Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Klubbyten för Lahne och Hines-Ike?

NA skriver idag om klubbytesrykten för de två före detta ÖSK-spelarna Brendan Hines-Ike och Jack Lahne.

Brendan Hines-Ike.
Hines-Ike såldes av ÖSK till den belgiska klubben KV Kortrijk för en hyfsad summa pengar. I Belgien gick det väldigt bra under det första året med matchen i Europa League mm. Men därefter har det gått trögare. Inte given i laget men inte heller fastfrusen på bänken skulle man väl kunna sammanfatta läget.

Nu skriver Washington Post (av alla tidningar) att mittbacken skall vara av intresse för MLS-laget D.C.United. Det laget tränas av två belgiska tränare som sett Hines-Ike i aktion i den belgiska ligan.

NA: Tränarna uppges vilja handplocka förre ÖSK-profilen – på väg mot MLS
Washington Post: D.C. United in talks with Belgium-based defender Brendan Hines-Ike

Statistik från Flashscore.com


Jack Lahne.
Lahne lånades in till ÖSK under den första halvan av förra säsongen. Därefter skickades han tillbaka till sin klubb Amiens, som under tiden degraderats till Frankrikes andraliga. Men inte heller nedflyttningen till en mindre krävande matchmiljö har räckt till för att ge den snabbfotade ynglingen matchtid. Fyra korta inbyten under seriens inledning och sedan ingenting.

Nu verkar det vara dags – om man skall tro Expressens premiumlåsta Daniel Kristoffersson i alla fall- för en ny utlåning. Efter att ha prövat sin utlåningslycka hos i tur och ordning moderklubben Brommapojkarna, AIK och nu senast ÖSK ryktas han nu vara av intresse för BK Häcken. Men det kan ju vara ett agentplanterat rykte.

NA: Lånades till ÖSK förra säsongen – nu uppges allsvensk konkurrent jaga talangen

Statistik från Flashscore.com

Silly Winter 2018/19: Hur gick det sedan

Fredric Karlsson på NA har gjort en genomgång av hur det hittills gått för de ÖSKare som lämnade klubben efter fjolårssäsongen. Detta var väl tänkt att bli NA:s huvudnummer för dagen i tidningens ÖSK-satsning, men sedan briserade som bekant en lånebomb.

Åtta spelare har lämnat klubben. Ja, Brendan Hines-Ike gjorde det redan förra sommaren, men ändå. Brendan är väl också den spelare som det gått bäst för. Han är mer eller mindre ordinarie i sitt lag, har utöver sitt försvarsarbete stått för tre målvgivande passningar och gjorde i den senaste omgången ett riktigt snyggt mål.

Hyfsat har det väl också gått för Kennedy Igboananike som i alla fall gjort tre mål på nio matcher för sitt bottenlag i den saudiarabiska ligan. Hyfsat får väl även omdömet blir för Sebastian Ring som gjort vänsterbacksplatsen till sin i engelska Grimsby. Frågan är bara hur man skall värdera spel på den engelska fjärdenivån.

För trion Victor Sköld, Isaac Boye och Alfred Ajdarevic är det för tidigt att dra några långtgående slutsatser. Örgryte har spelat en match och Sköld gjorde deras mål i en 1-1 match, men det krävs fler mål innan det går att komma med något slutgiltigt omdöme. För de två pojkarna börjar deras seriespel först den här helgen så för deras del får vi avvakta innan det blir dags att tycka något.

Mindre bra har det gått för Nahir Besara som bara fått spela knappt 300 minuter och ännu inte gjort något mål. Kanske inte så förvånande. Besara verkar till skillnad mot den mer robuste Igboananike vara rätt känslig och beroende av en harmonisk miljö. Det fick han inte i Turkiet och det har han inte fått i Saudiarabien. I Örebro däremot trivdes han och presterade.

Sämst har det tyvärr gått för danske Viktor Tranberg. Han har inte kommit närmare spel än en gång på bänken.

