Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Två tredjemålvakter möts i Ettan

Två före detta ÖSK-målvakter kan komma att mötas i Ettan Norra under den kommande säsongen.

Simon Gustafsson.

För Simon Gustafsson, tredjemålvakt i ÖSKs A-trupp förra året, var möjligheterna att få speltid starkt begränsade efter det att han lämnat junioråldern och akademimatcherna bakom sig. Istället lånades han ut till BK Forward med förhoppningen att han skulle ha större möjligheter hos dem. Så blev det dock inte. Steffen Krauss försvarade sin plats som Forwards förstemålvakt och Simon kom inte närmare matchspel än ett antal matcher på bänken.

Nu har han skrivit ett ettårigt kontrakt (plus optionsår) med IFK Luleå med förhoppningen att mer matchtid skall komma i Norrbotten.
IFK Luleå: Gustafsson: ”Välkomnandet har varit enormt bra”
NA: Förre ÖSK-målvakten skriver på för ettanklubb


Peter Rosendal
Rosendal lämnade IK Brage efter ett antal år som stöttepelare i laget. Han var bland annat med och tog laget upp till Superettan. Förra året verkar det dock ha skurit sig mellan den ofta frispråkige Rosendal och Brages tränare Klebér Saarenpää. Något som i alla fall Rosendal tyckte. Saarenpää, å andra sidan, var helt oförstående till det påståendet.

Hur som helst med det. Nu har målvakten gjort klart med ambitiösa Karlstad Fotboll och hoppas på att ytterligare en gång kunna hjälpa sitt lag att ta steget upp till den näst högsta serien. Något som varit ett mål under många år för karlstadsfotbollen. Utan att något lag ens varit nära att leva upp till de förhoppningarna. Vi får se och sammanslagningen mellan Carlstad United och Karlstads BK lyckas bättre under sin andra säsong i Ettan än vad de gjorde under den första.

Statistik Peter Rosendal från Fotbolltransfers.com.

Karlstad Fotboll: Välkommen Peter!
Dalarnas Tidning (Mittmedia): Ratades av Brage – Rosendal om sprickan bakom bittra avskedet
Dalarnas Tidning: Lämnade Brage – nu är målvakten klar för Ettan-klubben

Silly Winter 2020/21: Målvaktsgrubbel

ÖSK är, enligt uppgift, i kontraktsförhandling med en svensk målvakt som kan bli Oscar Janssons ersättare, skriver NA idag.

Vem det är framgår givetvis inte. Ej heller hur pass nära målvakt och klubb är att komma överens om övergången.

Även i övrigt är läget flytande. Det verkar nämligen som om kontraktet mellan ÖSK och Jake McGuire kan komma att avslutas ett år i förväg.
Vi håller på och utvärdera Jake McGuire för att se om han är rätt man för att ingå i teamet inför nästa år och vad han känner är rätt steg för honom inför nästa år. Där för vi en öppen diskussion mellan varandra, enligt Kjäll.

Det ser väl nästan som om det är ÖSK som försöker göra sig av med sin andremålvakt. Men det kan ju även vara så att amerikanen resignerat, när ÖSK gått ut och gjort klart att de söker en etablerad målvakt som efterträdare till Oscar Jansson. McGuire lär väl knappast se fram emot ytterligare ett år på avbytarbänken.

Även McGuires två föregångare på posten som andremålvakt fick tillbringa två i princip sysslolösa år i Oscar Janssons skugga. Men de två åren hos ÖSK kunde nog ändå ses som ett steg uppåt i deras karriärer. De kunde båda gå vidare till uppgifter på en högre nivå än den de hade innan ÖSK. Anton Fagerström från ett bottenlag i Ettan (Nyköping) till ett topplag i samma serie (Västerås), som han sedan framgångsrikt var med och förde upp i Superettan. Mathias Carlsson från Ettan (Carlstad United) direkt till Superettan (GAIS).

Men McGuire ser väl inte Sverigevistelsen som ett långtidsprojekt. Ett målvaktsjobb i bästa fall i Superettan är förmodligen inte lika lockande för honom.

Klart är det dock hur ÖSK kommer att göra med sina två yngre målvakter. Simon Gustafsson som lånades ut till BK Forward lyckades inte etablera sig som förstemålvakt hos dem och hans kontrakt kommer inte att förlängas. Gustav Leijon skrev ett tvåårskontrakt med ÖSK som 19-åring i somras och kommer enligt Kjäll att flyttas upp i A-truppen, men förmodligen sedan att lånas ut genom ett spelarutvecklingsavtal, som ger en möjlighet att ta tillbaka honom om det skulle behövas.

