Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Alejandro Bedoya om fotboll och politik

Den förre ÖSK-mittfältaren Alejandro Bedoya har intervjuats av Dagens Nyheter där mycket av fokus hamnar på hans politiska ställningstaganden mot de amerikanska vapenlagarna, men också om hur fotboll och politik hänger ihop i det stora hela.

Genomgående i texten beskriver Bedoya hur det var en ögonöppnare för honom att bo i Sverige och senare även gifta sig med en norska. Han beskriver bland annat hur han tidigt fick frågor av sina svenska lagkamrater om de amerikanska vapenlagarna efter varje ny skolskjutning på en amerikansk skola och att det fick honom att inse hur galet det amerikanska systemet är.

Bedoya reagerade extra kraftigt efter en skolskjutning i El Paso 2019 då han i en match som spelades dagen efter skjutningen gjorde mål och firade genom att springa fram till en av mikrofonerna som finns runt planen och skrika ”– Hey, congress! Do something now! End gun violence! Let’s go!”. Ett tilltag som skulle visa sig bli både viralt och sin tur leda till ett än större engagemang.

– Det ledde till något viktigare än fotboll. Jag började samarbeta med organisationer som vill stävja skjutningarna. Fotboll är stort men att kunna förändra ett samhälle till det bättre är ett arv som jag vill lämna över till mina barn.

Ur DNs intervju med Bedoya

Bedoya hade redan innan dess insett att han som framstående idrottare med många följare på sociala medier har en möjlighet att påverka och han beskriver hur han gärna skulle se att fler idrottare tog ställning samtidigt som han också är tydligt med att det inte är en enkel fråga och att många idrottare har en kort karriär där ”du inte vet om din politiska ståndpunkt kan påverka din status negativt. Kanske hela din karriär.

För Bedoyas politiska ställningstagande står på många sätt ut jämfört med många andra manliga idrottare. Så sent som för bara någon vecka sedan skrev vi här i bloggen om Jacob Rinnes äventyr i Saudiarabien och i jämförelse med Bedoyas så upplevs Rinnes ställningstagande som milsvida i skillnad.

I texten nämner Bedoya också att den kvinnliga idrottsvärden många gånger varit tvungna att ta ett större ansvar och även här sneglar han på sin tid i Sverige och säger bland annat att ”– Kvinnor har behövt kämpa mycket mer än oss män på grund av det historiska förtryck som de har utsatts för. Eftersom jag har bott i Sverige och är gift med en norska vet jag hur mycket längre feminismen har kommit i Skandinavien än i USA.

Avslutningsvis tar DNs artikel konkret upp ämnet om fotboll och politik hör ihop och på den punkten är Bedoya kristallklar när han säger ”– Fotboll och politik har alltid varit sammanflätade. Jag förstår att folk vill separera dem. Efter en tuff arbetsvecka vill du bara slappna av framför ditt favoritlag med en öl i handen. Då vill ingen inte tänka på politik. Men så fungerar det inte, fotboll är politik. Ditt lokala lag är mer än bara sport, det representerar hela ditt samhälle och därför är det viktigt för oss, spelare som supportrar, att stå upp för det som är rätt.

Alejandro Bedoya spelade i ÖSK 2009-2011 och var, efter en lite trevande inledning, given på Sixten Boströms tre-manna-mittfält tillsammans med Nordin Gerzic och Magnus Kihlberg som bland annat slutade trea i Allsvenskan 2010 med ett Örebro SK som även innehöll spelare som John Alvbåge, Magnus Wikström, Patrik Anttonen, Roni Porokara, Kim Olsen och Eric Bassombeng.

Under sommaren 2011 såldes Bedoya till skotska Glasgow Rangers (som senare gick i konkurs) och ett år senare återvände Bedoya till Sverige och Helsingborgs IF där han stannade ett år innan han lämnade för franska FC Nantes där han fick tre väldigt fina år som bland annat gjorde honom till flitig amerikansk landslagsman för att sedan vända åter till USA där han nu sedan 2016 spelar (och är lagkapten) för Philadephia Union i MLS.

DN: Alejandro Bedoya har tagit strid mot vapenvåldet i USA
Lagstatistik: Alejandro Bedoya

Sidenote.
Artikeln i Dagens Nyheter är skriven av Leonard Jägerskiöld Nilsson Velander som till vardags är sportjournalist på TV4/Cmore där han ofta kan höras kommentera såväl Champions Leauge som LaLiga och SerieA, författare till böckerna om fotbollens och ishockeyns heraldik samt att han dessutom är med och driver en av de absolut bästa fotbollspoddar som finns där ute, EFL-podden ”Football’s coming home”, den om the Championship och dessutom är han väl värd att följa på X (Twitter) under @LeonardJN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.