NA (Betalvägg): Åtta spelare lämnade ÖSK – Två stjärnor hamnade i Saudiarabien, succédebuten och oväntade klubbvalet

Bra start Brendan Hines-Ike

Det går bra för Brendan Hines-Ike. I den senaste serieomgången, då Kortrijk spelade 3-3 på hemmaplan mot KRC Genk, blev han av klubbens supportrar utsedd till ”Kerel van de Match” (ungefär Matchens lirare).

Nu för tiden är Brendan för övrigt omskolad till högerback. Något som säkert passar honom bra. I matchen mot Genk noterades han för två målgivande passningar. Redan tidigare hade han en sådan från den förra matchen som var mot Charleroi på bortaplan.

Totalt har han spelat sex matcher. I den första blev han utbytt efter 81 minuter. I de efterföljande fem har han spelat full tid. Utöver de tre assistpoängen har han även hunnit med att få två gula kort.

Åström om fönstret

NA:s Henrik Brändh har intervjuat ÖSKs VD Simon Åström om aktiviteterna under det snart stängda sommarfönstret.

Försäljningen av Brendan Hines-Ike.
I media har ett försäljningsbelopp i storleksordningen 6,5 mkr nämnts. Utan att bekräfta beloppet så konstaterar Åström, att media brukar ligga ungefär rätt när det gäller övergångssummor. Men tillfogar samtidigt att beloppen ofta kan bestå av flera olika delar som prestationsbonusar etc.

Lånet av Viktor Tranberg.
Åström är nöjd med upplägget lån plus option. Det ger ÖSK fler möjligheter. ÖSK vill inte stänga mittbacksplatserna för tidigt. Ring och Almebäck har fått nya kontraktsförslag och underifrån kommer Arvid Brorsson och Helmer Andersson. Upplägget med Tranberg ger ÖSK flexibilitet både med avseende på hur det går för Tranberg och hur truppen i övrigt eventuellt förändras.

Köpet av Johan Bertilsson.
På frågan om köpet av Johan Bertilsson innebär ett avsteg från principen en in och en ut, svarar Åström, att man såg en möjlighet att få in en spelare som kunde stärka laget redan nu inför höstens utmaningar. Dessutom kommer han att finnas tillgänglig fram till och med 2021, vilket med tanke på kontraktssituationen i övrigt är positivt. Spelare kan och kommer ju lämna redan efter den här säsongen.

På sätt och vis tycker jag att både Åström och Brändh missar det faktum, att ÖSK-truppen hittills i princip har varit en spelare kort. Ferhad Aysaz lämnade i vintras och skulle ersättas. Men av olika anledningar (AIK ville inte) kom ÖSK aldrig till skott. Så på sätt och vis kan man väl se rekryteringen av Bertilsson som en ersättning för den flyktade Ayaz.

Bud på andra spelare?
Det har funnits förfrågningar beträffande Nahir Besara och Kennedy Igboananike, men inget på en nivå som gjorde att ÖSK ansåg det intressant att föra saken vidare.

Förlängning Besara?
Besara har fått ett erbjudande från ÖSK. Spelaren vet vad ÖSK kan erbjuda och ÖSK vet vad spelaren vill ha. ÖSK verkar inte vara inställda på att driva på förhandlingarna ytterligare i nuläget. På sätt och vis verkar man ha insett att om Besara får ett ”bättre” erbjudande kommer han att lämna och det är inget som ÖSK kan göra åt den saken.

Att Besara valt att flytta ”hem” till Södertälje igen indikerar väl på sätt och vis att Besara själv inte räknar med en fortsättning i ÖSK. Men om ingenting dyker upp så kan han tänka sig att fortsätta.

