Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Leijon lånas ut till FC Linköping City

ÖSK meddelar idag, att truppens tredjemålvakt Gustav Leijon inom ramen för det regelverk som kallas ”fotbollsutvecklande föreningssamarbete avseende professionell spelare” kommer att lånas ut till FC Linköping City. Avtalet innebär att Leijon i princip kommer att kunna spela för båda klubbarna. Han kommer även av allt att döma att dela sin träningstid mellan ÖSK och Linköping.

Leijon tränade och visade upp sig före säsongen under med Linköping. Då kom man dock inte till skott eftersom Leijon under de inledande omgångarna behövdes som andremålvakt i laget.

ÖSK: Gustav Leijon lånas ut till Linköping City
NA: ÖSK:s besked – målvakten lånas ut

Målvaktsröra

Det finns nog en del frågetecken för Axel Kjäll när han skall utvärdera sina målvaktsalternativ. Den tilltänkte förstemålvakten Bobby Allains insatser under försäsongen var av varierande kvalitet. Bra räddningar blandades med riskfyllda utrusningar och några skott mot högra stolproten som väl rimligen inte skulle ha fått gå in.

Därför var det nog lite nervöst inför årets första ”riktiga” match. Allsvenskan inleddes med ett besök av IFK Göteborg och Allain klarade det provet bra. Så bra att han faktiskt av rättighetsinnehavarna från Discovery utsågs till målvakt i säsongens första ”Omgångens lag”. Lite opåkallat måhända, men det var tydligen inga andra målvakter, som utmärkte sig speciellt mycket mer.

Om Allain i alla fall fram till nästa match är oomtvistlig etta, vem är då tvåa? För premiärmatchen valde Axel Kjäll att låta 19-årige Gustav Leijon (han fyller 20 i augusti) få bänkplatsen. Den tilltänkte tvåan Mergim Krasniqi, som missat stora delar av träningen under mars månad på grund av privata skäl, fick finna sig i att avstå platsen till Leijon. Något han verkar ha haft förståelse för, även om han tycker att han är en bättre målvakt än både Leijon och Allain.

Kjäll rör sedan till det lite extra genom att säga, att han tycker att Leijon för tillfället är den bättre av de två reservmålvakterna.
Jag valde Gustav. Dels för att Mergim inte har haft någon kontinuitet i träningen. Och när han kom tillbaka in i träning igen så tycker jag att Gustav har varit bättre. Det är konkurrensmässiga delar, säger Axel Kjäll om sitt beslut, säger han till NA.

Lite väl vågat ändå, tycker jag. Leijon är helt oprövad på seniornivå. Han har möjligen spelat någon U21- eller DM-match, men inte mer. Jag skulle nog helst se, att ÖSKs allsvenska målvaktsreserv har rutin från seniorspel. Ett år i div 1 borde vara det minsta man kan kräva av någon i den positionen. Vad Kjäll egentligen anser om saken lär väl ge sig i samband med trupputtagningen till bortamatchen mot Östersund.

I bakgrunden kastar dessutom ÖSKs föredetting John Alvbåge sin skugga. Alvbåge verkar väldigt sugen på att få komma in i ÖSKs organisation på något sätt. Han kan i så fall givetvis även fungera som reserv-reservmålvakt.

Detta verkar faktiskt ha diskuterats en del, men i och med att Alvbåge efter en sen värvning fick hoppa in i Akropolis mål, så lär han inte kunna göra något avtryck hos ÖSK förrän efter EM-uppehållet. Alvbåge hamnade för övrigt direkt mellan stolparna i sin nya klubb, när Akropolis inledde med att spela oavgjort 1-1 mot Brage.

Mycket avgörs av vad som händer med Krasniqi. Får han inte tillbaka sin andraplats lär han inte stanna i klubben längre än till sommarfönstret.

NA: Efter debutsuccén – ÖSK-spelaren uttagen i omgångens lag
NA: ÖSK-målvakten petad i premiären efter långa frånvaron
NA: Allain storspelade och talangen petade Krasniqi – Kjäll om målvaktssituationen
NA: Alvbåge: ”Såklart intresserad av någon roll i föreningen i framtiden”

Leijon provtränar i Linköping

Gustav Leijon, ÖSKs tredjemålvakt saknades på dagens träning. Enligt NA var orsaken att han nu befinner sig på provträning hos FC Linköping City. NA verkar av deras rubriksättning att döma, tro att han är på väg att lämna ÖSK. Det tror inte jag. Blir det spel i Linköping blir det med största sannolikhet inom ramen för ett spelarutvecklingsavtal, som gör det möjligt för ÖSK att ögonblickligen kalla tillbaka honom till ÖSK om behov skulle uppstå. Alltså på grund av en skada eller frånvaro av någon annan anledning för Allain eller Krasniqi. ÖSK behöver ju en tredjemålvakt om något skulle hända ettan eller tvåan.

Möjligheterna att få speltid verkar inte omöjliga i Linköpingslaget. Deras förstemåvakt lämnade klubben för Lunds BK i januari och deras andremålvakt spelade bara två matcher förra året.

En utlåning till Linköping City skulle säkert passa bra för ÖSKs unge målvakt, som ju har familjen i Motala.

