Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2022/23: Adam Bark klar för ÖSK

(22-11-30) Den tidigare ÖSK-talangen Adam Bark kommer att provspela med ÖSK under december. Det meddelade ÖSK idag i en notis på hemsidan där det samtidigt bekräftas att Mohamed Youla kommer att göra detsamma (något som bloggen och NA skrev om för ett par dagar sedan).

Adam Bark, som är född 2000, kom från IK Sturehov till ÖSKs akademi som en spännande anfallstalang. Han tillhörde ÖSKs akademi under 2016-2019 innan han fick ta ett steg upp till A-laget. Där fick han sitta på bänken vid 10-talet tillfällen samt hoppa in vid något enstaka tillfälle 2019. Hans totala speltid står uppsatt som 3 minuter under det år han tillhörde ÖSKs A-trupp.

Inför säsongen 2020 valde Bark att ta ett par steg tillbaka genom att gå till Motala AIF som då spelade i division ett södra. I Motala fick Bark ordentligt med speltid och förtroende och totalt har han nu spelat i den svartvita östgötaklubben i tre säsonger där han också blommat ut till en av lagets och seriens absolut främsta spelare.

Bloggen minns Bark som en valpig och tunn anfallstalang som aldrig riktigt vare sig fick eller tog chansen senast han var i ÖSK, men om bloggen förstår saken rätt så har Bark (som nu hunnit bli 22 år) under sin tid i Motala växt till sig och dessutom flyttat nedåt i planen och under de senaste åren utvecklats till en offensiv mittfältare som bara under senaste säsongen stod för 11 mål och 11 assists i division ett. Ett poängfacit som placerar Bark bland de absolut bästa spelarna i den norra och södra serien sammantaget.

Om bloggen ska försöka placera in Bark i det sätt som ÖSK hittills spelat så kanske hans position skulle vara något åt det håll som David Seger och Jiloan Hamad haft under året det vill säga på det centrala mittfältet i den så kallade åtta-rollen.

Till NA säger ÖSKs tränare Christian Järdler ”jag tror att han passar bäst i en offensiv mittfältsroll som är ganska central. Inte längst fram som forward och inte längst ut på en kant. Han är en klassisk åtta eller en tia som har sina styrkor i det offensiva spelet med boll”.

ÖSK: Adam Bark och Mohammed Youla provtränar med herrlaget

NA: Adam Bark klar för provspel: ”Har visat karaktär”

NA: Assistkungen från norrettan om framtiden: ”Dörren är alltid öppen för ÖSK”

Lagstatistik: Adam Bark

Adam Bark i en arkivbild från 2016

Tillägg (23-01-09): Idag meddelade ÖSK att Adam Bark nu är klar för Örebro SK och att han skrivit på ett flerårigt avtal.

ÖSK: Välkommen tillbaka Adam Bark
ÖSK: (video) ÖSK PLAY: Adam Bark: ”Det är skönt att vara tillbaka hemma”
NA: KLART: Anfallaren gör comeback i ÖSK

Silly Winter 2019/20: Bark till Motala

Adam Bark fick inte något förlängt kontrakt med ÖSK. Lite förvånande med tanke på att uppflyttningen till A-truppen kom så pass sent som i december förra året. De flesta spelare som tas in i truppen brukar väl i alla fall få två år på sig för att visa vad de går för.

Men samtidigt är det väl så att ÖSKs A-trupp redan i dagsläget är lite för stor (24 spelare efter årets avtappningar). För att värva nytt måste man göra sig av med spelare som inte ger full utväxling på det insatta kapitalet. Till den kategorin hörde nog Adam, som bara vid ett enda tillfälle fick några få minuters speltid i årets allsvenska. När sedan hans kontrakt gick ut passade det bra för ÖSK att låta honom lämna för att öppna upp för andra spelare.

Nu blir det alltså Motala AIF i stället med vilka han skrivit ett tvåårskontrakt. MAIF är nyuppflyttade till div 1 (som från och med nästa år kommer att heta Ettan, fast serienivån egentligen borde kallas för Trean). MAIF, som fick en gratisplats efter det att Karlstadklubbarna KBK och United beslutat sig om att gå ihop, kommer att spela i den södra serien.

MAIF håller inte sin webbplats uppdaterad, men har skrivit några rader på sin Facebooksida om nyrekryteringen. Även NA har skrivit några rader om Motala-flytten.

På Facebooksidan kommenterar Adam sin nya klubb på följande sätt: ”Valet föll på MAIF då dialogen med Christer känts väldigt bra och fotbollen de vill spela passar min spelstil utmärkt. Min upplevelse jag fått när jag besökt Motala är att allt runt omkring varit väldigt proffsigt, både organisation och faciliteter. Jag tror att jag kan utvecklas som fotbollspelare i den miljön med både duktiga spelare och kompetenta tränare.”

