Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Gustav Leijon till Motala AIF

ÖSKs målvaktsreserv, den 21 årige Gustav Leijon, fortsätter sin karriär i division Ett med Motala AIF. Detta meddelade ÖSK under gårdagen. Motala AIF är Leijons moderförening och det var just därifrån han kom till ÖSK som 16-åring under 2017.

I ÖSK har Leijon setts som en spännande talang som haft ett par fina år i akademilagen. Under 2021 fick han sitta på bänken hela 10 gånger och inför 2022 var tanken att Leijon skulle vara ordinarie reservmålvakt bakom den då nya William Eskelinen, men tyvärr kom en allvarlig knäskadad i vägen vilket gjorde att han istället missade hela 2022. Och istället värvade ÖSK först in Radu Mîțu (under våren) och senare Daniel Strindholm som ny andremålvakt.

Nu inför 2023 stod alltså ÖSK med tre målvakter (Eskelinen, Strindholm och Leijon) plus talangen Buster Runheim vilket var minst en för mycket och därför väljer man nu att släppa Leijon till Motala AIF samtidigt som klubben skriver på sin hemsida att man kommer att följa hans fortsatta utveckling mycket noga.

ÖSK: Gustav Leijon till Motala AIF
Motala AIF: Motala AIF FK värvar tillbaka Motalason
NA: Efter tunga skadan – målvaktslöftet lämnar ÖSK
Lagstatistik: Gustav Leijon


Silly Winter 2021/22: Leijon fortsätter två år till

ÖSK har nu gjort klart med den sista spelaren som fanns med på listan över utgående kontrakt. Gustav Leijon, som var tredjemålvakt förra året, har tagit ett steg uppåt i målvaktsrankingen och är nu bekräftad som andremålvakt. Han har skrivit ett tvåårskontrakt med ÖSK.

ÖSK: Gustav Leijon skriver nytt avtal med ÖSK Fotboll
NA: Lovande målvakten skriver nytt kontrakt med ÖSK

Silly Winter 2021/22: Målvaktsfrågan snart löst

NA skriver idag, att ÖSK räknar med att ha frågan om vem som skall vara andremålvakt i år klar mot slutet av veckan. Detta under förutsättning att det blir Gustav Leijon som tar den rollen. Detta hade nog redan varit klart om det inte varit så att Leijon sitter i COVID-karantän i Mexico (eller något åt det hållet).

Efter detta återstår frågan om en eventuell tredjemålvakt att lösa. För en sådan måste man väl ha om förstemålvakten blir indisponibel och Leijon måste lämna bänken för platsen mellan stolparna. Den uppgiften kan man nog Theo Eriksson, som i år flyttats upp P19-truppen, ta. Ett eventuellt kontrakt med honom behöver dessutom inte skrivas innan det blir aktuellt. En sådan övergång från amatör- till proffsstatus för en talang från de egna ledan kan nämligen göras även utanför övergångsfönstrens begränsningar.

NA: Målvaktstalangen nära en ÖSK-återkomst

Silly Winter 2021/22: Lite lokal Kremlologi

Jag noterar att ÖSK igår var väldigt snabba med att uppdatera truppsammansättningen på klubbens webbplats. Krasniqi är borta och DG finns redan med. Trupplistan skall hålles aktuell, verkar det som. Bra så.

Lite förvånande då, att finna fyra namn på listan på spelare som ej tillhör ÖSK (enligt vad klubben kommunicerat).

De fyra är.
Gustav Leijon.
Fjolårets tredjemålvakt hade ett kontrakt som gick ut vid årsskiftet. Tidigare har Axel Kjäll sagt till NA:s Fredrik Carlsson, att Leijons framtid i klubben beror på vad som händer med de andra två målvakterna. Nu när Krasniqi är borta ur bilden får man anta att det kriteriet är uppfyllt.

Niclas Bergmark.
Den unga mittbacken befinner sig förvisso i förhandlingar med ÖSK, men tränar inte med klubben på grund av skadeförsäkringsfrågor.

Martin Broberg.
Den så gott som evigt skadade mittfältaren har enligt uppgift opererats. Oklart hur lång tid hans rehabilitering kommer att ta. Här siktar ÖSK möjligen på något slags rehabkontrakt som ”inte kostar något”, men som ger spelaren tillgång till klubbens träningsfaciliteter och -personal. Som man under hösten gjorde med Ahmed Yasin.

Ahmed Yasin.
Yasin är kontraktslös (såvitt jag vet), men tränade ändå med ÖSK då försäsongen påbörjades igår. Inga skadeförsäkringsbekymmer för hans del alltså.

ÖSK: Herrtruppen.

Kremlologi (Wikipedia).
Kremlologi, konsten att utifrån ett tunt underlag gissa sig till vad som pågick i de innersta politiska kretsarna i Sovjetunionens ledning i form av politiska beslut eller maktstrider. Uttrycket har också använts om studiet av rysk elitpolitik efter Sovjetunionens fall, och för liknande spekulationer rörande länder där insynen i det politiska maskineriet är liten, till exempel Kina och Nordkorea.

