Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Summer 2022: Mpindi lämnar truppen

ÖSK meddelade idag på ett ovanligt korthugget sätt, att lånet av Victor Mpindi nu har avslutats och att spelaren därmed återvänder till sin danska klubb Sönderjyske.

Det blev en lite märklig men kort sejour i ÖSK för Mpindi. Han var tillräckligt bra för att ta plats i startelvorna då han var tillgänglig, men inte tillräckligt bra för att vara värd att köpa loss. Fast det överenskomna optionspriset lär ha varit högt satt, vilket kan var vad som avgjorde frågan.

Mpindi värvades för rollen som balanserade mittfältare i Joel Cedergrens taktiska upplägg. Men när Cedergren försvann efter en match försvann även hans spelidé, vilket gjorde att Mpindi fick ta sig an den mer traditionella rollen som central mittfältare. En roll som inte passade honom lika bra på grund av att han inte var tillräckligt rörlig. Bra på sin kant men med en alltför begränsad aktionsradie. Han var en väldigt duktig passningsspelare som ofta slog ut lagdelar med sin direkta passningar.

Mpindi blev ofta utbytt redan efter någonstans mellan 60 och 70 minuters spel, vilket väl tyder på att hans ork inte var den bästa. Jag har honom noterad för 13 matcher i Superettan, men han spelade full tid i bara tre av dem. Utöver matcherna i Superettan spelade han i alla tre cupmatcherna.

ÖSK: Victor Mpindi lämnar ÖSK
NA: Mittfältaren lämnar Örebro – åker tillbaka till Danmark

Silly Summer 2022: Inget köp av Mpindi

När ÖSK lånade in Victor Mpindi fanns det i överenskommelsen med Sönderjyske en option för ÖSK att köpa loss mittfältaren. En option som nu är på väg att förfalla och som ÖSK bestämt sig för att inte utnyttja. Detta enligt NA som fått Axel Kjäll att berätta hur man ställer sig till ett köp. Anledningen verkar väl främst vara, att det belopp som den danska klubben vill ha är alltför högt för ÖSK.
Dessutom är man möjligen lite tveksam till om Mpindi är den spelare som passar bäst in i ÖSKs framtidsplaner.

Därmed inte sagt att det inte kan bli en fortsättning för Mpindi i ÖSK. Sönderjyske har ju gjort klart, att man avser att göra sig av med Mpindi oberoende av ÖSKs inställning i optionsfrågan. Om något tillfredsställande alternativ inte skulle dyka upp är det väl möjligt att de två klubbarna förlänger låneperioden. Tror jag. Helt värdelös anser ju ÖSK inte att han varit. Tvärtom – han har fått starta så ofta som han varit tillgänglig.

NA: ÖSK:s slutbesked om Mpindi – därför nobbas storaffären

Silly Summer 2022: Mpindi lämnar snart

ÖSK har väl inte riktigt bekräftat det än – i alla fall inte officiellt. Men allt tyder på att Vicor Mpindi kommer att lämna ÖSK då hans låneperiod löper ut den 15 juli. ÖSK kommer alltså inte utnyttja den köpoption som fanns med i avtalet då Mpindi lånades in. De verkar inte heller ha försökt att förlänga han låneperiod, något som hans klubb SønderjyskE kanske hade varit positiva till.

NA har uppmärksammat att den danska fotbollssajten Bold.dk idag skriver att hans klubb avser att låta honom gå vidare till någon annan klubb. Oklart om man avser en försäljning, ett nytt lån eller bara att släppa honom utan några ersättningskrav.

Frågan är om ÖSK kommer att använda honom mer innan låneperioden går ut. Att man lät honom ta en så lång försommarsemester att han var tillbaka först någon dag innan återstarten tyder på att varken ÖSK eller han själv såg någon framtid i Örebro.

NA: Uppgifter: Lämnar ÖSK – för att säljas
Bold.dk: Mpindi vender hjem til SE: Han skal videre

Silly Summer 2022: Mittfältare på ingång (och utgång)

NA skrev igår att de snappat upp, att ÖSK har gjort klart med en mittfältare. En spelare som dessutom skall kunna registreras (och spela) innan det svenska sommarfönstret öppnas den 15 juli. Tidningen hänvisar till flera av varandra oberoende källor.