NA: Så är läget i ÖSK:s jakt på Oscar Janssons ersättare – frågetecknet, talangerna och planen

ÖSK och BK Forward avtalar om utlåningar

Örebro SK och BK Forward har träffat ett avtal om vad som fotbollsförbundets språk kallas ”Fotbollsutvecklande föreningssamarbete avseende professionell spelare”. Den här typen av avtal innebär att det ger ÖSK en möjlighet att med en maximal flexibilitet låna ut några av sina yngre spelare.

Efter registrering av utlåningen kan spelaren ifråga i princip spela för både ÖSK samt för en klubb med placering längre ned i seriesystemet. Den här möjligheten är öppen för spelare fram till det år då det fyller 22. Ett ytterligare villkor är att de måste ha ett professionellt kontrakt med den utlånande klubben.

Den första spelaren som kan dra nytta av detta avtal är ÖSKs tredjemålvakt Simon Gustavsson, som fortsättningsvis kommer att träna och spela med BK Forward, men ändå finnas tillgänglig för ÖSK om det skulle uppstå ett behov. Till exempel om någon av de övriga två ÖSK-målvakterna skadas eller blir avstängd.

ÖSK verkar ha fört diskussioner med flera av de lokala föreningarna om den här typen av samarbete och BK Forward är den första som utnyttjar möjligheten att låna in talanger från ÖSK.

För närvarande är det bara Simon Gustafsson som är aktuell för den här typen av utlåning, men det är möjligt att senare fler spelare kommer att kunna lånas ut under det här avtalet.

NA: ÖSK och Forward skriver samarbetsavtal
NA: ÖSK diskuterade samarbetsavtal med flera klubbar – Axel Kjäll: ”Det var Forward som nappade”
BK Forward: Simon Gustafsson – nu också i Forward

Den aktuella paragrafen i SvFF:s representationsbestämmelser som reglerar denna typ av utlåning har följande lydelse:
14 §
Fotbollsutvecklande föreningssamarbete avseende professionell spelare. En förening (ordinarie förening) har möjlighet att, utan sedvanlig övergångsanmälan, vid varje givet tillfälle låta högst sex utespelare och därutöver två målvakter representera annan förening/föreningar (tillfällig förening) i lägre serienivå.

En förening (tillfällig förening) vars representationslag deltar i förbundsserierna samt div. 2, damer, har möjlighet att, utan sedvanlig övergångsanmälan, vid varje givet tillfälle låta högst fyra spelare och därutöver en målvakt från en annan förening (ordinarie förening) i högre division representera den tillfälliga föreningen. Spelarna får delta i den tillfälliga föreningens representationslags seriespel och eventuella kvalspel, dock inte i tävling där den ordinarie föreningen deltar. Spelarna får heller inte delta i kval till div. 3, herrar.

Spelare enligt första och andra stycket ska ha ett hos SvFF registrerat spelaravtal med den ordinarie föreningen samt fylla högst 22 år under aktuellt kalenderår. Spelare som är utlånad enligt3 kap. 13 § får inte representera den utlånande föreningen med stöd av denna bestämmelse.

Överenskommelse mellan samarbetande föreningar ska anmälas till SvFF på fastställt formulär (avtal) för registrering senast den 31 augusti innevarande spelår. I anmälan ska berörda spelare anges. Spelklarhet för sådan spelare infaller tidigast fyra dagar från det att avtal kommit in till SvFF.

Spelaren får därefter vid varje givet tillfälle utan uppehåll representera ordinarie och tillfällig förening. Utlåning får inte ske under längre tid än spelaravtalets avtalstid med ordinarie förening. Berörda spelare får vid varje givet tillfälle enbart vara anmäld för en tillfällig förening.

Berörd spelare får ersättas av annan spelare. Om spelaren ersätts av annan spelare ska den spelaren anmälas till SvFF. Spelklarhet för den ersättande spelaren gäller tidigast fyra dagar från det att sådan anmälan kommit in till SvFF. Anmälan om sådan ersättare ska ges in till SvFF senast den 31 augusti innevarande säsong med uppgift om vilken spelare som ska ersättas. Spelare som ersätts får delta i spel i den tillfälliga föreningen fram till dagen då den ersättande spelaren blir spelklar.

Simon Gustafsson lånas ut till BK Forward?

