Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Nya klubbar för ”gamla” talanger

Två spelare från tidigare års talangtrupper kommer denna säsong att representera nya klubbar. Kristoffer Jonsson, som efter målvaktsjobbet i ÖSK Ungdom representerade BK Forward i div 1 kommer i år att spela för IFK Kumla i div 4. Kristoffer lämnade Forward i somras för studier i USA, men där blev han alltså inte kvar speciellt länge. Kumlingarna, som gick en tuff match och missade uppflyttningen till trean med en hårsmån förra året, har nog gjort årets värvningskap i närkesfyran.

Ny hos Öfvre Adolfsberg är Pontus Brunzell. Pontus som haft en del skadebekymmer var påtänkt hemvändare hos div 2-laget förra året, men skadeproblem gjorde att han försvann ur truppen innan säsongen ens börjat. Pontus spelade i allmänhet vänsterback under sin tid i ÖSK Ungdom, men kan ta hand om alla platser i backlinjen och han är inte oäven på mittfältet heller. Är han i någorlunda bra form så har även Öfvre gjort ett klipp.

Pontus Brunzell till Rynninge

ÖSK Ungdoms vänsterback Pontus Brunzell har veckan innan seriestarten gjort klart med en ny klubb. Att Pontus skulle byta har varit klart en längre tid. Frågan var bara vart han skulle ta vägen. Nu blir det Rynninge IK som han kommer att representera. Säkert välkommet för RIK, som drabbats av två tunga spelarförluster i just den lagdelen inför årets säsong.

Binay till Örebro Syrianska

Talangtruppens Gabriel Binay har gjort klart med Örebro Syrianska, skriver denna klubb på sin hemsida. Gabriel, som på grund av olika skador haft svårt att ta en plats i ÖSK Ungdoms förstauppställning, bör väl ha större förutsättningar hos sin nya klubb – om kroppen inte protesterar alltför mycket.

Andra mer eller mindre publika ”avhopp” från fjolårets talangtrupp:

Martin Pettersson kommer att spela för nyuppflyttade div 3-klubben Sköllersta IF.

Simon Ramström och Philip Öhlund förstärker Lekebergs IFs försvarslinjer (div 4).

Zammi Strömblad sågs i Rynninges färger under AIF-cupen.

Fedja Jelecak tränar med BK Forward

Victor Crona tränar med Karlslund

Pontus Brunzell ryktades ett tag vara på väg till IK Brage, men det verkar inte bli något av med det.

Tobias Johansson påstås fundera på att sluta med fotbollen.

För Fedja och Victor kan det sk. utbildningsbidraget försvåra en eventuell övergång. Det kostar en hel att skriva det första icke-amatör kontraktet med ungdomar i 20-årsåldern. (I ettan är ju amatörspelare inte längre tillåtna). De nya klubbarna måste alltså vara bra säkra på att de kommer att få valuta för de lärpengar, som betalas ut till spelarnas tidigare klubbar.

För spelare som går från ett div 3-lag till ett div 1-lag, så kostar åren 12-15 5.500 kronor per år. Åren 16-19 10.500 och för åren 20 och 21 blir kostnaden 21.000 kronor per år.

Det rör på sig i Forward

Nerikes Allehanda har idag en artikel om förändringarna i BK Forwards spelartrupp. Flera av spelarna har en ÖSK-anknytning på ett eller annat sätt:

Samuel Mokede tränar sedan flera månader tillbaka med sin gamla klubb. Samuel spelade på mittfältet i ÖSK under åren 2002 och 2003.  Totalt blev det 30 allsvenska matcher samt fyra i Svenska Cupen. Efter ÖSK-tiden har han mer eller mindre varit på ständig flyttande fot, utan att karriären har tagit sig. Förra året representerade han Örebro Syrianska och var dessutom tränare i klubben under större delen av säsongen.

Inte ett nyförvärv, men väl uppflyttad i Forwards målvaktshierarki är Kristoffer Jonsson. ÖSK Ungdoms tidigare målvakt har i allmänhet fått stå tillbaka för Gabriel Bulut, men när denne flyttar på sig blir Kristoffer lagets förstemålvakt.

Konditionsfenomenet Marcus Lidén stod under ett år på gränsen till ÖSKs A-lag. Samtida med bland annat Emra Tahirovic och Kristoffer Näfver var Markus fotbollslärling under ett år. Men mer än spel i några träningsmatcher och i Folksam Cup blev det inte för Marcus del. Han värvades därefter till på den tiden hårdsatsande IFK Eskilstuna (med Lars Zetterlund och Micke Danielsson som tränare) och stannade i Eskilstunaklubben i två säsonger. Förra året spelade han hemflyttad hos Forward, men tänker nu uppenbarligen trappa ner fotbollsspelandet för att i stället satsa på en civil karriär som bankman i SE-banken.

Lämnar Forward gör även två före detta spelare från ÖSK Ungdom. Mattias Norgren väljer Rynninge som nästa klubbadress och får därmed möta sina gamla klubbkamrater denna säsong. Ja, inte så många från hans tid finns det  kvar i talangtruppen, där spelaromsättningen är hög. Lagkamrat med Mattias i både ÖSK Ungdom och i Forward har Sandro Pavicevic varit. Sandro lämnar även han Forward och för hans del är faktiskt ÖSK Ungdom en tänkbar ny klubbadress.

Tänkbara nyförvärv för Forwards del från ÖSKs talangtrupp är Pontus Brunzell och Fedja Jelecak. Den förre känns kanske inte så het och kan möjligen ångra sig och fortsätta ett år till hos talangerna. Men Fedja har tränat med Forward under ett antal månader och känns hetare. I Fedjas fall handlar det nog mycket om hur man kommer överens beträffande utbildningsbidraget. I div 1 är det ju krav på att spelarna skall vara icke-amatörer och i och med att en spelare under 23 år får ”proffskontrakt” (alltså blir icke-amatör) skall det s.k. utbildningsbidraget betalas ut.

Slutligen noterar tidningen att Forward fortsätter att fylla på med lovande spelare ur de egna leden. I år kommer den 16-årige yttern Simon Leonidsson och 15-årige offensive mittfältaren Alen Rastoder att flyttas upp till A-truppen. Båda spelarna har meriter från pojklandslagen och de är enligt NA aktuella för utlåning till ÖSK Ungdom för spel i div 3-laget.

NA: Jallow aktuell för comeback i Forward