Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Avhopp hos Forward

Jacob Nilsson i ÖSKs klubbdress (2009).

Jacob Nilsson i ÖSKs klubbdress (2009).


Igår gick NA ut med att BK Forwards Jacob Nilsson bestämt sig för att ta minst en timeout från fotbollen. Ett kännbart avbräck för Forward att tappa sin lagkapten som spelat samtliga 48 seriematcher under de två senaste säsongerna.

NA: Forwards lagkapten slutar

För några veckor sedan lämnade även Pontus Jacobsson överraskande sin plats i Forwards mittförsvar.

NA: Rutinerade backen lägger av.

Både Jacob och Pontus fick sin fotbollsmässiga utbildning i ÖSKs dåvarande Talangtrupp under Håkan Juhlins ledning. Tråkigt att se dem sluta på det här sättet, men i deras ålder kan det givetvis finnas andra saker som kan vara viktigare än att lägga det mesta av sin lediga tid på än ett div 1 lag i fotboll.

Avhoppen skulle möjligen kunna öppna upp för någon av ÖSKs yngre mittbackar (A- och U-trupp) att få spela meningsfullare fotboll än den som kan erbjudas i U21-serien. Från och med förra året är det ju möjligt att låta yngre spelare ”pendla” mellan två olika lag.

Jakobsson till Forward

ÖSK Ungdoms föredetting Pontus Jakobsson fick tidigare i höst beskedet att han inte kunde räkna med något nytt kontrakt hos Degerfors. Totalt representerade han bruksklubben i Superettan vid 46 tillfällen under 3 säsonger. Hans favoritposition är vänstermittback, men Degerfors använde honom ibland även som vänsterback.

Idag blev det klart att han återvänder till Örebro och att han kommer att representera BK Forward under den kommande säsongen.

Pontus har Garphyttans IF som moderklubb. Via ett kortare gästspel i IK Sturehov kom han till ÖSK Ungdom, som han spelade för i tre år. År 2011, som var hans sista år i svartvitt, utsågs han till den bästa div 2-försvararen i Sverige.

BK Forward: Lucka 15 – nyförvärv från superettan

Jakobsson lämnar Degerfors

Pontus Jakobsson under hans tid i ÖSK Ungdom (2009)

Pontus Jakobsson under hans tid i ÖSK Ungdom (2009)


Antalet före detta ÖSKare minskar i Degerfors. I går blev det klart att Niklas Klingberg går till Örgryte och idag kan man läsa, att Pontus Jakobsson beslutat sig för att inte utnyttja den option han hade (om det nu var han som hade den) till ett års förlängning.

Anledningen till att han inte fortsätter i Degerfors lär vara alltför lite speltid. Patrik Anttonen och August Andreas Holmberg har under de två senaste åren varit Degerfors förstaval som mittbackar, vilket gjort att Pontus inte fått så många matcher.

Degerfors IF: Pontus Jakobsson lämnar DIF
NA: Degerfors bryter med Jakobsson

Pontus Jakobsson

Pontus Jakobsson förlänger med Degerfors

Det var tider det. Adam Eriksson och Pontus Jakobsson i ÖSKs vackra svartvita klubbdräkt. (Bilden är från år 2010).

Det var tider det. Adam Eriksson och Pontus Jakobsson i ÖSKs vackra svartvita klubbdräkt. (Bilden är från år 2010).


Degerfors IF skriver på sin hemsida, att de kommit överens med Pontus Jakobsson om en tvåårig kontraktsförlängning. Pontus är en av de talanger som ÖSK ”slarvade bort” när ÖSK lade ner sin sitt div 2-lag ÖSK Ungdom. En annan spelare som försvann i samma veva är Adam Eriksson, GAIS målgörare i söndagsmatchen mot ÖSK.

Pontus Jakobsson i rödvitt. (Foto: Degerfors IF).

Pontus Jakobsson i rödvitt. (Foto: Degerfors IF).