Enligt NA kommer nyförvärvet att kunna presenteras redan innan truppen återsamlas efter försommarens korta träningsuppehåll. Eftersom träningen återupptas den 10 juni (som är en fredag) och vi nu har en pingsthelg att klara av blir det inte så många vanliga dagar kvar för att göra klart det som eventuellt inte redan är klart.

Axel Kjäll vill givetvis inte bekräfta att något är klart. Att klubben jobbar på ett nyförvärv förnekar han dock inte heller. Enligt Kjäll jobbar man på några olika spår och han hoppas att allt skall vara klart till återstarten. Det mesta tyder väl på att man mer eller är överens, men att – som alltid – inget är klart förrän allting är klart.

Att ÖSK satsar på ett nyförvärv bör rimligen innebära att det inte blir någon fortsättning för Viktor Mpindi, när dennes lånekontrakt med ÖSK avslutas i augusti. ÖSK skrev då han lånades att lånet gäller fram till augusti men det är oklart om de menade till och med den 31 juli eller den 31 augusti. Förmodligen det förstnämnda eftersom hans dåvarande klubb väl ville ha ett handlingsutrymme om ÖSK valde att inte utnyttja den köpoption man sägs ha varit med i låneavtalet.

Nu verkar det inte bli någon fortsättning. Mpindi värvades för en position som inte längre existerar då ÖSK ändrat sin spelmodell efter det att Joel Cedergren avskedades. Mpindi är en väldigt duktig passningsspelare, men aktionsradien för begränsad i en traditionell 4-4-2 uppställning.

Att ÖSK tar in en ersättare trots att man har en ”uppsjö” av mittfältsalternativ är på sätt och vis förvånande. Förmodligen anser klubben att de återkommande skadeproblemen för Walker och Hamad gör att man inte kan räkna med dem fullt ut samtidigt som man inte tycker att ungdomarna Barsoum och Shlimon räcker till för att man skall kunna uppnå säsongens målsättning.

NA: Osäker framtid för Mpindi – ÖSK har klart med ersättare

Silly Winter 2021/22: ÖSK lånar mittfältare från Sönderjyske

ÖSK meddelade idag att de inte bara kan redovisa avgångar (Taha Ali). Det har kommit in en spelare också. ÖSK har tätat till den sista luckan i Joel Cedergrens favorituppställning genom att låna in en defensiv mittfältare från den danska klubben Söderjyske.

Victor Ekani Mpindi har lånats fram till augusti och ÖSK har en option på att därefter köpa loss honom från den danska klubben. Den 190 cm långa mittfältaren, som kom till Danmark från Kamerun för fem år sedan, har i princip varit ordinarie i den danska klubben under de senaste åren. Anledningen till att klubben nu ändå väljer att låna ut honom uppges vara en ny tränare samtidigt som man nu har ett överskott på centrala mittfältare efter några nyförvärv under vintern. Sönderjyskes tabellposition (näst sist i danska högstaligan gör väl att man vill försöka sig på något nytt).

ÖSK: ÖSK lånar in Victor Mpindi
Sönderjyske: Victor Mpindi udlejes til svensk klub
NA: ÖSK:s nya mittfältslån i träning direkt
ÖSK: Intervju med Victor Mpindi (video)
NA: Axel Kjäll om dagens övergångar.
NA: Fredrik Carlsson om dagens spelaraffärer (video).
NA: Samtalet som övertygade Mpindi att komma till ÖSK
YouTube: Presentationsvideo

Spelarprofil från Flashscore.

En del gult och rött i profilen.

Supporterkommentarer från Bold.dk


Har egentlig altid været en fan på trods af hans nogle gange lidt kejtede lange lemmer. Husker ham dog også for et par irriterende røde kort…
Held og lykke i det svenske. Håber det bliver et godt ophold.


Jeg er også fan af Mpindi. Han er noget uortodoks i sin spillestil, men han skal uddele øretæver, når han spiller som 6´er og har den rolle, han har.


Jeg synes Mpindi er en rigtigt arbejdshest og god til at bryde spillet.
Der er stadig rigtig mange til pladserne på midtbanen, dog flest af den offensive slags.