MAIFs tränare Christer Persson tycker följande om klubbens andra nyförvärv i den här vändan. ”Ytterligare en ung ambitiös spelare som kompletterar truppen på ett väldigt bra sätt. En offensiv mittfältare med en hög spelförståelse, fin teknik och ett bra passningsspel.”

Persson tillträdde tränarbefattningen i Motala i december förra året. Han har sina rötter som fotbollsspelare i Kalmar FF (bland annat 66 allsvenska matcher) och senare i Jönköpings Södra.

Motala AIF (Facebook).

NA: Talangen lämnade ÖSK – det blir hans nya klubbadress

Silly Winter 2019/20: Bark till Motala?

Adam Bark tränar just nu med Motala AIF. Det kunde man läsa i NA:s Sillyblogg igår. De hade i sin tur läst om det i Corren.se. Nu är ju inte Corren.se tillgänglig för oss vanligt dödliga icke-prenumeranter, så jag får nöja mig med att använda NA som min källa.

Enligt MAIFs tränare Christer Persson rör det sig inte om något ”traditionellt provspel” utan mer om att parterna skall lära känna varandra.
– Det är inget provspel det handlar om, utan de kommer till oss för att bekanta sig med vår miljö och träffa laget, enligt Persson. De, därför att Adam inte är den ende provspelaren.

Motala AIF kommer nästa år (som kommer rätt snart) att spela i div 1 igen. De tog sig upp till den tredje högsta serien igen genom att kvalbesegra Ytterhogdal. Till stor lättnad för de flesta reseansvariga i div 1 Norra får jag förmoda. Motalalaget har dock placerats i den södra div 1-serien.

Om Adam bestämmer sig för att Motala kan vara en bra plats att spela fotboll är det tänkbart, att han kommer att bli lagkamrat med en annan fd. ÖSK-spelare. Erik Moberg, som tillbringat sin senaste säsong knäskadad i Jönköping, är numera klubblös och har återvänt till sin hemstad. Var han kommer att spela nästa år är inte klart ännu. Så högt som möjligt hoppas han själv, men utesluter samtidigt inte Motala under förutsättning att det går att hitta ett jobb för försörjningen.

Att Adam provspelar med Motala AIF är i och för sig inte så konstigt. ÖSKs akademiansvarige Björn Cervin har tidigare tränat östgötarna och jag har en känsla av att relationerna mellan de två klubbarna fortfarande är goda. Det är ju till exempel inte helt ovanligt med inlånade spelare från Motala i U21-matcherna (även om vi inte sett någon sådan just i år).

Silly Winter 2019/20: Tre får gå

ÖSK meddelade idag – dagen före årets sista seriematch, att man inte kommer att förlänga kontraktet med tre spelare som har utgående kontrakt. Det är Martin Lorentzson, Rodin Deprem och Adam Bark som måste hitta nya klubbadresser inför nästa år.

Att det inte blir någon fortsättning för Deprem och Bark kommer inte som någon större överraskning. De två yngre har knappt fått någon speltid (Deprem) resp. bara ett kort inhopp (Bark).

Att ÖSK inte vill fortsätta med Martin Lorentzson kommer lite mer överraskande. Han kan se tillbaka på en bra säsong även om han kanske haft lite väl mycket skavanker.  Jag hade gärna sett honom i ÖSK ett år till, men uppenbarligen kunde man inte komma överens om villkoren för en fortsättning. Han bor dock i Södertälje och pendlar till Örebro för träning och match, vilket inte är optimalt.

ÖSK: Lorentzson, Deprem & Bark lämnar efter säsongen
NA: Fredrik Carlsson kommenterar beslutet (video).
NA: Lorentzson efter beskedet, ÖSK och framtidsplanen

Av spelarna med utgående (eller uppsägningsbara) kontrakt återstår nu bara Yaser Kasim. Men jag undrar om ÖSK vill fortsätta med Daniel Björkman (kontrakt även 2020). Han har fått förhållandevis lite speltid och kommer i kläm i och med att ÖSK i möjligaste mån vill matcha in sina tre unga mittbackstalanger så mycket som möjligt. Dessutom tillkommer Fabio som ett alternativ i backlinjen nästa säsong. Till Björkmans fördel talar dock att han (väl) är den ende försvarsspelaren som är vänsterfotad.

Barks debut gav Akademin poäng

Adam Bark


Det blev inga allsvenska poäng igår, när ÖSK fick se sig besegrade av BK Häcken. En tung förlust för ett svartvitt lag som den här gången var underlägsna sina gästgivare i princip alla avseenden.

