Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK och BK Forward avtalar om utlåningar

Örebro SK och BK Forward har träffat ett avtal om vad som fotbollsförbundets språk kallas ”Fotbollsutvecklande föreningssamarbete avseende professionell spelare”. Den här typen av avtal innebär att det ger ÖSK en möjlighet att med en maximal flexibilitet låna ut några av sina yngre spelare.

Efter registrering av utlåningen kan spelaren ifråga i princip spela för både ÖSK samt för en klubb med placering längre ned i seriesystemet. Den här möjligheten är öppen för spelare fram till det år då det fyller 22. Ett ytterligare villkor är att de måste ha ett professionellt kontrakt med den utlånande klubben.

Den första spelaren som kan dra nytta av detta avtal är ÖSKs tredjemålvakt Simon Gustavsson, som fortsättningsvis kommer att träna och spela med BK Forward, men ändå finnas tillgänglig för ÖSK om det skulle uppstå ett behov. Till exempel om någon av de övriga två ÖSK-målvakterna skadas eller blir avstängd.

ÖSK verkar ha fört diskussioner med flera av de lokala föreningarna om den här typen av samarbete och BK Forward är den första som utnyttjar möjligheten att låna in talanger från ÖSK.

För närvarande är det bara Simon Gustafsson som är aktuell för den här typen av utlåning, men det är möjligt att senare fler spelare kommer att kunna lånas ut under det här avtalet.

NA: ÖSK och Forward skriver samarbetsavtal
NA: ÖSK diskuterade samarbetsavtal med flera klubbar – Axel Kjäll: ”Det var Forward som nappade”
BK Forward: Simon Gustafsson – nu också i Forward

Den aktuella paragrafen i SvFF:s representationsbestämmelser som reglerar denna typ av utlåning har följande lydelse:
14 §
Fotbollsutvecklande föreningssamarbete avseende professionell spelare. En förening (ordinarie förening) har möjlighet att, utan sedvanlig övergångsanmälan, vid varje givet tillfälle låta högst sex utespelare och därutöver två målvakter representera annan förening/föreningar (tillfällig förening) i lägre serienivå.

En förening (tillfällig förening) vars representationslag deltar i förbundsserierna samt div. 2, damer, har möjlighet att, utan sedvanlig övergångsanmälan, vid varje givet tillfälle låta högst fyra spelare och därutöver en målvakt från en annan förening (ordinarie förening) i högre division representera den tillfälliga föreningen. Spelarna får delta i den tillfälliga föreningens representationslags seriespel och eventuella kvalspel, dock inte i tävling där den ordinarie föreningen deltar. Spelarna får heller inte delta i kval till div. 3, herrar.

Spelare enligt första och andra stycket ska ha ett hos SvFF registrerat spelaravtal med den ordinarie föreningen samt fylla högst 22 år under aktuellt kalenderår. Spelare som är utlånad enligt3 kap. 13 § får inte representera den utlånande föreningen med stöd av denna bestämmelse.

Överenskommelse mellan samarbetande föreningar ska anmälas till SvFF på fastställt formulär (avtal) för registrering senast den 31 augusti innevarande spelår. I anmälan ska berörda spelare anges. Spelklarhet för sådan spelare infaller tidigast fyra dagar från det att avtal kommit in till SvFF.

Spelaren får därefter vid varje givet tillfälle utan uppehåll representera ordinarie och tillfällig förening. Utlåning får inte ske under längre tid än spelaravtalets avtalstid med ordinarie förening. Berörda spelare får vid varje givet tillfälle enbart vara anmäld för en tillfällig förening.

Berörd spelare får ersättas av annan spelare. Om spelaren ersätts av annan spelare ska den spelaren anmälas till SvFF. Spelklarhet för den ersättande spelaren gäller tidigast fyra dagar från det att sådan anmälan kommit in till SvFF. Anmälan om sådan ersättare ska ges in till SvFF senast den 31 augusti innevarande säsong med uppgift om vilken spelare som ska ersättas. Spelare som ersätts får delta i spel i den tillfälliga föreningen fram till dagen då den ersättande spelaren blir spelklar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.