ÖSK har varit väldigt tydliga med att de avsåg att låna ut sin tredje målvakt Simon Gustafsson. Det sade man innan man ens hade hunnit skriva ett förlängningskontrakt med honom.

Det har dock varit oklart hur det gick med de planerna. Jag trodde nog själv att Rynninge IK var det lag som låg närmast till hands efter det att de förlorat både sin förstemålvakt Andreas Carlström till Örebro Syrianska samt Daniel Angergård som numera är akademitränare för ÖSK P17. Men de verkar ha löst sina målvaktsbehov på annat sätt (dvs. genom att ta in Tim Månsson från Karlslund och Sebstian Molnar från BK Forward. Dessutom finns den tidigare ÖSK-ungdomen Hampuz Cederlind där).

Så det kanske blir BK Forward. Simon stod i alla fall i mål för dem då de mötte ett U21-lag från Degerfors för några dagar sedan. (Forward vann den matchen, men det var som sagt en rätt ungdomlig motståndare de hade emot sig). Fast Forward har i Steffen Kraus en förstemålvakt som Simon väl inte lär rubba på. Att gå in som andremålvakt i Forward är väl inte tillräckligt utvecklande.

BK Forward: Seger mot Degerfors


Tillägg dagen efter. NA: ÖSK-målvakten kan hamna i BK Forward

Försäsong 2020: Trupp till träningslägret

NAs Elena Lövholm skriver, att ÖSK tagit ut följande spelartrupp till träningslägret i Marbella. Det blir följande spelare som får göra resan till Spanien:
Oscar Jansson, Jake McGuire, Daniel Björnquist, Kevin Wright, Arvid Brorsson, Benjamin Hjertstrand, Michael Almebäck, Albin Granlund, Daniel Björkman, Hussein Ali, Helmer Andersson, Dennis Collander, Martin Broberg, Alfred Ajdarevic, Jake Larsson, Niclas Bergmark, David Seger, Johan Mårtensson, Robin Book, Simon Amin, Nordin Gerzic, Eric Björndahl, Agon Mehmeti, Noel Milleskog.

Om man jämför denna trupp med den nominella A-lagstruppen saknas tre spelare medan Noel Milleskog har fått en plats.

De spelare som inte finns med av diverse anledningar är Fabio, Isaac Boye och Simon Gustafsson.

Fabio har fått ett mindre bakslag i sin rehabiliteringsprocess och klubben anser att han har bättre möjligheter till rehabilitering i Örebro än i Marbella.

För Isaac Boyes del anges att han fortfarande har någon form av problem med sin dokumentation och att han därför måste stanna kvar och träna med Akademin. Låter väl lite underligt med tanke på den fria rörligheten i EU. Har han kommit in i Sverige borde han väl kunna resa vidare inom Schengen-området i alla fall.

Att Simon Gustafsson, som flyttades upp i A-truppen för bara några veckor sedan inte finns med verkar Lövholm ha missat. I normala fall borde man väl ha med tre målvakter på ett veckolång träningsläger kan man tycka. Det blir ju besvärligt med träningarna om någon av de två som är med blir sjuk eller skadad. En tänkbar förklaring till att han inte finns med i truppen skulle kunna vara att man nu funnit en klubb han kan spela med under den här säsongen och att han redan tränar med dem.

NA: Han är talangen Axel Kjäll valt ut till Marbella-lägret – och de stannar hemma

Silly Winter 2020: Simon Gustavsson bekräftad tredjemålvakt

Simon Gustafsson

ÖSK meddelade idag, att de skrivit ett ettårskontrakt med Simon Gustavsson. Simon kommer att vara A-truppens tredjemålvakt, men det är meningen att han skall lånas ut för att få mer matchrutin från seniorspel.

Simon kom till ÖSKs akademi från Västeråsklubben Skiljebo i november år 2015. Sedan dess har han haft en bra utveckling som målvakt. I augusti 2018 skrev han ett ungdomskontrakt som sträckte sig fram till utgången av 2019. Och nu kan han alltså ta nästa steg med med ett kontrakt med A-laget.

Som tredjemålvakt är möjligheterna att få spela i Allsvenskan visserligen väldigt små. Men ÖSK måste i alla fall ha någon att sätta på bänken om inte förste- eller andremålvakten av någon anledning inte är tillgänglig.