En spelare som kanske ändå hade något positivt att ta med sig från matchen kan vara Adam Bark. Han gjorde nämligen allsvensk debut, då han blev inbytt i den 88:e minuten.

Detta innebär även att ÖSKs akademi kan lägga till ett antal poäng i SEF:s akademicertifiering. Adam kom till ÖSK i november 2015 och ÖSK kan alltså tillgodoräkna sig tre akademiår vid denna beräkning. Han hade i och för sig även några månader hos ÖSK några år tidigare innan han gick till Sturehov, men det är tveksamt om den klubbtillhörigheten var lång nog för att tas med i den här beräkningen.

Hur som helst. Tre år med 8 allsvenska poäng per år ger akademin en välkommen påfyllning med 24 poäng.

Eyravallen (november 2015): Bark till ÖSK

Silly Summer 2019: Var god vänta

I NA:s artikel om förutsättningarna för Carlos Strandbergs eventuella fortsättning hos ÖSK tar Fredrik Carlsson även upp statusen för övriga tre anfallare med utgående kontrakt. För Rodin Deprem och Adam Bark gäller att man väntar till senare i sommar innan man tar en diskussion om framtiden. Om Agon Mehmeti sägs egentligen inget alls mer än att han bara spelat en och en halv match i U21.

ÖSK brukar vara rätt aggressiva när det gäller kontraktssituationer för spelare man vill behålla. Med Arvid Brorsson för att ta ett åldersmässigt närliggande exempel tog man den första kontakten redan i vintras. Men för Deprem och Bark verkar inte någon kontakt alls ha tagits än så länge.

Rodin Deprem.
Rodin Deprem har hamnat i ett besvärligt läge. Carlos Strandbergs inlåning i sista minuten gjorde att hans möjligheter att spela centralt mer eller mindre försvann. Samtidigt har Jake Larssons genombrott inneburit att den offensiva platsen till vänster även den har varit upptagen. Det är där som jag tycker att Rodin i första hand skall spela. Han är inte den spelartyp som skall ligga längst fram och böka med storvuxna mittbackar.

För hans del väntar nog ÖSK i första hand på vad som händer med lånet av Strandberg. Samt möjligen även om man kommer att få ut något av Agon Mehmeti. Innan man har svaret på de frågeställningarna lär man inte veta vad man skall göra med Rodin.

Jag gillar verkligen Rodin och tror att han skulle kunna göra en hel del mål för ÖSK om han fick chansen. Men det har han inte fått. Elitfotbollen inte är rättvis och det finns bara några få platser en utespelare kan konkurrera om. Är de platserna upptagna blir det inget spel.

Axel Kjäll konstaterade när Carlos Strandbergs situation diskuterades, att en spelare i Carlos situation behöver mycket speltid. Detta gäller i ännu högre grad för Rodin, som bara fått nöja sig med träning och sporadiska U21-matcher.

Jag skulle gärna se att ÖSK förlängde med honom (1år plus ett optionsår). Och att han sedan lånades ut till en klubb i Superettan. Om han lyckas etablera sig på den nivån så borde han kunna få avtjäna sitt optionsår hos ÖSK med större möjligheter att få speltid. Om en spelare på allvar skall kunna konkurrera om en anfallsplats i ett allsvenskt lag skall han vara en dominerande spelare på Superettans nivå.

Adam Bark.
ÖSKs hantering av Adam Bark till A-truppen förvånade mig. Han fick ett A-lagskontrakt, men ingen förlängning av kontraktstiden. Vilket innebär att hans tid hos ÖSK fortfarande kan ta slut efter den här säsongen. Adams möjligheter att få speltid i A-laget är ännu mer begränsade än vad Rodins är. (Rodin går före). Men Adam kan i alla fall få speltid med U19-laget, vilket han också fått vid de tillfällen då de två truppernas scheman inte kolliderat alltför mycket. Men nästa år har han lämnat junioråldern och möjligheterna till matchfotboll försvinner mer eller mindre.

För Adams del skulle jag gärna se en lösning liknande den som jag hoppas på för Rodins del. Alltså förlängning (1+1) och en utlåning till lämplig klubb i Superettan. Kan han inte etablera sig på den nivån som 20-åring skall han inte heller ha någon plats hos ÖSK.

Agon Mehmeti.
Ännu vet ingen vad Mehmeti kan åstadkomma på en fotbollsplan i skarpa matchsituationer. Dessutom vet ingen om han kan hålla sig skadefri. Hittills har det väl inte sett så bra ut, men han har året på sig att visa, att värvningen var vettig.

