Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Lahne lånas av Häcken

Jack Lahne fyller 20 år i oktober. Men han har redan hunnit med att lånas ut till fyra olika allsvenska klubbar. Först var det moderklubben Brommapojkarna år 2018 (de var allsvenska då), året därpå spelade han i AIKs färger för att sedan förra året avverka vårssongen hos ÖSK. Och nu är det dags igen.

Andreas Alm och BK Häcken tror att de skall lyckas med något varken ÖSK eller AIK klarade av. Nämligen att göra en fotbollsspelare av den extremt snabba Lahne. Kanske (om jag skall tillåta mig att vara lite fotbollsspekulativ) var det just snabbheten som gjorde att han inte utvecklades som fotbollsspelare. I ungdomsåren räckte det förmodligen med att vara mycket snabbare än alla andra.

Nu blir det alltså Alms tur att göra något vettig av Lahne under det halvsäsongslånga lånet. Under tiden i ÖSK var hans främsta fördel att han lätt kunde provocera motspelarna till frisparkar och gula kort när de var rädda att bli frånsprungna.

ÖSK var hur som helst inte intresserade av att förnya fjolårets lån.
– Jag tycker att Jacks bästa position är som kantspelare, kanske som forward, och jag är väldigt nöjd med den uppsättning som jag har nu med en bra konkurrens på kanterna och bland forwards, säger Axel Kjäll till NA:s Fredrik Carlsson.

Men som sagt – han är inte fyllda 20 än. Det finns nog ännu möjligheter att göra något av honom. Men frågan är om den korta utlåningstiden räcker till det.

BK Häcken: BK Häcken lånar Jack Lahne
NA: Jack Lahne klar för ÖSK-konkurrenten – inte aktuell för Axel Kjäll

Spelarprofil från Fotbolltransfers.com

Klubbyten för Lahne och Hines-Ike?

NA skriver idag om klubbytesrykten för de två före detta ÖSK-spelarna Brendan Hines-Ike och Jack Lahne.

Brendan Hines-Ike.
Hines-Ike såldes av ÖSK till den belgiska klubben KV Kortrijk för en hyfsad summa pengar. I Belgien gick det väldigt bra under det första året med matchen i Europa League mm. Men därefter har det gått trögare. Inte given i laget men inte heller fastfrusen på bänken skulle man väl kunna sammanfatta läget.

Nu skriver Washington Post (av alla tidningar) att mittbacken skall vara av intresse för MLS-laget D.C.United. Det laget tränas av två belgiska tränare som sett Hines-Ike i aktion i den belgiska ligan.

NA: Tränarna uppges vilja handplocka förre ÖSK-profilen – på väg mot MLS
Washington Post: D.C. United in talks with Belgium-based defender Brendan Hines-Ike

Statistik från Flashscore.com


Jack Lahne.
Lahne lånades in till ÖSK under den första halvan av förra säsongen. Därefter skickades han tillbaka till sin klubb Amiens, som under tiden degraderats till Frankrikes andraliga. Men inte heller nedflyttningen till en mindre krävande matchmiljö har räckt till för att ge den snabbfotade ynglingen matchtid. Fyra korta inbyten under seriens inledning och sedan ingenting.

Nu verkar det vara dags – om man skall tro Expressens premiumlåsta Daniel Kristoffersson i alla fall- för en ny utlåning. Efter att ha prövat sin utlåningslycka hos i tur och ordning moderklubben Brommapojkarna, AIK och nu senast ÖSK ryktas han nu vara av intresse för BK Häcken. Men det kan ju vara ett agentplanterat rykte.

NA: Lånades till ÖSK förra säsongen – nu uppges allsvensk konkurrent jaga talangen

Statistik från Flashscore.com

Silly summer 2020: Lahne lämnar

ÖSK meddelade idag, att Jack Lahne kommer att återvända till sin franska klubb Amiens då hans låneavtal löper ut den sista juli. Han kommer att göra sin sista träning med ÖSK i morgon (som är den30:e juli).

Från ÖSKs sida verkar man inte vara överdrivet besvikna över att utlåningen avbryts. Tidigare har man ju talat om en eventuell möjlighet att få lånet förlängt, men så blir det nu inte. Oklart på vems initiativ även om ÖSK ”skyller på” att Amiens ville ha tillbaka honom för förberedelserna inför den nya säsongen.