Det här, tycker jag, påminner väldigt mycket om hur ÖSK resonerade när det var dags att förlänga med Robert Åhman-Persson. Klubben lämnade sitt bästa bud och avvaktade sedan för att se om något bättre skulle dyka upp från annat håll. Väl medvetna om att de inte kan matcha ett sådant bud rent ekonomiskt.

Förlängning Igboananike?
Till skillnad mot Nahir Besara har Kennedy Igboananike inte fått något erbjudande om en kontraktsförlängning. ÖSK verkar knappt ens ha talat med honom än, utan det är något man  just har börjat med. Men det verkar mer röra sig om allmänt snack om hur han ser på sin framtid (som fotbollsspelare).

Jag tyder detta som att Kennedy redan gjort klart för ÖSK, att hans avsikt att söka sig vidare efter det att kontraktet med ÖSK gått ut efter den här säsongen. Kennedy vekar ha varit så tydlig beträffande sina avsikter, att ÖSK inte ens ansett det meningsfullt att komma med ett förlängningsförslag.

Fabio De Souza Silva.
ÖSK har haft Syrianskas brasse på provträning och han har även medverkat i en U21-match. Tränarna verkar positiva till vad de sett och skall diskutera hur de skall ta saken vidare.

Jag har svårt att se att detta i nuläget kommer att utmynna i ett kontraktsförslag. Dels därför att sommarfönstret stänger idag så det finns knappast tid att förhandla med spelaren och Syrianska samt göra klart med formalia gentemot SvFF. Dels därför att man inte vill stänga några mittbacksdörrar innan man vet var man står med Almebäck, Ring och för den delen även Tranberg.

Men jag skulle kunna tänka mig att – om man fortsatt tycker att han är intressant, kanske låter honom komma in och träna med truppen efter det att säsongen är över och man vet lite mer om var man står med avseende på övriga mittbackskandidater.

Tillägg.
Intresset manifesterades om än på ett annat sätt. ÖSK har skrivit ett kontrakt med honom för resten av året. Dessutom finns en ensidig option för ÖSK att förlänga kontraktet.

Alfred Ajdrevic.
Ajdarevic har uttryckt önskemål om att få bli utlånad om han inte får mer speltid med ÖSK.

Det lär han inte få. Skall man vara krass kan man konstatera, att ÖSK behöver en träningstrupp på minst 22 någorlunda bra spelare. De kan inte börja släppa iväg spelare på lån till andra klubbar eftersom då de egna träningarna skulle blir lidande.

Det har man ju sett på hur det gått med lånen av Oliver Kåhed och Viktor Walldén till IFK Kumla. Dessa två spelare tränar regelbundet med ÖSK och det är bara i några få matcher som de kunnat spela för Kumla.

Har man som ÖSK en A-trupp med ca. 20 spelare har man helt enkelt ingen möjlighet att börja låna ut spelare till andra klubbar så länge inte tillräckligt bra back-up kan hämtas från Akademin.

 

Silly Summer 2018: Hines-Ikes övergång klar

Det gick väldigt snabbt verkar det som och jag undrar om allting verkligen är klart. Fast nog verkar det så.

ÖSK skriver i alla fall på sin webbplats, att Brendan Hines-Ike nu är klar för belgiska KV Kortrijk. (KV står för Koninklijke Voetbalclub, alltså kungliga fotbollsklubben). Kortrijk har (när jag skriver detta) ännu inte hunnit lägga ut nyheten på sin webbplats, men har i alla fall släppt nyheten via twitter.

Rekordaffär för båda klubbarna.


Voetbalskrant: KV Kortrijk doet dubbelslag en haalt talentrijke verdediger voor vijf(!) seizoenen binnen
Nieuwsblad: KV Kortrijk verwelkomt Amerikaanse verdediger Hines-Ike
NA (Betalvägg): ÖSK bekräftar: Hines–Ike lämnar


Tillägg: KV Kortrijk: Welkom Brendan Hines-Ike

Silly Summer 2018: Hines-Ike på väg till Belgien

Brendan Hines-Ike.


