ha övergått till sitt civila värv på SE-Banken.
Anfall: Herish Kuhi, Niklas Gustafsson

Det rör på sig i Forward

Nerikes Allehanda har idag en artikel om förändringarna i BK Forwards spelartrupp. Flera av spelarna har en ÖSK-anknytning på ett eller annat sätt:

Samuel Mokede tränar sedan flera månader tillbaka med sin gamla klubb. Samuel spelade på mittfältet i ÖSK under åren 2002 och 2003.  Totalt blev det 30 allsvenska matcher samt fyra i Svenska Cupen. Efter ÖSK-tiden har han mer eller mindre varit på ständig flyttande fot, utan att karriären har tagit sig. Förra året representerade han Örebro Syrianska och var dessutom tränare i klubben under större delen av säsongen.

Inte ett nyförvärv, men väl uppflyttad i Forwards målvaktshierarki är Kristoffer Jonsson. ÖSK Ungdoms tidigare målvakt har i allmänhet fått stå tillbaka för Gabriel Bulut, men när denne flyttar på sig blir Kristoffer lagets förstemålvakt.

Konditionsfenomenet Marcus Lidén stod under ett år på gränsen till ÖSKs A-lag. Samtida med bland annat Emra Tahirovic och Kristoffer Näfver var Markus fotbollslärling under ett år. Men mer än spel i några träningsmatcher och i Folksam Cup blev det inte för Marcus del. Han värvades därefter till på den tiden hårdsatsande IFK Eskilstuna (med Lars Zetterlund och Micke Danielsson som tränare) och stannade i Eskilstunaklubben i två säsonger. Förra året spelade han hemflyttad hos Forward, men tänker nu uppenbarligen trappa ner fotbollsspelandet för att i stället satsa på en civil karriär som bankman i SE-banken.

Lämnar Forward gör även två före detta spelare från ÖSK Ungdom. Mattias Norgren väljer Rynninge som nästa klubbadress och får därmed möta sina gamla klubbkamrater denna säsong. Ja, inte så många från hans tid finns det  kvar i talangtruppen, där spelaromsättningen är hög. Lagkamrat med Mattias i både ÖSK Ungdom och i Forward har Sandro Pavicevic varit. Sandro lämnar även han Forward och för hans del är faktiskt ÖSK Ungdom en tänkbar ny klubbadress.

Tänkbara nyförvärv för Forwards del från ÖSKs talangtrupp är Pontus Brunzell och Fedja Jelecak. Den förre känns kanske inte så het och kan möjligen ångra sig och fortsätta ett år till hos talangerna. Men Fedja har tränat med Forward under ett antal månader och känns hetare. I Fedjas fall handlar det nog mycket om hur man kommer överens beträffande utbildningsbidraget. I div 1 är det ju krav på att spelarna skall vara icke-amatörer och i och med att en spelare under 23 år får ”proffskontrakt” (alltså blir icke-amatör) skall det s.k. utbildningsbidraget betalas ut.

Slutligen noterar tidningen att Forward fortsätter att fylla på med lovande spelare ur de egna leden. I år kommer den 16-årige yttern Simon Leonidsson och 15-årige offensive mittfältaren Alen Rastoder att flyttas upp till A-truppen. Båda spelarna har meriter från pojklandslagen och de är enligt NA aktuella för utlåning till ÖSK Ungdom för spel i div 3-laget.

NA: Jallow aktuell för comeback i Forward