– Vi är glada att Jack har varit en del av truppen det senaste halvåret. Han är en ung talang som har en ljus framtid. Avtalet med Amiens sträckte sig till slutet av juli och det är nu dags för honom att lämna Örebro enligt den överenskommelsen. Vi önskar honom ett stort lycka till i framtiden, uttalar sig Axel Kjäll på ÖSKs webbplats.

Det ville sig aldrig för Lahne i ÖSK. Det fanns egentligen ingen som kunde slå de rätta bollarna för att han skulle kunna utnyttja sin snabbhet på rätt sätt. Och utan bra framspelningar att jobba med var han rätt oföretagsam. Det var ju inte så att hans skapade chanser på egen hand. Fast han var bra på att få motståndare varnade.

ÖSK: Jack Lahne lämnar ÖSK Fotboll

NA: Jack Lahne lämnar ÖSK – återvänder till Frankrike: ”Blev inte riktigt som vi tänkt oss”

NA: Känslosam Jack Lahne efter sista träningen med ÖSK

Allsvenskan 2020: Sommarfönstret

I morgon öppnar det svenska sommarfönstret ”på riktigt”. Från och med morgondagen och fram till och med den 25 augusti får spelare byta klubb och dessutom representera den nya klubben. Kontrakt kan man ju skriva när som helst. Men spelklar blir man bara under den tid som fönstret är öppet.

För ÖSKs del är det väl några saker som känns extra aktuella.

Jack Lahne.
Blir det någon fortsättning för Lahne i den svartvita matchdressen? Låneavtalet med hans klubb Amiens går ut den sista juli. ÖSK kan iofs. redan ha kommit överens med den franska klubben om en fortsättning, men har inte knystat ett ord om att man kommit överens om en förlängning av låneperioden. Så förmodligen har man inte gjort det. Lahne har väl inte varit någon större succé. Han är väldigt snabb, men hans kvaliteter som elitfotbollsspelare är i övrigt begränsade.

Det har iofs. inte varit så lätt att spela anfallare i årets upplaga av ÖSK, men ändå. Jag tvivlar på att ÖSK bett om en förlängning. Man kan kanske se Axel Kjälls matchning av Lahne i matchen mot Hammarby (dvs endast ett sent inbyte) som att ÖSKs manager inte ser någon större roll för Lahne i fortsättningen.

Filip Rogic.
Mittfältaren har tränat relativt regelbundet med ÖSK sedan han kom hem från Ryssland. För honom skulle det säkert vara bra att komma ned med båda fötterna på jorden igen innan han bestämmer sig för vad han vill göra i fortsättningen. För ÖSK är det väl ingen tvekan om att man vill ”ha tillbaka honom”. Det finns ett ekonomiskt övervägande att göra, men ett kort kontrakt på fem månader och med Lahne tillbakaskickade till Frankrike borde göra i alla fall ett korttidskontrakt överkomligt.

Övriga.
Dessutom finns det nog några spelare som ÖSK gärna skulle vilja se lämna klubben. Alfred Ajdarevic verkar inte få något förtroende av ÖSKs tränare. Han har väl inte ens varit med på bänken mer än maximalt vid något tillfälle. Med tanke på att det finns plats för 7 spelare där och med tanke på ÖSKs skadesituation så verkar man inte se någon framtid för honom i Sportklubben.

En annan spelare som ÖSK knappast kommer att ha någon användning för är Daniel Björkman. Fast han är ju skadad nästan jämt och kan kanske bli svårare att placera. Jag tyckte att han gjorde ett bra och frejdigt intryck under försäsongen då han kom in och oftast spelade mittfältare. Men konkurrensen till vänster i ÖSKs backlinje är väl sådan, att det inte kommer att finnas någon plats för honom.

Mittbackar.
Fabio, Arvid Brorsson och Niclas Bergmark har långt fram till en plats i ÖSKs backlinje med tanke på det överflöd av mittbackar som står till förfogande. Speciellt som ÖSK lämnat spelidén med tre mittbackar och gått tillbaka till två igen.