Blir det inte bra spel och en skadefri höst blir det heller ingen fortsättning hos ÖSK. Mehmeti kom förmodligen in som ett tredje- eller fjärdeval, när ÖSKs misslyckats med att locka andra spelare till sig. En typisk sen värvning för att i alla fall ha något (om det skulle behövas). Spelaren har därför en hel del att bevisa under de 18 matcher som återstår av säsongen.

NA (Betalvägg): Axel Kjäll om Rodin Deprem, Adam Bark och Agon Mehmeti.

Silly Winter 2018/19: Bark och Andersson till A-truppen

ÖSK meddelar idag, att Adam Bark och Helmer Andersson får en plats i A-truppen inför den kommande säsongen. Båda spelarna har (givetvis) tillhört ÖSKs akademi och har dessutom haft vad ÖSK kallar ungdomskontrakt.

Av ÖSKs information framgår inte om platserna i A-truppen samtidigt innebär någon förändring i spelarkontrakten. Som medlemmar i A-truppen borde väl deras lön bli högre (kan tyckas).

Det största frågetecknet gäller dock kontraktens längd. Adam Barks hittillsvarande kontrakt sträcker sig bara fram till slutet av år 2019. Helmer Andersson har ett kontrakt som går ut året därpå. Speciellt Barks kontrakt borde väl rimligtvis förlängas redan nu.

Spelardata (ÖSK).
Fakta Adam Bark
Född: 2000-09-26
Position: Anfallare/ytter
Tidigare klubbar: Rynninge IK, Latorps IF, Karlslunds IF, IK Sturehov
Landslag: U16, U17

Fakta Helmer Andersson
Född: 2001-09-08
Position: Mittback
Längd: 190cm
Moderklubb: Östra Almby FK
Landslag: U15, U16, U17

Notabelt.
Båda spelarna är födda i september. Detta brukar inte vara någon bra avstampspunkt för blivande fotbollsspelare, eftersom fotbollens rekryterings- och därmed utbildningsupplägg i hög grad gynnar spelare som är födda under det första halvåret och speciellt de som kommit till världen under ett förstakvartal.

ÖSK: Adam Bark och Helmer Andersson flyttas upp till A-truppen
ÖSK: Intervju med Helmer Andersson (video)
ÖSK: Intervju med Adam Bark (video)

P17/00: Trinh och Bark startar mot Rumänien

Det svenska P17-landslaget spelar i eftermiddag den tredje och sista landskampen i fyrnationersturneringen som avgjort i Örebro och Nora. Motståndarna från Rumänien har liksom Sverige fyra poäng efter de första två matcherna och det blir alltså en match med finalkaraktär för Sveriges del då lagen möts.

I det svenska laget återfinns både Martin Trinh och Adam Bark i startelvan, medan målvakten Simon Gustafssom får börja på bänken.

Den här matchen var ursprungligen planerad att spelas på Grenadjärvallen, men på grund av regnet har man tvingats att flytta den till konstgräset på Karlslund Arena. Avspark kl. 17:15.

Mötet visas liksom tidigare matcher i en Web-TVutsänding genom SvFF:s försorg.

SvFF: Final i Örebro
SvFF: LIVE P17 Sverige-Rumänien 17:15
NA: Regnet flyttar landskamperna till Karlslund arena: ”Vill inte spela vattenpolo”

P17/00: Tre ÖSKare på planen

Då P17-landskampen mot Norge avslutades igår innehöll det svenska landslaget tre spelare från ÖSK. Något sådant kan väl knappast ha hänt tidigare. Debuterande målvakten Simon Gustafsson och Martin Trinh spelade från start och fick båda full matchtid. Adam Bark blev inbytt i slutminuterna i vad väl såg ut som en ersättning på grund av skada. Adam spelade ju hela den första matchen och tanken var nog i och för sig inte att han skulle in i den andra. Men ändå, tre på planen samtidigt – det var ett väldigt gott betyg för ÖSKs talangutvecklare.

Matchen mot Norge slutade oavgjord 0-0. Simon gjorde bra ifrån sig i målet även om jag ibland blev lite nervös över att se hans lite snäva passningar till lagkamraterna i backlinjen. Men det gick ju bra.

För det svenska laget återstår nu en match i turneringen. I morgon (måndag) möter Sverige Rumänien. Matchen är planerad på Grenadjärvallen. Väderleksutsikterna inför morgondagen är dock inte de bästa med ett förutspått regnväder. Den första G-vallsmatchen fick ju flyttas på grund av att planen då inte ansågs hålla efter torsdagens nederbörd. Det kan bli likadant i morgon om väderprognosen stämmer.

SvFF: Mållöst mot Norge i Nora
NA: ÖSK-målvakten höll nollan i landslagsdebuten – mållöst mot Norge i Nora