NA kom i dag på förmiddagen ut med nyheten, att Brendan Hines-Ike är på väg att byta klubb. Enligt tidningen blir den blivande irländarens nya klubb belgiska KV Kortrijk. Från ÖSKs sida vill och kan man av naturliga skäl inte bekräfta övergången innan allt är undersökt, klart och signerat. Hines-Ike säger själv till tidningen, att allt är klart så när som på den läkarundersökningen som föregår kontraktsavslutet.

Enligt tidningen uppgår övergångssumman till 6,5 mkr, vilket är ett av de högsta belopp ÖSK erhållit i samband med en spelarförsäljning. Även om beloppet skulle stämma är det inte säkert att hela summan betalas på en gång. I allmänhet består den här typen av avtal av en grundsumma samt ett antal prestationsberoende tilläggsbelopp som inte nödvändigtvis faller ut. Dessutom ingår ofta en överenskommelse om hur eventuella framtida försäljningsinkomster skall fördelas mellan ÖSK och Kortrijk.

Brendans nya klubb kom sjua i den belgiska högstaligan förra året. Det är en stabil mittenklubb i Belgien och bör kunna erbjuda Brendan en bra miljö att utvecklas i. Klubben tränas för andra säsongen av den belgiska före detta landslagsmittbacken Glen de Boeck. En – om jag kommer ihåg saken rätt – elegant spelande mittback vars spelstil påminde en del om Brendans.


För ÖSKs del får en försäljning både positiva och negativa effekter. Positivt är att affären nog innebär att året kommer att kunna avslutas med ett positivt resultat. I den senaste helårsprognosen, som lämnades i samband med delårsrapporten för det första kvartalet, trodde man på en förlust på lite drygt 2 mkr. Den förlusten kan man nog prognostisera bort nu.

En annan positiv effekt är att man till slut lyckades genomföra en försäljning utan att ha kniven mot strupen. En kniv som antingen har formen av ett snart utgående kontrakt eller en förlust som ser ut att bli alldeles för stor. Att jobba mer aktivt för att sälja spelare verkar vare en del av klubbens senaste strategi – och då är det ju bra om man också lyckas i sitt uppsåt.

Det negativa har som så vanligt i dessa sammanhang med det sportsliga att göra. Brendan har genomgående varit ÖSKs bästa mittback den här säsongen. Någon given ersättare finns för närvarande inte i truppen – speciellt inte eftersom skadan på Arvid Brorsson innebär att man kommer att vara en etablerad mittback kort under i alla fall augusti månad. Kortsiktig ersättare på positionen under Arvids frånvaro är nog Sebastian Ring som plötsligt och rätt oväntat ser ut att vara på väg att bli något av en nyckelspelare i truppen.


NA (Betalvägg): Brendan Hines-Ike bekräftar – lämnar ÖSK
NA (Betalvägg): NA:s Elena Lövholm om övergången (video) Mycket tyck och lite fakt.
NA (Betalvägg): ÖSK:s VD om försäljningsryktena kring Brendan Hines-Ike: ”Vill inte bekräfta något”
NA (Betalvägg): Avslöjar: Brendan Hines-Ike klar för belgisk klubb


Den belgiska tidningen HLN (Het Laatste Nieuws) skriver på sin webbplats.
KV Kortrijk haalt Amerikaanse en Servische verdediger
KV Kortrijk miste nog een centrale verdediger en een rechtsachter om een degelijke bezetting te hebben achterin. Die komen er zo aan, al zullen zij nog niet inzetbaar zijn voor de wedstrijd van zaterdag tegen Anderlecht.

Uit Zweden komt de Amerikaanse centrale verdediger Brendan Hines-Ike (24), die dit seizoen alle wedstrijden speelde met Örebro SK in de Zweedse competitie die inmiddels halfweg is. Hij speelt zondag nog een laatste keer, zo eiste de club, legt maandag zijn medische testen af in Kortrijk en tekent dan een contract voor 5 jaar.