Silly Winter 2021/22: Fem som väntar på besked

Avvecklingen av spelare med utgående kontrakt pågår för fullt. Än så länge har ingen av de spelare som inte längre har något kontrakt fått se sitt kontrakt förlängt. Antingen för att ÖSK inte ville eller för att de aktuella spelarna (Mårtensson och Yasin) väljer att gå vidare. Med frågetecken får jag tillägga.

Kvar återstår nu Niclas Bergmark som klubben vill behålla, Martin Broberg som man inte vet vad man skall göra med, samt trion Helmer Andersson, Anton Ingves och Gustav Leijon.

Axel Kjäll lade igår ut texten beträffande dessa fem spelare i NA.

Niclas Bergmark.
ÖSK vill behålla Bergmark och förhandlar av allt att döma med honom och hans agent. Man verkar dock inte ha kommit så långt än. Delvis beroende på att båda parter väl avvaktar att tränarfrågan skall lösas först.

Statistik från Fotbolltransfers.com.


Martin Broberg.
NA skriver att han nyligen opererats, vilket var en nyhet för mig. ÖSK och möjligen Broberg själv avvaktar resultatet av operationen innan man bestämmer sig för hur man skall gå vidare. En möjlighet skulle kunna vara något slags rehabiliteringskontrakt av den typ som Ahmed Yasin hade.

Statistik från Fotbolltransfers.com


Helmer Andersson och Anton Ingves.
Det verkar inte som om ÖSK för närvarande har för avsikt att förlänga deras kontrakt. Men de har i alla fall fått ett erbjudande att träna med klubben under januari (om de vill). För ÖSK ger detta (om man vill vara cynisk) en möjlighet att ha en lite större trupp i träning innan ”alla” kommande nyförvärv är på plats. För spelarna finns möjligheten att en god insats skulle kunna motivera en förlängning. Detta gäller väl i första hand för Helmer Andersson, som ju varit Karlslundare hela den gångna säsongen.

Statistik från Fotbolltransfers.com


Gustav Leijon.
ÖSKs unga målvakt befinner sig väl i ungefär samma situation som Andersson och Ingves. Med tillägget att en del kan bero på hur ÖSK väljer att gå vidare med målvaktsfrågan (enligt Kjäll).

Statistik från Fotbolltransfers.com


NA: Beskedet om framtiden för fem ÖSK:are med utgående kontrakt

Leijon lånas ut till FC Linköping City

ÖSK meddelar idag, att truppens tredjemålvakt Gustav Leijon inom ramen för det regelverk som kallas ”fotbollsutvecklande föreningssamarbete avseende professionell spelare” kommer att lånas ut till FC Linköping City. Avtalet innebär att Leijon i princip kommer att kunna spela för båda klubbarna. Han kommer även av allt att döma att dela sin träningstid mellan ÖSK och Linköping.

Leijon tränade och visade upp sig före säsongen under med Linköping. Då kom man dock inte till skott eftersom Leijon under de inledande omgångarna behövdes som andremålvakt i laget.

ÖSK: Gustav Leijon lånas ut till Linköping City
NA: ÖSK:s besked – målvakten lånas ut

Målvaktsröra

Det finns nog en del frågetecken för Axel Kjäll när han skall utvärdera sina målvaktsalternativ. Den tilltänkte förstemålvakten Bobby Allains insatser under försäsongen var av varierande kvalitet. Bra räddningar blandades med riskfyllda utrusningar och några skott mot högra stolproten som väl rimligen inte skulle ha fått gå in.

Därför var det nog lite nervöst inför årets första ”riktiga” match. Allsvenskan inleddes med ett besök av IFK Göteborg och Allain klarade det provet bra. Så bra att han faktiskt av rättighetsinnehavarna från Discovery utsågs till målvakt i säsongens första ”Omgångens lag”. Lite opåkallat måhända, men det var tydligen inga andra målvakter, som utmärkte sig speciellt mycket mer.

Om Allain i alla fall fram till nästa match är oomtvistlig etta, vem är då tvåa? För premiärmatchen valde Axel Kjäll att låta 19-årige Gustav Leijon (han fyller 20 i augusti) få bänkplatsen. Den tilltänkte tvåan Mergim Krasniqi, som missat stora delar av träningen under mars månad på grund av privata skäl, fick finna sig i att avstå platsen till Leijon. Något han verkar ha haft förståelse för, även om han tycker att han är en bättre målvakt än både Leijon och Allain.

Kjäll rör sedan till det lite extra genom att säga, att han tycker att Leijon för tillfället är den bättre av de två reservmålvakterna.
Jag valde Gustav. Dels för att Mergim inte har haft någon kontinuitet i träningen. Och när han kom tillbaka in i träning igen så tycker jag att Gustav har varit bättre. Det är konkurrensmässiga delar, säger Axel Kjäll om sitt beslut, säger han till NA.

