Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2020/21: McGuire lämnar ÖSK

ÖSK skriver idag, att Jake McGuire kommer att lämna ÖSK. Den amerikanske målvakten fick aldrig någon speltid att tala om i sin nya klubb. Oscar Janssons form och Coronaepidemin inverkningar gjorde att det officiellt bara blev en match för honom honom – de förlorade DM-semifinalen mot BK Forward. Fast egentligen borde han kunna krediteras för tre matcher till. Han var målvakt i alla de tre U21-matcher som ÖSK hann spela innan den serien ströks från årets tävlingsprogram.

ÖSK skriver på sin webbsida med anledning av det avslutade kontraktet.
Efter ett år i klubben har nu ÖSK och Jake tagit ett ömsesidigt beslut om att avbryta kontraktet.
Så brukar formuleringarna normalt låta, då det är klubben snarare än spelaren som tagit initiativet till avskedet.


ÖSK passar dessutom på att bekräfta, att Simon Amin inte kommer att fortsätta.
Utifrån truppbygget 2021 har vi valt att gå skilda vägar, citeras Axel Kjäll i ÖSKs pressmeddelande.

NA har tidigare skrivit, att ÖSK lämnat ett kontraktförlängningserbjudande till Amin som denne inte alls var nöjd med. Att döma av vad klubben skriver idag verkar det främst ha varit ÖSKs framtidsplaner för Amins del, som gjorde att denne inte såg någon framtid hos ÖSK.

Att fortsätta som ÖSKs femteval på det centrala mittfältet kändes väl inte så tillfredsställande. Samtidigt var det påfallande under hösten hur Axel Kjäll vid några tillfällen verkade att aktivt välja att inte byta in Amin i situationer, då han hade kunnat göra det. Det blev bara lite drygt 200 minuters speltid under säsongens sista 21 matcher. Något som varken han eller ÖSK kan ha varit speciellt nöjda över.

ÖSK: ÖSK går skilda vägar med McGuire och Amin
NA: Målvakten lämnar ÖSK – och klubben bekräftar mittfältarens avsked

Silly Winter 2020/21: Målvaktsgrubbel

ÖSK är, enligt uppgift, i kontraktsförhandling med en svensk målvakt som kan bli Oscar Janssons ersättare, skriver NA idag.

Vem det är framgår givetvis inte. Ej heller hur pass nära målvakt och klubb är att komma överens om övergången.

Även i övrigt är läget flytande. Det verkar nämligen som om kontraktet mellan ÖSK och Jake McGuire kan komma att avslutas ett år i förväg.
Vi håller på och utvärdera Jake McGuire för att se om han är rätt man för att ingå i teamet inför nästa år och vad han känner är rätt steg för honom inför nästa år. Där för vi en öppen diskussion mellan varandra, enligt Kjäll.

Det ser väl nästan som om det är ÖSK som försöker göra sig av med sin andremålvakt. Men det kan ju även vara så att amerikanen resignerat, när ÖSK gått ut och gjort klart att de söker en etablerad målvakt som efterträdare till Oscar Jansson. McGuire lär väl knappast se fram emot ytterligare ett år på avbytarbänken.

Även McGuires två föregångare på posten som andremålvakt fick tillbringa två i princip sysslolösa år i Oscar Janssons skugga. Men de två åren hos ÖSK kunde nog ändå ses som ett steg uppåt i deras karriärer. De kunde båda gå vidare till uppgifter på en högre nivå än den de hade innan ÖSK. Anton Fagerström från ett bottenlag i Ettan (Nyköping) till ett topplag i samma serie (Västerås), som han sedan framgångsrikt var med och förde upp i Superettan. Mathias Carlsson från Ettan (Carlstad United) direkt till Superettan (GAIS).

Men McGuire ser väl inte Sverigevistelsen som ett långtidsprojekt. Ett målvaktsjobb i bästa fall i Superettan är förmodligen inte lika lockande för honom.

Klart är det dock hur ÖSK kommer att göra med sina två yngre målvakter. Simon Gustafsson som lånades ut till BK Forward lyckades inte etablera sig som förstemålvakt hos dem och hans kontrakt kommer inte att förlängas. Gustav Leijon skrev ett tvåårskontrakt med ÖSK som 19-åring i somras och kommer enligt Kjäll att flyttas upp i A-truppen, men förmodligen sedan att lånas ut genom ett spelarutvecklingsavtal, som ger en möjlighet att ta tillbaka honom om det skulle behövas.

NA: Så är läget i ÖSK:s jakt på Oscar Janssons ersättare – frågetecknet, talangerna och planen

U21: Örebro SK – Djurgårdens IF 0-2

ÖSK och Djurgården möttes idag i U21-seriepemiären. Gästerna kunde nöjda åka hem till Stockholm med alla tre poängen i bagaget tack vare en något starkare första halvlek. Men jag tycker att även ÖSK skall vara nöjda efter en godkänd insats. Djurgårdens P19-juniorer är normalt en klass bättre än ÖSKs och de spelare från A-truppen som förstärkte Djurgården är nog bättre än de som ÖSK hade med. I andra halvlek då Ajdarevic och Björkman flyttats upp ett snäpp på planen till en 4-4-2 uppställning var man väl så bra som de något namnkunnigare gästerna.