Pontus debuterade i Superettan

Pontus Jakobsson, som ÖSK obegripligt nog släppte iväg till Degerfors utan att ha gjort några allvarliga försök att hålla honom kvar i klubben, har nu gjort sin debutmatch i den näst högsta serien. Pontus startade som vänsterback när Degerfors mötte Brommapojkarna och verkar av allt att döma ha skött sig bra på den för honom ovana positionen.

NWT: Första matchen i superettan för Jakobsson

Tränare och vänsterbackar

Kapten Blod har intervjuat Degerfors tränare Patrik Werner. Denne tycker att det är underligt att ÖSK försöker göra om Christoffer Wiktorsson till vänsterback trots att det är som mittback Wiktorsson gjort sig ett namn i Degerfors.

Werner berättar vidare att Pontus Jakobsson som gick från ÖSKs nedlagda talangtrupp till Degerfors inför den här säsongen börjar komma igång efter en försäsong som präglats av diverse småskador. En smula överraskande visar det sig att Werner tydligen låtit honom testa som vänsterback, en position han aldrig tidigare i sin fotbollskarriär förekommit på. Innan Pontus fick ta klivet när på mittfältet förekom han oftast som central mittfältare och såvitt jag vet och sett aldrig som en kantspelare.

Örebroare i Degerfors

Nya Wermlandstidningen skriver idag om örebroarna i Degerfors. Det har ju blivt några stycken som bilpendlar till och ifrån bruket. Utöver årets övergångar Erik Nilsson och Pontus Jakobsson så har även Niklas Klingberg och Johan Bohlin rötterna i Örebro. Till gruppen bosatta i Örebro räknas även den fd. västeråsaren Christopher Brandeborn. Slutligen verkar det som om även Daniel Sundgren och Robert Medvegy kommer att bosätta sig här.

Jag skulle kunna tänka mig att för spelare som kommer från större orter så räcker det med att spela för Degerfors – att även bosätta sig där blir för mycket.

NWT har valt att rubriksätta sin artikel med ”Örebroarna som valde Degerfors”, men det är klart – man kunde ha gjort tvärt om. Speciellt som inte alla spelarna är örebroare.

Pontus Jakobsson om den första tiden i Degerfors

Nya Wermlandstidningen har video-intervjuat Pontus Jakobsson – mittbackstalangen som aldrig ens fick möjligheten att träna med ÖSKs A-trupp.

Även om ÖSKs tränare inte trodde på honom utsågs han till den bästa försvarsspelaren i div 2 förra året. När det blev klart för ÖSK-ledningen efter årets säsong, att han var på väg bort visade man äntligen ett visst intresse, men då var det för sent. Det blev Degerfors i stället.

Inställt på Behrn Arena men match på Stora Valla

Förra veckan blev det hett emotsedda länsderbyt mellan ÖSK och Degerfors inställt på grund av att Stora Vallas nyanlagda konstgräsplan var frusen. Den ännu nyare planvärmen var inte intrimmad än.

Den här veckan blir ÖSKs match mot Gefle IF inställd av samma orsak. Även om jag inte riktigt hänger med – ÖSK har tidigare spelat matcher med kylan på de här nivåerna. I Degerfors verkar de dock ha fått ordning på sin planuppvärmning och räknar med att kunna spela dagens träningsmatch mot Karlstad BK som planerat.

Enligt Degerfors laguppställning får Erik Nilsson göra sin debut för de de rödvita som vänsterbräddare i en 4-5-1 uppställning. På det centrala mittfältet återfinns Niklas Klingberg, en annan av ÖSKs föredettingar, och bland de som skall hålla bänken varm ingår talangtruppens före detta mittback Pontus Jakobsson.

Resultat: Degerfors vann med 5-0. Ett mål vardera för Erik Nilsson och Niklas Klingberg (straff).

NADegerfors lurade kylan