För de som inte läser flamländska står det alltså bland annat, att han kommer att spela för ÖSK i bortamatchen mot BK Häcken på söndag. Läkarundersökningen genomförs sedan på måndagen och därefter skriver han ett femårskontrakt (!) med Kortrijk (om allt gått bra). Av allt att döma saknar Kortrijk för närvarande försvarsspelare så risken att Brendan skall bli sittande på bänken eller i en frysbox verkar inte vara så stor.


Statistik från elitefootball.com

Silly Summer 2018: Intresse för Hines-Ike

Brendan Hines-Ike.


Dags att inviga årets Silly Summer kategori. Henrik Brändh rapporterar via NA, att det finns intresse för Brendan Hines-Ike både från utlandet och från svenskt håll. Det utländska hållet skall tydligen vara en klubb i Nederländerna och det svenska borde väl vara Malmö eller Östersund. Det sistnämnda eftersom de väl är de klubbar som kan tänkas köpa spelare från sina konkurrenter, som behöver stärka upp i det centrala försvaret och som har ekonomiska muskler att göra det.

För ÖSKs del ligger en försäljning i linje med strategin att försöka få fler spelare sålda i jakten på en starkare ekonomi. Samtidigt är det kanske lite väl tidigt att släppa iväg Brendan redan i sommar.  Han har kontrakt även nästa år. ÖSK har både Arvid Brorsson och Helmer Andersson ”på tillväxt” samtidigt som frågan är hur länge 34-årige Martin Lorentzson kan/vill fortsätta. Denne har kontrakt över nästa år och därefter får man nog räkna med att hans karriär hos ÖSK då är över, även om mittbackar brukar kunna hålla rätt länge.

Det idealiska scenariot för ÖSK vore om man kunde spela in Arvid Brorsson i mittbackstrion under det här året för att ge honom en ordinarie plats inför nästa år säsong. Nästa år kan man sedan låta Helmer Andersson ta över som förste inhoppare bland mittbackarna för att förbereda honom inför att Lorentzson lämnar.

En intressant notering i artikeln är att Brendan jobbar på att få ett irländskt medborgarskap och han är enligt egen uppgift nära att få ett sådant. Han räknar dessutom med att i så fall kunna ta en plats i det irländska landslaget. Faller de bitarna på plats för hans del kommer givetvis hans exponering mot utländska intressenter att öka avsevärt.

NA: ÖSK:s succéback kan byta land och klubb redan i sommar

Brendan Hines-Ike: Mot ett verkligt genombrott?

Brendan Hines-Ike.


Brendan Hines-Ike etablerade sig på allvar i ÖSKs backlinje under årets säsong. Efter att under sitt första år i ÖSK fått en startplats vid 5 tillfällen blev det i år 29 startelvor. I den 30:e matchen var han väl avstängd.

Fotbollsmagasinet Offside utdelade i sitt senaste numret vad de kallar Wirmola Trophy till ÖSKs mittback. Brendans försvarsstatistik är imponerande:

 • 33 blockerade skott – flest av alla allsvenska spelare
 • 62 brytningar – bara fem spelare svarade för fler
 • 187 rensningar – flest av alla allsvenska spelare

  Det finns förvisso utrymme för förbättringar – främst kanske i hans förmåga att positionera sig i straffområdet, där han i år ibland hamnade fel.

 • Intervju med Brendan Hines-Ike

  Svartvitt, Svenska Fans ÖSK-avdelning, har efter flera år i mer eller mindre total redaktionell dvala, ryckt upp sig ordentligt det här året med en ny och produktiv redaktion.

  Deras senaste bidrag – enintervju med ÖSKs mittback Brensan Hines-Ike är både matig och läsvärd.

  Svartvitt: Brendan Hines-Ike: ”Jag kommer inte spela för något annat lag i Sverige”