Lite väl vågat ändå, tycker jag. Leijon är helt oprövad på seniornivå. Han har möjligen spelat någon U21- eller DM-match, men inte mer. Jag skulle nog helst se, att ÖSKs allsvenska målvaktsreserv har rutin från seniorspel. Ett år i div 1 borde vara det minsta man kan kräva av någon i den positionen. Vad Kjäll egentligen anser om saken lär väl ge sig i samband med trupputtagningen till bortamatchen mot Östersund.

I bakgrunden kastar dessutom ÖSKs föredetting John Alvbåge sin skugga. Alvbåge verkar väldigt sugen på att få komma in i ÖSKs organisation på något sätt. Han kan i så fall givetvis även fungera som reserv-reservmålvakt.

Detta verkar faktiskt ha diskuterats en del, men i och med att Alvbåge efter en sen värvning fick hoppa in i Akropolis mål, så lär han inte kunna göra något avtryck hos ÖSK förrän efter EM-uppehållet. Alvbåge hamnade för övrigt direkt mellan stolparna i sin nya klubb, när Akropolis inledde med att spela oavgjort 1-1 mot Brage.

Mycket avgörs av vad som händer med Krasniqi. Får han inte tillbaka sin andraplats lär han inte stanna i klubben längre än till sommarfönstret.

NA: Efter debutsuccén – ÖSK-spelaren uttagen i omgångens lag
NA: ÖSK-målvakten petad i premiären efter långa frånvaron
NA: Allain storspelade och talangen petade Krasniqi – Kjäll om målvaktssituationen
NA: Alvbåge: ”Såklart intresserad av någon roll i föreningen i framtiden”

Leijon provtränar i Linköping

Gustav Leijon, ÖSKs tredjemålvakt saknades på dagens träning. Enligt NA var orsaken att han nu befinner sig på provträning hos FC Linköping City. NA verkar av deras rubriksättning att döma, tro att han är på väg att lämna ÖSK. Det tror inte jag. Blir det spel i Linköping blir det med största sannolikhet inom ramen för ett spelarutvecklingsavtal, som gör det möjligt för ÖSK att ögonblickligen kalla tillbaka honom till ÖSK om behov skulle uppstå. Alltså på grund av en skada eller frånvaro av någon annan anledning för Allain eller Krasniqi. ÖSK behöver ju en tredjemålvakt om något skulle hända ettan eller tvåan.

Möjligheterna att få speltid verkar inte omöjliga i Linköpingslaget. Deras förstemåvakt lämnade klubben för Lunds BK i januari och deras andremålvakt spelade bara två matcher förra året.

En utlåning till Linköping City skulle säkert passa bra för ÖSKs unge målvakt, som ju har familjen i Motala.

NA: Målvakten kan vara på väg bort från ÖSK

Gustav Leijon utsedd till Årets Unicoachspelare i målvaktskategorin

Gustav Leijon kom till ÖSK från Motala AIF år 2017. (Foto: Jens Bollius (Klackspark.com)

Unicoach skriver:
Örebro SK gick som tåget i P19 Allsvenskan och hade vid tillfället när serien avbröts en finalplats inom räckhåll. En starkt bidragande orsak till det var målvakten Gustav Leijon. Gustav Leijon har under säsongen också tränat med Örebro SK:s a-lag och har även suttit på bänken i Allsvenskan.

Motivering:
Gustav Leijon är en laglojal och reflexsnabb målvakt som under 2020 utvecklade spelet i luften och spelet med fötterna. Gustav Leijon har med sitt målvaktspel varit en starkt bidragande orsak till framgången för Örebro SK:s P19-lag 2020.

Svensk Elitfotoll: Årets Unicoachutmärkelser – Här är alla vinnare!
Unicoach: Leijon tar hela tiden steg i rätt riktning

Akademin: Bergmark och Leijon nominerade

Unibet, som det här året tagit över spelbolagssponsringen av lagen i Svensk Elitfotboll, understöder, precis som Svenska Spel gjorde tidigare med Tipselitprojektet, SEFs program för talangutveckling. I Unibets tappning kallas projektstödet Unicoach.

En nyhet i Unicoach-konceptet är man för P19-klassen kommer att utse Årets Spelare för de fyra lagdelarna (målvakt, försvarare, mittfältare och anfallare.

Nu har tre spelare i varje kategori nominerats för dessa utmärkelser och glädjande nog finns två ÖSKare med bland de 12 som har möjligheten att utses till Årets Spelare i respektive kategori.

De nominerade är Niclas Bergmark i kategorin årets försvarare och Gustav Leijon i kategorin årets målvakt.

Vilka som utsetts till (fjol)årets Unicoach-spelare kommer att presenteras den 15 januari.

Unicoach: De nominerade till 2020 års Unicoachpriser