Bäst på plan var (givetvis) Djurgårdens Curtis Edwards. Nyförvärvet Emmanuel Banda som gjorde premiär för sitt nya lag såg väl på sin höjd sådär ut. Prydligt passningsspel för hans del, men inte så värst mycket mer.

Bra i ÖSK var Daniel Björkman på nytt i en central mittfältsroll, Alfred Ajdarevic är betydligt mer direkt i sitt spel än vad han var innan Värnamobesöket och han fick en hel del uträttat. Noel Milleskog anföll matchen igenom. Men han fick ju även en hel del boll att jobba med. Prioritet 1 för Milleskog bör nog vara att jobba en del med fysiken. Det är fortfarande för lätt för seniorspelare att flytta på honom.

Mindre bra var Isaac Boye som inte har teknik nog att matcha sin fysik. Fungerar nog bra i div 1, men knappast i allsvenskan.

Noterar även att ÖSK spelade med en mycket ung (18 – 18 – 21 – 19) och så när som på Arvid Brorsson orutinerad backlinje. De klarade sig faktiskt rätt bra.

Djurgårdens IF: Stabil seger i U21-premiären
FotbollDirekt: Banda låg bakom mål direkt – då kan tävlingsdebuten komma
NA: ÖSK:s nya målvakt om rollen i laget, kampen med Oscar Jansson och de insläppta målen

Matchfakta.
12. 0-1 Oscar Pettersson (Haris Radetinac)
35. 0-2 Haris Radetinac (straff)

ÖSKs laguppställning 4-1-4-1:
Jake Mcguire
Hussein Ali, Niclas Bergmark, Arvid Brorsson (k), Joel Rigö,
Daniel Björkman
Noel Milleskog, Dino Salcinovic (85), Alfred Ajdarevic, Nadir Ayeva
Boye Isaac (80)
Ersättare: Simon Gustafsson (mv), Viktor Hallin (80), Joel Andersson Segerlind (85), Herman Ragnarsson, Olle Brorsson, Ryad Mouvlier
Anm. Jag är rätt osäker på tiderna för spelarbyten i ÖSK. De angivna är uppskattningar.


Djurgården.
Djurgårdens laguppställning.
PK Bråtveit
Linus Tagesson, Melker Jonsson, Jonathan Westerberg, Filip Lindblom
Melvin Bajrovic, Curtis Edwards, Emmanuel Banda,
Haris Radetinac, Oscar Pettersson, Mattias Mitku

Ersättare: Kwesi Kawawa (mv), Edon Shabanaj, Ali Khan, Leo Malmgren Mofalk Elias Barsoum och Anthonio Sanjairag


NA: Djurgården till Örebro med stjärnförvärvet i startelvanU21-serien fortsätter på följande sätt för ÖSK.

Mars
2020-03-02 16:00 U21 Allsvenskan Norra 2020 Athletic FC Eskilstuna – Örebro
2020-03-09 14:00 U21 Allsvenskan Norra 2020 Örebro – IFK Norrköping FK
April
2020-04-28 17:00 U21 Allsvenskan Norra 2020 Degerfors IF – Örebro

Silly Winter 2020: McGuire tar platsen som andremålvakt

ÖSK fortsätter att fylla på i sin A-trupp. Att man behövde ha in en ny andremålvakt efter Mathias Karlsson har aldrig varit någon nyhet. Men vem skulle det bli? Efter att ha haft tre div 1-målvakter på provträning under november månad föll valet slutligen på amerikanen Jake McGuire. Egentligen inte så överraskande eftersom han var den ende av de tre som var utan kontrakt.

Det tog ett bra tag för ÖSK att komma till skott, vilket möjligen skulle kunna tydas som så att McGuire trots allt inte var deras förstaval. Av de tre provtränande målvakterna hade Daniel Olsson kontrakt med Elfsborg och hade förmodligen bara kunnat komma som ett ettårslån. Inte så attraktiv för ÖSK att redan om ett år behöva  försöka hitta en ny andremålvakt. Olsson blev dagen före julafton klar för ÖSK och därmed var han inte längre ett alternativ (om han ens varit det).

Karlstad Fotbolls Oscar Jonsson verkar ha varit ÖSKs huvudkandidat, men han är kontraktsbunden och verkar inte ha varit någon som värmlänningarna tyckte att de kunde undvara.

Så den ende som återstod var McGuire som alltså blir den som kommer att få bekanta sig med ÖSKs avbytarbänk.

Att få tag på en lämplig andremålvakt är nog inte det lättaste. Denne måste vara tillräckligt bra för att kunna ta över för en längre period om något skulle hända förstemålvakten. Men ändå någon som är helt införstådd med att under de närmaste två åren blir det förmodligen inget eller mycket begränsat med A-lagspel.

Nu är det ändå så att det inte är dåligt för en yngre målvakt att ha en period hos ÖSK på sitt fotbolls-CV. När den här säsongen börjar finns det tre målvakter i Superettan som har den meriten.  (Peter Rosendal i Brage, Mathias Karlsson i GAIS och Anton Fagerström i Västerås).

ÖSK: Jake McGuire klar för ÖSK Fotboll