Simon kommer dessutom att kunna samla på sig erfarenheter och göra ett avtryck genom spel i ett seniorlag. Vilket lag det blir är oklart, men för egen del skulle jag tippa att Rynninge bör ligga rätt bra till. De har efter det att de tvingades lämna div 1 förlorat Andreas Carlström till Örebro Syrianska medan deras andremålvakt Daniel Angergård har bytt bana och är numera tränare för P17 i ÖSKs akademi.

ÖSK (augusti 2018): Simon Gustafsson skriver kontrakt med ÖSK
ÖSK: ÖSK förlänger med Simon Gustafsson
NA: ÖSK förlänger med unge målvakten

Silly WInter 2019/20: När kan ÖSK presentera ny målvakt?

NA försökte locka besökare idag med den klickvänliga rubriken ”Då kan ÖSK presentera ny målvakt”. Men alla som klickade i förhoppningen att få reda på när vakansen i lagbygget kan fyllas blev nog besvikna, när beskedet närmast visade sig vara ett ”Det beror på”.

Axel Kjäll, som säkert har koll på både det ena och det andra, låter sig inte provoceras av frågan utan konstaterar kallt att antingen blir det före nyår eller så blir det efter helgerna.
– Nu handlar det om att värdera vem som skulle passa in bäst hos oss utifrån kvalitet och ekonomi och dessutom gäller det att se till att vi inte har missat någon på marknaden. Det är inte solklart om det finns en ny målvakt på plats när vi drar igång i januari men jag blir heller inte överraskad om så är fallet, säger ÖSK-managern Axel Kjäll, enligt NA.

Det finns väl tre huvudkandidater – de tre målvakter som var i Örebro och provspelade. Av dessa är amerikanen Jake McGuire, som den gångna säsongen spelade för Gefle, kontraktslös. Däremot så har både Elfsborgs David Olsson och Karlstad BK:s Oscar Jonsson kontrakt med sina klubbar och måste därför köpas loss.

Elfsborgs band till David Olsson verkar i och för sig inte alltför hårt knutna. I år (som snart är slut) lånades han ut till Oddevold och ansågs alltså inte nödvändig för verksamheten på Borås Arena.

Oskars Jonssons roll är lite speciell. De två Karlstadsklubbarna BK och United håller ju på att slå ihop sina påsar och vad det innebär för de två klubbarnas målvakter är det väl ingen som vet än. Helt klart är väl att det kommer att finnas för många målvakter i den sammanslagna truppen.

Av Kjälls uttalande kan man väl sluta sig till att McGuire inte är den kandidat som står högst upp på listan. För hade han gjort det hade nog allt redan varit klart. Den enda förhandling som behöver göras i hans fall är de personliga villkoren och de kan man nog komma överens om.

Av de övriga två kandidaterna får man väl intrycket, att Elfsborg inte känner så värst mycket för Olsson. Han blev ju utlånad den här säsongen, vilket sällan är ett tecken på att det rör sig om en spelare som en klubb vill satsa på. Återstår då Jonsson från Karlstad. Det här skulle mycket väl vara en målvakt som man vill behålla i Karlstad. Om man nu vill att satsningen Karlstad Fotboll skall lyckas kan man ju inte släppa iväg sin bästa målvakt hur som helst.

Jag tyder dagens ovissa läge och Kjälls svävande svar som att ÖSK i första hand försöker köpa loss Jonsson från Karlstad Fotboll.

Frågan om vem som skall vara tredjemålvakt – för en sådan behövs också – verkar vara på väg att lösas. ÖSK vill fortsätta med Simon Gustafsson, som dock tar steget från junior- till seniorstatus nästa år. Möjligheterna till matchning i juniorallsvenskan försvinner alltså och ÖSK måste hitta en klubb där de kan parkera honom för att han skall få den speltid han behöver för att utvecklas. Helst i närheten av Örebro så att han kan fortsätta att finnas tillgänglig för A-lagsträningarna då det behövs.

En inte helt lätt situation även om Simon utvecklats till en riktigt bra målvakt. Den klubb som tar in honom måste ju spola sin nuvarande målvakt samtidigt som de inte kan vara säkra på hur länge och hur mycket de kan använda sig av Simon.

NA: Då kan ÖSK presentera ny målvakt – här är planen för landslagstalangen

Landslagstalangen förresten – stämmer det? Jo, han har spelat en landskamp som 17-åring. Bra givetvis, men kanske lite onödigt av tidningen att vräka på med ”landslagstalangen”, som om det vore en spelare som någorlunda regelbundet representerar Sverige.

ÖSK ger kontrakt till Simon Gustafsson

Simon Gustafsson har nu tagit nästa steg i sin fotbollskarriär.