Alla tre spelarna behöver speltid och ÖSK borde i alla fall låna ut två av dem för resten av säsongen. Niclas för att detta inte skall bli ett förlorat år ur utvecklingssynpunkt och de övriga två för att de verkligen behöver speltid varje vecka och inte bara sitta på en bänk och hoppas att Michael Almebäck skall dra någon muskel.

Silly Winter 2020: Tiden snart ute för Lahne

NA uppmärksammar idag situationen för Jack Lahne, som ÖSK lånade från Amiens för spel under vårsäsongen. Överenskommelsen verkar ha varit, att han skulle spela för ÖSK fram tills EM-uppehållet i början av juni.

Nu kommer allsvenskan dock inte igång förrän tidigast just då. EM-turneringen är flyttad till nästa år och de allsvenska klubbarna räknar med eller kanske snarare hoppas att Allsvenskan skall kunna starta i månadsskiftet maj/juni.

Axel Kjäll säger till tidningen att han är i kontakt med Amiens FC, Lahnes franska klubb, och att det finns en möjlighet att lånet kan komma att förlängas.

Jag trodde, när ÖSK informerade om lånet, att man hos Amiens redan var inställda på att lånet skulle sträcka sig säsongen ut. De skrev nämligen på sin webbplats: ”Jack Lahne portera les couleurs du club suédois jusqu’à la fin de saison”.

Men vid närmare eftertanke var det nog inte den svenska säsongen de tänkte på utan den franska med en serieavslutning i maj månad.

NA: Superlånet” kan lämna ÖSK utan att spela en enda match

Silly Winter 2020: ÖSK lånar Lahne

ÖSK bekräftade idag, att man har lånat anfallaren Jack Lahne från franska Amiens SC. Lånet sträcker sig fram till sommaren skriver ÖSK. Fram till sommaruppehållet, citerar NA Axel Kjäll, som också tillägger att ÖSK hoppas kunna förlänga låneperioden. Sommaruppehållet inleds i år efter omgång 11 som avgörs i månadsskiftet maj/juni. Utom för ÖSK vars match mot AIK skall spelas redan den 6:e maj (om inte Svenska Cupen ställer till det). Lahnes sista ÖSK-match enligt det nuvarande lånekontraktet skulle därmed bli bortamatchen mot Hammarby den 25 maj.

Beträffande utlåningslängd råder det möjligen delade uppfattningar. Amiens SC skriver nämligen på sin webbplats: ”Jack Lahne portera les couleurs du club suédois jusqu’à la fin de saison”, som om min skolfranska inte helt sviker mig (vilket inte kan uteslutas) kan tydas som att lånet sträcker sig fram till säsongens slut. Fast – å andra sidan – vilken säsong, den svenska eller den franska. Det kan ju även vara så, att lånet faktiskt sträcker sig fram till slutet av den svenska säsongen, men att det finns en option för Amiens att ta tillbaka honom i sommar. En option som ÖSK räknar med att Amiens kommer att utnyttja, varför man i dagsläget inte räknar med att han blir kvar under hösten. Men Kjäll borde ha haft något på fötterna när han redan nu säger att man hoppas kunna förlänga lånet, kan man tycka.

Det är oklart om man kommer att hinna göra Lahne spelklar till matchen mot Brage i morgon. Men jag tror inte att – även om han skulle bli det – kommer att få spela så värst mycket. Lahne har just kommit tillbaka från en rätt lång skadeperiod. I hans profil hos Flashscore är han noterad som skadad från den 5 januari till den 20 februari. Det är därför alldeles för tidigt att kasta in honom från start i en match redan i morgon innan man har hunnit stämma av att rehabiliteringen verkligen är avslutad till 100 procent.

NA: ÖSK-managern om oväntade Jack Lahne-effekten
ÖSK: Jack Lahne ansluter till ÖSK Fotboll på lån
Amiens SC: Jack Lahne prêté à Örebro SK!
NA: KLART: ÖSK lånar in Jack Lahne
Fredrik Carlsson (NA): om Jack Lahne-affären
ÖSK: Intervju med Jack Lahne (video).
Svartvitt: Jack Lahne till Örebro SK
NA: Från drömdebut som 15-åring till rekordförsäljning och tillbaka – här är ÖSK-värvningen Jack Lahne

Jack Lahnes statistik från Flashscore.