NA: Målvakten kan vara på väg bort från ÖSK

Gustav Leijon utsedd till Årets Unicoachspelare i målvaktskategorin

Gustav Leijon kom till ÖSK från Motala AIF år 2017. (Foto: Jens Bollius (Klackspark.com)

Unicoach skriver:
Örebro SK gick som tåget i P19 Allsvenskan och hade vid tillfället när serien avbröts en finalplats inom räckhåll. En starkt bidragande orsak till det var målvakten Gustav Leijon. Gustav Leijon har under säsongen också tränat med Örebro SK:s a-lag och har även suttit på bänken i Allsvenskan.

Motivering:
Gustav Leijon är en laglojal och reflexsnabb målvakt som under 2020 utvecklade spelet i luften och spelet med fötterna. Gustav Leijon har med sitt målvaktspel varit en starkt bidragande orsak till framgången för Örebro SK:s P19-lag 2020.

Svensk Elitfotoll: Årets Unicoachutmärkelser – Här är alla vinnare!
Unicoach: Leijon tar hela tiden steg i rätt riktning

Akademin: Bergmark och Leijon nominerade

Unibet, som det här året tagit över spelbolagssponsringen av lagen i Svensk Elitfotboll, understöder, precis som Svenska Spel gjorde tidigare med Tipselitprojektet, SEFs program för talangutveckling. I Unibets tappning kallas projektstödet Unicoach.

En nyhet i Unicoach-konceptet är man för P19-klassen kommer att utse Årets Spelare för de fyra lagdelarna (målvakt, försvarare, mittfältare och anfallare.

Nu har tre spelare i varje kategori nominerats för dessa utmärkelser och glädjande nog finns två ÖSKare med bland de 12 som har möjligheten att utses till Årets Spelare i respektive kategori.

De nominerade är Niclas Bergmark i kategorin årets försvarare och Gustav Leijon i kategorin årets målvakt.

Vilka som utsetts till (fjol)årets Unicoach-spelare kommer att presenteras den 15 januari.

Unicoach: De nominerade till 2020 års Unicoachpriser

Silly Winter 2020/21: Målvaktsgrubbel

ÖSK är, enligt uppgift, i kontraktsförhandling med en svensk målvakt som kan bli Oscar Janssons ersättare, skriver NA idag.

Vem det är framgår givetvis inte. Ej heller hur pass nära målvakt och klubb är att komma överens om övergången.

Även i övrigt är läget flytande. Det verkar nämligen som om kontraktet mellan ÖSK och Jake McGuire kan komma att avslutas ett år i förväg.
Vi håller på och utvärdera Jake McGuire för att se om han är rätt man för att ingå i teamet inför nästa år och vad han känner är rätt steg för honom inför nästa år. Där för vi en öppen diskussion mellan varandra, enligt Kjäll.

Det ser väl nästan som om det är ÖSK som försöker göra sig av med sin andremålvakt. Men det kan ju även vara så att amerikanen resignerat, när ÖSK gått ut och gjort klart att de söker en etablerad målvakt som efterträdare till Oscar Jansson. McGuire lär väl knappast se fram emot ytterligare ett år på avbytarbänken.

Även McGuires två föregångare på posten som andremålvakt fick tillbringa två i princip sysslolösa år i Oscar Janssons skugga. Men de två åren hos ÖSK kunde nog ändå ses som ett steg uppåt i deras karriärer. De kunde båda gå vidare till uppgifter på en högre nivå än den de hade innan ÖSK. Anton Fagerström från ett bottenlag i Ettan (Nyköping) till ett topplag i samma serie (Västerås), som han sedan framgångsrikt var med och förde upp i Superettan. Mathias Carlsson från Ettan (Carlstad United) direkt till Superettan (GAIS).

Men McGuire ser väl inte Sverigevistelsen som ett långtidsprojekt. Ett målvaktsjobb i bästa fall i Superettan är förmodligen inte lika lockande för honom.

Klart är det dock hur ÖSK kommer att göra med sina två yngre målvakter. Simon Gustafsson som lånades ut till BK Forward lyckades inte etablera sig som förstemålvakt hos dem och hans kontrakt kommer inte att förlängas. Gustav Leijon skrev ett tvåårskontrakt med ÖSK som 19-åring i somras och kommer enligt Kjäll att flyttas upp i A-truppen, men förmodligen sedan att lånas ut genom ett spelarutvecklingsavtal, som ger en möjlighet att ta tillbaka honom om det skulle behövas.

NA: Så är läget i ÖSK:s jakt på Oscar Janssons ersättare – frågetecknet, talangerna och planen

Silly Summer 2020: Ungdomskontrakt för Leijon

 

ÖSK meddelade idag, att de skrivit ett ungdomskontrakt med den 19-årige målvakten Gustav Leijon. Kontraktet sträcker sig fram till slutet av nästa år.

 

I och med skadan på Jake McGuire och utlåningen av Simon Gustavsson till BK Forward blev det nödvändigt för ÖSK att säkra tillgången till en andremålvakt vars uppgift i första hand blir att sitta av kommande allsvenska matcher.

Simon Gustavsson kan i och för sig kallas tillbaka från Forward med en dags varsel, men det är givetvis bättre om han får speltid med dem än att han sitter sysslolös på en ÖSK-bänk.

 

ÖSK: Gustav Leijon skriver kontrakt med ÖSK
NA: Efter skadeproblematiken – ÖSK skriver kontrakt med målvakt