Vid ÖSKs ”frågestund” idag kom det mellan raderna fram, att man ”givit” ett kontrakt till Simon Gustafsson. Den talangfulla målvakten född år 2000 kom till ÖSK från Västeråsklubben Skiljebo i november år 2015.  Nu knappt tre år senare är det dags för nästa steg – ett A-lagskontrakt. Fast det handlar nog om något slags lärlingsarrangemang.

I och med det här kontraktet täpper ÖSK till en svaghet i A-truppen. I år har det nämligen hittills inte funnits någon tredjemålvakt. Inte något som hittills vållat några problem, men om Oscar Jansson eller Mathias Karlsson av någon anledning (skada, sjukdom etc) inte skulle vara tillgänglig hade det saknats en reservmålvakt. Men nu finns det det (äntligen).

ÖSK har inte givit någon publicitet angående detta på sin webbplats, vilket de väl borde göra/ha gjort. Men i SvFF:s landslagsdatabas finns nu övergången till Örebro Elitfotboll AB per den 20 augusti dokumenterad.

Jag vet inte hur lång kontraktstid det rör sig om. Normalt brukar talangerna få tre år, men man vill kanske inte ge så lång tid till en tredjemålvakt, vars speltid blir ytterst begränsad efter nästa år då han lämnat juniorfotbollen bakom sig.


Tillägg (dagen efter).
Nu har ÖSK bekräftat kontraktet. Det rör sig – som jag misstänkte – om ett kortare kontrakt på ett och ett halvt år. Simon och/eller ÖSK inser, att när Simon fyller 20 blir det väldigt få spelmöjligheter för honom. Inte ens i U21-matcherna skulle han bli ett förstahandsval, eftersom klubben brukar använda dessa till att matcha andramålvakten.

Jag noterar dessutom att vad jag kallade ett lärlingskontrakt numera kallas ett ungdomskontrakt. Same same, misstänker jag.

ÖSK: Simon Gustafsson skriver kontrakt med ÖSK

P17/00: Trinh och Bark startar mot Rumänien

Det svenska P17-landslaget spelar i eftermiddag den tredje och sista landskampen i fyrnationersturneringen som avgjort i Örebro och Nora. Motståndarna från Rumänien har liksom Sverige fyra poäng efter de första två matcherna och det blir alltså en match med finalkaraktär för Sveriges del då lagen möts.

I det svenska laget återfinns både Martin Trinh och Adam Bark i startelvan, medan målvakten Simon Gustafssom får börja på bänken.

Den här matchen var ursprungligen planerad att spelas på Grenadjärvallen, men på grund av regnet har man tvingats att flytta den till konstgräset på Karlslund Arena. Avspark kl. 17:15.

Mötet visas liksom tidigare matcher i en Web-TVutsänding genom SvFF:s försorg.

SvFF: Final i Örebro
SvFF: LIVE P17 Sverige-Rumänien 17:15
NA: Regnet flyttar landskamperna till Karlslund arena: ”Vill inte spela vattenpolo”

P17/00: Tre ÖSKare på planen

Då P17-landskampen mot Norge avslutades igår innehöll det svenska landslaget tre spelare från ÖSK. Något sådant kan väl knappast ha hänt tidigare. Debuterande målvakten Simon Gustafsson och Martin Trinh spelade från start och fick båda full matchtid. Adam Bark blev inbytt i slutminuterna i vad väl såg ut som en ersättning på grund av skada. Adam spelade ju hela den första matchen och tanken var nog i och för sig inte att han skulle in i den andra. Men ändå, tre på planen samtidigt – det var ett väldigt gott betyg för ÖSKs talangutvecklare.

Matchen mot Norge slutade oavgjord 0-0. Simon gjorde bra ifrån sig i målet även om jag ibland blev lite nervös över att se hans lite snäva passningar till lagkamraterna i backlinjen. Men det gick ju bra.

För det svenska laget återstår nu en match i turneringen. I morgon (måndag) möter Sverige Rumänien. Matchen är planerad på Grenadjärvallen. Väderleksutsikterna inför morgondagen är dock inte de bästa med ett förutspått regnväder. Den första G-vallsmatchen fick ju flyttas på grund av att planen då inte ansågs hålla efter torsdagens nederbörd. Det kan bli likadant i morgon om väderprognosen stämmer.

SvFF: Mållöst mot Norge i Nora
NA: ÖSK-målvakten höll nollan i landslagsdebuten – mållöst mot Norge i Nora